Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 561
  • 781
  •   1
Отговори
# 645
Ааааа, стигнахме до извода за средната класа като основен контингент на ЧУ!
Сега остава да стигнем до извода и, че средната класа има силно неустойчиви доходи, които зависят от силно неустойчива бизнес среда. Които доходи в никакъв случай не са достатъчни да покриват едно дете в ЧУ, камо ли две и три. Щото нали образованието не се яде и не топли зимата. Та като направиш груб бюджет на едно четиричленно семейство средна класа се оказва, че е малко трики да се издържат две деца в ЧУ.

Между другото, в двете училища с които имам опит, има деца на доста богати родители. Доста! Та явно и от тях са единици, които си позволяват Льо Розе.

# 646
  • софия
Мне, точно пък колите и имотите не са изобо в плюс на твърдението ти. Българина дава много за тузарщина, за ол инклузив почивки и по-по-най. Образованието не влиза в горните прилагателни, които ще те изведат едни гърди напред.
Имам приятели, които могат да си позволят и двете им деца да са в ЧУ. Навремето като избораха, едно от разглежданите училища беше държавно, към което обаче имаха известни притеснения  откъм база. След внимателното изчисляване колко биха платили поне първите 7 години в ЧУ бяха готови да вложат не малката сума -и като средства средства и като труд, за оправяне на доста знчителна част от наблюдаваните проблеми.
Познайте защо се отказаха?!

# 647
Бидейки от средната класа ни се получава някак си. И не само на нас.

# 648
Бидейки от средната класа, ти си плащал основните си разходи за ЧУ по времето, когато АК дори беше значително по-евтино. Че дори си и спестил със СМГ. Така, че нали... Wink

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 13:51 от Fancy

# 649
Колкото и да съм се дърляла с Ежко, в настоящата дискусия споделям мнението му. А и докато родителите с деца в ЧУ са преобладаващо с нагласата на Беболилина (само като пример давам, не е лично, всеки си е в правото си да си дава парите, както си иска), ще мизерстват, но ще ползват ЧУ. И защо собствениците да не го използват това за себе си, могат-използват.
Бидейки от средната класа, ти си плащал основните си разходи за ЧУ по времето, когато АК дори беше значително по-евтино. Че дори си и спестил със СМГ. Така, че е нали... Wink

Ама и доходите не са били такива. Така че, нали.. Wink А и Ежко е казвал, че ще мизерства, ако трябва, но ДУ няма да ползва. Това е нагласа и докато тя съществува в родителите с деца в ЧУ, собствениците могат да бъдат спокойни.

# 650
  • Пловдив/София
Наскоро бях на обяд с колеги от бизнес парка, с малко по-ниски доходи от споменатите, но да кажем около 3к поне. От маса 10 души (повечето с деца) всички бяха против ЧО. Около мен масово се приема за излишна глезотия.. Може би съм в друга среда, не знам, при мъжа ми е същото обаче.
Цените са брутални наистина и ако се качват така, не знам дали ще издържим докрай. Не съм навита на филиите с пастет.

# 651
  • София
Ами аз писах вече, но пак ще повторя. Тези, чиито деца вече са в ЧУ са най-прецакани, ако таксите не са им били разход между другото. Решението за местене на дете е трудно, не е като да смениш мобилния оператор. И доста хора ще се окажат в позиция да ядат филии с пастет (да използвам и аз израза), за да избутат до някакъв образователен етап, което да минимизира стреса за детето. Освен ако не станат съвсем непосилни таксите. Тогава нито пастета, нито икономичните почивки ще помогнат. А се опасявам, че скоро таксите ще достигнат такъв момент за доста хора. Фенси е много права за умните собственици. Да видим кои и колко ще са...

# 652
  • София
Аз пък съм съгласна с Fancy. Първата такса, която платих за ЧУ беше 2300 евро и си беше точно разход "между другото", както и за почти всички /да не кажа всички/ родители, ползващи услугата тогава. Дълго време таксата за две деца в ЧУ ми се равняваше на таксата за едно дете в момента. Съвсем други такси сте плащали и Ежко, и Попеа за основно училище, а Ежко е ползвал и намаления в АК. Едно е да плащаш 7К за две деца, друго е 14К. Доходите са се увеличили значително по-малко процентно. Затова факторът цена сега има доста по-голяма тежест при избора ЧУ/ДУ.

# 653
Пълни глупости говориш. Предлагане има. Напливът е в не повече от 5  ЧУ. Има училища, които въпреки яростната реклама не могат да наберат месеци кандидати. А краденето на учители е защото качествените не са много в сектора на ЧУ.
Стига с тия глупости за крадене на учители. Като предишното им работно място е толкова страхотно защо не са останали там? Тия учители да не са някаква вещ, че ей така да ги откраднеш. Достатъчно интелигентни са и явно имат причини да се преместят. Ако е само за пари защо "умните" собственици не са предложили конкурентна оферта, че да ги задържат?

# 654
Крадене го писах в кавички, Татул.
Някой може ли да ми даде разбивка, като как например 14х такси за две деца водят до филии с пастет и почивка на палатка край язовир Искър при четири-членно семейство с чисти 6х доход месечно? А съвест?

# 655
Доходите на малцина, Попеа, скачат с по 10% на година. И като сложиш скока с по толкова за 2, а някои и за 3 деца... И като сложиш и годишната инфлация, н истинската, а не тази, която отчита Статистиката.
Като тежест в момента този разход е много по-голям в семейния бюджет, отколкото преди няколко години.

Оф, Татул... не е все едно дали за същата или по-висока заплата ще учиш 4 класа по 18 деца или 1 по толкова. Не е все едно дали над теб има един, който е много наясно и те контролира постоянно какво правиш в часовете и каква успеваемост и усвояемост на материала прявяват децата, които учиш. Или има един, който изобщо не е наясно каква му е концепцията и я сменя всяка следваща седмица. Не е все едно дали мъжът ти е директор и си викаш приятелките. Не е все едно дали обещаваш някакви бомбастични неща на родители, за да оправдаеш цената съизмерима с тази на училища отдавна доказали се на пазара, а ти всъщност си още гола поляна. Защото тази бомбастична цена ти трябва, за да привлечеш с много по-високи заплати учители, които при други условия не биха дошли при теб.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 13:29 от Fancy

# 656
Около мен масово се приема за излишна глезотия.. Може би съм в друга среда, не знам, при мъжа ми е същото обаче.

Масово така се приема. Пишещите тук една шепа хора не са представителна извадка на нищо. И децата в ЧУ са пренебрежимо малък брой, около 1% от всички деца, нали имаше наскоро такава статистика, май 1,5% бяха.

Дори няма нужда и от статистики - по колко деца е приемът, в СС са 56, в Питагор, понеже в 1 клас приемат още един клас, да ги сложим 30, в другите ЧУ с наплив има по един клас, максимум тук-там два, значи примерно още под 100 деца. Т.е. максимум 200 деца учат в един випуск в училищата с наплив. Колко деца от набор има в София - над 10000 дори и в ниските набори, а има набори с над 15000.

Всеки може да сметне 200 деца от 10000 много ли е, малко ли е. 99% от хората въобще не четат в бг-мама, не им пука за великите обсъждания тук и считат за пълна лудост да се дават такива суми за училище.

В реала аз не познавам нито един човек, който да не ми е казал - ти си луд да избереш ЧУ. Да, във форума всички мислите като мен, но в реала нито един не мисли така, и единствените хора с деца в ЧУ, които познавам в реала, са родителите на съучениците на детето ми.

Така ме аз лично не смятам, че София е станала един съвременен Клондайк и че е пълна с милионери, нито смятам, че масово заплатите са по 5К, хайде стига сте се правили на интересни някои хора.

# 657
Не си правете илюзии. Само в бизнес парковете са няколко хиляди души получаващи над 5000лв. чисто. Повечето даже не са мениджъри...
Ръководствата на ЧУ не са глупави и си познават добре пазара. А и разходите им няма да са никак малки, особено след новите разпоредби за училищната среда от МОН.

По мое мнение са много по-малко хорта получаващи дори и 5К, да не говорим за над 5К, и повечето са мениджъри.
Единствено Вимето които скоро се преместиха там може да предлага такива заплати на хората си.
Има две-три големи IT компании (бившото HP, Dell, Telenor) в които може да има няколко десетки
мениджъри които да се доближават до 5К и няколко над тази сума. Всичко друго са хиляди пчелички
които работят за доста под тази заплат. Има и някои тийм-лидери и лидери на тийм лидери които
получават нещо между 3К и 5К. Но като цяло такива хиляди с 5К заплата е химера.
А за няколкото банки разположени на територията на бизнес парка заплатите за по-голямата част от
нормалните им работници са доста смешни.

# 658
Аз пък съм съгласна с Fancy. Първата такса, която платих за ЧУ беше 2300 евро и си беше точно разход "между другото", както и за почти всички /да не кажа всички/ родители, ползващи услугата тогава. Дълго време таксата за две деца в ЧУ ми се равняваше на таксата за едно дете в момента. Съвсем други такси сте плащали и Ежко, и Попеа за основно училище, а Ежко е ползвал и намаления в АК. Едно е да плащаш 7К за две деца, друго е 14К. Доходите са се увеличили значително по-малко процентно. Затова факторът цена сега има доста по-голяма тежест при избора ЧУ/ДУ.
Съгласна съм с този пост. Дори за шест години, откакто дъщеря ми е в ЧУ, има драстично скачане в цената на училищата. Доходите  нито на учителите, нито на останалите работещи  са се увеличили толкова.

# 659
Както казах, таксите бяха съвсем други, вярно е, но и доходите също бяха съвсем други. И нямаше голям наплив за ЧУ, за никое, нищо общо с истериите, които чета тук.

Общи условия

Активация на акаунт