Трудно разбирам хората

• 17 284
  • 520
  •   1
Отговори
Здравейте! Пиша темата с цел да получа обективни (неутрални) мнения и да разбера по-добре някои постъпки и отношение. Ще дам конкретни примери.
Опаковам подарък-изненада (на работа), а човекът за когото е подаръка щеше да дойде всеки момент. Поради непредвидени обстоятелства се получи да е в последния момент. Трябваше някой да придържа опаковката, както и не знаех къде са сложили тиксото, защото бяха преподреждали. Помолих колежка да ми помогне. Направи се, че не ме е чула, въпреки че ме видя какво правя, а малко след това я помолих няколко пъти и беше на метър-два от мен. Просто не е искала и се направи на разсеяна. Дадох полуразопакован подарък.
Другият пример е доста по-сериозен. От много време се боря с хормонални проблеми, сега съм бременна. Преди години друга колежка е имала спонтанен аборт, защото е имала инсулинова резистентност и тромбофилия (доколкото знам), които лекарите са пропуснали. По-важното е друго. Когато друга колежка е забременяла - тя веднага й е казала какви изследвания да направи, даже я е убеждавала много (за тромбофилии и май още някакво). На мен честити, аз й казах че много се притеснявам и се чудя какво мога да направя, за да не се обърка нещо. Тя не ми каза нищо, освен "не се притеснявай" и от този род. Въпросната има вече здраво дете. Но с едната колежка така (с желание да предотврати пропуски и при нея), на мен - нищо. При другата колежка се е оказало, че изследванията са били излишни, но тя е искала да я презастрахова.
За първия случай ми казват - никой не е длъжен.
За втория - същото, както и това, че съм добре запозната с изследванията и без някой да ми казва. Но тази колежка не знае - нито какви изследвания вече съм си правила, нито че е възможно да съм по-запозната с нещата и от нея. А на другата майка й е акушерка (т.е. на нея даже има кой да й каже от извора).
Достатъчно подробности - въпросът е: дори реално да не са "длъжни по закон" - как трябва аз да възприемам тези хора? С какви очи да гледам на тях, както се казва и какво отношение да имам?

# 1
Очевидно не сте си близки.
Както във форума - зададеш въпрос или поискаш помощ, един ще подмине, друг ще отговори. Друг ще зададе въпрос - и на него един ще му отговори, друг - не.

# 2
Съжалявам, но ти звучиш като онези хора, които на 'дърти' години се сърдят като деца за някакви неадекватни неща. Имах една колежка, която без разбера ми се сърдеше в продължение на месеци, защото един път не съм я чула, че иска да пушим по цигара и не съм излязла с нея.

Според всичко написано, по-склонна съм да вярвам, че имаш наворарващи черти и на хората не им се влиза в обяснителен режим с теб.

# 3
Хората са егоисти по принцип, някои - повече от други.
Попаднала си на на тези, по-големите егоисти, на които не им се ще даже с дума да помогнат.
Не се учудвай, има и по-лоши случаи, когато даже съзнателно вредят.
Гледай да си далеч от такива, подбирай си приятелите, а тези да си живеят живота, както намерят за добре.
Лека бременност!

# 4
Има нещо нездраво в очакванията ти към колеги на работа. Научи се да ги разграничаваш от приятелите си. Да, с някои колеги можем да бъдем приятели, но все пак на работа е възможно да съществуват граници, които не е адекватно да се нарушават, ако и двете страни не го искат.

# 5
  • Melmak
Наистина ли имаш очаквания колегите в работата да тв съветват какви изследвания да си правиш? Имаш си лекар, питай него.

На колегите ти не им е работа, дори на близки не давам подобни съвети.

Имаш някакви нереалистични очаквания към хората. Въобще защо обсъждаш бременността си с колегите? Нямате ли други теми?

# 6
Сама го каза!Никой НЕ ти е длъжен, а още по-малко колегите ти!Имаш явно много свободно време и нереалистични очаквания от хората.И не, хората не са егоисти, а явно не желаят да комуникират с теб, камо ли да ти се месят в бременността.Имаш си лекар.Питай него.

# 7
Ами... По принцип второто ме провокира да пусна темата, тъй като вероятно тази колежка казва за изследванията, защото при нея, ако някой й беше казал навремето - е нямало да загуби детето. И не е искала други да преживеят същото евентуално.
Непознати пред АГ кабинета са ми казвали неща...
Да отбележа, че с тези колежки не сме конкуренция, не сме се карали служебно, не сме си подливали вода и т. н.
За комуникацията - никога не бих се сърдила, дори чудила - защо по принцип някой не говори  много с мен, не ме поканили някъде и т. н. Непознати са ми казвали, предупреждавали - това не е търсене на компания, а нещо еднократно.
Егоистите са егоисти с всички.

# 8
  • София
Скрит текст:
Здравейте! Пиша темата с цел да получа обективни (неутрални) мнения и да разбера по-добре някои постъпки и отношение. Ще дам конкретни примери.
Опаковам подарък-изненада (на работа), а човекът за когото е подаръка щеше да дойде всеки момент. Поради непредвидени обстоятелства се получи да е в последния момент. Трябваше някой да придържа опаковката, както и не знаех къде са сложили тиксото, защото бяха преподреждали. Помолих колежка да ми помогне. Направи се, че не ме е чула, въпреки че ме видя какво правя, а малко след това я помолих няколко пъти и беше на метър-два от мен. Просто не е искала и се направи на разсеяна. Дадох полуразопакован подарък.
Другият пример е доста по-сериозен. От много време се боря с хормонални проблеми, сега съм бременна. Преди години друга колежка е имала спонтанен аборт, защото е имала инсулинова резистентност и тромбофилия (доколкото знам), които лекарите са пропуснали. По-важното е друго. Когато друга колежка е забременяла - тя веднага й е казала какви изследвания да направи, даже я е убеждавала много (за тромбофилии и май още някакво). На мен честити, аз й казах че много се притеснявам и се чудя какво мога да направя, за да не се обърка нещо. Тя не ми каза нищо, освен "не се притеснявай" и от този род. Въпросната има вече здраво дете. Но с едната колежка така (с желание да предотврати пропуски и при нея), на мен - нищо. При другата колежка се е оказало, че изследванията са били излишни, но тя е искала да я презастрахова.
За първия случай ми казват - никой не е длъжен.
За втория - същото, както и това, че съм добре запозната с изследванията и без някой да ми казва. Но тази колежка не знае - нито какви изследвания вече съм си правила, нито че е възможно да съм по-запозната с нещата и от нея. А на другата майка й е акушерка (т.е. на нея даже има кой да й каже от извора).
Достатъчно подробности - въпросът е: дори реално да не са "длъжни по закон" - как трябва аз да възприемам тези хора? С какви очи да гледам на тях, както се казва
и какво отношение да имам?
По-зряло и по-неотровно. Защото сегашното ти не мога да определя повече детинско ли ми изглежда или дребнаво–заядливо. Защо си мислиш, че колежката, дала информация, е длъжна да има същото отношение към теб, каквото има към друга? Разбира се, ако приема, че е била запозната с изследванията, които трябва да правиш. Ако някоя позната ми държи сметка (дори не директно) за отношенията ми с други хора и аз бих я избягвала.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 13:18 от milenaka

# 9
От това, което пишеш, е странно, че сега си изненадана как са те игнорирали или как не са ти дали същата информация като на колежката. Явно и преди е било така. Това, че си бременна, за тях не е същата емоция каквато е за теб, няма да започнат да те приемат като по-близка.

# 10
milenaka, щом е казала на друга - значи е запозната.
Не става въпрос за отношение като цяло, а за еднократен акт.
EmmaT, преди все пак е било друго. Едно е да не дадат информация, за да ми се усложни работата или да не ми се получи манджа, друго е това. И това не е споделяне на емоция, а информация.

# 11
Ти въобще говориш ли си с тази жена? За мен ще е изключително странно да обяснявам или да ми обясняват за нещо толкова лично, когато не съм приятелка с дадения човек.

# 12
Явно не е такъв егоист, щом с друга колежка е говорила по този въпрос и е дала някакъв съвет?

Има и нещо друго, за което не се сещаш. Може да иска да забрави за този период, може да не желае да говори повече за него? Не е длъжна на всяка бременна да обяснява за загубата си, и пропуските, които са били направени в нейният случай.

# 13
  • Melmak
Ами виж, ще ти кажа нещо, аз съм правила аборт и ако някоя близка ме попита ще й дам съвет. Ама не бих седнала за щяло и нещяло да го говоря това пред колеги примерно.

Ти очакваш, че хората са длъжни да споделят техния опит, защото се притесняваш с теб да не се случи нещо. Влез във подфорума за бременни и тук ще намериш много полезно инфо. Има цели теми, които можеш да четеш и да си пишеш с бременни жени, които споделят.

Не знам защо искаш и очакваш това да е тема сред колеги.

# 14
Точно отношение като цяло е, явно с теб са свели комуникацията до минимум. Нищо необичайно, случват се такива неща в колективите.

EmmaT, преди все пак е било друго. Едно е да не дадат информация, за да ми се усложни работата или да не ми се получи манджа, друго е това. И това не е споделяне на емоция, а информация.

Същото е, само ти мислиш, че твоята бременност променя нещо в техните задължения към теб.
Много грешни очаквания имаш към света, това няма как да не ти донесе разочарования като това, за което е темата.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 13:19 от EmmaT

Общи условия

Активация на акаунт