Частни училища - информативно-дискусионна тема 36

• 28 533
  • 781
  •   1
Отговори
# 675
Мецане, не се пали! Той/тя Татул има интерес да ги говори точно такива, точно сега и точно тук. Simple Smile
Привличането на 3-ма учители все още не прави качествено училище. Има много години да минат, докато тези 3-ма (ако се задържат) докажат, че могат да са успешни на друго място и при други условия. Училището, освен учители е и съвкупност от много, много други неща. Ако не беше така, всички ЧУ на пазара щяха да са top of the top. Ама не са. И се опитват с всякакви средства, къде почтени, къде не чак толкова да се закачат за най-спряганите.

Сравняването на лукс сегмента на пазара на имоти с частните училища е нон сенс сам по себе си.

Таксите определено не са скочили САМО С ПО 5%  на година или колкото там е инфлацията според НСИ.

# 676
Татул е той, и не няма никакъв интерес да ги говори тия неща тук и сега. Таксите тази година скочиха основно заради 15% увеличение на заплатите. А това което пиша е как аз виждам реалността и споделям мнението си. А таксите изобщо не очаквам да падат, напротив, и причината не е в новите училища, а в това че все пак държавата се усети, че държи заплащането на учителите унизително ниско и някак нелогично е частните да плащат една и съща заплата с държавните дори и при по-спокойни условия за работа.

# 677
Ето като цъкнах на втората тема и хващам произволно училище: "Питагор"         3400 Е (храна вкл.),

Хайде, че то пък от най-спряганите, добре, едно друго - "Ерих Кестнер"   3800 Е - обучение.

Сегашни цени: Питагор 5170 евро с храна. Увеличение - 52%.
Ерих Кестнер -  5350 евро, увеличение - 40,8%. Училище без наплив!

Темата, от която са старите цени, е от 2013 и 2014г. Нека всеки сам си отговори дали заплатата му в момента е с 50% по-висока от тази, която е получавал през 2014г.

Който може да се похвали с това, нека да си мръдне лявото ухо. Аз лично не съм срещал хора, на които от 2014 досега доходът им да се е увеличил с 50%. На повечето изобщо хич даже не се е увеличил.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 15:18 от Татко Мецан

# 678
  • София
Дали, при нас са над 70% по-високи. И понеже аз съм от страната, която ги плаща, сещай се, че не ме радва толкова. Колко уши да мръдна?

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 16:52 от Sharky*

# 679
Татул, те и миналата година с този мотив се вдигнаха. И по-миналата. Но моята заплата не скача всяка година с по-толкова. И предполагам и на 99% от пишещите тук.

# 680
Дали при нас са над 70% по-високи. И понеже аз съм от страната, която ги плаща, сещай се, че не ме радва толкова. Колко уши да мръдна?

Ох, за теб не се и съмнявам, ти за всичко си извънземна.

# 681
  • София
Outerspace,  именно! Не се взема предвид фактът, че местенето на дете е стрес и това е фактор при решението за отказ от ЧУ. Та дори и да има хора, които да "прежалят" някакви пари в името на спокойствието на детето, то "рекламата", която ще получи през това време конкретното училище няма да е много добра. Доста от сегашните ползватели на ЧУ, които познавам са се насочили към конкретно ЧУ именно по препоръка на познати. И доста бяха предпочели ЧУ "защото се спестявало от уроци" и т.н. Е, вече таксите изобщо не са съпоставими с цените на школите, оказа се, че и от допълнителни занимания не се спестява много, та...ще има отлив, но ще отнеме време. Просто има нещо наречено съотношение цена-качество, което може да е много различно при различните ЧУ. Тоест при определена цена нещо може и да си струва, при двойна не е толкова сигурно...Дори и за базата може да важи. Ако за определена цена си склонен да направиш компромис детето да учи във фургон, то при друга хич няма да ти се струва оправдан такъв компромис.

Шарки да ни взема на работа и да не се ослушва, ако ще ни вдига заплатите със 70% Simple Smile

# 682
  • София
Явно само на Шарки служителите ще се задържат в ЧУ Simple Smile

# 683
  • София
Outerspace,  именно! Не се взема предвид фактът, че местенето на дете е стрес и това е фактор при решението за отказ от ЧУ.
Взима се предвид и то съвсем удобно, но от собствениците на ЧУ Simple Smile Ако беше толкова лесно да преместиш детето без стрес за никого, едва ли щяха да правят такива смели индексации всяка година.

# 684
Мецане, от всичко написано за мен позна само това,  че не съм директно потърпевша Simple Smile Именно заради това смятам, че имам по-трезв поглед върху ситуацията и споделям видяното.
Outerspace,  именно! Не се взема предвид фактът, че местенето на дете е стрес и това е фактор при решението за отказ от ЧУ.
Взима се предвид и то съвсем удобно, но от собствениците на ЧУ Simple Smile Ако беше толкова лесно да преместиш детето без стрес за никого, едва ли щяха да правят такива смели индексации всяка година.
И аз така го виждам.

# 685
  • София
Е тук вече не мога, ама Ежко ти с кои компании работиш в Бизнес Парка, защото мога моментатлно да ти кажа за няколко от най-големите IBM, DXC, Теленор, Axway, HPE, HP inc.- 5 к е заплата мираж. Птичките и пчеличките работят за около 2к!!! Да повечето за junior и тенденцията е да се назначават такива. Не отричам, че има и такива, които вземат такива заплати, но те са не повече от 1-2% от работещите там. Или Софийска вода сигурни и там дават по 5к ей така. Концентрикс (или както се казваха) и там заплатите ги бият през пръстите. Много грешно мислене е, че в Бизес Парка дават милионите. Нищо подобно смятай средно по 2к (дори и 3к не са). Наблюденията ми са преки и не си вадя статистиката от пръстите.
Британика със сигурност ще имат драмата на СГ от преди увеличението.
И 70% увеличение-Шарки - наемам те за мой мениджър хахахахах
Обикновено дори при смяна на работата заплатата се вдига с до 40%. Моята със сигурност не е скочила с 50%.
Много е вярно, че умните директори ще се замислят, защото сами знаят контингента им от клиенти какви са, ако поувеличат още малко и леко могат да загубят доста.
Редактирам: Фенси, стандартно около 300000 лв кредит за 35 години е около 2к на месец (да замениш ? ) Simple Smile И почивка 3000 лв на година ли? За кого по-напред?

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 16:01 от rainy...

# 686
Дали при нас са над 70% по-високи. И понеже аз съм от страната, която ги плаща, сещай се, че не ме радва толкова. Колко уши да мръдна?

70% но на каква база? Защото ако е на 500-600 лева не е за хвалене, ако обаче 70% са на 2-3К значи Вие сте от тези
за които Ежко споменава в бизнес парка Simple Smile

# 687
Скрит текст:
Аз едно не разбирам - защо тука масово родители с деца в ЧУ са се загрижили за бизнеса на собствениците. Ами ако сте прави и наистна няма кой да ги плаща тези такси, те или ще фалират, или ще ги намалят, и здравият разум казва, че за да не фалират, ще ги намалят и вие пак ще можеше да си ползвате услугата им на старите условия. Просто почакайте да се убедят, че няма кой да ги плаща, и готово Simple Smile Стига да сте прави, обаче... Wink

И нали разбирате, че вие сте купувач и заинтересована страна, и няма как да убедите продавача на услугата, че сте прави, защо се хабите, не разбирам.  Продавачът е в правото си да иска цената, което е сметнал за пазарена и само ако пазарът му каже, че няма търсене на нея, ще я свали. Иначе за купувача винаги е скъпо, а за продавача - винаги евтино Simple Smile

Проблемът в това 'няма кой да плаща' е, че това няма да се случи изведнъж за всички, за да спрат с вдигането на цените.  Мисля, всички можем да се съгласим, че веднъж вдигнати таксите няма да бъдат коригирани в ползва на родителите. Може да бъдат 'замразени'. И като останат така високи тази година може да са 5% от родителите на деца които да се откажат, другата година да речем нови 5%, но през това време са се намерили някакви нови 2-3 % които да компенсират част от отпадналите.
Та докато собствениците погледнат картинката в дълбочина, доста хора може да са 'поокапали' по средата на обучението
.
Как се търси ново училище за деца които вече 3-4 години са били в клас с едни деца и е свикнали на един режим и ритъм, имат изградени навици и контакти. Изобщо не е лесно.
И не, не сме точно купувачи.  Не и в този смисъл на думата. Не си купуваме картофи от женския пазар по 2.5 килото и след седмица да въртя педалите до пазара на Младост щото там са 1.75.
Училище не се сменя всяка година или поне не е така тривиално.
Точно така, но това е плюс за собствениците и минус за клиентите. Нарича се еластичност и точно това използват собствениците, че ЧО е стока с ниска еластичност на търсенето или поне до момента са се държали като такава стока. Проста дефиниция за неспециалисти:
https://www.investopedia.com/terms/e/elasticity.asp
If demand for a good or service is relatively static even when the price changes, demand is said to be inelastic, and its coefficient of elasticity is less than 1.0.
Понеже все пак ЧО няма чак такива традиции у нас, с тези увеличения всъщност ще се тества доколко е еластично търсенето. Аз залагам на ниска еластичност.
Outerspace,  именно! Не се взема предвид фактът, че местенето на дете е стрес и това е фактор при решението за отказ от ЧУ. Та дори и да има хора, които да "прежалят" някакви пари в името на спокойствието на детето, то "рекламата", която ще получи през това време конкретното училище няма да е много добра. Доста от сегашните ползватели на ЧУ, които познавам са се насочили към конкретно ЧУ именно по препоръка на познати. И доста бяха предпочели ЧУ "защото се спестявало от уроци" и т.н. Е, вече таксите изобщо не са съпоставими с цените на школите, оказа се, че и от допълнителни занимания не се спестява много, та...ще има отлив, но ще отнеме време. Просто има нещо наречено съотношение цена-качество, което може да е много различно при различните ЧУ. Тоест при определена цена нещо може и да си струва, при двойна не е толкова сигурно...Дори и за базата може да важи. Ако за определена цена си склонен да направиш компромис детето да учи във фургон, то при друга хич няма да ти се струва оправдан такъв компромис.

Шарки да ни взема на работа и да не се ослушва, ако ще ни вдига заплатите със 70% Simple Smile
Това е вярно, ама първо стресът за детето, после дали има алтернатива с ДУ по район, после ДУ нямат транспорт и ако все пак го вземат в ДУ не по район и то е далеч, някой трябва да се ангажира да развозва, а после да развозва и по занимания, а това си е фул-тайм джоб. Изобщо има много фактори при избора на ЧУ, особено ако по район няма добро ДУ, и като ги разглеждам, изводът ми е, че еластичността на търсенето е слаба.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 16:13 от Анонимен

# 688
Много грешно мислене е, че в Бизес Парка дават милионите. Нищо подобно смятай средно по 2к (дори и 3к не са). Наблюденията ми са преки и не си вадя статистиката от пръстите.

1:1 съвпада и с моите наблюдения. Работещите в бизнес парка и другите подобни само си мечтаят за средна заплата около 5К, но са далеч. Не че няма такива - но не е това медианата.

Poppea, еластичността е много висока за тези, които вече са започнали с ЧУ и ще ядат пастет (абе какъв е този пастет, откъде го взимате?), но ще си задържат децата там докато могат. Обаче ако сега взимаш решението, не си толкова еластичен, особено ако погледнеш тренда от последните няколко години. Та нищо чудно, предвид и очакваната рецесия, да не говорим за нароилите се ЧУ, да се позадъха този бизнес. Ще видим.

# 689
Фенси,
Жилището в твоите сметки е малко фенси за ниския сегмент на средната класа. Може да се намали на 1/3 от стойността. Имаш и други дупки в сметките.
Солти,
Средната средна класа не получава медианна заплата. Прочети определението за класите. Техническите позиции в DXC,HPE и т.н. започват​ от 4х. Първо ниво Уиндоус съпорт НЕ е техническа позиция.
ПС 5х. чисто си докарват с частни уроци по немски, като шофьор на ТИР или Фадрома, като оправен технически ръководител в строителството, технически консултант в ИТ корпорация и т.н. Средна класа отвсякъде.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 16:31 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт