Професия учител - 8

• 39 356
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • Ямбол
Не е законно, още тогава ти го казвах.
Явно се усети, предвид и предстоящите проверки и "ориентира" нечленуващите да сформират синдикат Подкрепа. Сега този синдикат при нас е синдикатът на шефката.

# 136
Когато договорът е за неопределено време със срок на изпитване 6 месеца, като изтече срока 6 месеца, трябва ли да се подписва нов договор или автоматично става безсрочен?

# 137
  • Бургас
Когато договорът е за неопределено време със срок на изпитване 6 месеца, като изтече срока 6 месеца, трябва ли да се подписва нов договор или автоматично става безсрочен?
Автоматично става. Чл. 69. (1) от КТ  Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.

# 138
Здравейте!
 В момента съм на 20, до тази година учех една специалност в университета, но сега смятам да записвам друга, тоест ще съм с две години назад.
  Смятам да запиша компютърни науки, въпросът ми е дали ще мога да стана учител по математика, ако изкарам педагогическа квалификация, съвместно с компютърните науки (университетът го предлага). Разбирам, че законово може, но как биха гледали работодателите на такъв кадър - сменял специалност и завършил комп. науки?

# 139
  • Ямбол
Няма как работодателят да знае какво си сменял.
Щом изкараш правоспособност за учител, то няма да е никакъв проблемът, напротив, тези специалисти се търсят в момента.

# 140
Как сте, момичета?
Учудих се, че никой не е писал в темата доста дни.

Имам си мое си притеснение: ако вземат да удължат грипната, под каквото и да е наименование, имало ли е някога прецедент да удължават и учебната година?
Знам, има закони, наредби.. и все пак?

# 141
  • Пловдив
След 40 дневна стачка годината не беше удължена.

# 142
Ясно, благодаря ти. Аз не бих искала. Не че ги жаля моите деца, но...някак не вярвам, че ще учат пълноценно.

През коя година се случи?

# 143
2007г.  беше учителската стачка.

# 144
  • Dope Reach
Е, удължиха ваканция на национално ниво. На 12.03. сме на работа, но на нас все пак ни казаха да следим за информация. И аз не мисля, че би се удължила годината, най-много да ни накарат да си преструктурираме материала, но и в това се съмнявам.

# 145
  • Добрич
Естествено, че се преструктурира. Иначе как ще стигнем до края на темите, за да дадем всичко, заложено в учебната програма?
Тъкмо щях да изчистя преструктурирането от предната грипна ваканция и хоп, ново ще трябва да правя...

# 146
  • Dope Reach
При нас преструктурирането не е нещо естествено. Grinning
Е, аз си го правя при подготовката на уроците, но официално не се прави.

# 147
  • Ямбол
Отпуските на някои колеги намаляха значително и ръководството не желае да стоят колегите на работа през ваканцията сега. Лек сблъсък имахме вчера - как така хем не дава да се работи, хем трябва да се пуска отпуск от полагаемия. За съжаление, тези които имат малко дни останали, не смеят да се опълчат.

# 148
А неплатена отпуска, не може ли да се ползва?
2-3 дни няма да се отразят фатално, реално.

# 149
  • Ямбол
Отпуската е по желание на работника. Кой ще е толкова глупав сам да поиска да ползва отпуск и то неплатен? Руми пакправиш невероятни изказвания. Акцентът в мнението ми за отпуската явно не си го разбрала. Идеята не е да се съхранява отпуск, а да не се ползва изобщо, щом някой не желае да го ползва. Кодексът на труда не разграничава учители и други служители - всеки може да ползва отпуск, когато той желае, а не когато му наложат. Ако някой работодател праща подчинен в отпуск, то трябва да е по друг член и този отпуск да не е от полагаемия.

Общи условия

Активация на акаунт