Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 фев. 2020, 20:14 ч.

СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 11

 • 12 724
 • 483
 •   17
Отговори
# 30
 • Мнения: 3 087
Бях решила да не пиша в тая тема, нали пестя за АК, 10 лв ми се досвидяха Joy, но не издържах.
vesito 2, това за оценяването на преразказите от опит ли го казвате? Защото моята ндп е проверител на нво бел 7 клас от над 5 години и имам друго впечатление за разминаването на точки. По вашата логика ще има арбитър за всяка работа, а това не е така.
Естествено, че трябва да са критични. Ми ако на всички се дава, на какво учим децата? На моето дете последният преразказ на пи е с 33. 1 точка му е взета за фактология, защото едно име на едно място е писала Рачо, а не РаЛчо. И една точка е взета за подробност за непреразказано последното изречение, което дори не е ясно дали героят от чието име се преразказва го е видял или не. И така трябва да е оценено. Та не разбирам защо искаме да им дават на децата, нека сме/са по-критични.

# 31
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 267
Никой не е казал да не са критични. Всичко трябва да се заслужи. Просто начина на измерване на знания е погрешен (според мен). В едно обаче съм убедена. На който и проверяващ НВО да му се даде да направи преразказ, няма да изкара 35 точки. Виж с тезата може и да се справи за 6.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 32
 • Мнения: 3 087
Защо е това подценяване качествата на проверяващите? Защо да не направят преразказ за 35? Щом деца се справят, как един учител да не успее? То пък голямата философия един преразказ с ясни правила. Тезата и олв са доста по-спорни.

# 33
 • Мнения: 1 051
Да тракаме сега, Мария, че не се знае докога ще е без пари Grinning
Пак разгледах критериите и ми е странно. Фактология се оценява с 0-4 точки. 0 предполагам ще е нула за целия преразказ. В описания случай, ако прекръстеният младеж си е с неговото име на останалите места, това очевидно е техническа грешка. При по-сериозни неточности, ще дадат 1-2 точки, а Ния с 3 за компонента. Нещо не ми е така.
За другото прегрешение - 0 до 3 т. Какво значи да липсва едно изречение, ако историята си е там, да му се не види. След третия дребен пропуск почват да вземат точки ли? Rolling Eyes

# 34
 • Мнения: 3 087
Тоз Ралчо фигурира веднъж в преразказа. Т.е. не е правописна, а фактологическа грешка, наказана с отнемане на 1т.
Последното изречение е отделен момент. Ния не го е преразказала, защото не е била убедена, че героят, от чието име го преразказва е свидетел. Явно е бил.
Няма нищо червено по преразказа, освен буквата Л в Ралчо.
Така и не стигнах до Междучасие след първия пробен. Там беше с 32. Не зная какви са й били грешките.

# 35
 • София
 • Мнения: 2 068
Благодарим!

# 36
 • Мнения: 350
Тоз Ралчо фигурира веднъж в преразказа. Т.е. не е правописна, а фактологическа грешка, наказана с отнемане на 1т.
Последното изречение е отделен момент. Ния не го е преразказала, защото не е била убедена, че героят, от чието име го преразказва е свидетел. Явно е бил.
Няма нищо червено по преразказа, освен буквата Л в Ралчо.
Така и не стигнах до Междучасие след първия пробен. Там беше с 32. Не зная какви са й били грешките.
Ами, Мария, при нито едно червено, освен л-то, аз бих ѝ писала айде да не е 35, но 34.5 или 34.75.
Може ли да питаш твоята приятелка за правопис как се дават/отнемат - май бяха 4 масимум, за една павописна грешка са 3 точки, при 2 - 2, и ако над 4 грешките - 0, на този принцип ли е?

# 37
 • Мнения: 1 051
Ясно, Мария. И все пак при скала 0-4, не може да е грешка - точка. Иначе да си ги нацепят точките на 0,1 и като по математика да ги раздават - х е еди-кво си - точка, изразено другото - точка.

Иначе да се пошегувам с последното изречение. Кажи на детето, "Яли, пили и се веселили." никой не го пропуска. Grinning

# 38
 • Мнения: 3 087
Утре ще питам за правописните, че сега е късно.

Ох, днес така съм се смяла за изразите. Ния казва: а госпожата все говори за някакъв вол и теле. Питам: да не е "под вола теле", а тя: Да! И аз казвам: ключът от бараката е да си говориш повече с мама, тогава ще ги знаеш тези изрази. Тя: какъв ключ...
Ние кога ли сме усвоили тези изрази? Не съм допускала, че не е чувала "под вола теле".

# 39
 • Бургас
 • Мнения: 7 158
Благодаря за темата! Не мога да сваря да чета, какво остава да пиша. 🙂 Пък като родя май месец и ми изтече целия мозък ви предупреждавам, че ще се включвам с неадекватни въпроси. Да си знаете от сега! 😄

# 40
 • Мнения: 580
Моето знае доста поговорки, фразеологизми.
За него е важно общуването да е игра на думи. Често съм объркана кога говори сериозно и кога се шегува. Аз не съм с особено развито чувство за хумор, но всички мъже вкъщи общуват само така.
От сутрин до вечер се упражняват в това... Преди малко гледахме репортаж за Явор Бахаров и с баща му се възмущавахме, че се е надрусал, пил е и е имал наглостта да кара. Детето каза, че "той не е карал, а е летял Simple Smile  След това един развален сандич, който давали за закуска в училище. Коментарът беше "Така ще схванат урока по биология за гъби и плесени ". Така е по цял ден.
П.П Според мен преразказът на Ния е поне за 34 т

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 07:22 от Amanda.D

# 41
 • София
 • Мнения: 867
Мислех, че само моята не ги знае тези фразеологизми. Преди месец и ги рецитирах и аз и се дивях как може да не ги знае. Кога сме ги научили ние, нямам представа.

А, отварям ФБ и веднага ми попада нещо по темата(с извинение):

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 08:16 от bazel

# 42
 • София
 • Мнения: 5 517
оценка на писмен текст, дори и при наличието на красива табличка с критерии и разбивка по точки, винаги е субективна.

# 43
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 3 215
Записвам се и благодаря на бубчето за новата тема. Юни не знам какво ще прави:)

Аз заминавам сега за Прага, правя изненада на ММ, че има РД на 14 февруари. Децата ги оставям на баба им.

# 44
 • Мнения: 3 950
И аз в безплатната да се включа, благодарязатемата!
Днес контролно по история. Безумни дати, правителства... По география тъкмо почнахме Балканския полуостров.
Добре, че ви има! Нещо уж нямаше да се напрягам тоя път, но сякаш взе да ме втриса от това НВО. Почна да наближава много... Добре поне, че няма да раждам, като Мария Simple Smile !

Общи условия

Активация на акаунт