Майчинството счетоводно-84

• 35 526
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте! Бях в майчинство до Декември 2019г когато детето ми стана на 2годинки.Освободиха ме,понеже нямаше как да се върна на тази работа.Сега взимам 4месеца обезщетение за безработица и разбрах, че съм бременна.Въпроса ми е ще взимам ли въобще някакво майчинство и как стоят нещата?

# 541
  • София-Младост
Здравейте, нали за изчисляване на майчинството се взима период от 24 месеца назад? В 45-дневен болничен съм излязла на 27.12.2019 г. Позлвах калулатора на kik info, за да си изчисля обезщетението и съответно се получава разлика доста сериозна между kik и НОИ.
От НОИ са ми изчислили среднодневен размер на обезщетение 49,43 лв. С калкулатора изчислявам 98,87. Kik info взима месеците от декември 2017 до ноември 2019. За периода декември 2017-декември 2018 съм осигурена на максимума - 2600 лв. За периода януари 2019 - юни 2019 отново на максимума - 3 000  лв. За периода юли 2019 - ноември 2019 съм работила на граждански договори, като осигуровки по тях за общо заболяване и майчинство няма. Доколкото знам за този период от НОИ приемат за осигурителен доход минималния такъв, т.е. 560 лв.
Моля кажете аз ли съм в грешка и не изчислявам коректно?
Ако имате ПИК в сайта на НОИ също може да се направи изчисление. За дадените данни 49лв на ден е малко.
Здравейте! Бях в майчинство до Декември 2019г когато детето ми стана на 2годинки.Освободиха ме,понеже нямаше как да се върна на тази работа.Сега взимам 4месеца обезщетение за безработица и разбрах, че съм бременна.Въпроса ми е ще взимам ли въобще някакво майчинство и как стоят нещата?
Ако сте на ТД при излизане в болничен-да.

# 542
в какъв срок се изплащат детските, майчинството и еднократната помощ? подадох документи онлайн и бяха приети преди 2 седмици, днес ми се обядиха, че ми ги отпускат.
социалното майчинство започва ли 45 дни преди термин?
за кои месеци се изплащат майчинство и детски (бебето е родено началото на март) - от март  или от април започват?

# 543
  • София-Младост
Подали сте през април, плащането за април ще започне от май.

# 544
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тук но ако има някой който може да ми отговори ще съм много благодарна.
 Бременна съм във втори  месец и съм на борсата която ми свършва средата на май. Ако си пларя осигуровките след това докрая на бременността ще имам ли право на майчинство.? Тъй като имам 12м.  Трудов стаж ? Или ще трябва да ме назначат някъде на работа след изтичане на борсата  фиктивно  да речем?

# 545
  • София-Младост
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тук но ако има някой който може да ми отговори ще съм много благодарна.
 Бременна съм във втори  месец и съм на борсата която ми свършва средата на май. Ако си пларя осигуровките след това докрая на бременността ще имам ли право на майчинство.? Тъй като имам 12м.  Трудов стаж ? Или ще трябва да ме назначат някъде на работа след изтичане на борсата  фиктивно  да речем?
Сама можеш да си плащаш само здравните вноски, освен ако не си самоосигуряващо се лице...а там има изисквания.

# 546
Здравейте,имам въпрос в болничен съм от 29.03-06.05 болничния е входиран на на 03.04 за март месец е ясно че няма да имам превод но за април кога евентуално ще имам или чак като изтече април ще получа

# 547
  • София
В началото на май, ще получиш парите за април

# 548
Здравейте! Simple Smile Преди дни ми издадоха 45-дневния болничен с начална дата 4 април, и го изпратих на работодателя ми. Заради почивните дни не знам кога ще бъде предоставен към НОИ. Въпросът ми е, има ли вероятност да получа плащане в началото на май месец, или трябва да мине крайната дата на болничния за да бъде изплатен ?

# 549
Здравейте! Simple Smile Преди дни ми издадоха 45-дневния болничен с начална дата 4 април, и го изпратих на работодателя ми. Заради почивните дни не знам кога ще бъде предоставен към НОИ. Въпросът ми е, има ли вероятност да получа плащане в началото на май месец, или трябва да мине крайната дата на болничния за да бъде изплатен ?
Срока на работодателя да го предаде е 10 май.Ако изчака последния срок (10-то число) ще получиш превод за април около 25 май,тоест НОИ имат 10 работни дни след подаването му да го изплатят.

# 550
  • Варна
Здравейте, на 26 април детето ми става на 2г и съответно ми приключва майчинството. В началото на април си получих 380 лв, това последното плащане ли е или вървят месец назад, т. е ще получа ли и в началото на май?

# 551
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, на 26 април детето ми става на 2г и съответно ми приключва майчинството. В началото на април си получих 380 лв, това последното плащане ли е или вървят месец назад, т. е ще получа ли и в началото на май?

В началото на май ще получиш обезщетение пропорционално за дните до 26 април.

# 552
Здравейте,
Може ли да ми обясните, ако майчинството е 90% от дохода за предните 24 м. и например изляза в болничен няколко месеца преди 45 дневния болничен от НОИ после сумата, която ше ми се изплаща ще бъде ли намалена заради болничния? Т.е. сумата по трудов договор ли се взима или по друг начин?

# 553
Здравейте, мами счетоводителки! Честито Възкресение!
Търся счетоводителка, която да ми подаде дан. декларация онлайн. ФЛ съм. Предвид ИП, ако някоя от вас има свободно време и може да ми помогне, ще съм ѝ благодарна. Естествено, ще си платя за услугата.

# 554
  • София-Младост
Здравейте,
Може ли да ми обясните, ако майчинството е 90% от дохода за предните 24 м. и например изляза в болничен няколко месеца преди 45 дневния болничен от НОИ после сумата, която ше ми се изплаща ще бъде ли намалена заради болничния? Т.е. сумата по трудов договор ли се взима или по друг начин?
Няма да бъде намалена.  Ако има разлика, ще е от порядъка на стотинки, заради трите дни, които се изплащат вразмер 70% от работодателя. Дефакто, периода от които ще се изчисли обезщетението за този болничен, влиза в периода, от които ще се изчисли другия болничен за 45 дни.

ПП
Допълвам се, защото с отговора рискувам да подведа някой. Горното е валидно, при положение, че през тези 24 месеца заплатата е относително постоянна. В други варианти, например една година без работа, ще има разлика в обезщетението.

Здравейте, мами счетоводителки! Честито Възкресение!
Търся счетоводителка, която да ми подаде дан. декларация онлайн. ФЛ съм. Предвид ИП, ако някоя от вас има свободно време и може да ми помогне, ще съм ѝ благодарна. Естествено, ще си платя за услугата.
Пиши ми, ще помогна, ако имаш ПИК, влез и провери все пак, ако доходите са от ГД и ТД, би следвало почти всичко да е служебно попълнено.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 09:27 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт