Ниско момче

• 3 392
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • София
9 год и 10 месеца = 144 см, момиче
6 годинки =123 см. момиче
Най голямата не е много висока 16 г -168
Тези са растящите в семейството Да видим
Ние сме високи... 9 годишната явно и тя Grinning

# 31
Здравейте! Имам притеснения, че момчето ми е доста ниско за възрастта си. На 6 и5 месеца е 112 см. Ще го заведа на специалисти, не мисля че е болен. По-скоро се тревожа, че прилича на моя род които сме ниски. Но пък баща му е 176,аз 156. Дали ще навакса малко, колко мога да очаквам да стане? Поне 170?  Тревожа се че това ще го комплексира като по-голям, ако е дори под 170.
Защо се занимавате с излишни глупости?

# 32
Не съм чела назад в темата, но имам същия проблем с макия ми син.На 8г. е бил 122см.
Въобще не се връзвах на приказки,че ще порасне и тн.
Заведох го на детски ендокринолог.Пуснаха му всякакви изследвания.
Оказа се, че детето е с дефицит на вит.Д, ниско желязо и проблем с усвояване на микроелементи от храната.
Въпреки, че беше в границите (долна) за възрастта си, е единственото най-ниско дете от близо 100!!!
За година и 2м. с прием на вит. Д , детето порасна с 11 см.!Средно децата растели между 4-6 см. в тази възраст, а той двойно е наваксал.От 122 см. стигна 131 см. и е една чертичка над най-долно ниво за ръст за неговата възраст в момента.Явно липсата на вит.Д , който участва в процесите на растеж и образуване на костната структура е оказвал голямо влияние.
Направихме му скоро тест за костна плътност и слава Богу ще расте още, защото е на 10, а костите отговарят на 8г., но ако костите отговаряха на възрастта, няма повече растеж и тогава се гледа хормонът ,отговаряш за това.
Ако се наложи ще направят и тест за хормон на растеж,набюдаваме го вече втора година.
Моят съвет е да се заведе детето на ендокринолог, като аз препоръчвам др.Вучкова в болница Здравето, София.Работят с НЗОК.
По-добре да се изследва, отколкото да се изпусне процесът на растеж.
(тествахме се с баща му и ние също сме поднормено на вит.Д, като се оказа,че има наследствена обремененост в усвояването на вит.Д)

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 13:20 от ДХ3

# 33
Не съм чела назад в темата, но имам същия проблем с макия ми син.На 8г. е бил 122см.
Оказа се, че детето е с дефицит на вит.Д, ниско желязо и проблем с усвояване на микроелементи от храната.
Въпреки, че беше в границите (долна) за възрастта си, е единственото най-ниско дете от близо 100!!!
За година и 2м. с прием на вит. Д , детето порасна с 11 см.!Средно децата растели между 4-6 см. в тази възраст, а той двойно е наваксал.От 122 см. стигна 131 см. и е една чертичка над най-долно ниво за ръст за неговата възраст в момента.Явно липсата на вит.Д , който участва в процесите на растеж и образуване на костната структура е оказвал голямо влияние.
Направихме му скоро тест за костна плътност и слава Богу ще расте още, защото е на 10, а костите отговарят на 8г., но ако костите отговаряха на възрастта, няма повече растеж и тогава се гледа хормонът ,отговаряш за това.
Ако се наложи ще направят и тест за хормон на растеж,набюдаваме го вече втора година.
Моят съвет е да се заведе детето на ендокринолог, като аз препоръчвам др.Вучкова в болница Здравето, София.Работят с НЗОК.
(тествахме се с баща му и ние също сме поднормено на вит.Д, като се оказа,че има наследствена обремененост в усвояването на вит.Д)

Много полезно, че споделихте. Нищо не ми пречи, ще го заведа и аз.

# 34
Как го изследваха?

# 35
Кръвни изследвания за витамините и минералите, рентгенова снимка за костната плътност.
Отделно се смята по формула как върви детето, спрямо измерени параметри от тялото.Лекарят огледа включително зъбите и техния разтеж.
От кръвните изследвания стана ясно, че има недостиг, като явно не усвоява някои вещества от храната.
Ще пускаме още кръвни, но сега не помня какво дадоха за тест.
Болшинството тестове бяха по здравна каса.

Последна редакция: нд, 23 фев 2020, 10:07 от ДХ3

# 36
венозна кръв ли? как му взеха, ако да?моят от пръста едва дава, направо е ужас.

# 37
венозна кръв ли? как му взеха, ако да?моят от пръста едва дава, направо е ужас.
Да, венозна.Но аз му обясних всичко преди това, щипнах го с нокти за види колко боли, винаги така правя като хи водя на лекар.Обяснявам им спокойно . без да им спестявам , за да знаят какво ги очаква и да не ги е страх в бъдеще.
Нямаше никакъв проблем, беше спокоен и каза, че моето щипане е боляло повече Simple Smile

# 38
  • София
Толкова много изследвания + ренген за дете, това не е ли леко шок, пък и вредно?
Имам предвид, при видимо здраво дете, само заради ръста, 100 изследвания?
То,  витамин Д може да се добави сигурно и без да се облъчва малко дете на ренген и няколко пъти кръв да му се взема? Само да преположа де
Моите деца се шокират при кръвни проби.... дето 1 път годишно се вземат... та какво остава повече... Thinking

# 39
колкото и да му обяснявам, той страшно много се плаши. каката не е така, но той изпада в хистерия почти. много се страхува за здравето си и да не се нарани. преди няколко месеца правихме операция на окото, да не ви разправям как му взеха кръв от пръста за изследвания.....е, той е и по-малък, де (сега навърши 6).

# 40
Толкова много изследвания + ренген за дете, това не е ли леко шок, пък и вредно?
То,  витамин Д може да се добави сигурно и без да се облъчва малко дете на ренген и няколко пъти кръв да му се взема? Само да преположа де
Моите деца се шокират при кръвни проби.... дето 1 път годишно се вземат... та какво остава повече... Thinking
За да се постави диагноза се правят изследвания! Мн ясно, че са нужни!
Как без изследвания да се видвт дефицитите?
Как да знаят дали е нужно да  повлияят с хормон на растеж ако не се направи костна плътност?
Как да зная, че детето ми е здраво, ако не се изследва?!Голяма част от бъдещето ни здраве се формира с процеси в ранна възраст. Лекарят ни каза, че ако мъжът ми е бил тестван и медикаментиран , е щял да стане доста по-висок отсега, без едни типични изкривявания на ребрата, които и малкият има сега.
Организмът е слижна система, едното зависи от другото и е безспорна нуждата от пълни изследвания , като благодаря на лекаря ни, че е толкова подробен в тях!

# 41
То,  витамин Д може да се добави сигурно и без да се облъчва малко дете на ренген и няколко пъти кръв да му се взема? Само да преположа де
Как да знаят дали е нужно да  повлияят с хормон на растеж ако не се направи костна плътност?
Как да зная, че детето ми е здраво, ако не се изследва?!Голяма част от бъдещето ни здраве се формира с процеси в ранна възраст. Лекарят ни каза, че ако мъжът ми е бил тестван и медикаментиран , е щял да стане доста по-висок отсега, без едни типични изкривявания на ребрата, които и малкият има сега.
Организмът е слижна система, едното зависи от другото и е безспорна нуждата от пълни изследвания , като благодаря на лекаря ни, че е толкова подробен в тях!

# 42
Вече записах час при детски ендокринолог. Щом се налага, ще даде венозна кръв. По-добре така, отколкото да се окаже ,че е можело да му помогнем, но не сме го направили.

# 43
Здравейте, изчетох доста коментари, но не всички, не мисля, че височината на детето е проблем, моето момченце е на 10г. И е висок 135см. Най дребничкия в класа е, но и ние не сме високи, особенн аз съм 155см.но детето е здраво Simple Smile това е най важното. Не се затормозявайте напразно Simple Smile

# 44
Напротив, ниският ръст е проблем!
Има над 100 заболявания, свързани с нисък ръст. Заболявания на хипофизна жлеза, щитовидна, надбъбречни, костни и др. И ако на някого сега му изглежда, че детето е здраво, не означава нищо, как ще бъде като възрастен, какво ще е качеството му на живот, или продължителността. Ако ръстът не беше проблем, нямаше и да мерят децата на ръст, нали? Но има таблици, норми, отклонения от норми. И едно е детето да е при 15 персентила отклонение, съвсем друго е да бъде в 1 персентил.

Общи условия

Активация на акаунт