Станция за заточване Parkside – за винаги надеждни остриета

• 14 684
  • 363
  •   1
Отговори
# 195
Ножовете с ръчно точило за ножове, а ножиците за вкъщи само почистваме след използване. Стараем се да не ги изкривяваме, затъпяваме и да ползваме само по предназначение.

# 196
Ножовете, заточваме с точило.

# 197
Почистване след употреба

# 198
  • Варна
Съпругът ми ги точи. 😊

# 199
Синът ми се занимава с това, не знам какво точно прави, но всичко е остро и лесно за използване.

# 200
В кухнята ми всички ножове стоят на магнитни ленти на стената. Реже се само върху дървени дъски. Мия ги само на ръка, разбира се. Използвам остриета от високо легирани стомани, които нямат нужда от смазване. Точа ги с "Профиль" модел К-02 (линкът сочи към модел К-03, разликите са минимални). Евтините ножове от типа на Wusthof точа с масло на камъни груба и фина "индия", след това на китайска "рубинена керамика". Качествените японски остриета от стомани VG-10 и SGPS -  с вода, само на синтетична керамика "Boride T2" от грид 220 до 1200, след това на лидийски камък. Задавам работен ъгъл между 7.5° и 10° на страна. Накрая финиширам и двата вида със стропинг върху кожа с нанесена върху нея паста ГОИ. Естествени японски водни камъни не ползвам, те искат твърде често подравняване. Диамантени също не ползвам - религията не ми го позволява Grinning

За ножове на приятели, които ми се налага да точа извън къщи, ползвам Spyderco Tri-Angle Sharpmaker с груба, фина и ултра-фина керамика, на 15° на страна. Накрая - пак стропинг върху кожа с паста ГОИ.

Работна острота поддържам с масат. Който, строго погледнато, не е инструмент за точене, а за поправяне на микроподгъванията на режещия ръб.

Описаният в началото на темата инструмент (или по-точно - аналозите му от по-високия ценови клас) е предназначен за първично формиране на режещ ръб на новоизработен нож, преди първото му ръчно заточване. За поддръжка на работна острота става само ако за вас ножовете ви нямат никакво значение.

# 201
  • Сливен
Почистване и точене.

# 202
  • Елхово
Ползвам предимно керамични ножове и те нямат нужда от наточване!

# 203
Съпругът ми ги точи с точило.

# 204
Съпругът ми се грижи за инструментите си, те знам точно как. Аз се грижа за мойте инструменти за рязане- кухненските ножове 🤣 с точило.

# 205
Мъжът ми се грижи за тези неща.Кухненските ножове заточва с един камък,и после с шкурка;))

# 206
 Всички части на режещ инструмент са важни, независимо дали е обикновен или моторен. За обикновените - постоянно почистване и периодично заточване,  за моторни и механични - винаги почистване след употреба, периодично заточване на режещи части и смазване на движещите части.

# 207
Моите инструменти за рязане са главно ножове. За тяхната острота се грижи мъжа ми. Той много мрази нережещи ножове. Използва различни точила .

# 208
Мъжът ми се грижи за това. Ножовете ги заточва един в друг.

# 209
Мъжът ми се грижи за това с ръчно точило.

Общи условия

Активация на акаунт