На море в Турция - тема 66

• 58 740
  • 785
  •   1
Отговори
# 495
  • Където морето целува небето...
Да разбирам ли, че ако сроковете за анулация или доплащане са в периода на извънредното положение + 1 месец, то трябва да ми върнат парите? Не да предлагат смяна на дата и ваучер?

# 496
  • София
Здравейте, имате ли някаква информация за Емералд? Имаме направена ранна резервация за края на май, а от ТА миналата седмица ми писаха, че към момента няма причина за отлагане на пътуването...

# 497
  • Дългопол
Здравейте, имате ли някаква информация за Емералд? Имаме направена ранна резервация за края на май, а от ТА миналата седмица ми писаха, че към момента няма причина за отлагане на пътуването...
И аз имам за края на май ( 29.05.), ама не са ми писали нищо все още🤷‍♂️

# 498
  • Пловдив
viki_1974 Благодаря !
Не ,че се успокоявам ,но парите са си пари !
И все пак се питам ,защо аджеба след като не е наша вината не ни върнат парите ,а ни залъгват с ваучери ?
Моята агентка ми обяснява ,че парите били внесени вече .
Говоря за Лалета .Anguished и нямало как да ми върне парите !
Да вярвам ли ?

# 499
viki_1974 Благодаря !
Не ,че се успокоявам ,но парите са си пари !
И все пак се питам ,защо аджеба след като не е наша вината не ни върнат парите ,а ни залъгват с ваучери ?
Моята агентка ми обяснява ,че парите били внесени вече .
Говоря за Лалета .Anguished и нямало как да ми върне парите !
Да вярвам ли ?

Закона при форсмажор е категоричен.
 Ти можеш да предложиш на клиента най различни  варианти, но ако той не се съгласи и си поиска парите му ги връщаш и нямаш никакво законно основание за ги задържиш. Иначе има право да те съди. Дали си инвестирал, дали си ги изпил, изял и пр. и пр. -  това съда не го интересува.

# 500
  • Пловдив
Много Благодаря !
Прочетох и договора и там се казва ,че трябва да връщат пари при настоящатата обстановка  ,но ...Anguished

# 501
  • София
emotikona е абсолютно права. На 18 март тази година Европейската комисия издаде Тълкувателни насоки относно регламентите относно правата на пътниците в ЕС в контекста на развиващата се ситуация с Covid-19.
И там в точка 2.2. са описани ситуациите, при които пътниците не желаят или не могат да пътуват, обърнете внимание на трети абзац 
Дословно цитирам:
2.2. Ситуации, при които пътниците не могат да пътуват или желаят да
отменят пътуване
Регламентите на ЕС относно правата на пътниците не обхващат ситуациите, при
които пътниците не могат да пътуват или желаят да отменят по собствена
инициатива пътуване. Дали разходите на пътника ще му бъдат възстановени в
такива случаи зависи от вида на билета (подлежащ на възстановяване, с
възможност за промяна на резервацията), който е посочен в условията на
превозвача.
Има данни, че различни превозвачи предлагат ваучери на пътниците, които вече не
желаят да пътуват (или не им е позволено) вследствие на епидемичния взрив от
Covid-19. Пътниците могат да използват тези ваучери за друго пътуване със същия
превозвач в рамките на срок, определен от превозвача.
Тази ситуация трябва да се разграничава от ситуацията, в която превозвачът
отменя пътуването и предлага единствено ваучер вместо избор между
възстановяване на разходите и премаршрутиране. Ако превозвачът предложи
ваучер, това предложение не може да се отразява на правото на пътника да избере
вместо него възстановяване на разходите.

# 502
За да се избегнат заблужденията, добре е всеки да прочете поне чл. 89 от ЗАКОНА ЗА ТУРИЗМА.
Ето и становището на юрист по "спорния" казус, написано на възможно най разбираем език.

1-Форсмажор  е непредвидимо обстоятелство и ситуацията в която се намираме в момента е  такава. Извънредно положение, пандемия и забрана за провеждане на събития,  забрана за събиране на хора, заведенията са затворени. Няма значение, че туроператорът е в отлично здраве, форсмажора се отнася и за него. НЕ може да изпълни услугата!

2-По закон туроператорът е длъжен да върне предплатените суми по договора, при положение че това е изричното желание на клиента. В случай, че откаже го грози съд, губи делото, ще плати и разноските по него. Може да се стигне до отвемане на лиценз, глоба и още куп неприятни последици.

3-Туроператорът има право да предложи споразумение или предоговаряне на услугата, но клиента трябва да приеме доброволно, не може да го застави! Няма значение какво пише в договора, той трябва да е съставен спрямо закона и при съдебен спор се гледат точките в закона.

4-Продължителност на форсмажора! - Това е обстоятелството което спасява туроператора и на което ще се позове! В момента извънредното положение и забраните са определени с дата до 13.04.2020! Какво следва? Ето пример със събитие на 10.05.2020. Ако се обади клиент с известие, че отменя събитието, то към момента той НЯМА ПРАВО да изиска връщанае на сумата. Но ако продължат срока / а това неминуемо ще се случи/, отново клиента ще е в правото си. Затова за туроператорът е  по добре да му предложи споразумение с предоговаряне на датата и да сключи анекс или нов договор! По находчивите вече го правят. Така се запазва услугата. На база тези факти, клиенти с ангажименти през Май, Юни, Юли, Август и т.н НЯМАТ НИКАКВИ основания към днешна дата да отменят събития и е правилно да ги посъветват да изчакат и да предоговорят условията на по-късен етап.

# 503
  • Варна
Ако почивката ни се отложи за догодина и ние ще сме в същата ситуация. Малката през ноември навършва 13 г.
Ако не е през юли, се надявам поне за август да се случи. Хубавото в случая е, че цените на хотела, в който резервирахме, от края на юни, до края на август са едни и същи. Няма да се доплаща.
Бихте ли споделили кой е хотела и къде?Моят син също ноември навършва 13г.,но  при нас разликата за другите месеци е доста голяма

# 504
Ние, независимо, че сме от 28 август, започнах да се притеснявам, че случаите с корона в Турция рязко се увеличиха. Ние и да успеем да го преборим до август-не знам те дали ще се справят.....

# 505
  • Пловдив
emotikona Роже БЛАГОДАРЯ !
Може би ще ни върнат парите ,тъй като лалетата са сега 9.4 ,значи важът тези форсмажорни обстоятелства.
Ако не желая ваучер ,значи ще трябва да ми върне парите .
Да видим ,ще пробвам с добро да си ги поискам .
Незнам защо ,но нещо не съм убедена ,че ще ми ги върне .
Ще пиша ,но ще изчакам да стане поне 30.3 и ще се пробвам .

# 506
  • Някъде в Европа...
emotikona Роже БЛАГОДАРЯ !
Може би ще ни върнат парите ,тъй като лалетата са сега 9.4 ,значи важът тези форсмажорни обстоятелства.
Ако не желая ваучер ,значи ще трябва да ми върне парите .
Да видим ,ще пробвам с добро да си ги поискам .
Незнам защо ,но нещо не съм убедена ,че ще ми ги върне .
Ще пиша ,но ще изчакам да стане поне 30.3 и ще се пробвам .
Моля, пишете резултата! Особено ако се касае за Караджъ турс!

# 507
  • Пловдив
Не, не е тази фирма .

# 508
УКАЗАНИЯ И ПРЕПОРЪКИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА И НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
във връзка със сключени договори за туристически пакети, чието изпълнение е невъзможно в условията на извънредно положение поради разпространението на COVID-19 в България и по света.
https://kzp.bg/novini/ukazaniya-i-preporaki-na-ministerstvoto-na … -na-potrebitelite

# 509
Ние, независимо, че сме от 28 август, започнах да се притеснявам, че случаите с корона в Турция рязко се увеличиха. Ние и да успеем да го преборим до август-не знам те дали ще се справят.....
Днес по друг случай се чухме с  мой състудент от Турция. Който си живее там. По отношение на корона вирус, каза че са пред икономическа катастрофа, той лично беше на работа, но очаква всеки момент всичко да затвори. Иначе сподели че хората са притеснени и че случай те се увеличават, доколкото ги съобщават Confused Не че и ние сме цъфнали!

Общи условия

Активация на акаунт