Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 967
  • 797
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Танграта, в 2-3 поста за Хаджи Димитър написа няколко магазина, които са ми неизвестни. Не изпитвам необходимост да търся в Гугъл всеки един от тях.

На Ботевградско шосе до Юнг има офис сграда, на служителите е осигурен транспорт с автобуси до центъра (близо до метро). И не е нужно да живеят в Левски В или Г, за да са близо до работа.
Написах ги като доказателство, че съм посещавал ХДимитър. Щото имаше съмнения, че не съм.
Ако не бяха тия магазини, нямаше дори и транзит да мина през ХДимитър.
Иначе, магазините са полезни (за който довършва апартамент), слага принт стъкла, или си купува механизми за кухня, но не съм имал предвид конкретно нищо.

# 376
Попея, аз също нямам мераци за политическа кариера, малко късно ми е за това.
Но ако сравниш инж. Иван Иванов с всички кметове след 10 ноември, веднага се вижда разлика в това как се управлява градът.

# 377
Заключението "аз не съм го видял, значи го няма" е тоста тесногръдо. В Хаджи Димитър има доста "работни" центрове. Естествено, че ако нямате взимане-даване с "Данфос", "Балканстар", "Р§М" и още много други вам неизвестни фирми и предприятия, които съответно не съществуват във вашия правен мир,  то няма как да се съгласите, че ХД не е гето за цигани. Ама ако това ви кара да се чувствате добре и информирани за цяла София, то коя съм аз, че да ви разубеждавам?

# 378
Джедаят, явно мен не ме броиш за човек Laughing Аз обичам да ходя по Витошка, не точно сега с пандемията, де.

И аз обичам! Значи, емваме се ние трите - ти, аз и Богдана, вземаме и НикоТ и си се разхождаме на воля.
Явно ще пустее тая улица, щом никой друг софиянец не я харесва Wink)

# 379
Всяко правило си има изключения Simple Smile

# 380
Ха-ха, Румка, съгласна! Ама аз мога да доведа и още подкрепления от обичащи да се разхождат там кореняци. И Богдана ще може, сигурна съм.  Нико и той.  Като едното нищо ще се съберем петдесетина човека. И ще носим транспарант  "Обичам Витошка!" - та да се пукне от яд Джедаят Laughing Той ще събере ли толкова да се разхождат по Екзарх Йосиф, а?! Laughing

Попея, аз също нямам мераци за политическа кариера, малко късно ми е за това.
Но ако сравниш инж. Иван Иванов с всички кметове след 10 ноември, веднага се вижда разлика в това как се управлява градът.
Е, ти много високо вдигна летвата Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 18:50 от Анонимен

# 381
Ами аз съм си такава, взискателна "заядлива лелка", по думите на едни майстори в къщи. Laughing Пък нали идеята е да взаимстваме "добри практики", а не да се връщаме назад.  Ще видим като светнат гъбите по Света Неделя какво чудо ще е. Те са ги редуцирали, май, но предполагам, че е заради икономии, а не по естетически причини.

# 382
  • София
Но не коментираш цените.
А трябва ли да знам къде е J-point, някаква световно известна марка ли е? Питам, защото не знаех коя марка е RR на кухненските уреди. Но ме светнаха.
Не съм ги видял цените. За средни цени на цели квартали, мисля, че беше ясно. Предишните постинги надълго и широко го обяснявахме. Средно за квартал или град е едно. Конкретна микролокация - съвсем друго.
Едно е Кръстова Вада до Парадайс, съвсем друго е на 2 км в калта навътре. Едно е Лозенец на Семинарията. Друго е на ВИАС. Едно е Студ Град до парка. Друго е на Симеоновско Шосе и Киркор Азарян. Едно е и Дружба някъде си, друго е Дружба на Цариградско Шосе.
Нали колежката Симона се оплакваше, че било непосилно скъпо там. Или страдам от паралелна дЕменция!?

На цариградско шосе няма как да са средно по 1000 Евро апартаментите. Като цитираните средни. Даже са много далеч от това.
Заключението "аз не съм го видял, значи го няма" е тоста тесногръдо. В Хаджи Димитър има доста "работни" центрове. Естествено, че ако нямате взимане-даване с "Данфос", "Балканстар", "Р§М" и още много други вам неизвестни фирми и предприятия, които съответно не съществуват във вашия правен мир,  то няма как да се съгласите, че ХД не е гето за цигани. Ама ако това ви кара да се чувствате добре и информирани за цяла София, то коя съм аз, че да ви разубеждавам?
Е, то и заключението "В ХДимитър може да си започнеш бизнес, затова може да си купиш и имот там" е доста особено. Горе долу това беше предложението. Което ме изненада. Защото не току така човек захваща бизнес. Не е шега работа това нещо. Заради което започнахме дискусията.
Утре отивам да си купя панелка там, щото ще отварям офис на фирма със 20 000 служители, за доставка на части и искам да съм си наблизо.

# 383
За микролокациите - съгласна съм, но това следва да е приложимо и за Хаджи Димитър, нали така? Сигурно и там има микролокации на цена над средната, както и такива на цена под средната.
Да живееш в същия и съседния квартал на този, в който работиш, малко по малко те закрепостява само там. От личен опит говоря. През работната седмица си само от къщи до работа и обратно, магазини и детски градини/училище пак наоколо, през уикенда постепенно почва да ти се струва излишно да излизаш извън квартала, особено ако в него си има всичко необходимо.

Но има и работодатели (бизнеси), които осигуряват транспорта на служителите си. Така правят офиси там, където им е най-изгодно (най-ниска цена на имота), а си осигуряват работещи от останалите квартали, не се ограничават само с тези, живеещи наблизо.

И защо трябва всеки да прави бизнес?

И кога направиха Бизнес парка - когато цените на нивите там са били ниски или когато са се вдигнали?

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 06:47 от man_darin_ka

# 384
  • София
За живеенето до работа е точно обратното. Колкото по-наблизо си, толкова по-малко време прекарваш в път през седмицата. Но пък ти остава повече време през уикенда да ходиш където ти душа иска. И точно тогава няма задръствания и пътуването е по-лесно. Това не се променя, в зависимост дали има транспорт от фирмата или не. Нашата фирма осигурява някакви електрически коли. Но за какво ми е. Да ги ползват студентите и по-младите колеги. Аз кола си имам. Точно заради свободата да си със собствена кола, да тръгнеш от работа директно за някъде, вместо да се прибираш в къщи, предпочитам да ползвам моята си кола. Отколкото служебните. За които има изискване да е непременно от работа в къщи и обратно.

За ХДимитър, нямам претенции. Не съм аз този, който говореше за циганските блокове. Просто казах, че не ми е предпочитан. Доста повече хора през последните 2-3 месеца скочиха срещу студентски. А според мен е супер квартал. Какво сега, да им скачам да ги бия ли? Ми ако искат да го харесват. То си е за тяхна сметка.
Задръстване имало, излизам за 10 секунди от квартала. Високи били блоковете. По 7 етажа са. Нямало къде да паркираш, в другите квартали е много по-зле. Шумно било, зависи в кой район си. Освен това, големи, малки магазини, аптеки, поликлиника са ти на 1 мин разстояние. Кафета, ресторанти с доста добро предлагане.

За вървенето пеш до центъра, сега го пуснах на гугъл мапса. От вкъщи до НДК е 59 мин. От средата на ХДимитър, пак толкова. Тъй че, център, център, колко да е център. До СУ е близо. Но пък до пешеходната част, не. Ако нямам някаква конкретна работа точно в тази част на центъра, за излизане за какво ми е.
Ако ще е да се разходя в парка Заимов, имам си достатъчно паркове. Ако е за заведения и ресторанти, в студентски е пълно, и даже са на по-добри цени. На пешеходно разстояние са ми 1 минута.

# 385
Танграта, само да ти кажа, че има фирми, които осигуряват автобус, туристически, с място за сядане на всеки, за служителите си. Тръгва от баш центъра (на юг от Дондуков) до офиса и обратно, в рамките на стандартното работно време. За работещите извън стандартното работно време плаща разходите за такси до дома, все пак става дума за прибиране късно вечер, когато рядко някой тръгва тепърва да излиза. Служителите със стандартното работно време се връщат от работа комфортно, без стреса по шофирането и задръстванията, слизат на 3 мин. от централна метростанция, наоколо е достатъчно приятно и за разходка, и за срещи с приятели, все пак е в центъра на града.

Никой не възразява на това, че ти смяташ Студентски град за приятно място за живеене. Но обяваваш други квартали за неприятни, за такива за загубеняци, които не са интелигентни и образовани и т.н. Това е дразнещото. Иначе аз многократно съм заявявала, че в кой квартал се чувстваш добре е нещо съвсем лично и субективно и човек не трябва да се влияе от приказки по форуми къде било баш най-добре да се живее, а къде - пълно с малцинства и лузъри.

# 386
Когато се сравняват квартали относно центъра, зависи човек коя точно част на центъра харесва. На мен например частта около СУ ми харесва много повече от НДК и Витошка, та за мен това е много голямо предимство на Хаджи Димитър.

# 387
  • София
Танграта, само да ти кажа, че има фирми, които осигуряват автобус, туристически, с място за сядане на всеки, за служителите си. Тръгва от баш центъра (на юг от Дондуков) до офиса и обратно, в рамките на стандартното работно време. За работещите извън стандартното работно време плаща разходите за такси до дома, все пак става дума за прибиране късно вечер, когато рядко някой тръгва тепърва да излиза. Служителите със стандартното работно време се връщат от работа комфортно, без стреса по шофирането и задръстванията, слизат на 3 мин. от централна метростанция, наоколо е достатъчно приятно и за разходка, и за срещи с приятели, все пак е в центъра на града.

Никой не възразява на това, че ти смяташ Студентски град за приятно място за живеене. Но обяваваш други квартали за неприятни, за такива за загубеняци, които не са интелигентни и образовани и т.н. Това е дразнещото. Иначе аз многократно съм заявявала, че в кой квартал се чувстваш добре е нещо съвсем лично и субективно и човек не трябва да се влияе от приказки по форуми къде било баш най-добре да се живее, а къде - пълно с малцинства и лузъри.
За автобуса, не го смятам за плюс. Ще те лангърка 1 час, и ще те захвърли някъде си, до метростанция.
Така и така, ще ти изгори 2х1 час по пътищата. И по принципа на скачените съдове, повече задачи остават за вършене уикенда. Сега, ако си леля (принципно говоря) и не шофираш, може това да ти се вижда супер благоустройство. Но за мен е негатив. То и навремето като бях в казармата в Атия, имаше безплатен автобус, но аз си ходех с колата ежедневно. Колкото до работното време, ние нямаме такова. Тъй че, тия 10мин път в посока дали ще ми ги смятат към него или не, на практика няма разлика. Много по-добре ми е, че ми осигуряват голям паркинг, половината от който остава празен. А в къщи си имам гараж.

За интелигенцията, не съм твърдял, че в ХДимитър има малцинства и са неинтелигентни хората.
Може да съм твърдял, че в другите квартали има интелигентни. Това което съм виждал, това пиша. Също, от моите колеги средностатистически в Младост и Ст град има около 10 пъти повече всеки, отколкото ХДимитър. А каквото и да си говорим в нашата фирма е цвета на интелигенцията. Около 95% са от МГ от цяла България. Разбира се, не мога да разпъна официални статистики, но за мене лично, и за моето лично мнение, имам предостатъчно базова информация за анализ и извод. А чисто емпирически, рядко греша. И това не е самонадеяност, а просто констатация. Сигурно поне половината квартали на София ще са ми по-малко предпочитани от ХДимитър. Това надежда, бенковски, илиянци, захарна фабрика. С овча купел ми е, горе долу еднакво усещането.
Иначе, приемам забележката. Приемам че ви дразня. И мен доста мнения малко ме дразнят. Но също и ме забавляват. Така че, погледнете го от забавната страна Simple Smile

Когато се сравняват квартали относно центъра, зависи човек коя точно част на центъра харесва. На мен например частта около СУ ми харесва много повече от НДК и Витошка, та за мен това е много голямо предимство на Хаджи Димитър.
На мен ми харесва всичко. И СУ и Витошка, и Младост, и Бистрица, и Банкя и Южния парк, и Симеоново. Въпросът е, че няма да се заселя в Банкя, защото като отида 2 пъти в годината ми е харесало. Същото и за СУ. Не мога да кажа, че ми е единствен фаворит. Даже и на 1во място не е.
Освен това, като ми потрябва СУ (снощи бях на заведение в района), 2 мин до метрото с колата, и още 10 до СУ. Ако ми се трамбова 30мин, мога да ги извървя в кръг. Или през някой парк. Борисовата, да кажем. На мен не ми е проблем да се кача в колата. Даже проблемът е 0ла, буквално. Не го броя.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 09:52 от Танграта

# 388
Танграта, интелигенция има съвсем друго значение от това, което ти влагаш в това понятие. Поне в Европа.

В тази, а и в други имотни теми си редовно "мерим" кварталите през седмица-две, а идеята е да кажем какви са плюсовете и минусите на даден квартал и така да помогнем на хората, които търсят дом. Нека поне да говорим от личен опит, а не от приказки по форуми, градски и селски легенди и т.н. И има разлика, въпреки че често не се прави такава, между "не ми харесва" (субективно) и "много е зле" (обективно или поне с претенция да е обективно) този или онзи квартал. Призовавам да правим тази разлика.

За леля не се обиждам, аз самата го написах и отговаря на действителните факти. Но с 20 годишен професионален стаж (предполага се след навършване на пълнолетие) и ти вече не си младеж.

# 389
  • София
Всеки пише субективно и на база на опита си. Не знам как би могло да е иначе. Аз лично доста повече от повечето хора се старая да съм обективен. И се старая да спомена, кога и как съм субективен. Също така, се старая да давам примери. А например, ти не даваш. Не било това интелигенцията. Ами какво е? Кажи, за да знам и аз. Артисти без работа, посещаващи операта? Дядо ми ме мъкнеше на опера като бях 5 годишен. И по цял цен, всеки ден свиреше опери с уста. Ама на, не стана интелигент от мене. Така и не я обикнах тая опера. Иначе и той е бачкал здраво, с главата си, и е правел добри пари на времето си. Тъй че, и той трябва да е бил от тая другата интелигенция, по-простата и по-материалната, а не истинската.

Колкото до полезността, старая се да съм максимално полезен. Също и открит. Всеки в крайна сметка има глава на раменете си, да си избира. Или в темата трябва да се забрани да пишат на не-кореняк-софиянци? Може пък и ние да имаме право на вкус и мнение.

Общи условия

Активация на акаунт