На море в България 2020 г.! - 1

• 46 370
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
# 436
Ако почивката не съвпада с обявено ИП и анулации се правят въз основа на договора , то Ник травел наистина могат да си удържат 30% .

# 437
Мисля, че нямат право да удържат от парите , предвид създалата се обстановка.
Напротив имат! Много зависи какво им пише в договора. За това трябва добре да се четат договорите. Не знам в случая на Блондорката, за кога е била резервацията или самата почивка. В договора с Ник Травел си пише кога, можеш да анулираш резервация и почивка без неустойка и това е до 7 дни преди датата на настаняване . Също пише, че може и да ти възстановят пълната сума до 14 дни преди датата на настаняване, но само в случай, че техният контрагент, т.е. хотела, признае анулация без неустойка. Ако анулираш по-рано от 31 дни от дата на настаняване, ти се удържа неустойка в размер на 30%, колкото са удържали на близките на блондорката. Клаузите за непредолима сила важат само ако датите за резервация или почивка съвпадат с периода на ИП. В този случай, пари също може да не върнат, т.к. са записани същите условия като при тези, посочени от ЕК, от КЗК, МТ и предполагам в изменението на ЗИП, а именно, че първо имат право да ти предложат отлагане на почивката за друг период, или за друга дестинация, за друго място за настаняване или да закупиш друга почивка. Ако клиентът не приеме до 3 дни някое от тези предложения и отново потвърди, че си иска парите, то едва тогава се задейства клаузата за изплащане на същите в едномесечен срок от отмяна на ИП. Вече няколко пъти се писа по медийте, че в момента се анулират почивки с дати за април, които срок най-вероятно ще се удължи за почивки през месец май, в случай че официално ИП се удължи до 13.05.20 г. За юни, юли  и август никой в момента не връща пари за анулирани почивки или ако го прави е по негова добра воля. За това и аз писах, че си чакам да ми дойде момента за анулация. Когато проведа въпросната кореспонденция, ще споделя как стоят нещата. Днес имаше разни интервюта и статии, че загубите в туризма в България до момента се изчисляват на 45 милиона, а че до края на май ще станат двойно повече. Бранша иска безлихвени заеми и намаляване на ДДС за туризма. Ако нещата не се оправят се очаквали много филити на ТА/ТО, на хотели, ресторанти и т.н. При това положение, не виждам как ще си върнем парите. Дори да имат затраховки, и там няма да са покрити всички рискове и да има възможност да си получим парите от застрахователните компании. Ако стане с ваучери, добре, ако не пием една студена вода.

Spastik Children , това изказване на Кунчев, според мен е защото журналистите само питат кога ще се намалят мерките и защото кризата в туризма е поголовна в цял свят. Явно е решил за момента да успокои хората, но аз лично не смятам, че дори да отпаднат огрниченията, народа ще хукне по морето или поне не в обема, който беше миналото лято.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 17:27 от fatalina

# 438
  • София
Резервацията ни беше за 19.06,с в договора пише, безплатна анулация до 22 дни преди датата на настаняване!

# 439
Резервацията ни беше за 19.06,с в договора пише, безплатна анулация до 22 дни преди датата на настаняване!
Е, явно в зависимост от хотела и условията за анулация са различни.За кой хотел ти беше резервацията?

# 440
  • София
Е, явно в зависимост от хотела и условията за анулация са различни.За кой хотел ти беше резервацията?
Бела Виста, Синеморец. Към днешния ден Ник Травел продължават да не вдигат телефони и да не отговарят на мейли. Явно извадих някакъв луд късмет!

# 441
  • София
Много е важно в този момент какво ще бъде поведението на агенциите спрямо клиентите им. Могат да не вдигат телефона, могат да си задържат 30%, може и повече. Тази криза ще отмине и после какво ще правят? Аз не бих се доверила повече на агенция, от която не ми вдигат телефона и не желаят да ми върнат пари.

# 442
# 443
  • Варна
Бъдете сигурни, че ще има промени и условия. Почивките няма да са стандартни.

# 444
  • София
Разбира се, че е така. Тази година резервирах за първи път през Ник Травел, но няма да повторя, много некоректни и безотговорни се оказаха. В крайна сметка разбирам, че те нямат вина, но в случая и ние нямаме вина. Ако бяха реагирали по друг начин, щях да се замисля. И моите пари бяха върнати след поне 7,8 мейла, а последния ми беше с доста груб тон и цитат на КЗП, та си мисля, че това е причината за отговора им.

# 445
А мен много ме притеснява ,че срока на застраховката на съни турс е до 20.06.2020г. и едва ли Лев инс ще я подновят.....поне според мен.

И се чудя дали да не се опитам още сега да отменя резервацията ни за Дюни без неустойка макар,че е за 01.08.....

# 446
  • В.Търново
И да я отмениш пари няма да ти върнат, докато не наближи почивката ти, докато сме в извънредно положение.
И аз изчаквам, но ако не подновят застраховката и не върнат парите на хората просто е свършено със Съни турс.Ако фалира и започне на чисто с нова фирма едва ли ще му се доверят толкова хора, колкото сега.

# 447
  • sofia
Ние ще ходим на море.Така решихме.

# 448
А мен много ме притеснява ,че срока на застраховката на съни турс е до 20.06.2020г. и едва ли Лев инс ще я подновят.....поне според мен.

И се чудя дали да не се опитам още сега да отменя резервацията ни за Дюни без неустойка макар,че е за 01.08.....
Явно нещо не се разбира от това, които пиша наколко пъти. Няма как в момента да си отмените почивка за август месец без неустойка, защото сега действат клаузите в договара при непреодолима сила, а не нормалните условия на същия. В момента можете да анулирате резервация или почивка без неустойка, САМО такава, която като дати съвпада с периода на ИП. Самото възстановяване на средствата може да стане по няколко начина. Под формата на друга почивка, отлагане на почивката за друг период или ваучер. Ако клиента не приеме някое от тези предложения и държи да си вземе парите, тогава ТА/ТО и длъжно да ги върне, но всичкото това става 1 месец след като отпадне ИП. Ако приемем, че ИП е до 13.05, то това възстановяване под някаква форма, може да се осъществи едва от 13.06.20 натам. Ако обаче ТА/ТО са останали без ликвидни средства и няма как да изпълни тези ангажименти, ще обави несъстоятелност. Тогава нашите претенции към агенцията ще се прехвърлят по съответния ред към застрахователната компания. Дали тя някога и как ще ни ги възстанови е друг въпрос.
Разбира се, че може да опитате и сега да анулирате почивката си, но предполагам, че или няма да Ви върнат парите, като се позоват на клаузите за непреодолима сила, или пък ще Ви ги върнат, но с неустойка. В случай, че ТА/ТО имат достачно налични средства, не са превели сумата на хотела и имат добрата воля, може да върнат цялата внесена от Вас сума, но това ще е някакво изключение, а не правило. Ако са превели парите на хотела, то трябва да изчакат да видят дали хотела ще признае анулацията без неустойка, парите да бъдат върнати на ТА/ТО, и едва тогава ще Ви върнат парите на Вас, съответно с или без неустойка.
Прочетете си договора и вижте какво пише в клаузите за непреодолима сила/форсмажорни обстоятелства. В момента те действат.

# 449

Това пише в моя договор за анулация . Почивката е от 22  август , не вярвам да сме в  ИП , може тогава да има шанс за море . Повече ме притеснява какво ще е нивото и качеството на хотел насочен най-вече към чужденци при затворени граници .

Общи условия

Активация на акаунт