Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 371
  • 765
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте на всички!

Моля за съвет, от няколко години трудно контролирам ТСХ-то в норма. И в тази връзка страдам от БРУТАЛЕН косопад, още имам коса, но от хубават ми буйна грива остана не повече пт 1/3. Интересното е, че тази година от края на януари все по-трудно се справят с регулирането на ТСХ в норма. Прилагам две снимки с изследвания от април месец с 15 дни разлика, за да видите как от ТСХ 2.9 след 15 дни ставам ТСХ- 7.....?! Пия всеки ден по 75мкг. Защо е това нещо, вече съм ужасно безпомощна и не зная какво да правя... и косата ми капе ли капе... нямам да се погледна я огледалото, живея в страх, че ще загубя косата и самочувствието си ка жена... моля дайте съвети. Пробвала съм всичко, лекари, терапии и какво ли не...

Прилаган и снимките

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 12:36 от AnMary

# 316
Здравейте,

Бременна съм в 21 седмица. Имам Хашимото. Досега хормоните ми бяха в норма. Следя ги всеки месец. На последните изследвания тсх ми е 1.24, а фт4 9.07, което е под долната граница 9.30.  Фт4 никога не ми е било на горна граница, но си беше в норма. Консултирах се с двама ендокринолози. Според единия резултатите са добре за тази седмица на бременността, а според другия трябва да започна прием на еутирокс 25 мкг.  Моля за съвет как да постъпя?

# 317
Намерих си изследванията на ЩЗ от 27 март 2019 г.
ТСХ- 1,615 (0,350-4,940)
fT4 ("f"= free?)- 0,960 (0,700-1,480)
fT3- 2,930 (1,880-3,180)
ТАТ- 1,04 (<4,11)
МАТ- 0,78 (<5,61)
От лабораторията се обадиха да ми кажат, че са перфектни (бяха забавили с няколко часа резултатите). fT4 как ви се струва, че е било?

От 28 февруари 2020 (последните изследвания):
ТСХ- 2,707
fT4- 1,070
fT3- 3,410 (high)
ТАТ- 0,37
МАТ- 0,73
Референтните стойности са същите. Как ви изглеждат съпоставени едно с друго тези изследвания?

# 318
Здравейте,

Бременна съм в 21 седмица. Имам Хашимото. Досега хормоните ми бяха в норма. Следя ги всеки месец. На последните изследвания тсх ми е 1.24, а фт4 9.07, което е под долната граница 9.30.  Фт4 никога не ми е било на горна граница, но си беше в норма. Консултирах се с двама ендокринолози. Според единия резултатите са добре за тази седмица на бременността, а според другия трябва да започна прием на еутирокс 25 мкг.  Моля за съвет как да постъпя?

Аз бих проверила в друга лаборатория за да няма грешка и ако наистина ФТ4 е под норма бих започнала прием. Щитовидната е много важна за развитието на плода като цяло, но и за мозъчното развитие.

Faithnomore тук постоянно повтаряме едно и също - ТСХ само по себе си нищо не значи, тълкува се заедно с ФТ3 и ФТ4, това са хормоните на щитовидната, ТСХ е хормон на хипофизата и понякога може да се мени поради други причини. Относно косопада понякога е проблем от  ниско желязо и/или  феритин, понякога косопад има и от други хормони (андростерон, тестостерон и т.н.) 

dolce miele ето ти си пример за това което писах по-рано за ТСХ-то и другите. Първия път имаш "идеално" ТСХ 1,6, втория път вече не толкова добро 2,7 , но при вторите изследвания щитовиднитие хормони Т3 и Т4 са по-добри Wink . Иначе това което се наблюдава - Т3 на горна граница означава, че има започнала хипофункция и жлезата се опитва да компенсира сама. Не помня пиеш ли хормон? Ако не, то скоро вероятно ще се наложи защото и Т3 ще спадне с времето.
При сина ми така започна - ТСХ беше леко високо около 2,5-3,2, Т4 около средата, но малко под нея а Т3 първо беше над горна, после падна в граница но пак височко....докато в момента положение го казах на предните страници - ТСХ вече скочи на 5,4, а Т4 малко под норма, Т3 е малко над средата

# 319
Здравейте,

Аз бих проверила в друга лаборатория за да няма грешка и ако наистина ФТ4 е под норма бих започнала прием. Щитовидната е много важна за развитието на плода като цяло, но и за мозъчното развитие.

Faithnomore тук постоянно повтаряме едно и също - ТСХ само по себе си нищо не значи, тълкува се заедно с ФТ3 и ФТ4, това са хормоните на щитовидната, ТСХ е хормон на хипофизата и понякога може да се мени поради други причини. Относно косопада понякога е проблем от  ниско желязо и/или  феритин, понякога косопад има и от други хормони (андростерон, тестостерон и т.н.) 

dolce miele ето ти си пример за това което писах по-рано за ТСХ-то и другите. Първия път имаш "идеално" ТСХ 1,6, втория път вече не толкова добро 2,7 , но при вторите изследвания щитовиднитие хормони Т3 и Т4 са по-добри Wink . Иначе това което се наблюдава - Т3 на горна граница означава, че има започнала хипофункция и жлезата се опитва да компенсира сама. Не помня пиеш ли хормон? Ако не, то скоро вероятно ще се наложи защото и Т3 ще спадне с времето.
При сина ми така започна - ТСХ беше леко високо около 2,5-3,2, Т4 около средата, но малко под нея а Т3 първо беше над горна, после падна в граница но пак височко....докато в момента положение го казах на предните страници - ТСХ вече скочи на 5,4, а Т4 малко под норма, Т3 е малко над средата

Mibobo,
Съгласна съм, затова съм пуснала и изследвания на Фт3 и ФТ4 на 7 апр тази година- ето
които на база референтните стойности от гръц. Лаборатория са добре. Освен това съм тествала витамин Д, витамин Б 12, феритин, желязо, ЖСК, фолиева киселина, ана имунен панел и вс е наред! Не разбирам защо се качва при по-виоска доза, да не би да трябва да пия друго лекарство. Също да питам дали това, че октомври 2019 си правих ринопластика, да не би това да дава отношение сега. На мен косопадът ми почна от края на януари....?

# 320
Да изглеждат прилично хормоните. Какво пиеш? Ако е Еутирокс от новата формула, много хора са с оплаквания от него. При някои се влоши хипофункцията, увеличаваха си доза, майка ми пък се предозира та намалява доза, при някои симптомите им се върнаха. Някои смениха с Л-тироксин, но и той не на всеки влияе добре.

Относно витамините - това в норма е субективно, на В12 границите по лабораториите са занижени. В12 за възрастен трябва да е около 500-600 pg/ml  а нормите почват от 200 примерно, вит.Д който виждам на изследването е нисък трябва прием.

За ринопластиката не мисля, че може да има отношение, като манипулация сама по себе си, освен покрай нея и във връзка с нея ако са приемани някакви лекарства които да са допринесли нещо за влошаване.

# 321
Мибобо, благодаря. А при тези референтни стойности за Т4 и Т3 как биха изглеждали идеалните стойности в цифри-  за Т4 0,700-1,480 и за Т3 1,880-3,180? И не разбрах това "f" преди Т3 и Т4 "free"  ли означава или друго? Не пия хормон. Възможно ли е да ги вкарам в такива стойности, че да не се налага някой ден да започвам да пия хормон? При ТСХ 1,6 се чувствах много добре. През 2017 г пак съм имала по-високо ТСХ- към 2,9 (тогава не са изследвани Т3 и Т4), ужасен косопад, желязо 3,9 (6-26) и хемоглобин 72. Сега хемоглобин 130, но желязо и феритин са ниски (около и под долните референтни)  и не мога да се оттърва от чувството, че ЩЗ и желязото са свързани...Но кое е "първоизточникът" и влияе на другото не знам. Ще ми се наложи още известно време да пия и метформин зарад и ИР.

# 322
Мибобо, благодаря. А при тези референтни стойности за Т4 и Т3 как биха изглеждали идеалните стойности в цифри-  за Т4 0,700-1,480 и за Т3 1,880-3,180? И не разбрах това "f" преди Т3 и Т4 "free"  ли означава или друго? Не пия хормон. Възможно ли е да ги вкарам в такива стойности, че да не се налага някой ден да започвам да пия хормон? При ТСХ 1,6 се чувствах много добре. През 2017 г пак съм имала по-високо ТСХ- към 2,9 (тогава не са изследвани Т3 и Т4), ужасен косопад, желязо 3,9 (6-26) и хемоглобин 72. Сега хемоглобин 130, но желязо и феритин са ниски (около и под долните референтни)  и не мога да се оттърва от чувството, че ЩЗ и желязото са свързани...Но кое е "първоизточникът" и влияе на другото не знам. Ще ми се наложи още известно време да пия и метформин зарад и ИР.

Ее ти пък сега идеални   Simple Smile относително е все пак те са навързани всичките, но над средата в горната 1/3 се водят най-добре. Тези граници които даваш, примерно Т4 да е около 1,2, а Т3 около 2,8.

Относно "вкарването" в стойности Simple Smile , може да направиш всичко възможно да подобриш и да държиш в добро състояние функцията на щитовидната жлеза, а това дали някой ден ще стигнеш до хормон Божа работа до организъм. В предвид обаче, че имаш друг ендокринен проблем и това, че има наченки на леки проблеми при щитовидната, най-вероятно някой ден напред във времето ще ти се наложи.
Всичко си е свързано в човешкия организъм, но много често хората с щитовидни проблеми имат дефицити на В12, желязо, Д. В повечето случаи връзката е червата - т.е. има проблем там затова са и дефицитите. Не случайно  АИП е основан на това, т.е. оздравяване на червата. Та с две думи ако искаш нещо да направиш за задържане на положението - опитай да спреш глутен и млечни ако можеш, хубаво е да изследваш и фецес (за да видиш да няма кандида, хеликобактер и т.н. в червата). Абе четене трябва Wink . Ако искаш потърси групата във ФБ - Автоимунен тиреоидит на Хашимото, там има много синтезирана информация по много въпроси, отделно безброй дискусии на всякаква тема

# 323
Много благодаря. Да, доста четене си трябва Grinning Глутен ми е изключен в ежедневното меню, само сега покрай Великден си позволих няколко пъти по  малко козунак и няколко курабийки (те еднократно). С млечните е по-сложно, защото ги обичам. Но съм ги намалила в сравнение с преди 2 години. Не ми се отразяват зле уж или поне аз не усещам. Thinking
Скрит текст:
Много ми е неясно как точно се правят тези проби от фецес. Ако някой е правиш, може ли да обясни? 

# 324
Много благодаря. Да, доста четене си трябва Grinning Глутен ми е изключен в ежедневното меню, само сега покрай Великден си позволих няколко пъти по  малко козунак и няколко курабийки (те еднократно). С млечните е по-сложно, защото ги обичам. Но съм ги намалила в сравнение с преди 2 години. Не ми се отразяват зле уж или поне аз не усещам. Thinking
Скрит текст:
Много ми е неясно как точно се правят тези проби от фецес. Ако някой е правиш, може ли да обясни? 

Зависи какво очакваш да ти се отрази "зле" , не говорим за алергия към мляко все пак. Млечните понякога се оказват по-проблемни и от глутена, но не е казано, че трябва да имаш кой знае какви прояви за да разбереш. Често хората са с подут корем, газове, запек, кожни проблеми от рода на лишеи, сухота и т.н. чела съм и че се образуват по-често кисти по ограните. Сина ми има проблем с млечните и отделно лактозна непоносимост единствените му симптоми са били сравнително често газове, запек (така го водят лекарите иначе е ходене на 2-3 дни, не че са твърди изпражненията) и зачервяване около ануса (това е основно заради лактозната непоносимост). Приятелка беше вечно с подут корем а е слаба доста, от както спря всички млечни няма повече такъв проблем.

За фецес
Скрит текст:
вземаш си контейнер от аптеката или от лабораторията. На капачката отвътре има шпатулка взема се проба от изпражненията казват, че е добре да е от поне 2-3 места и по възможност се носи до 2-3 часа това го искат най-вече за хеликобактер. Иначе от болницата като са искали казват, че може дсе държи една нощ в хладилник . Аз на сина ми първия път като занесох проба и пуснах всички възможни изследвания които правят на фецес - бактерии, глисти и т.н.

# 325
Ами, нямам изброените от теб симптоми- аз и преди когато консумирах по повече прясно мляко също нямах такива симптоми, но съм намалила млечните доста. Изключвала съм ги за кратки  периоди- никаква промяна. В някакъв момент ми се иска да ги изключа за по-дълго време, но още се настройвам психически Grinning
А как стоят нещата с кафето и ЩЗ? Влияе ли?

# 326
Понеже видях, че обсъждате феритина, се включвам с молба за мнение: бременна съм в 7+4 г.с. Пия само метилирана фолева 2х1 и вигантол (като добавки), като само последните 3 дни пих биозин мама (лактоферин - съдържа желязо) след едномесечна почивка. За първи път изследвам пълен железен пакет и високите резултати ме стреснаха, след като прочетох как влияят на организма. Не си обяснявам нивата над горна граница. Вит. Д ще увелича, ТСХ уж трябва да е до 1 в първи триместър, но аз нямам проблем с щитовидната, преди месец бяха сходни резултатите. Ще консултирам с лекар, но според вас има ли нужда от минимална доза хормон?
Следя темата заради мъжа ми и майка ми с хашимото.

# 327
Знам, че фолиевата киселина помага да се усвоява по-добре желязото- при метилираната форма да не би  по-добре да се усвоява? Има и някои анемии при които се натрупва желязо и при изследвания излиза високо. Но може и да е нещо съвсем друго. Желязото е малко над нормата, може и да не е чак за притеснение това. При бременност често падат желязо и Б 12 също така.

# 328
Извинявам се, ако включването ми не е много на място, но поредно изследване виждам с вит.Д на границата на леталния дефицит. До сега, във форума поне не съм видяла нито едно изследване на този витамин/хормон което да не е сериозен дефицит.

# 329
Леле, Малага, точих лиги на прекрасните ти хормони😇🤪. Повтори железния пакет на друго място. Това ми прилича да е в Рамус, но нещо напоследък много хора не са доволни и говорят за неверни резултати при тях.🙄 И аз вече се замислям.

Общи условия

Активация на акаунт