Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 795
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
Мибобо, един може би малко  (или дори много) "съчинен" въпрос от моя страна Grinning , но значи ли, че ако няма повишени  МАТ, то най-вероятно няма проблем с пропускливи черва или пък с хранителни непоносимости (примерно към глутен, млечни)? Blush

# 496
Мибобо, един може би малко  (или дори много) "съчинен" въпрос от моя страна Grinning , но значи ли, че ако няма повишени  МАТ, то най-вероятно няма проблем с пропускливи черва или пък с хранителни непоносимости (примерно към глутен, млечни)? Blush

Не, не значи Simple Smile . Сина ми имаше пропускливи черва, множество хр. непоносимости и МАТ в норма (като и това в норма, не значи че е наред при граница 34 неговия резултат е 16, което не е много малко има си антитела все пак) . Споменатото по-горе го казах във връзка с това, че обикновено (но не задължително) при повишен МАТ като се търси причина за него се открива такава точно в стомашно-чревния тракт. И затова в повечето случаи диетата повлиява на повишен МАТ, но не при всеки.

Също така тук сме коментирали, че има случаи на Хашимото без завишени антитела. Аз съм такъв случай. По структура на жлезата се вижда Хашимото, но колкото пъти съм изследвала антитела те са все в норма

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 10:22 от mibobo

# 497
Определено човек трябва да открие за него си какво му влияе зле и какво го подобрява.

Мен главната група за Х.във фейса ме хвърли в огромен стрес. Там има много инфо за взаимовръзките и човек трябва да прочете само него, защото който не е питал нещо, той не е бил за лекарства. Много зле ми повлия четенето там и вече нищо не чета.
В Хашимото и приятели е по-умерена и не толкова менторска група.

Ася, може ли и немския линк/ове за хляба.
Такъв сладкиш правя често.
Банани, яйца, бакпулвер, рожков, кокосови стърготини и парченца шоколад или смлени фурми. Аз го правя с 3 банана и 4 яйца, другото на око.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 10:44 от Дъждец

# 498
  • София
Lemy, свекърва ми има/ше Базедова болест. С нея водим безкрайни спорове за Хашимото и диетите и тя постоянно твърди, че не съм намерила правилния ендокринолог да ме излекува:). Не прави много разлика между двете състояния. Когато се запознах с нея, тя беше на 42. Постоянно и трепереха ръцете, косата й падаше много, очите й изхвръкнали яко... тогава, аз на 19 г. толкова съм й обърнала внимание. Сега ми разказва, че ТСХ й е било някъде в космоса всички хормони разбишкани...Излекували са я окончателно за две години с Метизол. За неин късмет проф. Лозанов (баща), който не е между живите вече, е живеел в техния блок. Тя твърди, че всеки божи ден, навръщане от работа е звънял на вратата, оглеждал й е кожата на ръцете и е опипвал жлезата. Според това е нагаждал дозите метизол, като е дошъл и денят, в който й е казал, че го спират и няма за какво да се притеснява повече. Никога не е правила диети, готви теста и сладкиши като замаяна, даже и кулинарен блог има:)))
Твърди, че вече 20 години ТСХ си е в норма и тя е излекувана... Не знам, дали синът Лозанов има същия подход...Но факт - пред очите ми е. Вярно, че е доста напълняла, но това е от обездвижване и безразборно хранене, според мен.
Не съм наясно с Базедовата болест, но моя колежка също за 1-2 години се справи с нея и я забрави..После си роди две дечица, сега твърди, че си проверява хормоните през 2 години, ако се сети...Всичко и било ОК. Не пие никакви хормони....
Така, че за твоето състояние май има бяла светлина в тунела!

# 499
Определено човек трябва да открие за него си какво му влияе зле и какво го подобрява.
....

Абсолютно!

Skiorche Базед ли е имала или просто повишена функция? Защото при Базед - има антитела както при Хашимото, т.е. автоимунно е.

Иначе аз съм казвала, че като момиче проблема ми с щитовидната започна с повишена функция. Бях на Метизол, излекуваха ме Simple Smile спряха лекарствата и след 2-3г ме почнаха симптоми някакви и вече бях с понижена и до сега така вече 25 години.

Мисълта ми е дали сега свекърва ти не е в хипофункция също особено щом е с повишено тегло.

# 500
Скиорче, всичко е толкова индивидуално ...Има хора с по 20-30 години в ремисия, има такива които са се оперирали защото не се оправят, има такива които дълги години пият метизол...
Според Шоки и момичета, по фт3 и 4 сега пък съм в хипо, въпреки ниското тсх.
Абе пускам там хормони през определен период от време, и се моля дет се вика Simple Smile)
Дъждец, и мен в един момент четенето ми дойде в повече, направо ме изтощи психически.

# 501
  • София
Mibobo, тя така твърди - Базед (или тиреотоксикоза) А и с тези наистина ужасно изпъкнали очи. Каза, че едва са и спасили едното око...
Прави си изследвания само на ТСХ и все са и в норма. Не съм я питала, дали е имала и антитела, но тя твърди, че освен с Базед е била и с Хашимото. Допускам и някакъв процент да не е била съвсем наясно с едното и другото. Но колежката ми беше с Базед.

# 502
Mibobo но тя твърди, че освен с Базед е била и с Хашимото.
Скиорче, възможно е, виж
ХАШИТОКСИКОЗА
Хроничният автоимунен тиреоидит е най-честата причина за хипотиреоидизъм в световен мащаб.
Понякога обаче се наблюдава преходна (транзиторна) хипертиреоидна фаза, наречена хашитоксикоза (hashitoxicosis).

Тази преходна тиреотоксикоза е резултат от деструктивно възпаление, дължащо се на увреждането на клетките на щитовидната жлеза при тиреоидит на Хашимото, което води до прекомерно освобождаване на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта.

Хашитоксикозата (терминът обикновено се отнася до комбинация тиреотоксикоза/хипертиреоидизъм, проявяваща се при автоимунен тиреоидит) има самоограничаващ се ход и трае от няколко седмици до няколко месеца.

Приемът на някои медикаменти също може да предизвика хашитоксикоза

Още за Автоимунен тиреоидит | мкб E06.3 от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D0%B4%D0%B8%D1%82

# 503
Skiorche щом се чувства добре Wink . Иначе  рядко се случва, но понякога се преплитат двете автоимунни (Базед и Хашимото) .

Lemy ти сега си без лечение ли?

А относно групите, момичета като ви товарят наистина няма смисъл да четете.
Аз с годините се научих много да отсявам мнения и информация и да не се панирам. Наложи ми се когато детето ми беше малко да чета много тъй като закъсняваше с говора...и тогава бях така четях ужасии, товарех се, влизах във филми, във всичко се припознавах... Но после се стегнах и превъзпитах да си търся инфо сама, т.е. всяко нещо което прочета после си проверявам. Отделно, че никога не може някой да ме накара да правя нещо - било да пия хормон/или да не пия...добавки и каквото и да е, ако аз не съм убедена в това (а то пак след като съм търсила други източници и сама съм стигнала до извода). Ето например по групите за Хашимото е много модерно, че всеки има Епщайн , ами не го вярвам и нито съм се изследвала нито правя нещо в посоката. Ако някой ден по някаква причина променя мнението си, ще го направя Grinning

# 504
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дъждец, това са рецептите на лекарите, които лекуват с хранителен режим. Има и за други болести
Тук за Хашимото: https://www.ndr.de/ratgeber/kochen/rezepte/rezeptdb342.html

Хлябове: https://www.ndr.de/ratgeber/kochen/rezepte/rezeptdb418.html

Тук са вече от разни други рецептите
https://www.lowcarbrezepte.org/rezepte/low-carb-kastenbrot-mit-kuerbiskernen.html

https://www.essen-ohne-kohlenhydrate.info/?s=Brot

Козунак: https://www.lowcarb-nocarb.com/de/suess-keto-zopf-brot-rezept/

# 505
  • София
Момичета, помагайте! Днес със свито сърце реших да си пусна нови изследвания в Кандиларов. Правих предишните преди диетата на Изабела на 30.01., два месеца по-късно пуснах едни в Рамус, които тотално ме озадачиха, защото изглеждаха доста по-лоши, но ТСХ беше и при двата теста 5,94 и в Рамус 5,35. Сега ТСХ направо е литнало:(, но пък антителата са спаднали доста - и ТАТ и МАТ
По- интересното са хормоните...И T3 и Т4 са се повишили, на мен ми изглеждат в нормални граници. Преди месец в Рамус бяха яко тръгнали надолу. Абе мноого странно, иде ми да се гръмна.Sad
Тези са от днес в Кандиларов, ако има значение 2 часа преди да ми дойде цикъла:

Тези са от Рамус преди месец. Обърнете внимание на МАТ Anguished:

А тези са от Кандиларов преди 3 месеца:

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 14:03 от Skiorche

# 506
ТАТ не е излязъл още, затова не пише.

Хормоните ти са си супер за Т4 и Т3 говоря, те са си на щитовидната. ТСХ е висок да, но той е хормон на хипофизата и може и по друга причина да е висок. Ето отново случай от който се вижда колко непоказателен е ТСХ, сега ако имаше само него и ще кажат, че си в хипофункция и за хормон а не е така.

Хубаво е да се следиш винаги в една лаборатория иначе сравнението е некоректно. За Рамус чувам много оплаквания.

# 507
  • София
Mibobo, актуализирах ТАТ. И той е спаднал птпреди 3 месеца.
Ама аз реално преди 3 месеца съм си била в хипофункция. А според Рамус, преди 1 месец, в още по-сериозна хипофункция.

# 508
С Рамус имам кофти личен опит.

# 509
  • София
Мен това ТСХ, отиващо към 8 много ме притеснява. Все пак е хормон, който стимулира, подпомага ЩЗ, когато тя самата не може да произвежда и не би трябвало да се вдига току-така...Чудя се все пак, дали Т3, не е нисък спрямо Т4. Не си спомням в какво съотношение трябваше да са. Дали пък не отивам към хиперфункция? Изобщо как така за 3 месеца Т4 се е вдигнал с 4 единици нагоре...

Общи условия

Активация на акаунт