Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 707
  • 765
  •   1
Отговори
# 600
Вит.Д един месец е нищо, особено ако сте пили профилактична доза и ако сте имали дефицит. Един дефицит се наваксва с месеци а от дефицит на Д и на В12 има жестока умора, изтръпванията са типични за дефицит на В12. Хемоглобина не е определящ нито ПКК, освен донякъде за желязото.

# 601
И според мен е много вероятно да има инсулинова резистентност.
И малко спам, но
Скрит текст:
някой знае ли колко време преди изследване на желязо е необходимо желязото (като добавка) да се спре? При прием на дневна доза около 18 мг съм пила таблетка в деня преди изследването. Обаче когато се пият по-високи дози как стоят нещата? 
Всъщност, по отношение на ЩЗ (а и не само) много важен показател е феритинът- запасите от желязо. Доколкото знам, за да се конвертира добре Т4 в Т3 има нужда И от добри нива на желязо/феритин (със сигурност и от др. неща).

# 602
Лекар ми е казвал за желязото 7-10 дена пауза, но в лабораторията ми казаха поне 14дни и аз вече даже чакам 20. Става въпрос за сина ми, беше на Малтофер на капки за лечение на анемия, т.е. сериозни дози.
Иначе да, феритина е важен и не само за конверсия. Изследването за желязо показва желязото в кръвта и то може да е добро, но ако феритина (запасите) са ниски, тялото на практика пак е в анемия.

# 603
Мибобо, а синът ти бързо ли се повлия от капките Малтофер? Вероятно и аз ще съм на Малтофер или поне него бих предпочела (там доза от 100 мг се води поддържаща един вид, т.е. сериозна доза се приема при голям дефицит 200-300мг). От Феро Фолгамма ефект не видях, даже хемоглобинът вървеше тогава надолу+ запек, подуване и тежест в корема...Удачно ли е да се изследва след тази пауза и феритин или той не се покачва чак толкова бързо колкото би се покачило желязото? Аз поне си го представям така, че трябва да мине време докато се натрупа и складира желязо под формата на феритин...

# 604
Ами не знам какво разбираш под бързо пи няколко месеца, но той си беше с желязодефицитна анемия а тя се лекува по-бавно. До колкото помня 2м беше на висока доза, после правихме контрола и след нея малко му я намалиха. Но при него и феритина му  под норма (беше 6 Sad ) , отделно, че беше и с дефицит на В12 та те с желязото си пречат и малко по-бавно се качва. След като засякохме хр.непоносимости т.е. пропускливи черва и мина на диета и лечение и прояде и месо, че преди ядеше сравнително рядко и всичко се оправи. Не помня много, но мисля че на 2-я или  3-я месец проверихме феритина, беше покачен и влязал в границата но на долна граница.

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 22:27 от mibobo

# 605
Здравейте, бременна съм в 12+4 г.с Изписаха ми беталок зок за високо кръвно. Тъй като сутрин пия Л-тироксин, а ендокринологът не ми каза на какво разстояние едно от друго да ги пия, ако някой е попадал в подобно положение, моля да ми каже на какъв интервал от време е пил двете лекарства.

# 606
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте!
Мисля че имам проблем със щитовидната жлеза.Джипито не ми даде направление и си направих самостоятелно пакет ft3, ft4 и tsh. Съответно резултата е
ft3-4.80
ft4-20.8
tsh-1.35
По показатели са в норма.Но до колкото разбрах трябва да си направя и други изследвания.Джипито каза че няма място за притеснение щом тези хормони са добре. Обаче аз имам всички симптоми за проблем с щитовидната. За 3 месеца напълнях с 15 кг. Мускулни болки и изтръпване ту на краката, ту на ръцете, ту дупето Пръстите на ръцете ми са подути сутрин до обяда. Събуждам се изморена, и към 10 пак ми се спи. Вечер ми се спи още в 19. Не съм си променила режима на хранене, а всяка седмица качвам по 1 кг. Ноктите ми се чупят постоянно. Реве ми се и не знам какво да правя. Щитовидната при допир не изглежда голяма, но не виждам причина да в друго.Имам  почти всички симптоми. Започна преди 4месеца с ежедневен  запек с трудно изхождане. После се оправи. Почти не ям сега кой знае какво, но продължавам да си пълнея. От s-m станах l-xl за 3-4 месеца. Чак вече ми е трудно да дишам.На лекар си записах час след 2 седмици чак. Моля за мнения, какви изследвания да искам да ми пусне или сама д си направя. Така или иначе ще е на частно, понеже джипито не ни дава направление.И изследванията няма да мига да ги мина по каса. Поне да си ги направя предварително. Освен тези ft3, ft3 и tsh, кои са решаващите подозрителни хормони които да си пусна?
Освен всичко изброено от потребителите за изследване може да си направиш ехография на щз, освен това провери за непоносимости (и по специално към глутен, подуването на пръстите насочва към това, но също и към млечни), и начина по който се храниш задължително го промени, в горния пост съм споменал какво трябва да се яде.

# 607
Здравейте,
случайно ми откриха хашимото. Опитваме за бебче и разбрах, че хашимото е нелечимо и че е много важно сега да си пия хормоните, за да е всичко ок с бебчо.
Много силно ме интересува дали няма вариант с добавки да се поддържат добри нива? Не съм достатъчно навътре в темата и е много индивидуално, но моите хормони са в норма - само МАК-TPO антитела имам доста.

И питам: вместо да давам наготово хормон на жлезата не мога ли с попълване на липсите от вит. Д3+К2, вит Б комплекс, желязо, селен, йод и виждам в Бг се предлага добавката Thyro Help, в която има и един ензим, с който се произвежда хормона Т4. Та ако дам на тялото си всичко необходимо, дали няма да си произведе само хормона вместо да добавям отвън изкуствено хормони.

Не искам да експериментирам сега в началото на бременността и слушам лекарите и пия хормони, но голям рев беше, че точно сега ще пия хормони..

Искрено се надявам някой да има опит или същите мисли като мен.Благодаря Ви предварително!

# 608
Адриана, не, няма да стане без хормони - нито сега, нито след успешния край на бременността. Не знам дали си чела достатъчно форума, но по време на бременност тсх тр да ти е около 1-1,5 (а и след това). Това го казвам по повод твърдението, че само мат не ти е в норма. В норма не значи нормално. Това, че не си могла да забременееш, означава, че тсх е било високо, съответно и щитовидните - ниски (нищо, че са в реф граници). Витамините така или иначе тр да ги набавиш, ако имаш нужда. Включването на хормон отвън с нашите проблеми е мн важно, първо, за износване на бременността, второ, за правилното развитие на детето и трето - то черпи от теб много т4, особено в началото (еутирокс), а твоята жлеза не може да му го осигури. Йод не вкарвай (след като изчетеш достатъчно, тогава вземи решение), желязо - да, ако е ниско (следи го заедно с феритин, жск и хемоглобин). Тялото трудно само ще си произведе хормони с посочените добавки, макар и силно необходими, защото хаши означава необратимо увреждане на жлезата (митове и легенди много ще изчетеш, може да се разчита само на ремисия). От плач няма смисъл. Започни да четеш и бързо ще се научиш да живееш с хаши. Досаден е, но не е страшен....и се раждат прекрасни, напълно здрави деца и с него.😉Успех🕊

# 609
Не си показала резултатите, в норма не значи добре. Не прави експерименти точно сега, това не е времето. Добрата функция на щитовидната е от огромно значение за развитието на плода и най-вече мозъчното такова. Направи всичко възможно да поддържаш добра функция, всеки месец изследване на хормоните. Задължително проверка за дефицити на витамини и попълването им. След като родиш и спреш да кърмиш и хормоналния фон се успокои, виж на какво положение си и ако искаш вече опитвай алтернативни лечения.

# 610
Замислих се за нещо днес...Т4 не ми е в горната четвърт на референтните (нали там е най-добре да бъде?), а е 1,130 (при референтни 0,930- 1,700). Та за добрата му конверсия в Т3 абсолютно задължително ли е Т4 да е някъде много нагоре в референтните стойности? Или теоретично и при подобен Т4 бих могла да конвертирам добре в Т3? Т3 е 3,050 (при референтни 2,020- 4,430). Това Т3 в пряка връзка ли е с моето Т4?!  Опитвам се да разбера кое е по-големият проблем- неоптимален Т4 (недостатъчен сам по себе си) или недоброто конвертиране на наличният Т4 в Т3? Защото оставам с впечатление, че е възможно и Т4 да е много добре, но да не се конвертира добре в Т3 (за обратното не съм съвсем сигурна дали е възможно)...
Мибобо, спомняш ли си през какъв интервал/по кое време на деня  синът ти приемаше желязото и Б 12? Те нали не трябва заедно да се приемат...

# 611
На мен пък напоследък ми се доспива, след като изпия т3. Нямам никакво логично обяснение🙄Но като цяло, любимата ми цъфтяща пролет, ми влияе зле на хаши с предизвикваната алергия. И не толкова откъм хормони, колкото откъм антитела. Дали пък и сънливостта от т3 не е свързано с алергизирането?

# 612
dolce miele В12 давах сутрин, после чаках поне 4ч и към обяд давах желязо и вечерта пак желязо. В началото при голямата доза, беше два пъти дневно. След като намалиха дозата давах само вечер. А В12 е задължително до обяд, че превъзбужда.
Относно Т4 и Т3 и двете се проблем според мен. Иначе да, често Т4 е оптимален, но Т3 не е заради недобра конверсия, тогава мисля се натрупваше реверсивния Т3. Обратното нямам идея възможно ли е, но не ми се струва много логично. Дори и конверсията да е добра все пак трябва да имаш достатъчно Т4 за да се получи добър Т3, може би трябва да е поне в средата...но си разсъждавам на глас, не съм сигурна. Обикновено когато започва хипофункцията и се вижда вече намаление на Т4 и повишение на ТСХ, Т3 е на горна граница или понякога даже над. Казват, че организма се опитва да компенсира, нямам идея как се случва, но обикновено това е временно явление и след време и Т3 пада.
Аз съм казвала тук, че при сина ми за първи път като тръгнах да го изследвам  Т3 беше над норма ( 8 при граница 6,3), с времето спадна до горната граница и вече на последните му изследвания където Т4 падна под норма и ТСХ е 5,4, Т3 вече е 5, все още се води добър, но видно е в хипофункция и той видимо спада.

# 613
Здравейте. С Хашимото съм и съм бременна в 9 седмица. Днес пусках профилалтични Tsh i Ft4, за да видим как е дозата, която пия в момента. Обаче не се усетих и преди да пия л тирксина, пих кафе и закусих. Сега кога мога да го изпия, понеже не искам да пропускам прием?

# 614
  • София
4 часа след кафето и закуската

Общи условия

Активация на акаунт