Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 173
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Здравейте, януари ми откриха Хашимото и ендокриноложката каза, че до следващото изследване след 4 месеца не е необходимо да предприемам нищо специално, освен да намаля стреса /и освен асо не планирам бременност/. Покрай цялата истерия с грипа, ковид19 и другите вируси, ми се прииска да си подкрепя имунитета /от ноември до януари бях с вирус след вирус и имунитетът ми спадна/. Купих си Саменто, защото четох, че има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, но нещо ме разчовърка - след като Хашимото е автоимунно заболяване, дали ако засиля имутитета няма да влоша цялата ситуация и да навредя на щитовидната жлеза допълнително? Нямам връзка с ендокриноложката, за да се обадя, а не искам с малко дете да вися покрай болни, за да попитам. Приемате ли някакви имуностимуланти и обсъждали ли сте приема им със специалист?

# 121
Разбира се, че имуностимулантите са противопоказни при автоимунни заболявания.

# 122
Както е казала Кристалин, противопоказни са имуностимулантите и да ще се влоши състоянието. Говорили сме тук в темата също.

Аз лично не обичам такава превенция принципно и за здрави хора, освен ако наистина не е наложителна. Вземи си вит.Д и вит.С евентуално.

# 123
  • там някъде...
Здравейте,
С Хашимото съм и при последния преглед ендокриноложката ми изписа на рецепта Ресвератрол, но не е написала колко мг. И сега се замотах тотално, защото в Интернет има много видове разфасовки.
Някой от вас приемал ли е тази хранителна добавка и какви дози? Препоръчайте ми от къде мога да го взема - цените варират от 30 до 100 лв.
Благодаря 😊

# 124
Daisy+2, аз съм пила ресвератрол. Този по-конкретно https://de.iherb.com/pr/Doctor-s-Best-Trans-Resveratrol-with-Res … Veggie-Caps/21366
Не знам защо ти го е изписала, но той има антиоксидантно действие + подмладяващо😜-така се твърди. Влияние върху хашито не съм видяла нито положително, нито отрицателно, но пък такъв вълчи глад ми отваря, че не е за говорене. Влияе върху инсулина и очевидно при мен доста го ръси, за да ми се яде така. Пие се 40 мин след хормона на гладно. Ако не пиеш хормон, на гладно и на час разстояние от кафето. Дози по-малки от 100 единици финансово и за тялото нямат смисъл. Тъй че, от 200 нагоре гледай. Но все пак виж каква е целта и дали оправдава средствата.👍

# 125
На мен не са ми изписвали никога такива неща. Но детската ендокриноложка изписа на детето когато открихме Хашимотото - антиоксидант, само че друг. Явно е практика да се изписва като цялостна някаква грижа за организма.

# 126
  • там някъде...
Daisy+2, аз съм пила ресвератрол. Този по-конкретно https://de.iherb.com/pr/Doctor-s-Best-Trans-Resveratrol-with-Res … Veggie-Caps/21366
Не знам защо ти го е изписала, но той има антиоксидантно действие + подмладяващо😜-така се твърди. Влияние върху хашито не съм видяла нито положително, нито отрицателно, но пък такъв вълчи глад ми отваря, че не е за говорене. Влияе върху инсулина и очевидно при мен доста го ръси, за да ми се яде така. Пие се 40 мин след хормона на гладно. Ако не пиеш хормон, на гладно и на час разстояние от кафето. Дози по-малки от 100 единици финансово и за тялото нямат смисъл. Тъй че, от 200 нагоре гледай. Но все пак виж каква е целта и дали оправдава средствата.👍
Спазвам стриктно кето режим на хранене вече 2 години и си пия разните хапове. От три месеца започнах пак да качвам килограми без да има промяна в ежедневието ми - нито физически, нито хранително. Изследванията според нея са сравнително добре вече, само при натоварването с глюкоза давам ниски стойности на първия час.
Според докторката имам нужда да засиля метаболизма и ми изписа и тези добавки. Не очаквах такава цена и толкова видове и съм в шах.

# 127
Може да покажете изследванията. Че те според докторите много неща са що годе добре (в норма) а всъщност не са. При обременяване само глюкоза ли пуснаха? Инсулин проверяван ли е?

# 128
  • там някъде...
Може да покажете изследванията. Че те според докторите много неща са що годе добре (в норма) а всъщност не са. При обременяване само глюкоза ли пуснаха? Инсулин проверяван ли е?
Да, и това го има като вариант,но в сравнение с предни изследвания - тези са си чудесни като стойности. Бих могла да ги кача, но по-късно защото съм на работа.

# 129
Защото ако си хипофункция е съвсем нормално кг да са от това, също ако има ИР. Не се качват килограми ей така без причина и да се очаква с една добавка да се засили метаболизма, не знам....Килограми се качват и трудно се отслабва дори при дефицит на вит.Д, не задължително разбира се, но просто искам да кажа, че причини може да има много.

# 130
Стриктното кето често пъти е противопоказно за щитовидната жлеза и всъщност може да засили хипофункцията.
Така че може да се вдигнат и въглехидратите. Стриктно кето рядко е нужно освен при специфични състояния. а хипофункцията не е сред тях.

# 131
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Края на миналата година си пуснах изследвания, ТСХ беше 2,3. Бях на 25мгр. Доки вдигна на 61,5. Аз започнах плавно да вдигам дозата, около месец взимах 61,5. Сега от седмица взимам 75 и положението не се подобрява: нямам сила, следобед съм като флегма. Кожата на ръцете ми се пука, около ноктите става мъртва, всички нокти се чупят, супер изнервена съм и всякакви звуци, вкл. музика ме побъркват.

Възможно ли е да е от новата формула?
С понеделник ще се обадя на ЛЛ да питам каква е ситуацията, заради короната и евентуално да ми пусне изследвания 🙄

# 132
Съвсем възможно при доста хора от новата формула се задълбочава хипофункцията и увеличават дозата. Но може и някои дефицити на витамини да имаш.

# 133
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Кои витамини да взема под внимание?
Пих вече Б комплекс, отделно Б12, никакво подобрение...
Д също взимам.

# 134
  • Столичанин ама не в повече :D
Не виждам някъде да е писано в мненията ми за вкусно и невкусно, а за това, че вкусовете се променят, примера с чая може би не го разбра и ще дам друг, една жена изяжда по един шоколад, спира го и една година изобщо не яде каквото и да било сладко, след това ако тръгне да яде шоколад, може първото едно две блокчета да са и вкусни, но със сигурност ще и е доста по-трудно да го изяде целия както го е правила преди, и след това при всички случаи, ще има много неприятни симптоми, това категорично важи за абсолютно всеки човек без изключения.

Много добре те разбрах, но явно трябва да се чувствам като самороден феномен, защото за мен това не важи. Сори, че не пасва на теориите, които така настойчиво се опитваш да прокарваш. Wink
В миналото, след точно година и половина на пълно и фанатично въздържание от вредни и въглехидратни храни и близо 25 изгорени кила, първото нещо, към което "посегнах", след като официално реших, че приключвам с този начин на хранене (поне за онзи конкретен момент приключих), беше една огромна купа с домашно приготвени палачинки. Не си спомням колко бяха на брой, но поне 10-12 са наброявали - средно големи и със страшно много шоколадов пълнеж. Никога не съм яла толкова много палачинки наведнъж в живота си! След като приключих с удоволствието, се почувствах в рая. Какви ти "неприятни симптоми", от много отдавна не бях усещала тялото си в такава хармония, както в онзи момент. Grinning
Но аз съм така и до днес - обожавам нездравословна храна и нямам абсолютно никакви оплаквания, като я консумирам. Сега се старая да се храня предимно до изцяло само с полезни храни, но за съжаление, това причинява голям дискомфорт на организма ми, физически и ментален.
Някои хора (всъщност по-голямата част), които изключват "вредни" храни пропускат момента, че трябва на тяхно място да включат "полезни" храни (като това дори е по-важното), защото организма има нужда от енергия въобще за да съществува и когато гладува, по всякакъв начин се опитва да си навакса, това относно палачинките, когато човек се храни с достатъчно макронутриенти и микронутриенти, няма нужда от друго, и изникват някои нелогичности, ако с "нездравословните" храни нямаш никакви оплаквания и се чувстваш в рая с тях, а "полезните" причиняват голям физически и ментален дискомофорт на организма ти, тогава защо въобще ги консумираш? Бяга ми логиката нещо.
Здравейте, януари ми откриха Хашимото и ендокриноложката каза, че до следващото изследване след 4 месеца не е необходимо да предприемам нищо специално, освен да намаля стреса /и освен асо не планирам бременност/. Покрай цялата истерия с грипа, ковид19 и другите вируси, ми се прииска да си подкрепя имунитета /от ноември до януари бях с вирус след вирус и имунитетът ми спадна/. Купих си Саменто, защото четох, че има антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, но нещо ме разчовърка - след като Хашимото е автоимунно заболяване, дали ако засиля имутитета няма да влоша цялата ситуация и да навредя на щитовидната жлеза допълнително? Нямам връзка с ендокриноложката, за да се обадя, а не искам с малко дете да вися покрай болни, за да попитам. Приемате ли някакви имуностимуланти и обсъждали ли сте приема им със специалист?
Имунитет се засилва с правилно хранене, с примерно храни богати на витамин ц като цитруси, киви, горски плодове, броколи (на пара), храни богати на цинк като нахут, леща, боб, тиквени семки, кашу, храни богати на селен като бразилски ядки, слънчогледови семки, пълнозърнест ориз, добри нива на витамин д и б12 също подобряват имунитета.

Общи условия

Активация на акаунт