Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 191
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
Моля за съвет. С Хашимото съм, но освен това с много нисък феритин 13,91 - реф.ст. от 13- до150. Желязото е високо. Как да вдигна феритина ? Предполагам косопадът ми се дължи на това.  Миналата година на изследвания феритина беше 17 с реф.ст. от 13- до 150 т.е пада главоломно.

Когато има добро желязо, а нисък феритин, най-често причината е лош баланс цинк/мед в организма. Хубаво е да се види мед, цинк и церулоплазмина как са. Често цинка е висок за сметка на медта.

# 151
  • Бургас
Моля за съвет. С Хашимото съм, но освен това с много нисък феритин 13,91 - реф.ст. от 13- до150. Желязото е високо. Как да вдигна феритина ? Предполагам косопадът ми се дължи на това.  Миналата година на изследвания феритина беше 17 с реф.ст. от 13- до 150 т.е пада главоломно.

Когато има добро желязо, а нисък феритин, най-често причината е лош баланс цинк/мед в организма. Хубаво е да се види мед, цинк и церулоплазмина как са. Често цинка е висок за сметка на медта.
Сега пуснах само феритина, защото само той беше притеснителен от изследванията миналата година. Цинка беше висок. Мед не съм изследвала.
Означава ли, че не е необходимо приемането на желязо, ако то е високо.
Но пък феритина няма ли нужда от запълване със желязо. То не е ли депо( като склад) за желязо. Как го обясних само ☺️.
Нещо не мога да си обясня, тялото ни, от феритина ли дърпа желязо?
Мислех да си взема Билкова кръв..но пък да не завиша самото желязо 😔
А ако меда е с ниска стойност как се набавя?

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 14:38 от rissse

# 152
Аз съм в същата ситуация. Изследвала съм и мед и цинк, като и двете са над средната референтна стойност. Мисля си дали просто не е лошо усвояване на желязото...

rissse, има добавки с мед иначе. Simple Smile

# 153
Аз така и не успях да изследвам мед, фолиева и някои други заради ИП. Цинкът ми беше добре, но при мен и желязо, и феритин са ниски, а хемоглобинът е 130. И аз се чудех как може хемоглобинът да е добре, а другите два показателя зле. Явно е нещо в усвояването и складирането на желязото...
Мибобо, какво е церулоплазмин, за първи път чувам за него? И каква е "ролята" му в случая?

# 154
.........
Мибобо, какво е церулоплазмин, за първи път чувам за него? И каква е "ролята" му в случая?

Давам ти цитат, че моето обяснение не знам колко ще е правилно - с две думи от него се вижда био активната мед в организма как е
Церулоплазминът е мед-съдържащ ензим (фероксидаза), който играе роля в метаболизма на желязо в организма. Медта е важен минерал, който участва в регулирането на железния метаболизъм, образуването на съединителна тъкан, производството на енергия на клетъчно ниво и функцията на нервната система. Тя се абсорбира в червата и след това се транспортират до черния дроб, където се съхранява или използва за производство на различни ензими. В черният дроб медта се свързва с протеин до получаване на церулоплазмин и се освобождава в кръвния поток. Около 95% от медта в кръвта е свързана с церулоплазмин.

rissse щом ти е бил висок цинка, най-вероятно медта е ниска и затова е така феритина. Като се оправят нивата им и феритина се оправя. Понякога е нужно желязо за повишаване на феритина, но в тези случаи обикновено желязото е или в дефицит или ако е в граница то е под средата. Ти казваш, че имаш високо желязо, т.е. проблема е в самото разпределение на желязото в организма не в наличието му по принцип.
Иначе има препарати както цинк, така и мед както и кобминирани такива от двете...в зависимост какво е нужно.

Иначе друго което може да се провери е  стомашно-чревния тракт да не "яде" нещо желязото - кандида, хеликобактер

# 155
Мибобо, много благодаря за информацията! Относно комбинираните препарати с цинк и мед- те не се ли неутрализират един друг? Нали при прием на цинк може да намалее медта? Thinking И какви са изследванията за кандида и хеликобактер (за последното съм виждала и кръвни, и фецес)? Подозирам, че при мен има ниска фолиева и/или мед, но докато трае ИП няма да стигна до лаборатория.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 19:14 от dolce miele

# 156
Ами комбинираните са по скоро за поддържане на нива може би, защото ако се взема само едното при нормални нива и ще се получи натрупване.

Изследване е най-добре от фецес.

Относно лабораторията, на мен днес ми се наложи да отида за да занеса урина на майка ми, че е с уроинфекция...имаше само 1 човек пред мен.

# 157
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз писах в миналата тема и превеждах две статии: феритинът и инсулинът са свързани. Ако ядеш повече въглехидрати, тялото смъква феритина, за да действа инсулина. Най-общо казано. Иначе е по-сложно...

# 158
Аз писах в миналата тема и превеждах две статии: феритинът и инсулинът са свързани. Ако ядеш повече въглехидрати, тялото смъква феритина, за да действа инсулина. Най-общо казано. Иначе е по-сложно...
А спомняш ли си горе-долу къде в предната тема е било? Аз съм с инсулинова резистентност, подобрявам показателите и по принцип съм на режим с по-малко въглехидрати. Допреди няколко години обаче не се хранех нвх и впоследствие открих хемоглобин 72. Тогава обаче консумирах всевъзможни зърнени, бобови, пълнозърнести, плодове и др. Изобщо не съм подозирала колко вгх съдържат, мислех ги за здравословни.
Скрит текст:
При положение,  че хемоглобинът ми е 130, а съм с ниско желязо и феритин, дали гликирания хемоглобин е достоверен? Понеже при желязодефицитна анемия стойностите на гликиран може да са фалшиво завишени, а аз де факто имам дефицит на желязо, макар и вече да не се води  анемия.  Още се опитвам да свикна с идеята, че хемоглобинът ми е в добри стойности, а желязо и феритин са толкова ниски...От доста време следях само хемоглобина, без желязо. А за феритин за съжаление нямам предишни стойности, за да направя съпоставка...

# 159
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Някъде средата на темата беше, не помня. Тогава помолих някой да ги качи някъде, за да не се губят. Като линк на първа страница пак би било нещо.

А бях постоянно с феритин под долна граница и хемоглобин на горна граница. Лекарите ми изписваха желязо да пия и нямаха обяснение. А спра ли лекарствата и феритинът падаше за 3-4 седмица пак под долна граница.
ЛЛ каза, че не може да е от цикъла или бременността, можело да съм имала вътрешни мини кръвоизливи 😨.

Аз също ям бобови и плодове. Но нямам ИР, поне не са успяли да я докажат....
Сега не ям ориз, картофи, захар, бързи въглехидрати. Комплексните ги ям.

# 160
  • Бургас
Ще потърся и аз в предната тема.
При мен е високо желязо, висок цинк, нисък феритин и инсулин 7,86(реф.<10).
Всички са взаимосвързани. Ама няма лекар, който да ти обясни. Като им покажа изследвания и ме питат за какво ги изследваш тези неща. Нищо не можеш да направиш. Вече трети ендокринолог. 😒
Ще взема добавка с мед да пия, на първо време.

# 161
Инсулин 7,86 не е нисък- да, под 10 е, но не е поднормен.
Аз попаднах на инфо, че един от възможните ефекти на метформин е, че намалява желязото- и с това се обяснявал добрия му ефект върху КЗ, освен това по-ниско желязо имало и подмладяващ ефект Thinking  А аз пия Глюкофаж...Но моите неволи с желязо и хемоглобина започнаха години преди да приемам Глюкофаж  (сега се чудя дали хапчетата все пак не пречат на абсорбирането на желязото). Там е работата, че при мен забелязвам и връзка между ниско желязо и щитовидна.
Asyalein,  намерих го- някъде около 10-та страница е. Blush Но има доста за четене, още не съм успяла всичко да прочета Grinning

# 162
dolce, позитивна или негативна връзка откриваш с щитовидната? Сега като се замисля, като ми беше по-ниско желязото преди 2-3 години, инсулинът и КЗ бяха перфектни, а пък сега, с желязо на горна граница, инсулинът е по-висок. Ако има някаква връзка между тези двете, вече не знам... Sweat SmileSweat Smile

# 163
Здравейте, най-накрая Ви намерих Simple Smile
Аз съм с Хашимото от 2017г, по време на бремеността ми го откриха.
Проблема обаче е, че след като прочетох какво сте писали.... направо не се изненадвам от лошото състояние, в което съм.
Явно просто не мога да намеря лекар, които да знае за какво става въпрос при това заболяване и да го лекува адекватно.
Моята доза е 50 еутирокс, сутрин на гладно, от около 2год.(такава е, заради малкия, понеже е кърмен), преди това беше 25, като приемах и селен.
Тъкмо реших да ида на лекар и обявиха карантината и сега... направо незнам какво да правя вече.
Последните изследвания са ми преди 6 месеца, като стойностите им са:
Тсх 7.549
Мат >1000
Тат 128.85
Ft4 0.960
Ft3 2.960
И познайте... няма нищо друго освен еутирокс за лечение... Даже като попитах защо са толкова високи стойностите на Тат и Мат, не получих отговор...
Ще се радвам, ако някои има повече опит от мен, поне да ми обесни за какво става въпрос...

# 164
Пърпъл, трябва да вдигнеш дозата. Аз бих качила на 75, но не е изключено да стигнеш до 100. За антителата можеш да пиеш известно време селен от 100, както и да опиташ с безглутенова диета (мненията за диетата са и в двете посоки - при едни действа, при други не). Но не се вторачвай в антителата. Тях общо взето не можеш да контролираш и да знаеш със сигурност кое ги сваля и кое ги качва. Започнеш ли да качваш дозата еутирокс, прави контрола та 2 месеца, за да контролираш да не предозираш. Ако искаш бебе, тсх тр да е около 1-1,5. Проверявала ли си инсулин и кр захар? Някакви дефицити?

Общи условия

Активация на акаунт