Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 41 200
  • 785
  •   1
Отговори
# 300
Много съкращения и неплатени отпуски при авиопревозвачите.

Почвам да си мисля, че ще трябва да въведат универсалния базов доход по-рано отколкото се предполагаше.

# 301
Ами така става, когато всичко вече е оптимизирано до минута, всеки си е продал целия ресурс на Системата. Малко да се разпадне системата, и си на нулата.

# 302
  • София
Аз си задавам риторичния въпрос: след всички рестрикции и мерки на държавата, които сигурно ще се увеличат още заради непрестанната паника, която самата държава създава - та тая същата "държава-спасителка" наша какво ще направи за дребния и среден бизнес, ще замрази ли битовите сметки, данъците и кредитите на данъкоплатците си, както НАПРАВИ Италия? Огромен процент от хората живеят от заплата на заплата, а малцина имат спестявания. Та в тоя ред на мисли, като спрем всички да работим и се зазидаме вкъщи, поне няма да умрем от корона, а от глад, докато банките, Топлофикация, ВиК и ЧЕЗ разпродават последната останала риза на гърба ни.

# 303
Оф, Сирено, какво допринасяла татуировката на задника - ами татуираният е бил щастлив, и татуистът е бил щастлив и се е усмихнал на някого, вместо да да злорадства и киселее. Като гледам, как тържествуваш, че определени хора ще загубят работа,  ще има рецесия, ниски доходи, борба не за качествен живот, а за базови условия на живот, и въобще бъдещето изглежда по-бедно, почвам да се чудя, ти вЕрно ли имаш 3 деца.

# 304
Няма да е по-бедно. Но ще е по-бавно и по-спокойно в някои аспекти.

Татуировката не е истинско богатство, тя е някаква мастурбация на съзнанието и общо взето непродуктивна дейност. С нетърпение чакам нещата да станат по-бавни, с време за почивка и мислене, вместо да трябва да бягаш все по-бързо, за да поддържаш един ненормален свят. Защото в последно време увеличеното богатство не доведе до особено по-голям комфорт, напротив - започна да прави света по-неприятен, а хората - арогантни. Даде много пари и забавления на глупаците.

Сега ще си седнат на татуирания задник и ще се позамислят.

# 305
Рецесия е много относително нещо. Примерно сега се замислих - модата с татуировките върти доста пари. Някои хора дават хиляди, за да си рисуват простотии по задника. Извинявай, но как точно това вдига качеството на живот на който и да било? Да, има икономическа дейност, но вършат ли нещо реално полезно? Когато икономиката започне да произвежда основен продукт "глезотия", обикновено империята почва да пада.

Междувременно, съотношението сребро/зърно е горе-долу едно и също от древен Вавилон насам. Така че крах е много относително нещо.

Ами то и програмистите не са най - великите и незаменими на света, но все ги пропускаш като споменаваш от колко професии нямало смисъл и може и без тях.

marianse , спокойна е , защото мъжа и е програмист , а в момента те се чувстват като божества и са търсени навсякъде.  Но това не е причина да се отнасяш с насмешка към други професии.

# 306
  • София
То и изкуствата са непродуктивна дейност, Сирен. Примерно. Марш всички художници и музиканти на село, аман от техните мастурбации.
Всъщност единствената продуктивна дейност е копането на градинка или шиенето на цървули.
Съгласна съм с много от написаните от теб неща, но доста се отнасяш. Много хубаво инфлуенсърите да слязат малко на земята, но ако всички отидем на село да си копаем картофите, защото всичко друго е фалшименто и непродуктивност, по-голямата част от обществото ще живее в глад, мизерия, мръсотия и болести. Както е живяло през всичките хилядолетия, в които непродуктивни дейности и професии не са съществували.

# 307
Grinning със стена не се спори.
Особено продуктивната дейност ме забавлява - във свят, в който случайна свръхпродукция се унищожава, за да не паднат цените, а ако не се преустанови - като петрола в момента - срива борси и икономики.

Интересно, ако 1 продуктивен произведе домати и плати данъци, от които идват социални и комунални услуги, повече ли е, отколкото 1 продуктивен откъм домати и 20 непродуктивни с татуировки, екскурзии, частни уроци по танци и икебана, ясновидски услуги, сувенири от мидени черупки, изложби на картини или музикални и театрални постановки, писане на книги и т.н. и също платят данъци? Всички те нищо не произвеждат, освен "някаква мастурбация на съзнанието".

Ама вие си говорете за продуктивност.

# 308
  • На остров
Големи борсови загуби отново.
Тръмп забранява полети до САЩ, но не от всички европейски държави. Всички държави в Шенген не могат да пътуват до САЩ, но ЮК може.
При нас САС заговори за съкращения, ХМ също обмисля такива мерки.
Добра ситуация за купуване на акции за хора, които има средства настрана и които не им трябват в близките 5 г.
,

# 309

marianse , спокойна е , защото мъжа и е програмист , а в момента те се чувстват като божества и са търсени навсякъде.  Но това не е причина да се отнасяш с насмешка към други професии.

Това си личи от километри, човек, които работи, би следвало да се безпокои, че обществото обеднява. Дори производителят на домати ще претърпи загуби от намалени продажби, ако хората обедняват.

# 310
То и изкуствата са непродуктивна дейност, Сирен. Примерно. Марш всички художници и музиканти на село, аман от техните мастурбации.
Всъщност единствената продуктивна дейност е копането на градинка или шиенето на цървули.
Съгласна съм с много от написаните от теб неща, но доста се отнасяш. Много хубаво инфлуенсърите да слязат малко на земята, но ако всички отидем на село да си копаем картофите, защото всичко друго е фалшименто и непродуктивност, по-голямата част от обществото ще живее в глад, мизерия, мръсотия и болести. Както е живяло през всичките хилядолетия, в които непродуктивни дейности и професии не са съществували.

Изкуствата не са непродуктивна дейност. Имат ефект координация на обществото, носят послания и дават надежда. Е, сега, за изкуството на Деймиън Хърст няма да се съглася и с кеф ще се радвам да му паднат цените до нула и да го изсипем в канала. Но голяма част от изкуството е изкристализирала цивилизованост и визия за бъдеще.

Прадядо ми не е живял в глад и мизерия, напротив.

Гадното е, когато непродуктивните станат арогантни и очакват продуктивните да им крепят стила на живот. Ами ако лекарите решат да станат инфлуенсъри, че е по-лесно? Какво става, когато сериозните хора откажат да подгъзуват на въздухарите, които впрочем би следвало да имат най-много слугински позиции в обществото, че за друго не стават...

# 311
Добра ситуация за купуване на акции за хора, които има средства настрана и които не им трябват в близките 5 г.
Дъното е още неясно. Да не се прибързва с подобно пазаруване точно сега. Видяхме как само за 3 седмици изчезна целия нарастък на борсата от рекордната минала година и не е ясно през следващите месеци още колко години назад ще бъдат заличени, ако не настъпи бърз обрат, който засега изглежда малко вероятен. А е напълно възможно цените на хранителните продукти да нарастнат значимо и точно както уж сме нямали нужда от тези спестявания много бързо да се окажат крайно нужни, ако ни секнат доходите задълго.

# 312
Държавата може да помогне като на първо време впрегне усилия за дигитално дистанционно обучение и пусне децата във ваканция, второ намали административната тежест по годишно приключване, данъци и подобни, като удължи всички тези срокове с 1 или два месеца, извънредно, и трето организира поне фирмите и гражданите, които са готови да представят материли и труд безвъзмездно. Може да облекчи комисиите за телк и лекарства и прочие блокирани в момента дейности. Това се сетих аз в рамките на 10 минути. Значи един "експерт" може да се сети 100 пъти повече полези, реални, практични неща!

# 313
Работата е сериозна, няма какво да се лъжем. Всичко се срива главоломно. И не се знае докога ще продължи, може да се каже само впоследствие кое е било правилно. Щото е имало случаи от 20 % спад, хората купуват и после изглеждат като гении. Обаче е имало и такива , при които след тея 20 % следват още 30.

# 314
O, аз очаквам още 50% надолу даже.

Хм, програмистите като професия. Със сигурност е като при всички други професии - има заменими и незаменими такива. Има понаучили се и наети на върха на бума, има и такива, които знаят доста повече и няма да останат хептен без работа. В моя случай - не е само принц, има си и още занаяти.

Но наистина, в последно време някои неща претърпяха огромна експанзия. Често давам пример с книжарниците. Вече всеки може да издаде книга, има бум в сектора, Интернет не уби книгите, а направо ги превърна в пирамида (говоря за тенденцията от автори на книги, в които се пише как да постигнеш успех, като напишеш книга). Ако всичко това изчезне, няма да ни липсва. Аз съм готова да чакам и 1 година за добра книга, не ми трябва заглавие на всеки 5 мин., което е 99.99% плява.

Също така човек някак почва да се съмнява в световния бизнес, когато великите бизнес гурута наемат тридетна майка от БГ да им пише "thought leadership" есета. Чак ми е комично, не че не им взех парите, но кажете ми, каква файда от такава икономическа дейност?

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 14:15 от The Siren of Titan

Общи условия

Активация на акаунт