Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 445
  • 785
  •   1
Отговори
# 465
Това, което се коментира в момента - да, икономиката ще си върви, но тоя път централните банки няма да могат да налеят толкова пари, че пак активите да растата непрекъснато като номинална цена.

Също така силно се надявам малко да се забавят нещата. Защото е нечовешко това, не може все да се юркаме, и накрая освен мениджъри, да ни турят отгоре и едни data scientists, дето още да натегнат и оптимизират бачкането, за да си заработим напечатаните пари. Еми не става така, така се стига само до хаос и болести.

# 466
  • Canada
Сирено, ти в момента работиш ли нещо?

# 467
Да, от над 2 години, изцяло от къщи. В края на 2019 малко ми намаля работата, но по несвързани с вируса причини.

В моя сектор кризите имат обратен ефект, даже увеличават работа и печалби.

Засега сътресенията все още са малки и си мисля, че е временен шок, но че този път няма да надуят балона наново. Всъщност в последните 50 години с нови кредити се крепи системата и вече влизаме в библейските схеми за опрощаване на дългове - на всеки 50 години се нулират кредитите.

# 468
Терминът форс мажор пристъства в договорите, Нотарис като юрист може да ви разтълкува детайлно.

Инвънредно положение означава извън-реда.

А "добре че малоумието не убива" - чудесна теза, изключително приложима в случая... Сега точно вашата глупост убива. Убива други, а може би и вас, прави, здрави, от които се иска само за месец да си поседите на диваните, вместо да обикаляте заведенията.

Изорахте дъното вече.

# 469
  • София
Напротив, вие продължавате да го орете. Лека нощ. Ще се броим наесен.

# 470
  • На остров
Сирена, ти не се ли тревожиш, че тм може да остане също без работа при голямата криза.

# 471
  • София
От неглижиране на нещата и правени на много велики и на спешна нужда малки деца да се въргалят по земята на площадки и улици по време на извънредни мерки,на отворени заведения,на блъсканици по магазините ,хора без елементарна култура на поведение сме обречени без тотална карантина.Не на парче да се ограничават .Всички по къщите и така.Без това всичките ще сме засегнати.

# 472
Някои хора не сме се ПРЕЗАПАСИЛИ. Даже не сме се запасили. Някои хора имахме акъл в главата, за да не се врем панически на по 5 метра опашки, когато имаше инструкции да няма скупчвания. Някои хора имаме и съвест, за да си взимаме нормално количество храна и да оставим и за останалите. И същите хора в момента го ядем, защото цените скачат. Сега искате и да затворят магазините. Аз чорапите ли да си ям? Нямам думи сте...

И да, кризата вече дойде. Според финансовите пазари сме в bear market (което е именно това).

# 473
Щабът не само, че удари ръчната, ами направо върна държавата в 96-та. Един от най-развитите отрасли в страната е ХВП. Направо посякоха отрасъла и дейностите в орбитата му. Също производствата работещи преди всичко за вътрешния пазар.
Честито на печелившите!

# 474
От неглижиране на нещата и правени на много велики и на спешна нужда малки деца да се въргалят по земята на площадки и улици по време на извънредни мерки,на отворени заведения,на блъсканици по магазините ,хора без елементарна култура на поведение сме обречени без тотална карантина.Не на парче да се ограничават .Всички по къщите и така.
Т. е., нямаш против да си без ток, телевизия, без нея, смартфона ти няма да работи, за да джиткаш тук, ако майка ти /баща ти получат инфаркт, няма да има линейка и болници да помогнат, защото и бензиностанции и болници са затворили, все пак и бензинджиите и докторите и те имат деца и родители, които искат да опазят.... Или, това "да стоим по къщите" важи за нас, ама хората осигуряващи ни удобствата, са длъжни да ходят на работа и да рискуват живота на детето си?

# 475
И аз съм разтревожен, но също иначе притеснявам да не залитнем в другата крайност и от желание да опазим няколко хиляди души разбием живота на 6 милиона. Ако започнат масово да затварят фирми заради седенето вкъщи, кой ще изхранва децата, ще плаща ипотеки, изобщо нещата не са толкова прости. Ако държавата ми спускаше едни 2000 на месец поне, ОК, обаче да разбием икономиката и после всеки сам да се оправя както може, ми е още по-страшно от самия вирус.

# 476
  • На остров
Кризата ще е тежка за всички.
Съгласна съм с Франсоаз последното й мнение, тук затова не се затварят все още градини и училища.
Държавата отпуска една сума за подпомагане на пострадалите фирми от вируса. Как и при какви условия ще се връщат не можа да се разбере съвсем точно.
Леко повишаване(1.9%) на борсата имаше в петък при затваряне.
Външно препоръчва да не се пътува никъде.

# 477
Франсоаз пише глупости. Нагледен пример Италия. колко смятате, че ще издържи здравната система в България.
Крайно време е да набиете в главите си, че има извънредно положение и хората си сядат на задн...те в къщи. Не по ресторанти, кафенета, паркове, а в къщи. И да, солени глоби, за да им умрат главите на умниците. извънредно положение е различно от ваканция. Аман от безотговорен и глупав народ.

# 478
  • На остров
Тинтина ти явно не се считаш за част от този народ и седиш някъде високо в облаците Simple Smile .

# 479
Франсоаз пише глупости. Нагледен пример Италия. колко смятате, че ще издържи здравната система в България.
Крайно време е да набиете в главите си, че има извънредно положение и хората си сядат на задн...те в къщи. Не по ресторанти, кафенета, паркове, а в къщи. И да, солени глоби, за да им умрат главите на умниците. извънредно положение е различно от ваканция. Аман от безотговорен и глупав народ.
Франсоаз много добре си разсъждава.
На 13-ти държавата затвори половината ми клиенти, на 14-ти другата половина. Като мен в страната да са 1000 човека, но приятел е затворен и има 30 души работници. Само осигуровките им са около 7 хил. лв. Като него да са 5000 души. Колко време ще издържат?
Това са 6000 души със съсипан бизнес. И поне още толкова ще останат безработни.
На фона на 50 заболели и 6 смъртни случая, как ти изглежда това?
За паниката да не говорим. Имам чувството, че инфарктите рязко ще скочат.
Искрено се надявам да не съм прав.

Общи условия

Активация на акаунт