Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 32 488
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Е, разбира се има изключения, при това не малко, но това не значи че няма истина. Пак казвам, тези ни сетива не са налични просто ей така, без причина.

# 631
Момичета, бих се радвала на вашето мнение относно моите изследвания. Пусках в началото на месеца липиден профил, но ендокриноложката не хареса стойностите на холестерола. Заради тях иска да пия метфодиаб. Според вас как са?

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 17:39 от Woman in the mirror

# 632
Няма да коментирам резултатите, защото не съм спец, но се изненадах че сепредписва метформин заради предполагаем проблем с холестерола. Желязото ти обаче е ниско.

# 633
Ами изписва го, защото това означавало, че съм имала по-дълбока и дългодействаща ИР.

# 634
И аз се зачудих откога метформина се предписва за понижаване на холестерол... Thinking Желязото е ниско. Мисля, че е добре да е към средата на референтните приблизително.
Сега виждам новия пост- моят холестерол е някъде под 4 (общия). За сведение- и когато разбрах, че имам ИР не е бил висок. Около 4 или малко над, не знам дали веднъж ми е бил над 5. Чернодробните ми ензими винаги са екстра. Ако гледам тези показатели, значи нямам ИР...А за "дългодействаща" (пак за първи път чувам и това Blush ) съм с огромна почуда. КАК точно холестеролът е мярка за това откога имаш ИР? Thinking Може да има висок холестерол и без ИР...Не казвам, че няма никаква връзка между холестерол и ИР, може да има. Но за ИР се гледат КЗ и инсулин първо. Те как са?
П.С. Моята ИР със сигурност се е развивала от доста време (знам заради КЗ през 2017 г- и пак тогава никой не ми каза, че над 5,5 не бива). Но все пак мога само да си гадая точно откога е....може и да съм имала лека ИР много преди въобще да съм имала симптоми и вариации в показателите...

# 635
Хм, аз за пръв път чувам подобно нещо - високият холестерол свързан с наличие на ИР, по-скоро даже е обратното, опонетните на нискоВХ диети отбелязват като негатив, рязкото покачване на LDL при някои хора.
Захарта и инсулина как са ти?
Между другото, LDL не е измерена стойност, а изчислена, така че не бих се впрягала особено.

# 636
Да, писали сме заедно. "Дълбока и дългодействаща" ИР- ако го е казал лекар- е доста интересен израз. Grinning Значи, чрез холестерола хем може да се "измери" откога е, хем доколко е зле...Звучи ми абсурдно.

# 637
Майка ми винаги е била с "нормален" холестерол, но въпреки това е била с ИР дълги години, а последните и с диабет, та аз лично не виждам пряка връзка между ИР и холестерол.

# 638
Скрит текст:
Спирулината е много, много гадна на вкус. В смутита, но сладки, с 🍌 върви, но иначе не. Моята спирулина така си стои, понеже вече не ям плодове, освен шепа горски, а и има много противоречиви мнения за полезността на спирулината.
Щом е много, много гадна на вкус, това на мен би ми говорило, че не трябва да се консумира. Тези ни сетива за мирис и вкус не съществуват за удоволствие, а защото ни подсказват до някъде кое е "храна" и кое "отрова".

Интересна кратка статия за холестерола и нашумелия вирус в момента:
http://statinnation.com/blog/2020/3/26/cholesterol-protects-agai … hYZXlaaWFX-LRVbxM
Joy Joy Joy
Знаех си аз.
Миоки, при вас още ли трудно се набавят яйца? Някаква жена сега от тв спомена, че дъщеря ѝ била в UK и липсвали по магазините. Ти нали си там, или бъркам?Има ли причина за това, или е някакъв феномен, като с тоалетната хартия.

# 639
  • Paris, France

1. Резултатите на холестерола пряко зависят от количеството приети мазнини същия ден или предишния. Ако един ден се натъпчеш с мазнини и се тестваш ще видиш ниски нива. На следващия ден ако не ядеш никаква мазнина ще видиш високи нива. Бях пускала резултати на брат и сестра, които се тестват заедно и след различно хранене. Мързи ме да ги търся пак, но ако искаш мога да опитам.

2. Производството на видовете холестерол зависи от гените. Някои хора не толерират наситени мазнини. При тях трябва да се избягват наситените. Примерно ядат обезмаслено мляко, в което добавят зехтин.

3. За мене резултатите ти са напълно приемливо и проблем не виждам.

4. Има мегдан за леко намаляване на триглицериди, които в момента не са лоши, но това става с намаляване на въглехидрат и/или увеличаване на полезни фибри.

За пръв път чувам Метформин да влияе на холестерол..

Миоки, децата в днешно време не обичат зеленчуци, защото ги сравняват с бонбони, хляб, сладкиши, картофи. Те и вътрешности не обичат. Децата в примитивните, лишени от силно рафинирани полуфабрикати общества си ядат зеленчуците и по-твърдото, кисело, жилаво месо.

Не ми казвай, че пиците, захарта и сладкишите са супер полезни, та затова всички деца в развития свят искат само това да ядат!

# 640
Бледолилава , ами има липси на някои неща, но онзи ден като пазарувахме имаше и яйца и тоалетна хартия, но пък нямаше сапун например. Има наложен режим да не може да купуваш повече от три неща от вид в повечето магазини та не се разграбва всичко. Според мен за момента проблемът е в зареждането, не че има дефицит. В един магазин например нямаше обикновено масло, а само солено, но пък в другия имаше. Хората купуват максимално, за да не им се налага да излизат често, а някои купуват за няколко домакинства и нещата свършват бързо, но като цяло е доста по-добре от миналата седмица.

Nevena Virolan, предпочитанията към захарта също са заложени генетично у хората, но това не значи че трябва да се ядат както се ядат в съвременния свят. В исторически план, ВХ са били рядкост и когато древния човек открие такива, яде докато има,  защото водят до натрупване на мастни запаси, които да те преведат през време на глад, Не са яли 365 дни в годината, а сезонно, та понякога и в сезона не са могли да се доредят преди другите животински видове. След това идва земеделието и всичко започва полека лека да се променя, докато стигнем до наши дни.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 18:30 от Миоки

# 641
Миоки и Долче миеле, последно изследвах липиден профил през септември 2019г (в друга лаборатория):
общ холестерол - 5.9
триглицериди - 0.74
HDL холестерол - 1.88
LDL холестерол - 3.47
VLDL холестерол - 0.34

Аз от около 2 години съм на НВХ заради ИР. При обременяване инсулина ми беше 10 на гладно. КЗ беше 5.43.
След това инсулина почна да пада на 8.7, а после стойности около 3, около 4 или 5.
А КЗ поне година бях смъкнала до под 5 на гладно - 4.8, 4.5, 4.3...

Но преди няколко месеца се установи хипофункция на ЩЖ и започнах да пия еутирокс. Не знам дали това има някакво значение, но след това КЗ на гладно се вдигна над 5, инсулина стои нисък.
Последната КЗ преди да започна еутирокса ми беше 4.34 (средата на януари)
Около 2 седмици по-късно - 5.55. След това 5.07, а от началото на март, когато пусках и липидния профил, за който питам - 5.32 КЗ и 4.3 инсулин

П.П. Благодаря на всички за отговорите!

# 642
На НВХ или на НВХВМ хранене си?  Щото ако не си яла достатъчно мазнини,  може проблема с ЩЖ от това да е дошъл.

# 643
Аз нищо не разбирам от щитовидна и свързаните с нея проблеми та не мога да коментирам особено, само знам че е автоимунно заболяване, а те са свързани с хронично вътрешно възпаление както и с ИР. Знам само, че холестеролът не трябва да се "пипа" и да се сваля с лекарства. Тялото само си го произвежда и той е такъв какъвто трябва да е за текущото здравословно състояние.

# 644
  • Paris, France
Скрит текст:
Миоки и Долче миеле, последно изследвах липиден профил през септември 2019г (в друга лаборатория):
общ холестерол - 5.9
триглицериди - 0.74
HDL холестерол - 1.88
LDL холестерол - 3.47
VLDL холестерол - 0.34

Аз от около 2 години съм на НВХ заради ИР. При обременяване инсулина ми беше 10 на гладно. КЗ беше 5.43.
След това инсулина почна да пада на 8.7, а после стойности около 3, около 4 или 5.
А КЗ поне година бях смъкнала до под 5 на гладно - 4.8, 4.5, 4.3...

Но преди няколко месеца се установи хипофункция на ЩЖ и започнах да пия еутирокс. Не знам дали това има някакво значение, но след това КЗ на гладно се вдигна над 5, инсулина стои нисък.
Последната КЗ преди да започна еутирокса ми беше 4.34 (средата на януари)
Около 2 седмици по-късно - 5.55. След това 5.07, а от началото на март, когато пусках и липидния профил, за който питам - 5.32 КЗ и 4.3 инсулин

П.П. Благодаря на всички за отговорите!

А как точно се влошиха резултатите от щитовидната? Защото когато се яде нисковъглехидратна е нормално да падне Т3 и да се качи TSH. Б12 и фолат в норма ли са? Селен?

Когато се започне външен прием на Т4 нуждите от йод в тъканите се увеличават поради повишения метаболизъм. Ядеш ли достатъчно богати на йод храни?

Чувстваш ли се реално по-добре след прием на Т4?

Аз имах леко високо за тукашните докторя TSH. В норма беше, но им се видя високо за възрастта ми. Около 2.5 беше. Дадоха ми някакво хапче, от което щях да скоча през прозореца. 3 месеца по-късно в България се установи ниско, но в норма Т4 и Т3 на горна граница. Това от ИР и като се стегнах всичко се оправи. Бледолилава си е пускала резултатите. При нея също се оправиха нещата.

Бледолилава, в Англия ядат много яйца и затова се запасяват. Традиционната им закуска е яйца с препечен хляб, евентуално с бекон, гъби, домат. На това навсякъде по света викат английска закуска.

Общи условия

Активация на акаунт