Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 412
  • 776
  •   1
Отговори
# 435
Затова с избрания екип предварително се изясняват изискванията. Аз й бях проглушила ушите на докторката ми, че не искам окситоцин и не искам упойка и т.н. и тя всичко спази. На случаен екип не мога да разчитам, че ще се съобрази с мен. На много хора им се получава ок със случаен екип, но аз искам да контролирам поне това, което мога.

# 436
Искам да видя кой е този доктор, който ще се съгласи на условието да е неотлъчно до вас по време на цялото раждане, дори и два дни да продължи Simple Smile може и да има някой някъде, но по-скоро се съмнявам. Иначе и аз втория път си поставих изискване без окситоцин и упойки и нямаше проблем. Ако раждането се беше проточило един-два дни обаче, не бих могла да искам да е нон стоп до мен докторът. В края на краищата по-важно ми е накрая да е до мен и по възможност да не е будувал три дни

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 16:00 от Amelin

# 437
Да, и аз мисля, че е добре доктора да е буден като бебето излиза. Хаха

# 438
  • Пловдив
Не мисля, че докторите, които не са специално избрани не могат да шият или нарочно шият калпаво, защото не сме им платили.
Родих в 23.34 при дежурния екип за тази нощ. Не мисля, че лекар, който е работил цял ден дневна смяна, правил е операции или е извел още 1-2 раждания и в 22 часа е дошъл, заради моя избор ще бъде специално перфектния шивач, когато така или иначе активната фаза и раждането е приключило успешно и перфектността на шева му е последната грижа, когато просто иска вече все пак да се прибере. Мисля дори, че докторката, която ме ши беше специализантка, защото изглеждаше много, много млада и леко стресирана, беше много внимателна и не бързаше и отдели към 20 минути сигурно на това шиене.
Да се допълня. Чувала съм, че за 40 минути извеждат цяло Цезарово заедно със шевовете на матката, мускулатурата и кожата някои перфектни бързаци.

# 439
Аз да ви попитам - според вас при избор на екип, доктора, които сте избрали, взима ли пари от това?
Моят АГ отиде на море и ми каза "Спокойно, ако тръгне раждане, обади ми се, аз за 2 часа ще си дойда". Та мисълта ми е има ли той наистина "далавера" да си дойде или просто ме успокоява?

# 440
  • Sofia
Аз да ви попитам - според вас при избор на екип, доктора, които сте избрали, взима ли пари от това?
Моят АГ отиде на море и ми каза "Спокойно, ако тръгне раждане, обади ми се, аз за 2 часа ще си дойда". Та мисълта ми е има ли той наистина "далавера" да си дойде или просто ме успокоява?
Естествено, че взима пари. Друг е въпросът, че ако е търсен лекар, точно за твоето раждане няма да си дойде, не са толкова закъсали

# 441
Взима, вече политиката на конкретната болница е съответната част от сумата

# 442
  • Пловдив
Аз също ще съм без избор на екип, отивам в болница с АГ, не в сладкарница. Колкото и да си платил, няма лекар който да стои 30 часа до теб, ако някой е работел нощни смени и примерно не е успявал да спи през деня ще разбере за какво говоря. Да не говоря, че недоспал човек е страшно да прави каквото и да било, от което може да застраши живота ти или този на бебето, ако ще и да е светило в областта си.
Най-хубаво би ми било вкъщи да си раждам с акушерката и екип в готовност срещу съответното заплащане, но уви в нашата страна този избор го нямам.
И дори някой лекар да ви е обещал да стои до вас докато не родите, винаги може да каже, че пулса на бебето пада или че пъпната връв се е оплела и да ви среже само и само да не стои 100 часа. Отделно е масовка, дадения лекар да работи и другаде или да има и частен кабинет, възможно е да е зает със секцио например, а вие в този момент да започнете да раждате и така сценарии много.

# 443
Аз съм раждала два пъти с избор на екип, но при следващо раждане бих се замислила дали да е с избор. Минусите са ги изброили момичетата - добрите лекари са много заети и  обикновено бързат, та ако не сте се уговорили предварително, системата с окситоцин ви е сигурна. Понякога слагат без да питат, така че ако не сте се подготвили предварително, няма и да разберете какво става. Отделно, наистина недоспал лекар, който е бил цял ден на работа, а след това да дойде посред нощ заради вас, не е най-добрият вариант за раждане.

Лошото е, че в нашата държава е възприето лекар да изражда. Съответно избор на екип често води до множество медицински интервенции, защото лекарят нали е лекар - той трябва да прави нещо, а не да седи и да чака. А всъщност, при едно нормално протичащо раждане ви трябва акушерка, а лекар би трябвало да се намеси само при нужда. В много държави се ражда само с акушерка, а лекарите се намесват при усложнение. Та в този смисъл, в България е малко сбъркано раждането и често самите родилки тръгват с погрешна нагласа. При следващо раждане бих помислила за акушерски пост, а не за лекар, но това не се предлага във всички болници. В болницата, в която раждах, например, се ражда само с избор на екип.

Относно продължителността на раждането и присъствието на лекаря до вас, както и преди съм писала, по време на латентната фаза няма смисъл от стоене в болницата. Т.е. това, че имате дълго раждане, не означава че през цялото време ще сте в болницата. Първото ми раждане продължи над 24 часа от началото на контракциите, но в болницата прекарах около 4,5 часа от тях. Второто ми раждане продължи 7 часа от началото на контракциите, а в болницата прекарах около 2,5 часа от тях. Колкото повече време прекарате у дома, толкова по-добре. Но ако се разбързате излишно и отидете твърде рано, то няма как да очаквате избраният от вас лекар просто да стои и да ви чака без да прави нищо. Пак казвам, те са лекари и са свикнали да се намесват. И затова изборът на екип често означава дирижирано раждане. Но ако сте окей с дирижирано раждане, тогава няма проблем.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 10:11 от Happy_mommy

# 444
Да ви помрънкам...При мен главата на бебето все още стои високо, а шийката не показва белези на промяна. Имаме време до понеделник нещата да се променят, ако ли не - обсъждаме секцио. Малко съм притеснена, че нищо не се случва, а имам само 3 дни до термин.
Имала ли е някоя мама от вас подобна ситуация, при която нещата все пак са потръгнали нормално?

# 445
Да ви помрънкам...При мен главата на бебето все още стои високо, а шийката не показва белези на промяна. Имаме време до понеделник нещата да се променят, ако ли не - обсъждаме секцио. Малко съм притеснена, че нищо не се случва, а имам само 3 дни до термин.
Имала ли е някоя мама от вас подобна ситуация, при която нещата все пак са потръгнали нормално?

Защо секцио? Още дори не е дошъл термина, камо ли преносване?
Може поне 10 дни да се изчака да тръгнат нещата от самосебе си. Не бих се съгласила на секцио без основателна причина.

# 446
Happy mommy, изключително адекватно мнение.    Моето раждане протече основно в компанията на акушерки. Доктор видях последните 15 минути. Освен на няколко пъти за минути. И беше съвършено ОК.

Относно изчакването в домашни условия - в повечето случаи е така - началната фаза може да се прекара у дома. Но на мен водите ми изтекоха. Бях си за болница. И накрая целият процес беше 44 часа, но нямаше как да прекарам от тях например 40 у дома. Водите ми се оказаха зеленикави, включиха ми система антибиотик, после имаше и други нужни интервенции.

# 447
  • Sofia
И аз мисля, че да се обсъжда секцио защото три дни преди термин няма признаци за раждане е несериозно, освен ако плода не страда. Защо трябва да има признаци? При мен нещата се случват за един ден..

# 448
Wednesday28, да, пропуснах този сценарий с предварителното изтичане на води. Наистина, ако изтекат водите, а раждането тепърва започва, ще се наложи по-дълъг престой в болницата. В този случай избраният лекар може и да не успее да остане през цялото време или ще идва периодично.

Iva_nna, ако сега ти предлагат секцио, имай си едно наум за лекаря. 3 дни преди термин без медицинска предпоставка за секцио, няма основание да се говори за такова. След термин може да се изчака известно време, като ежедневно се следят тоновете на бебето. Отделно, ако преценят, че в един момент вече трябва бебето да се роди, обикновено правят опит да предизвикат нормално раждане, а не се хвърлят веднага на секцио. То е последен вариант в случай, че раждането не може да бъде предизвикано или има данни за фетално страдание. Изобщо не бих се съгласила на датата на термина или ден, два след нея да ми правят секцио, освен ако няма спешност. Мисли позитивно и не бързай. Статистически спонтанното раждане започва най-често между 5те дни преди термина до 5те дни след термина. Аз първия път родих 2 дни след термин и лекарката ми беше казала, че можем да изчакаме около седмица, и да предизвикаме раждане. За секицо не е ставало дума изобщо.

Също така, ако преносиш повече и ако не успеят да ти предизвикат раждане, ще ти направят секцио. То е най-лесното. Лекарите са толкова обиграни,че в големите болници екип за секцио се събира и подготвя за 10 минути, т.е. при нужджа бебето ще бъде веднага извадено. Затова съветвам бъдещите майки много внимателно да обмислят преди да се съгласят на секцио без основателна причина. Секцио при първо раждане често води и до следващи оперативни раждания и увеличава рисковете при следваща бременност. Затова мисля, че при първо раждане е добре да се направи всичко възможно да се роди нормално, а ако не се се получи, екипът винаги е в готовност за секцио.

# 449
Iva_nna,аз преносих и изобщо не е ставало дума за секцио.Влязох да раждам нормално,както казах без екип,на 6см разкритие бебето не беше тръгнало изобщо,водите зелени и тоновете взеха да падат.За по-малко от десет минути даже ме вкараха на секцио.Така че,ако действително се наложи в хода на раждането,тогава се действа,но в България за щяло и нещяло се прави секцио и за нищо го нямат,а за избрания екип е най-лесно именно то.Успех и леко раждане!

Общи условия

Активация на акаунт