Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 373
  • 776
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Имаш ли възможност да изкачваш стълби? Хубаво е, че те изчакват, а не со те сложили на система. Леко раждане!

# 481
Да, радвай се, че не са ти пуснали система все още. Разхождай се, ходи по стълби, ако разполагат с родилна топка, може да си подскачаш на нея. Всяка вертикална позиция е подходяща за да слиза бебето надолу. По време на контракциите може да клякаш с разкрачени крака - хем облекчава болката, хем помага за придвижването на бебето и за разкритието. Разбира се, полягвай отвреме навреме за да имаш сили и за самото раждане.

Имаш ли разкритие? А контракциите силни и продължителни ли са или не все още? Невинаги по-големият интервал между тях означава, че не е напреднало раждането. Важното е да станат продължителни(над 60 сек) и интензивни за да направят по-бързо разкритие. В момента, в който по време на контракция вече не можеш да говориш, значи е започнала активната фаза на раждането и контракциите би трябвало да са по-ефективни.

# 482
Чакай до последно, обикаляй коридора. Аз така направих. Изкарах цяла смяна в отделението в чакане и с контракции. Предложиха ми система, но отказах. Имах контракции на 10 мин цял ден. Само че водите не ми бяха изтекли. От 4 см стигнах до 9 см с контракции на 10 мин. за цял ден. Накрая вече ми сложиха система и спукаха водите на 9 см разкритие, иначе не знам още колко щях да чакам... Така че дръж се, всичко ще е наред!

# 483
Чакай до последно, обикаляй коридора. Аз така направих. Изкарах цяла смяна в отделението в чакане и с контракции. Предложиха ми система, но отказах. Имах контракции на 10 мин цял ден. Само че водите не ми бяха изтекли. От 4 см стигнах до 9 см с контракции на 10 мин. за цял ден. Накрая вече ми сложиха система и спукаха водите на 9 см разкритие, иначе не знам още колко щях да чакам... Така че дръж се, всичко ще е наред!

След 9 см разкритие, след колко време родихте?

# 484

След 9 см разкритие, след колко време родихте?
Бързо стана всичко, не знам за времето, включиха системата и започнах да раждам почти веднага.

# 485
Да разкажа и аз за моето естествено раждане преди 15 дни. Мотах се до обяд вкъщи, правих малко пилатес и тъкмо се канех да излизам на разходка, но много ми се пишкаше. Отидох и тъкмо да изляза от 00 и чух едно пукване и започна да тече прозрачна течност неконтролируемо. Отидох да взема багажа, като водата периодично изтичаше. След около 40 мин. бяхме в болницата, а аз нямах никакви болки. В спешното потвърдиха, че са околоплодни води и казаха, че имам 3,5 см разкритие, но бебето стои много високо. Час по-късно нямах особен напредък и пуснаха окситоцин. Тогава получих зверски контракции и на 6 см разкритие помолих за епидурална. Изобщо не усетих поставянето й. Два часа стоях на 7 см и действието на упойката взе да отслабва. Канеха се да ми сложат втора доза, но изведнъж получих пълното разкритие и казаха, че вече не може Cold Sweat Ужасните контракциу продължаваха, а акушерките ми викат да напъвам. Да, ама аз не усещах напъните. Скачах на топката, седях клекнала, а беба не слизаше. Накрая почнах най-сетне да усещам напъни. Всичко продължи около осем часа и половина. Имам епизиотомия и много шевове, но всичко се забравя.

# 486
  • Sofia
Честито бебче и бързо възстановяване! По разказът ти разбирам, че се касае за лошо предлежание на бебето Sad важното е, че всичко е минало и сте добре Simple Smile

# 487
Благодаря! Blush Всъщност беба беше в оптимална позиция -  главично и с гръбчето вляво, но мн трудно слизаше в малкия таз, който се оказа тесен и с конична форма, както ми казаха. А от ЖК ме уверяваха, че тазът ми е идеален за нормално раждане. Тя се роди 3070 гр., но за мен и това беше доста Grinning Важното е, че всичко мина, добре сме и аз се възстановявам.

# 488
Моника, честито бебе. Липсата на напъни най-вероятно се е дължала на епидуралната упойка. И аз първото раждане бях с епидурална и не усетих никакви напъни, което доста затруднява изгонването на плода. В твоя случай липса на напъни заедно с по-трудно преминаващо през таза бебе, вероятно доста те е поизмъчило. Бързо възстановяване!

# 489
Честито, Моника! Бързо възстановяване и здраве пожелавам!
Потвърждаваш мнението ми, че упойката пречи на естествения ход на нещата. Аз също след упойката не знаех какво и кога да правя. Същевременно не ме обезболи добре. А седмица след раждането бях със зверско главоболие. Дано при теб няма такова.

# 490
Честито бебче и бързо възстановяване!
Момичета, да попитам, окситоцина винаги ли го поставят чрез система или може и директно венозно. На едната родилка й сложиха нещо директно в абоката и започна почти веднага мега жестоките контракции, а до преди това каза, че са значително търпими. Дали е възможно това да е бил окситоцин, тъй като за няма и 90 минути направи разкритие от 2 до 9 см.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 09:33 от BonniBonn

# 491
  • Бургас
Моника, честито бебе!

Фифи, на теб колко ти остана? Нямам време да следя седмокласната тема. Може да си се похвалила. Двете каки братче или сестричка ще имат? 🙂

# 492
Мария, още 3 месеца, има-няма. Върви по-голямо, тъй че - в края на ноември.
Трябва да избера болница вече, но съм разтроена в избора измежду три.
Каката и баткото са в очакване на братче. Simple Smile
Как е вашата принцеса и наборите? Поздрави!

# 493
Честито бебче и бързо възстановяване!
Момичета, да попитам, окситоцина винаги ли го поставят чрез система или може и директно венозно. На едната родилка й сложиха нещо директно в абоката и започна почти веднага мега жестоките контракции, а до преди това каза, че са значително търпими. Дали е възможно това да е бил окситоцин, тъй като за няма и 90 минути направи разкритие от 2 до 9 см.

Доколкото знам, венозно слагат други медикаменти, например, на мен са ми слагали медикамент за по-лесно изглаждане на шийката. Не знам точно какъв е бил, но имам предположение, че е бил Но шпа, защото съм чела, че спомага за изглаждане на шийката. Възможно е да използват и други, които помагат за ускоряване на раждането.

# 494
  • Sofia
Обикновено венозно слагат еднократно бусколизин. От него се получава и замъгляване на зрението . Той спомага изглаждането на шийката и донякъде облекчава контракциите, но не бих казала, че се усеща 😁
На мен също ми остават три месеца с термин 03.12, но е пето и върви пак едър младеж, така че се надявам на края на ноември Simple Smile
Отново ще раждам в Окръжна болница, живот и здраве Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт