Избор на прахосмукачка - 4

 • 53 101
 • 758
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 732
Линк към старата тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1100010

Малко предисловие:когато ми се развали пералната си купих такава,която ми хареса на външен вид.След това се зачетох тук в темата за перални и се оказа,че си има недостатъци.Не са кой-знае какви,но все пак ако знаех избора ми щеше да е друг...

Сега ми изгоря прахосмукачката и реших първо да почета преди да купувам.Започнах от начало предната тема.Никога не бих избрала вертикална и на всичкото отгоре акумулаторна,но такива суперлативи проччетох,че почти се навих.Още повече,че ежеседмично чистя стълби.Преди това си мислех за такава с воден филтър.Водена от рекламата на Топ шоп щях да поръчам Виктор Вак.Моля да ме насочите какво да гледам:ватове,мощност,шум,турбо четка.И най-вече с воден филтър или вертикална?

# 1
 • Мнения: 39 637
Въпросът ти е от типа "обувки за работа ли да си купя или маратонки".  Вертикалната си има своята ниша (стълбите например, лесно леко почистване ), докато водната е като всички останали от другия вид, само дето филтрирането е различно. Аз лично водна не бих си взела никога, фенка съм на тези с контейнер. По-леки (не разнасяш и водата) и по-чисто (не изливаш мръсна вода). Турбочетката пък е незаменима, ако имаш килими, но ако нямаш не ти трябва, а струва скъпо (100 лева). Аз харесвам да е тиха, защото мога да чистя по всяко време. Мощността не е чак толкова важна, по-важно е какво се прави с тази мощност, но в общия случай по-мощна е по-добре. Но гледай клас на почистване.

# 2
 • Мнения: 26
За нас беше много важно да има висок клас на филтрация (евентуално с хепа филтър), ниско ниво на шум и да е лека и мобилна. Накрая след много дълго проучване и ходене по магазините да ги видим на живо купихме Ровента на промоция.

Имаш ли конкретен бюджет? Това би стеснило търсенето.

# 3
 • Мнения: 6 678
Преди двадесетина дни минавах покрай магазина на Топ шоп на Възраждане и влязох да хвърля едно око на прахосмукачките. Безжичната смучеше много слабо дори и на турбо режим, а косъмчетата на четката бяха едни съвсем мекички и никаква работа нямаше да вършат върху килими. Другата с водния филтър беше някаква много некачествена изработка, дори пластмасата на тръбата се беше сцепила още в магазина. С две думи и двете не си струват.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 732
Бюджета май няма значение,мога и на изплащане да я взема.Но някак много ми се виждат едни 1000лв за прахосмукачка,малко ми е нереално.

# 5
 • Мнения: 6 678
А какво ще чистиш, каква площ, какви настилки, всеки ден ли пускаш прахосмукачка или правиш веднъж седмично основно почистване, имаш ли много мебели и трудно достъпни места?

# 6
 • Мнения: 67 822
. Аз лично водна не бих си взела никога, фенка съм на тези с контейнер. По-леки (не разнасяш и водата) и по-чисто (не изливаш мръсна вода)..

Това далеч не е така. Прахосмукачка с контейнер съм имала, като дойде времето да чистиш филтрите и се почва едно тупане, една прашна мъгла...не бих казала че е по-чисто от изливане на мръсната вода в тоалетната. Честно казано предпочитам мръсната вода пред прахоляка, който се набива навсякъде. Мразя прах. Поне при тези с воден филтър той /прахът/ е елиминаран.

Всяка прахосмукачка си има своя "мръсен" момент и елемент. Просто при тази с воден филтър той е на края на всяко чистене, при тези с торба и контейнер - когато дойде време да чистиш филтрите и торбите, или да изсипваш контейнера в коша - при последното отново хвърчи прахоляк във въздуха, и то доста, макар и невидим.

В заключение - няма идеална прахосмукачка. На всяка една й трябва слугуване.

# 7
 • Мнения: 6 678
Да, наистина при водните не се отделя никакъв прах.  На циклонната не изтупвам филтъра, а направо го пера. Вдига се прах само когато изпразвам контейнера, не е много, но се вдига.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 732
Чистя три стаи+малък коридор и стълби.Имам един килим с тенденция да взема още един.Труднодостъпни места няма(единствено с дългата тръба чистя зад детските легла).
Да ви питам за турбо-четката:това не е ли всяка една четка от онези,които ръчно им се пускат косъмчетата и се прибират?
В предната тема много се пишеше за Dyson,безкабелни.Наистина ли са толлкова хубави тези безжичните? Колко би бил живота на батерията напред във времето?

# 9
 • Мнения: 39 637
Турбочетката има в нея един въртящ се валяк с четки и той обира много добре косми и други неща от килима. Универсалните четки се регулират колко да излизат космите, но те нямат този въртящ се валяк и чистят килими по-лошо.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 406
Здравейте, дали някоя от вас ползва модела FC 5 на Керхер? Интересува ме успява ли да изсмуче от валяците събрания боклук и косми или не особено...

# 11
 • Мнения: 1 017
Здравейте, дали някоя от вас ползва модела FC 5 на Керхер? Интересува ме успява ли да изсмуче от валяците събрания боклук и косми или не особено...
Ужасно е това нещо, купих го и на второто чистене му изгоря мотора, след месец в сервиз го върнаха в окаяно състояние, изчистих го и се опитах да го ползвам 2 седмици, то беше пране на валяци, изсипване на води, накрая единия валяк се скъса - меката му част, комплект от 2 валяка струваше 50лв. и просто се отказах и я подарих.

# 12
 • Мнения: 6 678
Чистя три стаи+малък коридор и стълби.Имам един килим с тенденция да взема още един.Труднодостъпни места няма(единствено с дългата тръба чистя зад детските легла).
Да ви питам за турбо-четката:това не е ли всяка една четка от онези,които ръчно им се пускат косъмчетата и се прибират?
В предната тема много се пишеше за Dyson,безкабелни.Наистина ли са толлкова хубави тези безжичните? Колко би бил живота на батерията напред във времето?
Хубави са безжичните Дайсън с някои недостатъци. Живота на батериите ще спада с времето, не кой знае колко, но ще спада. Добрата новина е, че откъм резервни части Дайсън са добре и ще можеш да си вземеш резервна батерия след време. Аз лично бих предпочел класически кабелен Дайсън. За турбочетката ти е отговорила Черна станция.

# 13
 • Мнения: 3 908
Какво ви е мнението за вертикалнитена Бош? 2 в едно, ставащи и за ръчна. Гледах в Технооолис около 360 лева са средна цена. Ще чистя основно килими. Дали стават? Мощност на батерията помня 21.5 V ако е от полза.

# 14
 • Мнения: 336
Задължително да не е с торбичка. Циклон технологията върши работа за обикновено смучене. Взех си един Сапир за 50 лева и го тунинговах с металните тръби на съвецката Ракета и стана топ. Повече обаче ползвам прахосмукачката с контейнер за камината, с която смуча почти всичко. Има ХЕПА филтър върху който се нахлузва и защитна торба и нищо не изпуска. По-кофти е за миене зимата като не мога да ползвам маркуча на двора. Другият недостатък е че тръбите са по-дебели и не мога да нахлузя четката на Ракетата, но ще го измисля някой ден.

Преди повече от 20 г. Делонги бяхата голямата работа със сухо и мокро почистване. След това трайно се настани на пазара Кархер, а периодично се появават и по-евтини модели на Айнхел и други "куче марка" както им викаме. Това което забелязвам е че желязо вече почти няма.

Акумулаторните и тези, които сами маневрират под дивани и къде ли не ми се струват скъпи и със съмнителна всмукателна мощност и автономия. Аз съм консервативен и предпочитам с риск да се обеся да си бие непрестанно 220 волта Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт