Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 18

• 26 327
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
Разбира се, че наемателят е виновен за мухъла.
А, когато детето на наемодател стане наемател, другата страна е виновна.
Отивам да си джиткам на айфона.

# 616
  • София
След като 20 г. живеене не е имало мухъл - защо да не е виновен наемателя. Познавам си имота, знам как се е използвал от родителите ми. След напускането на меринджеите направихме ремонт и вече 15 г. никой квартирант не е споменавал за мухъл. Влизам в имота всеки месец и винаги оглеждам - няма и няма.

# 617
  • Варна
Щом са правили ремонт, може да са сменили дограмата, майсторите да са я обърнали калпаво, или да са сложили калпави профили или стъклоппакети, и затова да се е появил мухъл. Точно след ремонта. Не казвам че е 100% е така, но е възможно.
Най-лесно е да се обвини наемателя. Както и мен ме обвиниха, че съм включила сешоара там, където не трябва. Joy Сигурно и Гал е ритала стената и е правила заклинания, за да спука тръбата у тях. Joy

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 23:01 от Didi168

# 618
  • София
Добро утро!
Диди, дограми не са сменяни при ремонта.
Само циклене на паркет,  боядисване, освежаване на мебелите.
След меринджеите майстор маза с нещо против мухъл и отгоре боя. Така се отървахме от проблема.

# 619
Ама вие какви неща дискутирате тук. И наемодатели и наематели са хора като хора. Нямам никакво по-различно отношение към наемателите,отколкото към всеки друг. Обективна съм във всяко едно отношение. Купихме Хубава сушилня,за да избегнем опасността от сушене на дрехи вътре, говорихме и с тях,че очакваме да сушат или на двата балкона или в сушилнята.
Процент от месечния наем плащаме на брокери, сключили сме договор,че ще ни върнат апартамента така,както сме го оставили. Единствено за Ел.уреди и посуда не можаха да ми гарантират,че ще намеря след наемателите, но хората ме предупредиха да не оставам нищо, а аз даже яйцеварка им оставих. Сега се сещам,че даже и брокерите бяха с едно като високомерно отношение към наемателите.
Наистина не разбирам предубеждението я към наемател,я към наемодател. Била съм и наемател,сега съм наемодател, човек или е читав или не. Тук малко на говорилник и клюкарник прилича.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 14:10 от Goldeva

# 620
  • Варна
Хората се оплакват от своя кофти опит и си мислят, че всички са еднакви. Наематели и наемодатели се обиждат взаимно, без да си дават сметка, че всички сме от един отбор. По-малко черногледство и повече коректност и от двете страни няма да е излишна.

# 621
Във ФБ-групите започнаха да се появяват апартаменти, които очевидно са били предназначени за отдаване на хотелски принцип (през платформи като airbnp, booking) и др. Очевидно, защото са по-напудрени, нагласени.
Мислите ли, че тези апартаменти ще окажат голямо влияние върху нивата на наемите и са реална конкуреция? Според вас какъв процент от тези жилища ще бъдат пуснати дългосрочно? И това дългосрочно колко дългосрочно ще бъде? Ако вие давате такъв апартамент, бихте ли го дали за дългосрочно ползване?

# 622
Във ФБ-групите започнаха да се появяват апартаменти, които очевидно са били предназначени за отдаване на хотелски принцип (през платформи като airbnp, booking) и др. Очевидно, защото са по-напудрени, нагласени.
Мислите ли, че тези апартаменти ще окажат голямо влияние върху нивата на наемите и са реална конкуреция? Според вас какъв процент от тези жилища ще бъдат пуснати дългосрочно? И това дългосрочно колко дългосрочно ще бъде? Ако вие давате такъв апартамент, бихте ли го дали за дългосрочно ползване?
Поне половината ще ги пуснат вероятно за по година. Останалите след няколко месеца ще се върнат в букинг и ербнб. Като цяло не е ясно кога ще се възстанови туризма и това е причината поради която след като падне карантината няма всички веднага да се върнат на късите наеми.

# 623
  • София
За подобни апартаменти нали имаше и някакви нови изисквания - съгласие на съседи и друго. Не знам точно, не съм се задълбочавала. Само чух от позната, че ще го дава на постоянен наем, трудно се покривали изискванията. А и всички търсели между Витошка и Графа,   нейния е в Лозенец.
Мисля, че хората ще се страхуват и след ИП, няма да бързат да пътуват.

# 624
За мен спор няма, че ще окажат влияние на пазара. Друг е въпросът колко от тях ще излязат на пазара за дългосрочни наеми. Ако хората не са на зор, според мен ще ги държат поне още 2 месеца да видят на къде вървят нещата, защото пуснат ли го на редовни наематели амортизацията ще е значителна и няма да могат от днес за утре да ги махнат и пуснат за нощувки при нормализиране на ситуацията.
Има обаче един друг момент. Голяма част от тях не са практични. Поне не стават за семейства с деца или хора, които обичат да си сготвят за вечеря. Едни напудрени и измислени са. Обзавеждането не винаги е практично за дълготрайно ползване, т.е. са доста обрани откъм място за съхранение и кухненската част. Тези апартаменти ще трябва според мен да ги преобзаведат или дообзаведат.
Не трябва да се забравя и че голяма част от тези жилища са в идеалния център и че са малки апартаменти с по 1 или 2 спални. Така че това са имотите, на които ще се окажат конкуренция. Според мен ще доведат до спад в цените на апартаментите, които са се отдавали дълготрайно с може би 20%. А ако е с повече,  занемарените стари апартаменти ще останат за наемане само от строителни работници или подобни групи и ще се отдават на доооста по-ниски цени от сегашните. Т.е. за наемателите ще е добре - поне за тези от тях, които все още са с доходи, ще имат избор от хубави жилища на доста по-достъпни цени от сега.

Аз лично видях няколко такива апартамента пуснати и търсеният наем е безумен. Калкулирали го на база доходите от нощувките, което е пълен абсурд. Ако масово така подхождат собствениците им и не слязат на земята скоро, имотите им ще си отлежат по сайтовете.

# 625
  • Варна.
От разговор с мой познат, който много доволно даваше едностаен в ербнб разбрах, че ще изчака. Не е на зор. Смяташе да вземе кредит за закупуване на втори апартамент, трябваха му около 50% финансиране. Сега се радва, че му се забавиха документите. Смята обаче, че хора с пари назаем ще ги пуснат на пазара за дългосрочни наеми.

# 626
Тези за краткосрочно отдаване наистина не са обзаведени като за постоянно обитаване. Като си на почивка/екскурзия, спиш, вземаш душ и излизаш по забележителностите. Евентуално се прибираш за кратка дрямка следобяд, после пак напред-назад. И така и следващия ден. Нямаш толкова багаж дори да запълниш малкото гардеробче. Кухненската част не е като за готвене от постоянно живущ. Примерно 1 спалня и разтегаем диван в хола е за 4 човека - мама и тате и двете деца. Ама ако трябва всеки ден да разтягаш и сгъваш дивана, да намериш място за играчките на децата, за сезонните дрехи, за бюра - нужно е премебелиране.
Но поне са ремонтирани, значи ще правят само премебелиране, без тотален ремонт.
Мисля, че несъмнено ще окажат натиск надолу върху наемите въобще, не само на дупките, но и на ремонтираните.
Неремонтираните панелки няма да останат само за строителните работници, все пак хората със заплата от 1000-1200 лв. бруто, а те хич не са малко, ще продължат да имат нужда от жилище.
Но пък и биенби и букинг апартаментите сигурно са предимно в/около центъра, а повечето хора не търсят точно там, по-скоро близо до работата им и с удобен ГТ.
Работещите в Бизнес парка, дето все ни се дава за пример, все едно цяла София работи там, няма да отидат в центъра да живеят, така или иначе.

# 627
Поводът да се замисля за аирбнп-тата е, че очаквам до месец - месец и половина наемателите ми да освободят апартамента, съответно и за очаквания наем и доколко тези напудрените ще окажат влияние, предвид че изглеждат атрактивно.
До голяма степен мнението ми се припокрива с това на
drago_2008: обзавеждането на голяма част не е съобразена за дългосрочно пребиваване. Тези, които гледах, са с миниатюрни мебели, в единия дори липсва готварска печка, а имаше само портативен котлон. Лично аз, ако давах такъв, не бих пуснала за 2-3 месеца, а бих изчакала, но пък наематели биха се намерили, защото не всеки иска да подписва договор за година напред.

# 628
В случай, че ми се наложи да търся наематели през юни може да се окаже трудно и цената, на която бих намерила евентуално наематели ще е с едни 20-25% надолу от цените преди ИП. И това не е само заради квартирите, които ще излязат на пазара, а и защото част от чужденците и чуждестранните студенти може да ги няма, а те наемаха имотите с малко над средните цени. Затова писах, че може да се наложи цената да се свали, за да отговаря на доходите на български семейства и те да могат да наемат в тази ситуация доста по-хубав имот от масовото на поносима цена. Ремонтирани хубави апартаменти, които са били отдавани за по 1100-1200 лв при една криза ще паднат на около 750 лв според мен. И така по веригата - тези с наеми сега по 800 лв ще паднат на 550-600 лв, а тези със соц мебелите могат и до 300 лв да паднат и не визирам боксониера, а апартаменти с по 1 и 2 спални с прилични квадратури... Луксозните имоти, в които са хвърлени много пари може и да останат заключени в изчакване на по-добри времена, ако на собствениците им не им излиза сметката и не са притиснати.
Освен това на пазара могат да излязат и обзаведени апартаменти, които са били предвидени/пуснати за продажба и сега няма кой да купи.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 23:35 от drago_2008

# 629
И аз мисля, че наемите ще паднат дори без да излязат на пазара еърбиендби, заради очакваната криза. А за краткосрочните не знам, от една страна, инвестирали са много вътре, а ще трябва да получават много по-нисък наем от предвидения в комбинация с по-голям риск от съсипване, а и за да ги направят за дългосрочно, ще трябва още да инвестират. От друга страна, който има кредити, ще му трябват доходи да ги покрива.Та не знам.

Общи условия

Активация на акаунт