Единадесети клас 2020/2021

• 42 357
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
Нашата лекарка ни викна миналата седмица и я сложихме.

# 226
  • София
Аз ще видя кога ще ходим за ваксината... още не са ни потърсили, предпочитам да е лятото като че ли, макар че в жегите не е хубаво да се слагат ваксини..

# 227
  • София
Сега точно няма да се подредя при ЛЛ и да чакам за ваксина. Лятото, даже септември-октомври, има време. 😉

# 228
Не сме се редили. Викна ни в точен час. Нямаше никой.

# 229
  • Русе
Ако е само за тетанус, предполагам може да се отложи. Тя е с кратък срок и даже са му я поставяла извънредно заради кърлеж. От друга страна в летния сезон може да е полезна.  Сега погледнах - тетанус и дифтерия, реимунизация.

# 230
  • София
Нас също ни викнаха. Само вторник и четвъртък и само с час.

# 231
Здравейте  момичета.  Не съм писала от много време. Не бях ви и чела. Тази седмица реших да надникна.
Ние за сега сме добре. Аз съм с намалено работно време. Играя го такси вече трета седмица. Вики е от 4 ти май на училище. Само 5 и 3 часовите предмети са за сега. Всичко останало е чрез E-mail,  платформи и т.н. имат максимум по една пауза, която е 15 минути. Промениха им програмата за периода в който само 11- ти и 12-ти клас са на училище.
Днес е матурата по немски за нашата провинция. Като видях децата сутринта и ме сви гърлото. Догодина живот и здраве ще ни тресе същата треска.
Шани, успех на Томи. Ще се справи.
Не знам  Хесен кога са им точно датите.
Лек и слънчев ден на всички.

# 232
  • София
Еее, Хекси! Загуби се... Simple Smile
Ситуацията при вас беше доста по-зле отколкото при нас. Догодина ще ви стискаме палци, а по-догодина, вие на нас Simple Smile

# 233
  • България, София
Успешно представяне на наборчетата на матурите в немско Hug
И моята племеница живее там, но още й е рано за матури.

Днес от 17.30 ч. съм на родителска среща в zoom във връзка с избора на профили в 11 клас.

# 234
  • Русе
В нашето училище никой не мисли за 10 клас. Обгрижват се дванайсетокласниците. Голяма дондуркане, голямо нещо. Класирането за профилите ще стане в края на юни месец. Не знам дали съзнават тези хора, каква отговорност поемат и на какво може да обрекат учениците. По формалния отговор, който получих от директорката, подозирам че понятие си нямат.
  Колко ученици максимум може да има в клас с тези профилиращи

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 15:57 от A m b e r

# 235
Ние имахме така да се каже предварителна родителска среща първия срок, за да ни запознаят по принцип с профилирането, възможността за разширена подготовка, начините за явяване на поправителен изпит и т.н. Тогава ни казаха, че по профилиращите предмети трябва да се формират класове с нормалния брой ученици, т.е. 26-27. По разширената подготовка можело да има и по 13 ученика в паралелка.

# 236
  • България, София
Амбър, в нашия случай имаме 4 паралелки и 5 възможности за избор на профили.
Но и класовете са запълнени над обичайната бройка.
В училището на наборката още от миналата година ги мислят тези профили. Имахме родителска среща в края на девети клас по този повод. Сега директорът отново в Школо ни е изпратил  комбинациите от предмет в профилите и за какви специалности във ВУЗ са подходящи. В това отношение съм доволна като ангажираност на училището.
Слагам в скрит текст, това, което ни беше изпратил

Скрит текст:
Уважаеми ученици,
Тази учебна година година се оказва, че е година на изпитание. Освен трудностите, които срещнахте с дистанционното обучение сте изправени и да направите избор на профилиращи предмети. Изборът на подходящите профилиращи предмети е важен за Вас.
Нашето училище според възможностите и спецификата си предлага:
1.   Кои са първите два профилиращи предмети? Първи и втори профилиращи предмети си остават двата чужди езика, които сте изучавали в първи гимназиален етап. Още при приема си в 73. СУ в VIII сте в чуждоезиков профил.
2.   Кои са трети и четвърти профилиращ предмет? Освен първите два профилиращи предмета Вие трябва да изберете една комбинация от още два предмета като трети и четвърти предмет. Трети и четвърти профилиращи предмети са така подбрани, че да образуват логически учебен комплекс от взаимосвързани науки, а имено:
a.   Биология и химия – подходящ за ученици, които желаят да изучават следните специалности във ВУЗ: медицина, дентална медицина, ветеринарна медицина, фармация, биоинженерство, химично инженерство, специалности, свързано с химическата индустрия, природни науки и всички сродни.
b.   Математика и информационни технологии – подходящ за ученици, които желаят да изучават следните специалности във ВУЗ: инженерни науки, компютърни науки, софтуерно инженерство, Web-дизайн, математика, информатика, архитектура и всички сродни.
c.   Математика и физика – подходящ за ученици, които желаят да изучават следните специалности във ВУЗ: инженерни науки, компютърни науки, софтуерно инженерство, математика, физика, архитектура, природни науки и всички сродни.
d.   История и философия – подходящ за ученици, които желаят да изучават следните специалности във ВУЗ: право, история, археология, философия, психология, политология, като цяло хуманитарни науки и всички сродни.
e.   География и информационни технологии – подходящ за ученици, които желаят да изучават следните специалности във ВУЗ: икономически науки, икономическа статистика, информационни технологии, Web-дизайн, география, като цяло хуманитарни науки и всички сродни.
3.   По колко часа седмично? Всеки профилиращ предмет се изучава по 5 часа седмично профилирана подготовка. Предвидени са и по 2 часа ФУЧ за всички по български език и литература (БЕЛ). Да не забравяме, че ДЗИ по БЕЛ е задължителна за всички ученици. Разбира се, че всеки ученик може да избере до 4 часа ФУЧ на седмица, може да се включи в допълнителни дейности като „Занимания по интереси” и т.н.
4.   Как да изберем трети и четвърти профилиращ предмет? Тук вече трябва да се прояви вашата интелигентност. Изберете онези профилиращи предмети, в които сте най-силни и ги изучавате с лекота. Също така не забравяйте, че знанията и уменията, които ще придобиете в 11 и 12 клас ще намалите дистанцията между средното и висшето образование. Съобразявайте, че профилираната подготовка изисква базисни знания, придобити в първи гимназиален етап. Никой не може да ви препоръча кои предмети да изберете, но можем да ви препоръчаме да НЕ избирате предмети, по които имате ниски оценки, а желаете да ги изучавате на профилирано ниво. Пример: някой ученик има Добър 4 по математика и Много добър 5 по ИТ. Написал е, че желае да изучава профил Математика и ИТ. Съгласни сте, че изборът му не е съвсем удачен.
5.   Защо комбинациите (учебните комплекси) са 5, а паралелките са 4? Направен е анализ на възможностите на училището, както на кадрово ниво, така и на налични свободни стаи. Чрез увеличаване на броя на групите по профилирана подготовка, спрямо броя на паралелките, даваме шанс за по-широка палитра за избор на учениците. Броят на групите е събразен и със седмичното разписание. Не е възможно да увеличим броят на групите по трети и четвърти предмет, поради липса на свободни стаи, а да ги намалим означава да не дадем шанс на някой ученик да се развива в желаната от него област.
Надявам се да съм бил полезен!
До скоро на срещата в Zoom!

Директор
Иван Петков

# 237
  • Русе
Ние си знаем вариантите на профилиращите предмети от миналата година. И при нас са 5 варианта за 4 паралелки. Ще пишат по 3 желани варианта, подредени по предпочитане.
Сега обаче се чудя ако няма желаещи ,класирани примерно за профилиращ с математика, дали ще го махнат и ще направят две групи от друг предпочитан профил евентуално или ще слагат изпаднали,които не са се класирали за желаните профили, нищо че по предмета имат 4 . Да знам де, дали да помагам за стереометрията или по-добре да си получи някоя двойка и да му разваля успеха по математика, че да не си бием главата догодина

# 238
  • Русе
При нас е пълна мъгла. Отивам да ровя из сайтът на училището.

# 239
  • Русе
При нас е пълна мъгла. Отивам да ровя из сайтът на училището.
При вас доколкото знам са ясни с приема. Още от 8 клас влязоха с профили. Трети ще бъде сигурно чужд език или два чужди езика

Общи условия

Активация на акаунт