Единадесети клас 2020/2021

• 42 236
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
  • Русе
Ирка, много хубава Радост. Мернах я аз. И късмет има тя с това семейство и каки. Да сте живи здрави дълги години да се радвате заедно.
   Светилника няма начин да прочете. Гледа филма по него. Не му хареса.
   Днес групата на приятеля му е в Добрич на концерт.  Отиде с тях да снима

# 541
  • София
За мое учудване наборът прочете "Железният светилник" - бааавно, но упорито. Не знам обаче какво му е влязло в главата. "Крадецът на праскови" каза, че ще го гледа, някой ден.
Непрекъснато контактува само с телефона, ако не е някъде да спортува...

# 542
  • София
Един от проблемите в програмата по литература е еднообразието и повторението - на автори, епохи и теми, стил. Всяка година Ботев, Вазов и Алеко.
Друг проблем е големият брой произведения - препускането из тях не води до осмисляне и опознаване.
Тромавите и клиширани анализи, които се очаква да четат, слушат и възпроизвеждат, съвсем ги отказват.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 21:42 от Prizma

# 543
  • София
Анализи? Кво беше туй нещо?!

# 544
  • София
Колко хубаво! Радост е раздвижила темата! Smiley
Честита да ви е, Ирка! Здрава, щастлива и палава! Flowers Hibiscus

Наборът "мачка" Железният светилник вече около месец и половина. Стигнал е до ок. 120 страница. Че и ме накара да го купя! Не му било удобно на Киндъла. Искал на хартия. Вчера му казах, че ако не го прочете скоро, ще ми го плаща. За другите книги не смея и да се надявам. Юли месец ходи на курс по английски (интензивен) и с това приключи умствените усилия. От тогава е насам натам и хахо-хихи. На живо и в мрежата!
Вече се сърди много като го караме да идва някъде с нас. Едва измъкнах 5 дена за кратка семейна почивка. Че догодина ще е за последно преди да стане на 18. Ей, омрънка света! Толкова си го обичкам, такова сладко бебе беше, и сега като го гледам какво магаре е станал и ми иде да му плесна един зад врата. По едно време мислеше да учи нещо в чужбина, обаче нещо даде на заден. Толкова зор не му е по силите. Та явно ще си се "гледкаме" още години. Гледкаме е в кавички, защото по принцип рядко му виждаме очите. Само на масата за хранене. Rolling Eyes

# 545
  • Русе
И при нас същите лозунги. За последна година с вас по диви планини и морета. На вилата не стъпва вече. Но явно нещо се е загнездило. Когато станел на 60 70,щял да се засели в някоя каменна родопска къща от родопските махали в планината. Но сега имал много работа да върши.
  Не иска да учи извън страната. Избрал си е за сега университет във Варна. Искал да поработи след това някъде в екзотична страна,където да напечели и да се върне тук. Но си хареса Пловдив за живеене

# 546
  • столицата
Ирка, да ви е жива и здрава Радост! Да си се гледат и разбират с каките!
Амбър, Светльо е с ясни планове за бъдещето. Много ми харесаха. И аз обичам Варна и Пловдив.
Очаквах моето четящо дете да хареса Железния светилник, но още не го е прочела. А го почна преди 2 месеца. Но на Киндъла е пълно с романчета, които си чете.
По повод екраните съм записала час за очен. Очаквам да ме "възрадва" с диоптър.

# 547
  • София
Честита Радост, Ирка! Да е жива, здрава и много успешна!

Моята с големи мъки прочете Железният светилник, но твърдо отказа да продължи с останалите  от четирилогията. Много ме е яд, защото книгите са прекрасни и си заслужават изчитането. За сметка на това чете трилъри на конвейър.
Остана още малко от ваканцията, чак не искам да свършва.

# 548
Честита Радост, Ирка! Да е здрава и да пръска около себе си същите чувства като името си!
Дъщеря ми прочете Балкански синдром, дори хареса Крадецът на праскови, но със Железният светилник е вече двуседмична борба. Вероятно ще я дочете, но не знам какъв е смисълът. По принцип тя чете много, но последните години не се спогажда със задължителната литература. В смисъл, чете я, но не я докосва.

# 549
  • София
Ехааа, Ирка, честита Радост! Heart Жива и здрава да бъде, да расте щастлива и усмихната! Heart

# 550
  • София
Да ви питам как ще процедирате с маските - по една на ден или две? Като излиза сутрин в 7.30 и се прибира към 15 ч, има една смяна на градския транспорт и пътува ок. 50 минути в едната посока и сваля и слага маската, т.е. пипа я постоянно с ръце. Чудя се в края на деня повече полза ли ще има или вреда от маската?

# 551
  • sofia
Ирка, честита Радост! Да е жива и здрава!

В училището на набора ще има откриване на учебната година само за 5. и 8. клас. Другите, ако искат, можели да го наблюдават онлайн. Той в 10 ч. едва ли ще е буден, че да го гледа.
Класната им напуска училището, децата много я харесваха. Беше много загрижена за тях, но явно е решила да сменя професията. Той, а и останалите от класа, са много разочаровани. Дано да имат късмет с новия класен.

Относно маските, мисля поне 3 бройки да има на ден. За отиване и връщане до/от училище, в метрото, по една. После и в училище за коридорите и общите помещения една. Надявам се, че ще внимава как ги слага. Малкия, 9-годишен, се чудя какво да го правя с тези маски. Колко ли ще ги изпуска по земята и после ще си ги слага на устата.
Оня ден на набора му сложиха ваксината ДТ, сега го боли ръката и е зачервено мястото. Докторката го предупреди същия ден да не употребява алкохол. Той беше възмутен за какъв го мисли. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 09:58 от мирта

# 552
  • София
Аз си мислех по една маска дневно, общо 5-6 бройки, и в края на седмицата да ги пера или стерилизирам, в зависимост от вида. Сигурно ей такива ще му дам: https://sopharmacy.bg/product/51558/respiratorna-maska-s-visoka- … ashtita-kn95.html
Те са сгънати и страната към лицето трудно се замърсява.
Инструктиран ги след слагане и сваляне на маската да мият ръцете или да пръскат с дезинфектант.
Купих едни малки шишенца със спрей, 30мл., които да пълня с дезинфектант. Този примерно  ( http://www.hmi-company.com/index.php?product=94&mod=products … show=182&seo=Алкохолосъдържащи-средства&seo=Антисептик-с-удължено-действие-(до-6-часа-под-ръкавиците)-съдържащ-специални-щадящи-кожата-емолиенти) съм го виждала свободно в ДМ, Метро и може да се купи.

# 553
  • София
За маската за начин на употреба пише, че не се пере с вода.

# 554
  • София
Тази не се пере, но може да се "опече" във фурната на 60 градуса за 30 мин. Достатъчно е за короната. Може да се облъчи с УВ светлина за 20-30 мин. или просто да се остави 3-4 дни на силно слънце. (Това последното поне в началото ще върши работа).
  Иначе аз обмислях да търся други маски, точно заради прането. Примерно това:
https://sanita.bg/drugi-3439/dezinfektanti-maski-r-kavitsi/dr-fr … rotect-face-mask/
Едно легенче с препарат в банята и като се приберат, хвърлят в него и мият ръцете. Но не знам колко предпазват и се "ослушвам" още. Сигурно и от тях ще тествам.

Друго важно за маските е да не са на ушите, а на главата/врата. По-добре прилепват и не ти се откъсват ушите при продължително носене. Има различни приспособления, продаваха ги даже. Аз имам ластик с копчета-ластиците на маската се закачат за копчетата на допълнителния ластик и се окача на главата. Перфектна работа върши, само трябва да зашиете 1-2 копчета. Smile

Общи условия

Активация на акаунт