COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 610
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 605
lovely, на предната страница Nara пусна много добра статия с линк # 1 575.  Хареса ми и затова после го коментирах  в пост # 1 585 и дадох  линка с изследванията на американската здравна служба за дезинфекция на филтрите. Изследвали са различни видове филтри, заради недостига на маски.  Има много информация, резултати. Прочети ги, не може да се отговори с да или не, зависи от вида на маската, за различните филтри е различно.
Аз останах с впечатление, че както прането, така и спирта не са добра идея.  Пишеше, че и сух автоклав разваля филтрите. Казах, че като пробвах и залях китайска еднократна с вряла вода, тя леко бухна. Вероятно се отварят порички, които пропускат. Също и ако се търка при пране на ръка, ако се върти в пералня, вероятно се отварят микро дупчици. За нетъкания текстил ме предупредиха, че не трябва да се пере, защото се разваля повърхността. Казаха ми в микровълнова да стерилизирам, но в изследванията прочетох, че трябва да е на пара,  а има и метал и не е ок, в МВ.
Не видях някакъв лесен и удобен начин за дезинфекция в домашни условия.
Затова си помислих, че с няколко дневно проветряване, за срока, в който дават, че вирусът загива върху пластмаса - 7 до  9 дни, би станало и без други дезинфекции.
Ако маската е от памучен плат, това не е важи. Той се пере, глади, може и със спирт, но не си заслужава да се хаби, според мен.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 01:19 от Diorela

# 1 606
  • София
Многократните маски ги пера, суша, гладя. ММ пръска неговата с антибактериален гел. Или го оставя на слънце.
Има няколко, та ги сменя редовно.

# 1 607
  • София
В течността за чистачки не е ясно дали има достатъчно % спирт. Освен това има разни миещи съставки, аромати, оцветители, които не са предназначени за ползване върху човешка кожа и може да са вредни, да предизвикват проблеми.
............
Скрит текст:
Тази, горепоказаната в лявата бутилка е на фирма Hilber, висококачествена течност за чистачки без вредни добави, и е с повече от 70% спирт, тя е зимна течност. Тази може да се ползва да почистване на брави, бутони на асансьори и подобни. Без примеси е, е и много подходяща. Това което споделям , първо съм проверила и след това съм го публикувала, точна тази ползвам, а и най-важното е, че к- вото е много.

# 1 608
  • In the land of Never Never
Попаднах и на една много добра тема, където са синтезирани много мнения. Благодаря на редакторите за труда. По  въпроса за миене на плодовете и зеленчуците, мнение на д-р Симидчиев:
Цитат
Трябва ли да се мият плодовете и зеленчуците със сапун?

https://bg-mam.ma/p/1200271/40522070
Благодаря за линковете.
Няма наистина научни доказателства, че може да се заразим от плодове и зеленчуци. Трябва, разбира се да спазваме хигиенните правила срещу разпространението на вируса и изобщо при третирането на продукти.
Дали може да си позволим това сега, когато трябва организмът да е силен срещу вируса, защото част от силния имунитет се изгражда при приемането на пресни, топлинно необработени продукти?
За съжаление, ще се наложи доста дълго време да бъдем готови за среща с вируса, както споделих по-горе.
Ето едно мнение във френския вестник Льо Монд, колко дълго би могло да бъде това...
Скрит текст:

# 1 609
За дезинфекцирането на маските специално за N95 четох статия не било подходящо да се пръска спирт развалял им електростатичните свойства и падал процента на предпазване. Най-безопасно било за 30 минути във фурната на 70 градуса. Но и това не може да се прави много пъти най-много 2-3 и се хвърля.
Иначе аз се чудех дали да не си купя шлем от тези пластмасовите смятам че ще поема по-голямата част от частиците и се почиства лесно. Някой има ли шлем става ли много топло с него?

# 1 610
  • Русе
На нас ни раздадоха шлемове на работа. Докато го сложа го омазах с фдт. След около половина час ме хванаха лудите от стягането но иначе много по-лесно се диша с него. Но пък от друга страна отстрани може да влезе всичко, защото не прилепя към лицето. Не го ползвам, карам с маската.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 10:34 от Ели_дечкин

# 1 611
На мен идеята ми е с шлем и маска само в магазин аптека и такива. Че обикновените маски разбрахме че не предпазват много.

# 1 612
  • SF
Аз ходя с обикновена маска за многократна употреба, която не нося часове наред, а само докато съм навън. После я пера със сапун или течен перилен препарат и съхне. Надявам се, че до следващото слагане са минали часовете, за които "нещото" може да оцелее. А и нали е имало контакт със сапуна.
Якето не си пера след всяко излизане. Стои закачено и чака да минат часовете, за които, ако е имало нещо по него, вече няма да го има, защото по якето няма храна за него. Пуловер стои на един стол и не го пипам. Чак след часове.
Лимоните в хладилника, които са стояли с часове или дни, също се надявам, че и да са имали нещо отгоре, то вече не съществува.
Не излизам никъде, но когато излизам, внасям неща у нас - пакетирани, самите торби за многократна употреба, с които пазарувам. Сега ще ходя до Кауфланд, за да направя по-обстоен пазар. Хем много се пазя, хем не съм в стерилна среда и няма как да си я осигуря. Селянинът отгоре си тръска пътеките и чаршафите и пада по балконите ни. Той е буквално по диагонал над мен. Дори и да не излизам никъде и да живея само на печена храна, тоя селянин, може да го изтръска в отворения ми прозорец. А аз после да легна на изчистения си под и да си направя зравословната гимнастика, доволна от себе си, че поддържам тялото си чисто и активно.

# 1 613
"Нещото" вирее много дълго време в хладилника. Също така няма как да изчезне за часове от дрехи и маски.

# 1 614
  • SF
Ами в други ситуации, бих си сложила дрехите на закачалка в гардероба. Това, което сега правя, е да не ги прибирам с дни. Повече не знам какво да направя. Не си ги слагам до лицето от кеф, че са мекички или че миришат на ленорче и парфюмче. Висят на облегалката на стола. Няма да ги изхвърля.
Трябва да излизам и във всички други ситуации бих сложила маратонки. Сега няма да ги обуя, защото после не мога да ги полея с белина. Съобразявам се с каквото мога.
Онзи ден измих пакета бисквити и шоколадите със сапун. Малко лудо ми се стори това действие. Чист човек съм, вируси и бактерии винаги е имало, но никога не съм мила пакет с бисквити.

# 1 615
За храната логиката не е ли, че ще отиде в стомаха и там нали уж вируса се унищожава? Така че дори да ядеш зелена салата, немита със сапун, няма да се заразиш? Аз лично така се успокоявам. Според мен затова се набляга на повърхности, но не и на храни.

# 1 616
В другата тема имаше цитирани мнения на вирусолози, че за момента се смята, че и да има някой друг останал вирус по храната, то той би бил минимален, с оглед на това, че средата в магазина не е като в болница (цитирам по памет).

# 1 617
  • SF
В такъв случай да си ходим навсякъде свободно, стига да не е болница.

Трябва да ядем много плодове и зеленчуци сега. Дори и без вируса, организмът има нужда от прясна свежа храна и салати след дефицита през зимата. Най-полезните храни не са опаковани.
Вирусът може да живее и върху парче паржола - даже там ще има какво яде, но пържолата ще мине през огъня и ще го унищожи. Каво обаче да правим с филетата, пастърмата, които не печем.

# 1 618
  • Пловдив
Нямам изтривалки с белина. Имам котка. Подът се мие с обичайния препарат, за да не отрови котката. Не мия плодове и зенчуци със сапун. Ягоди ям само измити с вода. Марулята също. Ръцете мия само със сапун. Спирт не ползвам за това. Дрехите ми не висят по терасите. Перат се след всяко излизане. Но аз така правя и без ковид 19. Без връхните дрехи. Съвсем нормален ми е живота и изобщо не ми пречи, че спазвам правилата. Нищо ми няма на психичното здраве. Съжалявам, ако разочаровах някой. По паркове така или иначе не ходя. Мръсни са и пълни с хора. Не обичам навалицата по принцип. Имаме си места за игра на децата. Сега ходим сами. Децата свикнаха. Разбраха защо не може да играят заедно и, че това ще приключи един ден. Разбраха какво е отговорност, съпричастност, гражданско общество и други полезни неща.

# 1 619
  • SF
Аз не си пера суитчерите, когато съм отишла с тях до магазина или до аптеката нито преди, нито сега. Но преди не ги държах върху облегалката на стола, нито ги изнасях на терасите. И не си обливах ботушите с белина. Навън можех да ям бонбони, чипс, сладолед, царевица. Сега не го правя.

Общи условия

Активация на акаунт