COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 033
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 690
Тази статия, към която дадох линк и цитирах, е от днес.
Хората са написали кои маски предпазват - тези от снимката.

Вие можете да си вярвате, че ви предпазват, поне има благотворен психологически ефект.

# 691
Петя, не вярвам, че нямаме нужда от маски, ако сме здрави. Ако някой носител ми се изкашля в лицето има значение дали съм с маска или не, нали? Трислойна маска от плътен текстил с допълнителен филтър от нетъкан текстил?

The Third ако имаш инфо моля да споделиш - нетъкан текстил с плътност 51г/кв.м или 68г/кв.м частици с какви размери може да филтрират? DuPont™Sontara® полиестер-woodpulp (това целулоза ли е?) 48-52%. Дебелина 0.34мм за по-лекия. Намерих такива в една фирма за електроника и вече се чудя има ли смисъл. Не може да се пере в машина, но може да се глади, макар че не бих се занимавала да го гладя или пера, ползвам и хвърлям, евтино е. Идеята ми е да го ползвам за еднократни допълнителни филтри за маските и за еднократни почистващи кърпи.  Изглежда като материала за мокрите кърпички, но по-плътно.

# 692
Няма смисъл да носите медицинска или хирургическа маска по улиците, ако сте здрави и искате да се предпазите от коронавирус. Но ако ги изкупувате, може да попречите на гладката работа на лекарските екипи, които са изложени на близък контакт с пациенти, потенциално носещи зараза, или на които им се налага да оперират.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2020/ … pazvat_i_s_kakvi/

Още цитати:
Маските от плат могат да бъдат ефикасни само ако тензухът е достатъчно гъст и се ползват еднократно - в рамките на три-четири часа, обясни д-р Симидчиев.

По цял ден могат да се носят само респираторните, или т.нар. индустриални маски, които се ползват при мръсен въздух, а и предпазват от бактерии и вируси.
Преди това обаче филтрите трябва да се свалят - най-добре отново с ръкавици.

От тази статия излиза, че само този тип маски реално предпазват:

И трябва да се пипат само с ръкавици, да се дезинфекцират и филтрите да се сменят внимателно и редовно.
Е аз съм с подобна и отдавна и аз и yahoo писахме, че това е най-доброто, а и най-изгодното в момента. Медицинският персонал, който се занимава със заразените също би трябвало да носи такива, а не марли и хирургически.

# 693
Така е, но на мен по принцип никой не ми кашля в лицето. И в момента отбягвам пренаселените места.
А и ако някой носител се изкашля в лицето на здрав човек, маската едва ли ще помогне особено (трябват и скиорски очила и много дезинфекция).

# 694
The Third ако имаш инфо моля да споделиш - нетъкан текстил с плътност 51г/кв.м или 68г/кв.м частици с какви размери може да филтрират? DuPont™Sontara® полиестер-woodpulp (това целулоза ли е?) 48-52%. Дебелина 0.34мм за по-лекия. Намерих такива в една фирма за електроника и вече се чудя има ли смисъл. Не може да се пере в машина, но може да се глади, макар че не бих се занимавала да го гладя или пера, ползвам и хвърлям, евтино е. Идеята ми е да го ползвам за еднократни допълнителни филтри за маските и за еднократни почистващи кърпи.  Изглежда като материала за мокрите кърпички, но по-плътно.
Не мога да преценя колко плътно е това.

# 695
Скрит текст:
Dress as Princess, много благодаря! За съжаление доста късно се сетих за маски и имаме само 7, приготвила съм марли и ластици. Според вас необходимо ли е да пера отделно дрехите ни, ако пера на 40гр.? Относно  децата нямаме много варинти - те ще останат с нас.
Моля, извинете ме, т.к. със сигурност ще задават въпроси, които вече са обсъждани. Срещам много разнопосочна информация в нета:
-при колко градуса умира -28 -57°С срещам
-колко време издържат върху метал, стъкло, пластмаса - вчера четох, че до 10 дни ?!?
- UV лъчите убиват ли вируса и ако да, защо китайците непрекъснато мият улиците? Мога ли да изнеса вещи и да ги оставя на слънце, за да се дезинфекцират, напр. обувки
-как да дезинфекцирам телефон, часовник ...
Дениса, от коя аптека в Пловдив ги купихте и бихте ли дали линк за  маските във Фрамър?

Извинявай, че отговарям късно, но цял ден съм в срещи и чак сега погледнах фоума.
ю
Пране - не съм компетентна, влогъра не спомена дали перат отделно, но със сигурност след всяко излизане навън при прибирането си переше дрехите. Предполагам сапун (всеки детергент) убиват вируса, така както ни съветват за миенето на ръцете.

УВ лъчите - след прибиране китайците слагат якетата си на терасата на слънце. Също и маските за многократна употреба. Обувките пръскат с дезинфектант.

Телефон, часовник - със спирт, ако имаш под ръка. Някъде тук бяха написали, че дори и ракия или парфюм действа добре.

Важното е да не се панирате. Дори и да го прихванете, гледай да стимулираш имунната система чрез мнгоо мед, витамини, джинджифил.

Пожелавам ти много кураж!

# 696
Петя, не вярвам, че нямаме нужда от маски, ако сме здрави. Ако някой носител ми се изкашля в лицето има значение дали съм с маска или не, нали? Трислойна маска от плътен текстил с допълнителен филтър от нетъкан текстил?

то ако нямаш добре уплътнени очила отвсякъде, ще ти влезе вируса през очите, нали така казаха (и тук си задавам  въпроса тая гад -вируса, може ли да ти влезе през ушите)

# 697
Значи ако имам маска и очила защитата с маска е по-добра от нищо.

Ако не беше необходима маската - болните защо да ходят с маски???

# 698
Болните са изолирани. Предполагам, че в случая се има предвид болните от обикновен грип.
Вероятно идеята е като кихат, да е в маската, вместо да хвърлят сополи.

# 699
Ако не беше необходима маската - болните защо да ходят с маски???
Пробвах да го обясня в предишния ми пост. Болните е нужно да носят маска без издишваща клапа за да се филтрира основно издишвания от тях въздух да не носи зараза ( а не вдишвания въздух който е по-важен за здравите хора).

# 700
Хирургическите се носят от болните за да спират капките, които се отделят при дишане и кашляне. Респираторните било то еднократни или многократни са за да предпазват този, който ги носи. Понеже цената на еднократните скочи до небесата сега е много по-изгодно да се носи професионална многократна.

# 701
Относно очилата - и аз мислех диоптрични ще свършат работа, но ако се наложи и тези за водно гмуркане стават. В Китай масово носеха точно такива, защото прилягат добре и лесно се дезинфекцират след носене - измиваш с вода и сапун.

# 702
Тези за плуване стават за защита, но ми се струват неудобни за дълго носене.

# 703
Така е, но на мен по принцип никой не ми кашля в лицето. И в момента отбягвам пренаселените места.
А и ако някой носител се изкашля в лицето на здрав човек, маската едва ли ще помогне особено (трябват и скиорски очила и много дезинфекция).
Е това е. Надявай се обаче ако все пак се случи, я в магазин, я в аптека, да се изкашля около теб някой, да е абдал като нас с маските, а не някой "осведомен".

И като са болните изолирани, хайде да ми обясниш защо издирват контактните лица? Дни назад - от къде са минали, с кого са общували и пр.

Не знам, аз се отказвам вече да обяснявам. Нося си маската и ако тръгне да ме приближава някой без маска, ако трябва и по-строго ще настоявам за дистанция. То е ясно, че и той не е доброжелателен към мен.

# 704
Ето едно видео за изработване на маска от филтър за прахосмукачка:
https://tv.idnes.cz/domaci/rouska-sacek-vysavac-vyroba.V200316_1 … 2802_idnestv_ande

Общи условия

Активация на акаунт