COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 855
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 210
В какво съотношение се разрежда 95 градусов спирт, за да стане 70? Купих последното шише от аптеката, но е 95 градуса.

За ориентир ти пиша от етикета на 70%- той е 700 мл етанол и пречистена вода ДО 1000 мл.

Значи твоят е 950 мл етанол 50 мл вода.
Значи на 950мл етанол трябва да има общо 407мл вода, тоест добавяш само 357мл вода.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 13:37 от Дъждец

# 211
70% са необходими за дезинфекция когато става дума за някои бактерии. За този вирус не е необходимо да е 70% спокойно може и по-висок да е процента.

# 212
Ако изсипя 100 мл 70 процентов спирт колко мл алое вера да сложа ?

# 213
На 100 мл 70 градусов спирт като сипеш гел алое вера, разреждаш  и сваляш градуса

# 214
Аз затова разредих на око, и със сигурност съм постигнала повече от 70%. Но глицеринът и/ или алоето са важни, за да не изсъхват ръцете при по-честа употреба.

# 215
Тогава ще сложа  95 градусов.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 13:58 от малката лисичка

# 216
Е ти ако смесиш 70% с нещо друго той ще стане съвсем слаб и безполезен.

# 217
Не ми изсъхват ръцете на мен от 70%-вия....

# 218
От няколко години имам сериозни белодробни проблеми, вкл. и астма,  имах дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен, карах няколко пневмонии.
Ще ви споделя няколко рецепти, които ползвам през това време, някои от тях са ми препоръчани от пулмолог.

Инхалации:
 1 литър вода се кипват, добавят се по 1 с.л. сода за хляб, сол и лайка. Диша се, със завита с кърпа глава, за да не се разсейва парата. Аз прибавях и по няколко капки йод - до 10, ясно ви е защо.

Правя си моя смес за облекчаване на дишането, особено при пристъпи - 40 капки масло от мента и по 10 капки ЕМ от бор, евкалипт, лавандула, розмарин. Етеричните масла смесвам с базово - рициново в съотношение 1:1 ,за да не изветрява бързо и слагам в малко ролонче, което ми стои в джоба.  При пристъп, си намазвам малко на ръцете и вдишвам. Облекчава дишането, разширява бронхите, има дезинфекциращ ефект - тоя ефект колко е , не зная, но облекчава дишането.
Ментата има и противоалергичен ефект, розмаринът разширява бронхите при спазъм, а евкалипта, бора и лавандулата - дезинфекциращ.

И спрей за нос, с който се предпазвам от грипен вирус, също отпушва носа. Воден извлек от чесън  като спрей за нос- 2, 3 малки скилидки български чесън, ако е китайски, не повече от 1/2 скилидка, че е много лют, счуквам с малко сол и заливам с хладка вода - 50, 100 мл. , зависи от лютевината на чесъна. Престоява минимум 1 час, може и повече. Прецеждам добре през няколко пласта марля и наливан в шишенце с накрайник спрей  за нос -такова  https://www.burkani.bg/Butilki/plastmasovi-butilki/plactmacova-b … -crei-za-noc.html
И когато съм навън между хора, пръскам в носа от време на време. Особено, ако трябва да вляза в болници и поликлиники по време на грип,  пръскам преди влизане и на излизане, а ако се наложи да чакам, на половин час също пръскам в носа.  Пръскам понякога и към гърлото. Нося и хирургическа маска.
Счита се, че чесънът променя по някакъв начин клетките на лигавицата,  и вирусите на грипа не ги разпознават като гостоприемник. Затова предпазва.  До сега тази рецепта ме опази, въпреки, че съм поддатлива на инфекции.

Иска ми се да вярвам, че чесънът би действал по същия начин и спрямо КВ.

И още една рецепта. Когато медът се усвоява чрез слюнката, чисти белите дробове. Затова се препоръчва  често смучене на малки количества пчелен мед, колкото грахово зърно, колкото може по-дълго да се задържи в устата. Освен това сладкото облекчава кашлицата.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 20:48 от Diorela

# 219
Относно рецептата от СЗО за домашен дезинфектант ако някои са забелязали тази рецепта е от 2010 г., пусната от СЗО за дезинфекции при Ебола, тъй като на местата с епидемия Ебола дезинфектанти трудно се намират, а и са скъпи. Затова и съставките които са включени са най евтините и достъпни – медицински спирт, глицерин, дестилирана или преварена вода и водороден пероксид(кислородна вода 3%) – като водородния пероксид се използва за деактивиране на замърсяващи бактериални спори в разтвора и не е активно вещество за дезинфектанта). Дезинфектанта си върши работата при всеки вирус. Основната съставка на всеки дезинфектант е изопропила или етанола, препоръката за съдържание е минимум 60%(за препоръване около 70% - 75%) – 7 лв. струва литър 96% етанол, глицерол(глицерина) – 1,50 лв. 40-50мл. шишенцето, водороден пероксид – 0,60 лв., дестилирана(пречистена)вода – 1,50лв. литър.(чешмяна вода също може да се използва ако е достатъчно чиста). Някои потребители го правят като (2/3 етанол + 1/3) или (3/4 етанол + 1/4) гел от алое вера(възможно най –чист гел без други примеси към него), добявят няколко капки глицерин за овлажнител(който омекотява кожата) и по-желание някои етерични масла – лавандула, чаено дърво, карамфил (при някои хора ет.масла могат да предизвикат алергична реакция). Добавянето на алое вера е тъй като се смята че помага малко повече за преодоляване сухотата на ръцете.
Все пак не трябва да се прекалява с дезинфектантите тъй като те изсушават ръцете, а е препоръчително да се ползват само когато човек няма възможност да използва сапун.

# 220
  • Rock & Roll feeling ...
Не съм чела темата назад, за което много се извинявам, но влизам по важен въпрос.
Моята съседка е сама пенсионерка, няма семейство. Има сърдечна операция и е в зоната на застрашените.
Искам да й закупя дезифектант. Аз ползвам такива на Живасепт, но в момента няма в наличност.
Вие  коя марка гел дезифектант за ръце бихте препоръчали ?

# 221
  • София
Искам да попитам откъде дойде това нещо, че спиртът не трябва да е 90 градуса? Някой експерт ли го каза или се завихри като "една  жена каза" и след повтаряне 100 пъти се превърна в истина. Има ли официално от СЗО нещо или техни експерти?

# 222
90-градусовият ще ви свлече кожата. Препоръката на всички, запознати с химия, е на човешко тяло да не се изпозва спирт над 70%. При билкови алкохолни екстракти препоръчителната разредка е 40%, защото по-високият процент може да убие съставки. Нали целта е да се превнтираме, а не да си причияваме химическо изгаряне. За чувствителна кожа и 70% е много.

# 223
  • София
Не съм чела темата назад, за което много се извинявам, но влизам по важен въпрос.
Моята съседка е сама пенсионерка, няма семейство. Има сърдечна операция и е в зоната на застрашените.
Искам да й закупя дезифектант. Аз ползвам такива на Живасепт, но в момента няма в наличност.
Вие  коя марка гел дезифектант за ръце бихте препоръчали ?
Не е въпроса какво ще ти препоръчаме ,ами какво ще намериш в момента.Вносител на Детол преди малко ми каза ,че няма да има внос.Аз него харесвах и Живасепт.Поради липса в магазините ,имам две три малки шишета Живасепт и Детол и ги пазя за детето в училище,иначе  съм забъркала спирт 95 процента,малко глицерин и масло от чаено дърво .
А някой уши ли си маски?Аз пробвах трислойна от нетъкан текстил  да направя,но като я изпрах и се опитах да изгладя-остана на ютията:satisfied:За сега ползвам медицински и имам от тези с клапите,ама хич не са ми удобни.Свършват ми защото слагам още от грипната вълна и се оглеждам за такава многократна ,да се пере и да е ок.Но нямам представа плата какъв да е.

# 224
90-градусовият ще ви свлече кожата. Препоръката на всички, запознати с химия, е на човешко тяло да не се изпозва спирт над 70%. При билкови алкохолни екстракти препоръчителната разредка е 40%, защото по-високият процент може да убие съставки. Нали целта е да се превнтираме, а не да си причияваме химическо изгаряне. За чувствителна кожа и 70% е много.
Абсолютно нищо не усещам да и става на моята кожа от 96% етилов спирт.

Общи условия

Активация на акаунт