COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 225
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 390
Маските са добри 99% филтрация, но цената е много висока.
Колко време се носят - до 48 часа ли ?
Не мога да намеря никъде другаде маски.

# 391
Много добре изглежда, искам да попитам как ще слагаш еднократно нетъкан текстил - има нещо като джоб ли?
Погледнете тези два проекта. Първия е без възможност за вграждане на филтър и разчита само на двата пласта плат и е повече за защита от замърсен въздух. Втория обаче има джоб от вътрешната страна за вмъкване на най-различни филтри включително и по-високите класове N95/99/100.

http://www.craftpassion.com/?p=26304

# 392
Моето решение ...
Скрит текст:

От памук, ще се перат и гладят на висока температура. Отдолу ще слагам еднократни филтри от нетъкан текстил 50г/кв.м. За цялото семейство 6 човека по няколко маски за всеки трябва да направя. ..

Много добре изглежда, искам да попитам как ще слагаш еднократно нетъкан текстил - има нещо като джоб ли?
Може да се ползва и филц като филтър.
Четох в една класификация за маските, че като цяло  FFP3 са повече търговски трик и се приравняват на FFP2.
По напред бях пуснала един линк, пускам го пак - всъщност това е някаква книга за повторна употреба на маски при грипна пандемия от 2006г https://www.nap.edu/read/11637/chapter/3

Трябва да има джоб между пластовете, за да слагаш нетъкан текстил, памук.

Може ли да резюмираш какво пише в тази статия. Втори път виждам линка, но текста въобще не се чете. Не мога и да го копирам, за да го направя читаем.

# 393
Колко време се носят - до 48 часа ли ?
Не мога да намеря никъде другаде маски.
Няма определено време. Докато не започне да ти става трудно да дишаш през тях. От Ибей знаеш ли как се пазарува? И там им скочи цената, но все пак е по-добро предложение.
https://www.ebay.co.uk/itm/50pcs-Dust-Respirator-FPP2-Folding-Pr … 675.c100005.m1851
И пак да кажа професионалните полулицеви вършат по-добра работа и излизат много по-изгодно от еднократните в случай, че трябва да се носят в дълъг период от време.

# 394
  • София
Благодаря, стана ми ясно.
Аз го отварям на Гугъл хром и с преводача директно го превеждам, всъщност е доста дълго и не съм го чела цялото. Има описано принципа на филтрация, материали - нетъкан текстил /полипропилен/, вълнен филц.
В общи линии това което разбрах, че тези маски не трябва да се перат защото се влошава тяхната филтрираща способност, в крайни случаи при липса трябва да се дезинфекцират и да се окачат някъде или да се приберат в плик. Може върху респиратора да се слага хирургическа маска, която да го предпази от замърсяване с по-големи капки - за съжаление и те са неналични, така, че това не е приложимо.
Струва ми се, че нетъкания текстил - този като мрежа, по скоро е като външен слой. Аз имам 10 маски FFP2 и по скоро материала изглежда като пресовани влакна - по прилича на филц, но от изкуствени влакна.

# 395
The_Third ,благодаря.

# 396
Майко мила...
Хора, разбирам паниката и желанието за превенция, но на моменти ми се струва че мерките, които предприемате граничат с психично разстрoйство.
Някъде видях дори измиване с разтвор на хлорна вар!!!
Сложете си в доможете по един пречиствател на въздуха с UV-C лампа от затворен тип и спрете да се паникьосвате. Няма да се тровите с озон, няма да се тровите с хлор, спирт, косми от костенурка и тестиси на комари.
Хора ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!
Мен също ме е страх, но съм взел всички превантивни мерки, спрямо НАУЧНИТЕ статии и изказвания, а не на брадатия дебелак от МС!!!

# 397

Сложете си в доможете по един пречиствател на въздуха с UV-C лампа от затворен тип и спрете да се паникьосвате.
Може ли пример  ?

# 398
  • София
Така, за паникьосаните и за тези, които още не са си купили от люкарството, получих това обяснение от една докторка.
Защо да си мием ръцете често със сапун, /но не с бактериален, който е скъп и не помага, защото короната не е бактерия./?
Защото повърхността на короната се състои от липиди, зад които е скрит протеина и РНК.
Сапунът също се състои от липиди, които разрушават тези на вируса и така унищожават  гадта.

А, това ми попадна от нета и мисля, че е интересно:

Коронавирусната инфекция не причинява простуден нос или кашлица със настинка, а суха и груба кашлица, това е най-простото за разграничаване.
Вирусът не издържа на топлина и умира, ако е изложен на температури по-високи от 26-27 градуса, поради което горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня. Тези горещи течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане. Избягвайте да пиете ледена вода или напитки с лед (кубчета) или сняг за тези в планината (деца). За тези, които могат, слънчеви бани.
Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот.
Различно е положението на лекарите и здравните работници, които са изложени на тежки товари на вируса и те трябва да използват специално оборудване.
Когато вирусът е на метални повърхности, той оцелява около 12 часа, поради което при докосване на метални повърхности като врати, уреди, транспортни парапети и др., ръцете трябва да се измият старателно и да се дезинфекцират с алкохолен гел по възможност.
Вирусът може да живее вложен в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат, препоръчва се елементи, които не могат да се мият всеки ден, да бъдат изложени на слънце и вирусът ще умре.
Както бе посочено:
Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни.
Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни.
Как можете да избегнете заразяване.
Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира вирусът. Измиването на ръцете ви е от съществено значение.
Вирусът оцелява в нашите ръце само за около 10 минути, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа - това позволява на вируса да влезе в гърлото ви. Ето защо, за наше добро и добро на всички, мийте ръцете си често.
Можете да се гаргарате вечер и когато можете през деня топла .вода
Дезинфекцирайте компютърната клавиатура и мишката. Волан на автомобила.
НОВИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ
Новият коронавирус на NCP може да не показва признаци на инфекция в продължение на много дни, преди които не е възможно да се знае дали човек е заразен. Но когато се прояви температура или кашлица и отиде в болницата, белите дробове са с 50% фиброза, вече е късно!
Експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин:
Вдъхновете дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако се постигне, без кашлица, без затруднения и или чувство на потискане и т.н., това показва, че няма фиброза в белите дробове, което показва липсата на инфекция. Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази контрола всяка сутрин в среда с чист въздух
Това са сериозни и отлични съвети от японски и китайски лекари, които лекуват COVID-19. Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги ВЛАЖНИ, никога СУХИ, трябва да пиете 2-3 глътки вода поне на всеки 15 минути!!!
ЗАЩО? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще унищожат, ОБАЧЕ ако не пиете достатъчно вода редовно, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.
Споделете тази информация със семейството, приятелите и познатите за солидарност и човешка взаимопомощ.
ПОМНЕТЕ, ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ИМУНИТЕТА Е УНИКАЛНА СИСТЕМА, но страха и стреса ГО ПОНИЖАВАТ.
ТАКА, ЧЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ И С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

# 399
Майко мила...
Хора, разбирам паниката и желанието за превенция, но на моменти ми се струва че мерките, които предприемате граничат с психично разстрoйство.
Някъде видях дори измиване с разтвор на хлорна вар!!!
Сложете си в доможете по един пречиствател на въздуха с UV-C лампа от затворен тип и спрете да се паникьосвате. Няма да се тровите с озон, няма да се тровите с хлор, спирт, косми от костенурка и тестиси на комари.
Хора ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!
Мен също ме е страх, но съм взел всички превантивни мерки, спрямо НАУЧНИТЕ статии и изказвания, а не на брадатия дебелак от МС!!!
Бих казал, че ако положението в къщи е стигнало дотам, че да ми се носят вируси във вид на аерозоли, които да трябва да филтрирам през пречиствател нещата вече са приключили. Виж обеззаразяване на фомити дали с UV или с някакъв дезинфектант е друго нещо.

# 400
Проветрявам и чистя у дома с нормалните препарати. Навън гледам да не се бутам сред хората и да не пипам повърхности, мия се по-често, ами това е. Хората обаче се презапасяват, дали е необходимо да го правя, а и какво ще запася?

# 401
  • Bulgaria
Здравейте, имам въпрос. Притеснявате ли се , когато общувате с по-възрастните членове на семейството ? Как може да ги предпазим? По принцип всяка седмица посещавам моята баба, понеже е на един вход разстояние и се колебая дали трябва да прекратя ходенето до нея или просто да бъда по-предпазлива , без прегръдки и т.н.

Също така ми е интересно дали се страхувате, когато пазарувате в големите супермаркети и какъв час избирате за покупки, за да не се събират много хора.

Презапасявате ли се с лекарства и какви използвате?
Понеже съм много уплашена и тези въпроси може да са малко глупави, за което се извинявам.

# 402
Мисля, че трябва да носите маска като посещавате баба си, това е точно за нейна защита, не за ваша. Мийте си ръцете, веднага, след като влезете в дома, не се знае какво сте пипнали във входа, понякога е несъзнателно.
Щом се притеснявате, напазарувайте си за седмицата, примерно рано сутрин няма много хора.

# 403
  • софия

Също така ми е интересно дали се страхувате, когато пазарувате в големите супермаркети и какъв час избирате за покупки, за да не се събират много хора.

Презапасявате ли се с лекарства и какви използвате?
Понеже съм много уплашена и тези въпроси може да са малко глупави, за което се извинявам.

Meн ме е страх като пазарувам сега, така че отидох днес дообяд и си накупих храна и всичко нужно за едно 3 седмици напред. Презапасих се и с основни лекарства- парацетамол, аспирин, аналгин, капки за нос, разтвор за лещите ми и резервни лещи. Купих си и повечко носни кърпички, салфетки, тоалетна хартия, прах за пране и храна за таралежите ми.

# 404
  • Bulgaria
Мисля, че трябва да носите маска като посещавате баба си, това е точно за нейна защита, не за ваша. Мийте си ръцете, веднага, след като влезете в дома, не се знае какво сте пипнали във входа, понякога е несъзнателно.
Щом се притеснявате, напазарувайте си за седмицата, примерно рано сутрин няма много хора.

Това за ръцете го правя задължително!

Общи условия

Активация на акаунт