COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 184 738
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 275
Момичета, има ли някой мнение за тези маски? Получих днес предложение от Ефреа по имейл. https://promask.eu/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&a … m_term=2020-03-30

Поръчах от тях. 10 дни нито потвърдиха поръчката, нито доставиха.
Накрая получих мейл, че няма да доставят поръчаните към маските допълнителни филтри.Отказах си поръчката.

# 1 276
Заслужава ли  си да се купува бактерицидна пура ?

# 1 277
Нова препоръка/алгоритъм за дезинфекция на МЗ от 25.03.202
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/25/ncipd_ … jane_grajdani.pdf
Обобщава почти всичко описано в темата.

Интересна статия,но аз не намирам препаратите които описват само.."вирусоцидно действие и т.1.2 и т.1.5.Да споделя опит-взех "Чисто"за всякакви повърхности и понеже надписите отзад са много ситни кой ти да види-трябвало после да се изплаква обилно-а го дават освен ПДЧ ,МДФ и пр.и за бяла и черна техника Dizzy Face е те как се плакнат-нямам идея.По същия начин е и Медикс уноверсал за повърхности-с плакнене GrinFlushedПосле погледнах Медикс за стъкла-там пише с акохол-но колко и дали има изобщо с лупата като погледнах отзад-никакви данни...И пак съм в изходна позиция..Повечето антибактериални кърпи пък са само за бактериии...и пак само май спирта остана Sad ама как се бършат големи плотове и повърхности с него не знам...

# 1 278
.
В нашата аптека има N95 маски по 8 ли нещо лв четох че може примерно да си вземеш 3 и всеки ден носиш по една вечерта я махаш а ползваната престоява 3 дена вирусът дотогава е умрял и може да я ползваш пак и така ги редуваш докато се задръстят. Въпросът е колко е надеждно че умира за 3 дена. В аптеката са казали че могат да се перат но според мен тези не могат.
За кой град е това? Коя аптека, ако не е проблем да напишете?

# 1 279
Аз чакам трета седмица маските си от Фрамар....
Аз не съм поръчала маски и все още чакам. Вече 18ти ден. Sad

# 1 280
Въпросът е колко е надеждно че умира за 3 дена.
Непрекъснато се правят изследвания и резултатите са много противоречиви. Ето това публикуваха като ново изследване вчера:
Цитат
Ново изследване за стабилността на вируса, проведено в Хонгконг, резултатите са публикувани днес:
""Вирусът е много стабилен при 34 градуса, но е чувствителен към горещина", се отбелязва в публикацията. При 4 градуса по Целзий вирусът е способен да съществува над две седмици, но при повишаване на температурата до 70 градуса той умира за 5 минути.
Съгласно представената към публикацията таблица, ако температурата е 22 градуса по Целзий, коронавирусът проявява активност поне седмица, но при 37 градуса - не повече от два дни, а при 56 градуса - по-малко от половин час.
Учените също така изясняват в публикацията си и колко време се задържа вирусът върху различни повърхности и стигат до извода, че той е способен да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).
Върху хартия вирусът се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - не повече от два дни, върху стъкло - по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица, показват резултатите от изследването./БТА/
Аз бих приел по-консервативните резултати за истина относно вируса върху маските, за всеки случай - поне седмица.

# 1 281
.
В нашата аптека има N95 маски по 8 ли нещо лв четох че може примерно да си вземеш 3 и всеки ден носиш по една вечерта я махаш а ползваната престоява 3 дена вирусът дотогава е умрял и може да я ползваш пак и така ги редуваш докато се задръстят. Въпросът е колко е надеждно че умира за 3 дена. В аптеката са казали че могат да се перат но според мен тези не могат.
За кой град е това? Коя аптека, ако не е проблем да напишете?
Пловдив ъгловата аптека Тримонциум на Четвъртък пазара.
Иначе за дезинфекцията им май най-добре във фурната на 60 градуса за половин час и да постоят още ден два преди носене. Не знам и аз вече по 8 лв за еднократно носене си е скъпичко.

# 1 282
Скрит текст:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/25/ncipd_ … jane_grajdani.pdf

Интересна статия,но аз не намирам препаратите които описват само.."вирусоцидно действие и т.1.2 и т.1.5.Да споделя опит-взех "Чисто"за всякакви повърхности и понеже надписите отзад са много ситни кой ти да види-трябвало после да се изплаква обилно-а го дават освен ПДЧ ,МДФ и пр.и за бяла и черна техника Dizzy Face е те как се плакнат-нямам идея.По същия начин е и Медикс уноверсал за повърхности-с плакнене GrinFlushedПосле погледнах Медикс за стъкла-там пише с акохол-но колко и дали има изобщо с лупата като погледнах отзад-никакви данни...И пак съм в изходна позиция..Повечето антибактериални кърпи пък са само за бактериии...и пак само май спирта остана Sad ама как се бършат големи плотове и повърхности с него не знам...
Аз също все още се чудя с какво точно да чистя. Взела съм белина и доместос за всичко, което не е дърво. За дървените повърхности освен да ги мина с препарата за дърво - друго не се сещам. Притеснявам се, че ако ги мина с нещо по-силно ще се повредят. Вие какво правите за дървото?

# 1 283
Аз взех кислородна вода за повърхностите нея използвам също е одобрен дезинфектант като белината и спирта. Последния го ползвам за ръце.

# 1 284
  • София
Не поръчвайте от Sopharmasy! Две седмици чакам доставка, за да получа 20% от поръчката. Нямали наличност. Сега ще чакам ваучер за останалата сума, за да го ползвам пак за онлайн поръчка. Естествено, дойдоха по-евтините неща. 90 % от платената сума е за ваучер.
Чак днес, май минаха 2 седмици, имам съобщение с товарителница и са на път към ЕКОНТ, става въпрос за 2 л спирт. Ще дойде...Получих и известие, с извинения за голямото закъснение, изключително са били натоварени. Това е, важното е, че ще дойде.

# 1 285
  • тук-там
[
Скрит текст:
quote author=marchеva14 link=topic=1186228.msg40474649#msg40474649 date=1585657842]
Не поръчвайте от Sopharmasy! Две седмици чакам доставка, за да получа 20% от поръчката. Нямали наличност. Сега ще чакам ваучер за останалата сума, за да го ползвам пак за онлайн поръчка. Естествено, дойдоха по-евтините неща. 90 % от платената сума е за ваучер.
Чак днес, май минаха 2 седмици, имам съобщение с товарителница и са на път към ЕКОНТ, става въпрос за 2 л спирт. Ще дойде...Получих и известие, с извинения за голямото закъснение, изключително са били натоварени. Това е, важното е, че ще дойде.
[/quote]

Е, то и аз получих съобщение с товарителница на 25.03 - пратката дойде днес. Чак при отварянето се установяват липсите.

# 1 286
  • гр. София
Скрит текст:

Аз също все още се чудя с какво точно да чистя. Взела съм белина и доместос за всичко, което не е дърво. За дървените повърхности освен да ги мина с препарата за дърво - друго не се сещам. Притеснявам се, че ако ги мина с нещо по-силно ще се повредят. Вие какво правите за дървото?
Дървените повърхности предполагам, че са лакирани или омаслени. Ако не е голяма площта може с дезинфектант на спиртна основа- пръскаш върху кърпа и забърсваш.
В препаратите за стъкло има твърде малко спирт, те не дезинфекцират.

# 1 287
Това с на ваучерите не е редно, трябва да върнат парите. Отказах поръчка от една аптека, защото си купих нещата, които бях поръчала от кварталната. Но поне им работеше съпорта, за да го направя културно. От фрамар няма да я взема, не можах да се свържа с тях. Много пазарувам онлайн, но такава дезоорганизирана работа като при аптеките не съм срещала. Като липсва нещо обичайно ти звънят и питат, искаш ли останалите неща или отказваш цялата поръчка, да ти пратят това, което има, а другото в еди какъв си срок и т.н. варианти. Да не говорим, че обичайно при липса на наличност, въобще не те пуска да поръчаш.
Пълна трагедия са онлайн магазините на аптеките.
Ваучер тия подиграват ли се, на зор сме, ама чак пък толкова да наглеят.

Получих си маските от promask. Стават, повече очаквах, направени са от опал, това въобще не го очаквах като плат за маски. Но пък нали се правят и от тензух. Филтъра дано да пази. Днес ги пробвах, приятни са за носене. Кройката е точно като за слипове Joy, като се отворят и не са на лицето.

# 1 288
Какво е опал?

# 1 289
И аз днес получих поръчка от Софармаси, от която липсваха неща за половината сума. За момента дори и ваучер не са ми изпратили. Смятам, че трябва да върнат парите и им писах. Ако не го направят, ще уведомя медиите, прокуратурата и КЗП. Ако някой иска, може да се присъедини.

Общи условия

Активация на акаунт