COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 184 728
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
Ето каква маска е купил ММ от аптеката. Пише, че е произведена в Габрово:

И аз току що купих такива,едвам се оправих в Овча купел ,хем с навигацията Satisfied .Някой беше писал ,че ги има в аптека в Овча купел.Хареса ми маската,сега съм ги изпрала и ще видя утре как ще се държи като я нося няколко часа.От тези маски,хем ги сменявам,почвам да си въобразявам,че някаква тежест в гърдите ми се появява.

# 1 366
Искам да питам, маските за многократна употреба как перете и с какъв препарат?
В момента съм пуснала моите в пералнята на  80С,  с малко прах и дезинфектант за пране...обаче си мисля, че детето ще го диша това нещо... Мога после да ги пусна на изплакване, още веднъж...
Пера на 60 с малко прах (био), и наблягам на гладенето с пара, после без пара. Добре-зле - толкова.

# 1 367
  • София...........
Тази последната показана маска и на други чета, че се пере не по-високи температура от 40 и да не се глади.
Кое е правилното?

# 1 368
Тази последната показана маска и на други чета, че се пере не по-високи температура от 40 и да не се глади.
Кое е правилното?
Според указанията на производителя. Моят производител е мама и ползвахме бархетна пелена от вътрешната страна и памучен плат отвън. По-добре от нищо. Пера и гладя всеки ден. Не помня кой велик мозък изтърси по ТВ, че гладенето с пара дава най-добра дезинфекция (от гледна точка на неползване на токсични препарати). Ще се придържам към тази версия 🤣

# 1 369
Вирусът умира от измиващи препарати,  така че и с обикновен сапун и гореща вода пак е ок да се изпере. Щом ръцете е достатъчно да се мият със сапун....
Разбира се, който желае, може да си дезинфекцира и  повече....

# 1 370
Ами аз многократните ги накисвам в насапунена гореща вода/и те насапунени/ и ги оставям 30 мин.Не гладя.

# 1 371
  • София
Кое е правилното?
Да се чете конкретно какво препоръчва производител.Тези които си купих сто процента памук,дву пластови от една фирма където шие дрехи ги пера ръчно,в Первол за черно пране ,суша и гладя с много силна ютия.Тази с клапана сега изпрах пак в Первола и като изсъхне няма да я гладя.Може да я минавам отвън с напоен тампон със спирт.Тези маски не са медицински и като спазваш метър ,два дистанция според мен са си много ок.Нито се бутам в болници сега,гледам да има доста дистанция около мен и другите ,само ако повече часове съм навън си нося чисти маски в плик,защото след два часа вече ми става лошо.И когато има слънце задължително съм се подредила да ми се напича лицето без маска,естествено хора няма около мен Mask .

# 1 372
Може ли някой да коментира дали ето тази uv лампа ще е подходяща за дезинфекция на въздуха и повърхностите в помещенията?
https://dermis.bg/bg-product-details-158.html
Да...Лошото е че отделя прекалено много озон. След като работи, трябва задължително да проветрите, а това ще вкара същите бактерии и вируси вътре. Живота на лампите е прекалено кратък.
Това https://pc-clinic.bg/index.php?route=product/category&path=92 е по-евтино, не отделя озон и лампите са с живот 9000ч.
Благодаря. Ама нали този вирус уж не можел навън просто ей така да си циркулира? Как ще го вкараме с въздуха?

# 1 373
И на мен ми е чудно как ще влезе вируса в нечий дом, особено ако е на високо? Какво сега, не можем да излизаме и да не проветряваме ли? Да вземем да се гръмнем накрая, че да е сигурна работата.

Маската пера на ръка с гореща вода и това е. Пък, който иска може да си я изварява.

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 14:53 от Анонимен

# 1 374
Вчера по ТВ лекар говореше за маските. Каза, че има 3 бариери срещу разпространението на инфекция.
Първата и най-важна бариера е, този, който е заразен, но не знае, да е с маска, която спира въздушно капковия  поток заразен въздух при говорене и капчиците, излитащи при кашляне, кихане.
 Втората бариера е маската на човека около него  - тя намалява допълнително проникването на вируса.
Третата бариера е дистанцията -  разстояние от около 2 метра - на такова разстояние по-едрите капчици вече са паднали и до другите хора достига много по-малко заразен въздух.

При спазване на тези 3 бариери, многократно намалява разпространението на инфекцията.

Каза и че няма маска, която да предпазва напълно и всяка защита пред носа и устата е полезна. Погрешно е да се счита, че маските са опасни. Единствено маските с клапан за издишане, през които въздухът преминава свободно, нямат първата бариера.
Обясняваше и, че за обикновените хора, които не са в много наситена на вируси среда, както лекарите,  не е толкова съществено това, което се говори за тъканите - какъв размер частици можели да преминат. Важно е да се спират едрите капки, които са с по-голям вирусен товар.

ПС
Dress as Princess , в коя страна си?
Как е установено, че тези маски не са ефективни?

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 15:12 от Diorela

# 1 375
Поне на теория вируса при издишване/кихане/кашляне... се закрепва както по повърхности така и по малки прашинки във въздуха или по повърхностите, които могат да бъдат пренесени от вятъра например. Особено след като твърдят, че издържа така от часове до седмица.
Вероятността да влезнат такива прашинки при проветряване особено нависоко е много малка, но при носене на маски и защитно облекло вкъщи проблема лесно се решава (шегувам се разбира се).

# 1 376
Може ли някой да коментира дали ето тази uv лампа ще е подходяща за дезинфекция на въздуха и повърхностите в помещенията?
https://dermis.bg/bg-product-details-158.html
Да...Лошото е че отделя прекалено много озон. След като работи, трябва задължително да проветрите, а това ще вкара същите бактерии и вируси вътре. Живота на лампите е прекалено кратък.
Това https://pc-clinic.bg/index.php?route=product/category&path=92 е по-евтино, не отделя озон и лампите са с живот 9000ч.
Благодаря. Ама нали този вирус уж не можел навън просто ей така да си циркулира? Как ще го вкараме с въздуха?
В нашето семейство процедираме по следния начин:
След като се прибера, жена ми ме дезинфекцира с лампата(разбирайте дрехите и обувките). След това там където съм стъпал с обувките. Веднъж дневно по 30мин. лампата свети във всяка стая(от както светим, мухъла и лошите миризми изчезнаха). Продуктите от магазина ги обеззаразяваме по същия начин. Моята лампа е Ozone Free, и не се налага да проветрявам(озона мирише на мента, и оставя изгарящ метален вкус - в крайна сметка е изключително силен оксидант(изгаря), и в големи количества причинява големи поразии). Като отворите прозореца за 30мин(толкова се препоръчва)., ефекта от дезинфекцията се обезмисля, топлото си отива, пушека и прахоляка влиза в дома.

# 1 377
greystorm, тази дезинфекция май е повече за ваше успокояване. Simple Smile

Не виждам голям смисъл, освен ако някой от семейството не е вече заразен и въздухът да е наситен с вируси. Но тогава лампата няма да ви спаси и другите да се заразят.
Четох някаква статия колко време трябва да работят такива лампи, за да има ефект. В общи линии излиза, почти непрекъснато трябва да работи една такава лампа. И в домашни условия задължително  трябвало да са от затворен тип - Ozone Free.

# 1 378
И не виждам как си го представяте без изобщо да се проветрява жилището. За да не влиза прах и да не излиза топлото си има HRV системи с филтър и топлообмен между изходящия и входящия въздушен поток. Добавено към това и контролирано овлажняване + бактерицидна лампа работеща непрекъснато получавам ефекта който ми е нужен през въздуховода за всички помещения. Преносимата лампа е само за временно облъчване на повърхности и връхни дрехи, но не мога да намеря достатъчно мощна лампа за да има практически смисъл - прекалено често се налага да се мести за да освети навсякъде с достатъчна сила.

# 1 379
  • Mediterraneo
Снимка на медицински персонал от общинската болница. С такива "униформи" се предпазват.

Общи условия

Активация на акаунт