COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 629
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 515
  • София
Birdie , много интересно, моля за линк.
Моля и фармацевтите в темата да го коментирате този ефект. Вярно ли е?

Аз съм диспансеризирана при много добър и опитен пулмолог, но при проблеми и отделяне на много секрети от дробовете, никога не ми е предписвал азитромицин, нито е споменавал такова действие. Дори и когато бях с дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен и пиех теофилин, медрол и др., ми изписваше таваник, сефпотек, не и азитромицин. Него са ми го изписвали само веднъж, друг специалист, за друг проблем, различен от белодробните и не забелязах да ми е облекчил дишането.
Скрит текст:
Дори и в момента от 2 дни пак съм на таваник и ОПЛ взе да се притеснява, че предимно левофлоксацини пия, да не станат резистентни гадовете и към тях, но това ми помага. Иска ми се без АБ, но не става. Успях да изкарам няколко месеца без АБ и много се радвах, ама не, не става. Не си подавам носа от къщи и пак се влоших. Пия хаповете, смуча мед по мойта рецепта, за която написах тук и се надявам по-бързо да се оправя и да не ме лови КВ, че ще е голямо закъсване.

Искам да честитя празника на всички лекари, медицински сестри и всички, работещи в сферата на здравеопазването. Да им пожелая много здраве и сили да устоят в тези трудни  времена.

Всички антибиотици от групата на макролидите имат известно такова действие, но не им е доказано като показание. Тоест няма достатъчно проучвания по темата.

Аз се възържам от коментар по постове с назовани конкретни лекарства по лекарско предписание. Против подтикването към самолечение съм, много хора останаха без нужните им лекарства благодарение на такива кампании. Не съм съгласна и с част от написаните неща в темата на колегата.

# 1 516
  • на пъпа на Златията
==
Тези странични ефекти позволяват азитромицинът да се прилага при бебета с тежък бронхиолит успоредно с кортикостероидните препарати ( синергично действие). И наистина има добър ефект. Това действие на азитромицинът за пръв път го отбелязаха, и на практика използваха, ИТАЛИАНСКИ неонатолози (отделения за недоносени) и педиатри. И има доста публикации около тази тема.

та... така.
==
А всички недоносени бебета са с проблеми с белите дробове , защото са били в кувьоз.
Пушачките масово раждат преждевременно .

А този антибиотик ,  би трябвало да се прилага само при хора които са били обдишвани , ?Правилно ли разбрах .
И не става въпрос за страничните ефекти които спомагат лечението а за други   които могат да влошат състоянието  на пациента . и лекарят от Вашингтон каза че е цяло изкуство да се определи точната доза . Вижте интервюто с Милен Цветков и слушайте внимателно .

# 1 517
Birdie , много интересно, моля за линк.
Моля и фармацевтите в темата да го коментирате този ефект. Вярно ли е?

Аз съм диспансеризирана при много добър и опитен пулмолог, но при проблеми и отделяне на много секрети от дробовете, никога не ми е предписвал азитромицин, нито е споменавал такова действие. Дори и когато бях с дихателна недостатъчност 2-ра, 3-та степен и пиех теофилин, медрол и др., ми изписваше таваник, сефпотек, не и азитромицин. Него са ми го изписвали само веднъж, друг специалист, за друг проблем, различен от белодробните и не забелязах да ми е облекчил дишането.
Скрит текст:
Дори и в момента от 2 дни пак съм на таваник и ОПЛ взе да се притеснява, че предимно левофлоксацини пия, да не станат резистентни гадовете и към тях, но това ми помага. Иска ми се без АБ, но не става. Успях да изкарам няколко месеца без АБ и много се радвах, ама не, не става. Не си подавам носа от къщи и пак се влоших. Пия хаповете, смуча мед по мойта рецепта, за която написах тук и се надявам по-бързо да се оправя и да не ме лови КВ, че ще е голямо закъсване.

Искам да честитя празника на всички лекари, медицински сестри и всички, работещи в сферата на здравеопазването. Да им пожелая много здраве и сили да устоят в тези трудни  времена.

Не става въпрос за използване на азитромицин за лечение на бронхиална астма. В никакъв случай.
Но при бебета с бронхиолити се прилага. Понякога.
Също, ако в рамките на една инфекция при деца, при която детето има изразен бронхоспазъм, и е възможен избора на азитромицин като антибиотик, и се налага антибиотик, тогава го избираме. Защото освен антибиотичното действие ще се възползваме и от другото му действие.

Ето ви нещо:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17070799

# 1 518
Ще Ви разочаровам.... .
Причината за употребата на Азитромицинът в случая са... страничните му ефекти.
А не "антибиотичната" му роля.
От почти от 10 години е известно, че азитромицинът причинява ( като странично действие) мощно разширяване на бронхите ( бронходилатация) и поради това, много добър клирънс на секретите. Освен това, азитромицинът, поради необяснен страничен ефект, значително намалява оттока на бронхиалната стена (бронхиална инфламация и оток на бронхиалната стена), и с това ( и така) се постига мощна бронходилатация. Но чрез намаляване на отока. А не чрез пряка мускулна бронходилатация по типа на Вентолин и аналози.

Тези странични ефекти позволяват азитромицинът да се прилага при бебета с тежък бронхиолит успоредно с кортикостероидните препарати ( синергично действие). И наистина има добър ефект. Това действие на азитромицинът за пръв път го отбелязаха, и на практика използваха, ИТАЛИАНСКИ неонатолози (отделения за недоносени) и педиатри. И има доста публикации около тази тема.

та... така.
Много добре. Но нека не изглежда, че това което аз съм споделил с хората е невярна информация. За мен е важно да е ясно на хората, че антибиотикът няма никакво пряко отношение към самият вирус и трябва да се използва само, когато е изписан за определена цел. Акцентът в моето мнение е върху връзката вирус - антибиотик! Проблемът и причината да засягам тази тема е разясняване защо НЕ трябва превантивно приемане  на антибиотик(към което, за съжаление, модерният пациент е предразположен), "за всеки случай". "За всеки случай" е все по-честа практика на някои лекари да изписват, да го има на рецептата, ако се наложи. Ами и аз да бях, да не съм сигурен и да не знам "за всеки случай" ще взема да го изпия да не ме "хване вируса".  Желанието ми е да е ясно защо приет, когато не трябва , няма да има никакъв ефект (върху самият вирус) и би компрометирал бъдещите антибиотични терапии на даденият пациент и като цяло. Това е по-важното и за това съм наблегнал на тази част. Нямам за цел да стимулирам хората да употребяват антибиотици, защото в тази извънредна ситуация те са още по-предразположени към ненужна за тях злоупотреба. От толкова много информация кое е добро, кое - лошо, ако човек има представа как функционира азитромицинът, най-вероятно би размислил.Това е базата и най-важното. Информацията ви е много съществена, но нека чрез нея не стимулираме хората да употребяват съответните продукти, съдържащи дадената активна съставка. Смея да твърдя ,че информация за тези проучвания намерих доста трудно, като не търся от комерсиални източници, нито български такива. Очевидно, азитромицинът се използва поради определени положителни, в случая, странични ефекти. Но аз бих подчертал един от негативните му странични ефекти, за който също има много клинични проучвания - предизвикване на QT пролонгация (нарушена електро-невро сигнализация на сърдечният мускул), която ако обединим със същият страничен ефект на Хлорохина (а двете лекарства си партнират в лечението), картинката би придобила по-обезпокояващ характер. Рисковите групи и по-възрастните много често са със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания. Някои от изследванията показват най-висок риск от кардио-васкуларни усложнения именно при азитромицин сравнен с амоксицилин, ципрофлоксацин и левофлоксацин. Има установени данни и за това, че засяга и здрави, необременени със сърдечно-съдови заболявания пациенти, макар и по-рядко. Като вероятността за проявата на странични ефекти се увеличава с продължителността на приема и увеличаване дозата на азитромицин. Кумулиране(натрупване) задължително присъства, което също увеличава шанса за странични евенти.
Защо споменавам тези факти и какво общо имат с вашият и моят отговор по темата - че лечението на Ковид-19 не е шега и не става по наша преценка, защото има МНОГО неща за съобразяване. От положителните странични ефекти, за които Birdie умело информира, до негативните алармиращи странични ефекти на същият този антибиотик и разумният начин на неговото приемане.

С този отговор не целя създаване на конфликт, а да обединя ползите от постовете в името на рационалната употреба на антибиотиците и по-добрата информираност на хората.

# 1 519
Sopharmacy след почти 20 дена от поръчката и мейл, че уж чакам товарителница им писах какво става. Отговор получих днес, че спирта няма да ми бъде доставен. Страхотно просто. 20 дена и накрая нищо.

# 1 520
  • SF
Как миете магданоз и копър?
Ако ги измия само с вода, нарежа ги и ги замразя за ден-два във фризера, -18`С достатъчни ли са да унищожат вируса?

Попарих ги с гореща вода за 10 минути, но когато изстинаха станаха жилави и сякаш им се отне вкуса.

# 1 521
Вируса умира при + температури, а не при минус, така че сигурно във фризера ще си живее чудесно и нищо няма да направите.

# 1 522
Много се говори за антибиотици с активна съставка азитромицин и употребата му при лечение на COVID-19, но държа да отбележа, че антибиотикът няма никакво отношение към самият вирус и вирусната инфекция , а само за последващата бактериална инфекция. Приемането на този и какъвто и да бил друг антибиотик ЗА вирусна инфекция е безпредметно! Важно е да го знаете, за да не си навредите и да не предприемате прием на антибиотик "за всеки случай" или пък "за да го пресече" ! Ако имате въпроси на тези теми или други свързани с вашето здраве или въпроси около лечението на COVID-19 заповядайте в тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1198344 и ще се опитам да отговоря на всички въпроси от моята гледна точка, опит и познания. Ще разясня на разбираем език как действа точно този антибиотик. Разбира се, ако ви е интересно Simple Smile

Не се самолекувайте !!!
Приемът на лекарства без  лекарско предписания е опасно . Казвайте на лекаря за съпътстващи заболявания .
Те не са ветеринарни доктори .

Ако не се самолекувах до сега нямаше да съм жива. Ама темата е много дълга, за да я обсъдя тук. А темата е за друго нещо. Мога много да споря по въпроса. Не защото искам непременно да се самолекувам, но това е положението.

# 1 523
  • SF
Вируса умира при + температури, а не при минус, така че сигурно във фризера ще си живее чудесно и нищо няма да направите.

Добре, колко време може да живее върху магданоз и копър?
Вие как постъпвате с връзките магданоз и копър?

# 1 524
Лелеее, ама вярно съм отвеяна. салатата я чакам 2 дни /днес си взех литъл джек, че са в пликче/, а магданозът и копърът мия и ям.....Ами то вече взе да ми писва да правя ритуали с всяка храна...

# 1 525
  • София
Няма доказателство за предаване на вируса от хранителен продукт. Мисля, че едно измиване им е достатъчно.
По-скоро са опасни кутии, пликове, консерви и пр. а не храната вътре.
Плодове, зеленчуци, никъде в нито една статия не съм срещал за вирус върху тях. На теория е допустимо, но не съм чул който и да е доктор или вирусолог да ни предупреждава да не ги купуваме и консумираме или да се налага да се мият по-специално от нормалното...
В краен случай защо просто не ги измиете със сапун и обилно да ги изплакнете след това. Simple Smile

# 1 526
  • SF
Ами трудно се мие копър със сапун. Няма формата на ябълка или домат.
Точно за това ви питам - вие как ги миете? Зелената салата със сапун ли я миете листо по листо?

Щом може да се заразим от това, че сме пипали дръжката на входната врата и кутия с нещо в магазина, защо да не може от плодове и зеленчуци? Вирусът само с вода ли ще се отмие?

# 1 527
Аз засега реших да слагам в "карантина" всичко що не може да се мие със сапун или гореща вода. 2 дена и тогава ядем.

# 1 528
Ами как да сложа магданозът в карантина, като той за два дни е заминал, пък обичам да го хапвам пресен на салата....Мнооооого съм се филмирала.

# 1 529
Във вода ги сложи да седят магданоза и копъра. Имам предвид само долната им част да е потопена в нещо, може чаша с вода.

Общи условия

Активация на акаунт