Магистър-фармацевт отговаря на вашите въпроси

 • 52 369
 • 291
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Магистър-фармацевт Росен Димитров ще отговаря на вашите въпроси, свързани с:
•   Лекарствени средства
•   Начинът им на приложение
•   Нежелани ефекти и лекарствени взаимодействия
•   Имунитет
•   Антибиотици
•   Чернодробен метаболизъм
•   Биохимия
•   Хранителни добавки
•   Фитнес и здравословно хранене


Росен Димитров

Росен Димитров е дипломиран магистър-фармацевт във Фармацевтичен факултет към МУ София. Преди това е завършил Професионална гимназия по ветеринарна медицина в град Стара Загора.
Интересите и обучението му в медицински науки са от 2005 година, като още преди това биологията и химията са предметите, към които има афинитет. Фармацията е естествено продължение на средното образование и масивно надграждане в професионално медицинско отношение. Покрай някои от дисциплините в университета като фармакогнозия и ботаника, интересът му към растителни продукти, активни съставки, билки и хранителни добавки, а също и лекарствени продукти на растителна основа, е значително концентриран в тази насока. Фармакотерапия и фармакология като дисциплини са най-съсредоточени върху лекарствената терапия и заедно с физиологията , биохимията и токсикологията оформят цялостен спектър от познания в тази насока.
Росен Димитров спортува активно, като предпочита фитнеса или упражнения в парка.
От 2012 г. досега интересите му към хранене, диетология, биохимия, физиология, анатомия, тренировъчни и хранителни режими значително нарастват, като през този период знанията му по тези теми се мултиплицират и обогатяват.
От началото на 2016 г. практикува професията си в аптека от открит тип и консултира ежедневно стотици хора. Росен Димитров е автор и съветник в сайта „Съветите на фармацевта”, където има публикувани няколко статии, а също и около 35 резюмета на хранителни добавки с професионално селектирана информация за големи чуждестранни компании.


Росен Димитров ще отговаря на Вашите въпроси веднъж седмично.

Темата е с информативен характер, не може да отмени назначено лечение, както и да замести диагностиката, съветите и лечението от лекар. При спешни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 13:55 от Редактор***

# 1
 • Мнения: 2 755
Има ли разлика в действието на хлорохин фосфат и хлорохин дифосфат, ако има в какво се състои тя?

# 2
 • Мнения: 128
Има ли разлика в действието на хлорохин фосфат и хлорохин дифосфат, ако има в какво се състои тя?
Интересът към Хлорохин в последно време се повиши само заради наличните проучвания и мониторинг върху болни с COVID-19 , при които този лекарствен продукт оказва положително влияние в ограничаване на вирусната инфекция. Използвана е формата Хлорохин Фосфат, така че коментирането на друга форма е несъществено. Наличните лекарства на българският пазар НЕ включват хлорохин дифосфат. Употребява се(Хлорохин фосфат) при болнично, а НЕ домашно лечение. Дифосфатната форма е само за употреба при научноизследователска дейност, което я отдалечава много от обсега за безопасна употреба и въобще масова такава, макар че разликата е само в броя фосфатни групи ангажирани в молекулата. Вероятно е да повишава афинитета на молекулата в определена насока. Изследванията с нея са били свързани с повлияване неопластични заболявания.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 23:04 от Росен Димитров

# 3
 • Варна
 • Мнения: 14 581
Майка ми е с исхемична болест на сърцето- основно заболяване. Има и камъни в бъбреците.(60г.) Лекар препоръча да приема имуностимулант. Какъв бихте и препоръчали и за какъв период?

# 4
 • Мнения: 128
Майка ми е с исхемична болест на сърцето- основно заболяване. Има и камъни в бъбреците.(60г.) Лекар препоръча да приема имуностимулант. Какъв бихте и препоръчали и за какъв период?
Здравейте! Значи, задача номер едно е да увеличите водният прием. За възрастни дами 1,5-2 литра вода са нещо нормално и би трябвало да бъде цел. Водата няма да стимулира имунитета, но ще помогне в оптимизирането на обмяната на веществата. Витамин Ц във вашият случай трябва да отпадне поради литогенното(образуващо камъни) си действие. Вариант е продукт с бета-глюкан. Според проучванията няма притеснения за него, що се отнася за бъбречна и сърдечно-съдова функция и безопасността им. Бета-глюканът е универсално имуностимулираща съставка, ефективна както при вирусни така и при бактериални инфекции и тяхната превенция. Освен това, може да попитате вашият лекар като добавка към бета-глюкана да изпише или препоръча полибактериален имуностимулатор. Има такива продукти и без лекарско предписание в съответната комбинация. Този тип имуностимулатори буквално запознават имунната система с основните болестотворни бактерии, които най-често предизвикват бактериални инфекции в дихателната система. Също може да се използва без никакво притеснение при съответните здравословни проблеми, които споменахте. Друг напълно удачен вариант за вас е коластрата - мултикомплекс от имуномодулиращи съставки, витамини, лактоферин, имуноглобулини и други, които са точно на място. Коластрата обгрижва комплексно имунната система, което е плюс. Но при възможност, лично аз предпочитам варианта с полибактериалните имуностимулатори + бета-глюкан, макар и двете ми предложения да са удачни за вашият случай. И при двата споменати от мен варианта приемът може да продължи поне 2 до 3 поредни месеца като при полибактериалните имуностимулатори си има схема.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 02:38 от Росен Димитров

# 5
 • Варна
 • Мнения: 14 581
Сърдечно Ви благодаря за точния и полезен отговор! Бъдете здрав и щастлив!

# 6
 • Мнения: 2 755
https://www.apteka-kiev.com/hlorohin_tabl_250mg_30_view_139652/
Потърсих и открих информация за хлорохин дифосфат.  Излиза,  че се използва по света ( Русия,  Украйна, Китай) за съвсем същите нужди, като хлорохин фосфат и като хидроксихлорохин сулфат.  Ако Ви интересува,  може да погледнете.

# 7
 • Мнения: 128
"КОЙ ПИЕ ВОДА, БЕ БРАТКО?!"


Линк към статията https://www.savetitenafarmacevta.bg/2020/04/04/%d0%ba%d0%be%d0%b … 1%82%d0%ba%d0%be/


Всички или поне много хора съветват да се приема това, онова, друго, трето или всички заедно, но същите тези напомнят ли ви да приемате и достатъчно вода? По-скоро не, което е притеснителната нотка.
Защо е толкова важно да отбележим ключовата роля на водата освен причината, че от време на време ожадняваме?

Това не е статия тип „Доктор Радева ми е забранила да пия вода!” и „кой пие вода бе, братко?!”, а точно обратното – водата е жизнено важна за организма. Водата понякога е по-важна от лекарствата ви, а също така понякога помага на лекарствата ви да действат още по-ефективно и да бъдат усвоявани и отделяни от организма по-адекватно. Важно е да се има предвид , че добрата хидратация на организма осигурява оптимална хидратация и на лигавиците, което е от съществено значение в защитата на организма от вирусни, бактериални инфекции и външни фактори като цяло.

Може би една от най-важните причини, поради която започнах тази статия бяха личните ми няколкогодишни наблюдения, че хората, особено над 40 годишна възраст, не пият особено, да не кажа никаква вода. За по-възрастните тенденциите са чак притеснително застрашаващи тяхното здраве и опасни. Характерно за групата на по-възрастните хора е приемът на средно 2-3 вида лекарства (за съжаление и повече), всяко със специфичен метаболизъм. А както знаем с напредването на възрастта метаболитният рейт (скоростта и ефективността) на организма, с който той се справя с токсините и ненужните вещества, е все по-бавен и слабо ефективен. Нужни са навици, които биха подпомогнали по-лесното справяне на метаболизма с неговата задача.

Ето тук се явява и проблемът – лекарства, добавки приемаме, но с какво помагаме на организма си да се изчисти от метаболитите на тези продукти?
Разбира се най-базовото е с прием на повече вода, защото тези вторични метаболити много често се отделят чрез урината. Адекватният воден прием улеснява тяхното елиминиране от организма. Не всички лекарства или добавки могат да се повлияят по този начин, но тези които биха са достатъчно голям брой, за да си струва да внимаваме и следим водния си прием. Водоразтворимите лекарствени молекули се повлияват от повишеният прием на вода. Тяхната водоразтворимост пък се повишава благодарение на чернодробната ензимна детоксикация.

Една от основните задачи на черния дроб, докато „обезврежда” непознатите за него вещества(лекарства, токсини) е да ги направи по-лесни за елиминиране от организма. Едно лекарство може да има много странични метаболити. Когато тези метаболити са химически неактивни или нямат негативен ефект върху организма, това е добре. Но, за съжаление, повечето лекарства, та дори и съставки от хранителни добавки имат токсични или „вредни” вторични метаболити. Понякога високи дози от някои лекарства повишават образуването на токсични метаболити. Същото може да се получи понякога и при редовен нормален прием на лекарства със забавен метаболизъм по някаква причина. Токсичните метаболити могат да окажат негативен ефект върху нашето здраве. Могат да бъдат причина за страничните ефекти описани в листовката на даден лекарствен продукт, например. Понякога, освен „лоши” за организма, вторичните метаболити, циркулирайки в кръвта, имат положителен ефект или поддържат търсения ефект от терапията без да създават проблеми.

В случая с приема на вода основно трябва да имаме предвид онези „лошите”, при които адекватен прием на вода би спомогнал тяхното елиминиране от организма. Има здравословни състояния, при които водният прием трябва да бъде строго и внимателно контролиран (например: сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и др.). Прекомерният прием при такива случаи не е най-удачен, точно за това трябва да бъде под контрол.

Средно количество воден прием според Световната здравна организация:

1. Адекватно количество вода за момичета и момчета от раждането до 8 месеца

0-6 месеца People Baby
0,7 литра на ден, прието чрез майчиното мляко

7 – 12 месеца People Baby
0,8 литра на ден, прието чрез майчиното мляко и допълнителни храни и напитки

1-3 години People Boy
1,3 литра на ден

4-8 години People Boy
1,7 литра на ден


2. Адекватно количество вода от девет години и по-възрастни

9 – 13 години People Girl
момчета 2,4 литра на ден
момичета 2,1 литра на ден

14 – 18 години People Woman
момчета 3,3 литра на ден
момичета 2,3 литра на ден

19 – 70+ години People Person With Pouting Face People Person With Blond Hair People Older Man People Older Woman
Мъже 3,7 литра на ден
Жени 2,5 литра на ден


Разбира се, стойностите варират според сезон, температура на околната среда, физическа активност, но са достатъчно добър ориентир.

Какви навици можем да си създадем, които да ни приканват към по-често пиене на вода?

Sign Potable Waterшише с вода, което е до вас на работното ви място през целия ден
Sign Potable Waterприложение, което ви напомня да пиете вода
Sign Potable Waterследете количеството изпита вода за деня - например 8 чаши по 200 мл
Sign Potable Waterинтересна бутилка и чаша, които ще ви приканват по-често да посягате към тях


И запомнете – НЕ просто течности, а ВОДА! Nature Droplet
Никога не забравяйте, че просто течности не е равно на вода. Водата е естествена среда в нашия организъм, там където протичат всички процеси и реакции. Например ензимите имат нужда от достатъчно вода точно, за да функционират както трябва и да си вършат работата. Ако тя не е достатъчно количество, а е съответно нужна на много ензими, нормално да се получи нещо подобно на „задръстване” и недобре работеща ензимна система.

Приемете го така – представете си 50 човека в един малък басейн с малко вода и 50 човека в голям басейн с много вода – на кой ще му е по-комфортно? На тези с повечето вода, разбира се! Тези в малкият ще се бутат и на никой няма да му е приятно. Ензимите в организма се чувстват точно по същия начин, когато не им осигуряваме достатъчно вода.

Просто течности – чай, сок, газирани напитки, студен чай, мляко НЕ набавят дневните нужди от вода на организма. Не са със същият опростен и максимално инертен състав, както водата. Съставът и е много по-познат на организма отколкото каквито и да било други течности. Не че приемът на други течности под формата на сок, чай и т.н. е нещо лошо, стига те да не заместват водата.

Примерите за това, че лекарства трябва да се пият само с вода са твърде много, за да бъдат пренебрегнати.

Класически пример може да се даде с киселото мляко – масово възрастните хора приемат техните лекарства „за по-лесно” с кисело мляко.

Груба грешка!

В киселото мляко има калций, той е достатъчно реактивен и напълно очаквано може да се свърже в последствие в храносмилателния тракт с лекарственото вещество и да намали неговото усвояване, а от там логично и неговият ефект. Което представлява риск от загуба на терапевтична ефективност – пият се лекарства, а ефекта не е задоволителен.

Друг пример е приемането със сокове, в които поради естеството на състава им присъстват пектини. И отново тези пектини могат да се свържат с лекарствената молекула, да я дезактивират или намалят нейната концентрация.

НО, aко човек просто приема нормални количества вода в ежедневието си, всички тези притеснения и проблеми ще бъдат зачеркнати.

Доказано е, че прието с достатъчно количество вода лекарството се усвоява по-добре, отколкото с малко или никаква (винаги има изключения, но тук са малко).

Темата за алкохола и лекарствата ще бъде засегната отделно, но в друга статия. Разбира се, вариантът „цапни 2, ха още 5, оха!”(C2H5OH) важи по-скоро за водния прием, отколкото за алкохолния и не трябва да бъде практикуван точно с приема на лекарства.

Макар и банално, но истина, за да сте по-здрави приемайте повече ВОДА и не се питайте „кой пие вода, бе братко?!”

#вода #метаболизъм #лекарства #прием #черен #дроб #съвети #фармацевт #детокс #пречистване #хидратация #хидратиране #воден #здраве #полезно #полза #фармация #консултация

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 20:45 от Росен Димитров

# 8
 • варна
 • Мнения: 1 830
Много се зарадвах като видях че има такава тема !!! Преди 7 дена си пуснах изследвания на кръв и урина кръвните всичко беше в норма но при урината ми откриха бактерията еширичия коли! Често ходя до тоалета и ми пари! Изписаха ми ципрофлаксацин уринал акут пробиотик и много чай! Спазвам всичко но корема ми започна страшно да се подува много газове разстройство а снощи и болки в дясното подребрие днес вече ги няма ! Звъннах на джихито каза че е от антибиотика но да съм го пиела още 3 дена да станат 10! Ще се радвам да чуя и вашето експертно мнение! поздрави

# 9
 • Мнения: 128
Много се зарадвах като видях че има такава тема !!! Преди 7 дена си пуснах изследвания на кръв и урина кръвните всичко беше в норма но при урината ми откриха бактерията еширичия коли! Често ходя до тоалета и ми пари! Изписаха ми ципрофлаксацин уринал акут пробиотик и много чай! Спазвам всичко но корема ми започна страшно да се подува много газове разстройство а снощи и болки в дясното подребрие днес вече ги няма ! Звъннах на джихито каза че е от антибиотика но да съм го пиела още 3 дена да станат 10! Ще се радвам да чуя и вашето експертно мнение! поздрави
Здравейте! Класическо изписване от страна на лекаря, очаква се да свърши точната работа, за която е изписан ципрофлоксацинът. Държа да отбележа, че при прием на лекарствени продкукти, съдържащи активна съставка ципрофлоксацин(както е във вашият случай) трябва да внимавате с кафето и приема му. Ципрофлоксацинът намаля елиминирането на кофеин от организма ,а повече кофеин понякога е неудачен особено, когато се приемат лекарства. Друго важно нещо, за период поне от 3 седмици включително и тази, в която приемате антибиотика внимавайте с физическите натоварвания, ако спортувате. Намалете работните тежести или натоварването като цяло. Предразполага към сухожилно-мускулни травми, разбира се , не е задължително, просто е важно да се има предвид. Относно стомашно-чревните неразположения е очаквано. Пробиотикът, ако го пиете в нормални дози, може да допълните една допълнителна доза(капсула или прахче) през ден, за да може ефектът му да бъде по категоричен. Очевидно, е че имате нужда. Ако имате възможност, допълнете още прием на пробиотик след 10тият ден на антибиотика за няколко последователни дни. Микрофлората никога не се възстановява толкова бързо особено след дълъг прием на антибиотик. Не е учудваща и болката, която вероятно идва от черния дроб, особено, ако ви е по-слабо място. Изпълняването на пълният курс на лечение обаче е водещо в случая, просто защото целта е пълно унищожаване на причинителя на инфекцията. Ако станат бактерии поради преждевременно прекратяване на терапията, в последствие това може да доведе до повтаряща се инфекция с по-голяма сила и по-трудно повлияваща се от антибиотици. Това е последното, което ви трябва. Добре е че приемате продукт с червена боровинка, аз бих препоръчал, след като приключите с него, да си изберете друг продукт съдържащ червена боровинка и други съставки, който да приемате профилактично в дните/седмиците след лечението. Така се затвърждава ефекта от терапията. Когато отидете при вашият лекар отново бих ви посъветвал горещо да го попитате, ако и той е съгласен да изпише полибактериален имуностимулатор за отделителната система. Има такъв , български е и може да се приема дори по време на антибиотично лечение. Няма данни за странични ефекти, а съответно е ефективен и повишава имунният отговор и "подготовка" на отделителната система към най-често срещаните причинители на инфекции като Ешерихия коли. Аз лично предпочитам такъв тип продкути с превантивен характер, защото превенцията е на първо място и ако тя е адекватна , няма да се налага приемане на лекарства и усложнения. Да допълня относно чаят - много добре , продължавайте, но не забравяйте, че и чиста водичка трябва да се приема!
Относно ципрофлоксацинът препоръчвам тази статия, която е мое дело, в която може да погледнете още подробности относно приема на вашия антибактериален агент.
https://www.savetitenafarmacevta.bg/2019/08/05/%d1%86%d0%b8%d0%b … 0%b9%d0%bd%d0%b8/
#съвети #фармацевт #ципрофлоксацин #антибиотик #анибактериално #терапия #лечение #боровинка #ешерихия #възпаление #помощ #лекар #пробиотик

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 02:13 от Росен Димитров

# 10
 • Мнения: 30 408
Здравейте, интересувам се защо беше спрян Нофилинът от производство? Теотарт, който се води заместител, има ли странични ефекти и по-добър ли е от Нофилинът?

# 11
 • Мнения: 2 107
Здравйте,

Как действа азитромицин? Пишете, че не лекува Covid-19 и е така да кажем, защото е вирус, но в бошниците го ползват при Covid-19, нали? Чака се да стане бактериална ли?
И за грип съветват противовирусното Тамифлу, не антибиотик. Добре, че отдавна не разчитам на Тамифлу, а още на 2-3 ден ЛЛ ми изписа антибиотик

# 12
 • Мнения: 263
Здравейте не знам дали въпроса ми е за тук ,но ще пробвам 😀.Чакам цикъла си вече 12 дена трябваше да ми дойде на 26.03, цикъла ми е редовен идва на 28-31 дена само един път досега ми е закъснявало с 2 седмици преди някъде около 2 години на гинеколог ходих преди 2 месеца всичко беше нормално чисти яйчници и тн . Но имаше някаква бактерия , която доктора определи само по поглед и изписа лечение с глобули , мазило и хапчета микомакс за мен и приятеля ми . На мен ми се видя странно да се изписва лечение само по поглед без направени изследвания даже го попитах дали няма да пуснем изследвания , но човека каза че достатъчно бактерии е виждал и можел да ги определи сам . Както и да е минахме "лечението" , но сега ново 20 цикъл няма не знам дали е от значение че преди 3 седмици се прибрахме от Пловдив в Бургас  (в Пловдив живяхме известно време ) . Правих Пкк всичко в норма . Не съм ходила на гинеколог защото знаете какви са обстоятелствата вмомента с карантината . Та въпроса ми е вие какво мислите на какво може да се дължи закъснението на 22 години съм .Да допълня ,че през средата на месец март 14 дена преди датата на цикъла ми зацапа 2-3 дена с кафяво течение не много обилно и след това нямаше нищо останало от него . Не съм правила тест за бременност ,тъй като използваме презервативи.

# 13
 • Мнения: 128
Здравйте,

Как действа азитромицин? Пишете, че не лекува Covid-19 и е така да кажем, защото е вирус, но в бошниците го ползват при Covid-19, нали? Чака се да стане бактериална ли?
И за грип съветват противовирусното Тамифлу, не антибиотик. Добре, че отдавна не разчитам на Тамифлу, а още на 2-3 ден ЛЛ ми изписа антибиотик
Веднага разяснявам за азитромицинът. Употребата му е само, когато дадената вирусна инфекция е предизвикала бактериална инфекция като усложнение(било то леко или тежко). Когато даден вирус навлезе в клетка от човешкия организъм, той започва да се държи като "у дома си". "Принуждава" клетката да произвежда още и още вирусни частици, което в последствие уврежда клетката или я унищожава. В даден момент бактериите, които само това и чакат, се възползват от удобно отслабената защита на увредените клетки(например в белият дроб) и атакуват. Имунитетът е компрометиран, имунният отговор е слаб и инфекцията напредва. Тук и точно тук идва моментът, в който се прибягва до азитромицинът. Азитромицинът действа като блокира синтезът на протеини на бактериалните клетки. Буквално им спира развитието(но при предписани по-високи дози започва да ги унищожава). Блокира протеиновия им синтез като се свързва към Рибозомите(основните производители на протеини) в бактериалната клетка. Много важен момент!!! Вирусите НЯМАТ РИБОЗОМИ! Следователно - азитромицинът няма къде да се захване и да активира действието си и е буквално безполезен, ако някой грешно го използва за вирусна инфекция! Докато, както споменах, бактериите си имат рибозоми и мислейки ,че са минали метър биват изненадани от азитромицинът, който спира тяхното развитие. Ако имунитетът е подготвен и оптимизиран последствията от вирусната и бактериалната инфекция ще бъдат по-малки.(не значи човек безконтролно да приема имуностимулатори, а контролирано и стратегически).
Употребяват азитромицин като лечение за Ковид-19 в болниците, но само за усложненията. Ако нямаше усложнения човек не би бил приет в болница. Не се чакат усложнения, просто човек най-често попада в болница при по-сериозно развитие на болестта. От там идва и грешното свързване, че е част от лечението за Ковид-19, но не влияе на самият вирус, а на вероятните последствия от него, които могат да бъдат именно бактериална инфекция.
По темата за споменатото от вас Тамифлу с активна съставка оселтамивир. Оселтамивир е(е и с известна немалка доза странични ефекти) противогрипен препарат ефективен и за двата типа грип А и Б. Той буквално "затваря границите" за вируса на грипа и така вирусните частици си остават в клетката и не я напускат. Заразяването на други здрави клетки се ограничава. А след като малко клетки са заразени, малко ще върлува самият вирус и по-малко клетки ще пострадат. Така те ще бъдат здрави, с добра имунна защита и бактериите няма да предизвикат значителна, а дори и никаква инфекция. Не и такава с каквато собственият ни имунитет не може да се справи без антибиотици. Много вероятна причина за несполучливия ви опит с оселтамивир е грешен момент на приемане. Удачно е да бъде приет , при опасения за грип още в самото начало. Ако сте отишли по-късно на лекар, през това време вируса се е разполагал, както и където си поиска без нищо да го спира и особено, ако имунитетът е бил по-слаб. Често се изтърва точният момент, в който човек трябва да прибягва към противогрипни препарати. Ако този момент е пропуснат поради късно предприемане на мерки като визита при лекар и опит за самолечение, то очаквано ефективността на препаратът ще бъде компрометирана. Във вашият случай най-вероятно така се е получило и се е наложило включването на антибиотик. А защо понякога антибиотик и противогрипен препарат се движат заедно? За да може единият да ограничава развитието на вируса, а другият да "избива" бактериите, които предизвикват инфекция. Изписват се най-често заедно при съмнения за вече активна бактериална инфекция.
Най-важното от целият текст - противогрипните продукти отговарят за възпрепятстването на грипния вирус, а антибиотиците за унищожаването на бактериите! Едното не заменя другото и обратното! COVID-19 е вирус следователно не му трябват антибиотици, освен ако зулумите му не поканят и бактериална инфекция като усложнение. За справянето с COVID-19 няма, както при грипа, лекарство което да ограничи разпространяването му в организма, за това само добрият имунитет се явява превенция на развитието на този вирус.

В тази статия съм описал малко по-подробно действието на азитромицин и безразличното му отношение му към вирусите:
https://www.savetitenafarmacevta.bg/2020/03/31/%d0%b0%d0%b7%d0%b … 0%b8%d1%82%d0%b5/
#ковид-19 #covid-19 #съвети #фармацевт #вирус #антибиотик #антибиотици #оселтамивир #азитромицин #имунитет #терапия #грип #бактерии #инфекция #вирусна #бактерилна #усложнения

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 02:26 от Росен Димитров

# 14
 • Мнения: 4 868
Привет! Не исках да прозвуча, все едно обвинявам лекарствата или докторите за това, което е станало с мен, но до голяма степен предишната ми лична лекарка е виновна, защото ме обърка много с приемането на аб. За 2 години изпих 14 антибиотика, постоянно ми се появяваха ако не в белия дроб, в носоглътката бактерии, а след това и в бъбреците. В момента не понасям абсолютно никакъв антибиотик от никоя група. на всички антибиограми ми излиза р, а тези , които ми излизат, че уж съм чувствителна с кръвна проба са от групи, които са ми донесли прекалено много вреда и не бих повторила с антибиотици от същата група. За съжаление преди 2 години аз бях с вирусна инфекция и точно така, както се случват най-честите грешки предишната лична ме беше объркала. Един антибиотик, на следващата седмица смени с друг, после ми даде трети и започна тормоза. Сега съм със съмнения за автоимунни заболявания, имам прекалено много увреждания за 25 годишен човек и не смея дори да си представя, че ако ми се наложи приемане на медикамент до къде ще се намери решение.

Общи условия

Активация на акаунт