Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Магистър-фармацевт отговаря на вашите въпроси

 • 31 642
 • 291
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 076
Бяхме днес на лекар , на педиатър също - смениха Ксизал с Ериус , личната каза хранителна алергия , педиатъра, че е от препарати. Тъй като измери кръвното на детето и се оказа ,че е високо , поръча да я следя в къщи и ако има стойности над нормата , ще ни прати при специалист.
Прибрахме се , една хапка и пламна отново , дадох Ериус -  бързо изчезна целият обрив почти ,  след  20минути - отново изби .
Не било сега момент за тестове .
В истерия щях да изпадна като пламна след Ериуса , направо не знам какво се случва , къде да ходя и изобщо ....   Sad

Не знам от кой град сте, но е добре да потърсите и друго мнение ( или пак да се обадите на личния лекар). Разбирам, че в момента всички  лекари и усилия  са насочени лъм Covid-19, но здравната ни системата все още не е претоварена
 ( дано и не става).

# 31
 • София
 • Мнения: 847
Може ли да ми кажете за какво изписват калциев глюконат на децата? Така и не го разбрах това....

# 32
 • Мнения: 2 203
Калциевият глюконат има и антиалергично действие.

# 33
 • Мнения: 128
В отговор на Avonavi и Шарлот искам да изкажа моето основно мнение независимо от споменатите продукти. Коментираме така наречената "цитокинова буря" , която е установявана, както при
 Covid-19 , предходните SARS CoV-2, MERS, така и при инфлуенца вируса(грип), такива агресивни имунни реакции са наблюдавани. Т.е сегашната ситуация не предполага нещо по-различно що се отнася до този тип реакции на организма. За различните продукти ще обединя отговора - противник съм на стресовото стимулиране на имунитета, особено след като сме споменали евенти като "цитокинова буря". Особено, ако човек е с повишена реактивност на имунната система, стресовите дози от какъвто и да било продукт не са нещо , което е най-удачният вариант. Не е нужно да чакате първи симптоми, за да използвате чак тогава имуностимулатори. За по-голямата част от тях има предвидени профилактични дози които, за разлика от по-високите "ударни" , са плавни и по-ниски. Подготвят отдалеч организма. Отделно не товарите толкова и метаболизма като цяло. Употребата на високи дози имуностимулатори (освен при определени ситуации и за КРАТЪК период от време) може да доведе до "бърнаут" ефект - изтощаване на имунната система. Това е последното, от което имате нужда! За това кротките, контролирани профилактични дозирания са най-добрият вариант. Имайте предвид - употребата на повече от 1 продукт и комбинирането на много продукти също е възможно да доведе до подобен "бърнаут" ефект. Много пациенти са се оплаквали "Абе приемаме еди какво си ама не действа , нищо не става." Вероятна причина е поддържането на високи дози за дълъг период. Не го правете.(пак повтарям, понякога може и да се налага, но това са изключения). Инозин ацедобен димепранолът е най-мощен от изброените, той е по лекарско предписание, потенциалът му за претоварване на имунната система е най-висок. Вашият лекар би преценил дали може да разчитате на него или на други продукти. Но не комбинирайте много продукти, важно е! Много от веществата понякога си взаимодействат в черния дроб или влияят на детоксикиращите свойства на самия орган. Това е друг вариант да си вкарате автогол. Изберете си един продукт или 1-2 конкрeтни съставки и ги употребявайте в по-ниски дози, ако идеята е по-дълъг прием. Така профилактиката и превенцията ще бъде много по-удачна и няма да изпомпва имунната система, а ще я "гали" и поддържа във форма и тонус. Полибактериалните имуностимулатори са удачен вариант, но те само и единствено подготвят специфичният имунитет на организма спрямо определени болестотворни бактериални причинители.
#грип #ковид-19 #covid-19 #имунитет #имуностимулатор #имуномодулатор #антивурисно #противовирусно #цитокини #вирус

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 22:55 от Росен Димитров

# 34
 • Мнения: 128
Отговорът ми към Ханна е единствено, че двете здравни системи и начина, по който се отпускат лекарствените средства са с огромни разлики и нямам информация кои лекарства са с разрешение за САЩ и в България. Разликите са колосални.

# 35
 • Мнения: 128
В отговор на потребител мадам тиква единствено ще отговоря, че е трудно да давам диагнози по снимки, първо защото не съм дерматолог или педиатър и второ, защото нямам за цел да ви обърквам, а да помагам. И двата споменати продукта са с еднакво ефективни при алергии. Споменахте кръвно при малко дете, в комбинация с другите изброени фактори ви съветвам да се ориентирате и придържате към лекарските съвети.
Може и да е от дезинфектанти, които напоследък употребявате по-често и поради засилената употреба на най-различни препарати, нов перилен препарат, омекотител, нова храна в менюто, повече полуфабрикати поради заседналият начин на живот. Понякога кожата е по-чувствителна , когато не е излагана на слънце дълго време, както се получава с тази изолация и карантина. Ако сте излизали с детето за по-голям период от време или сте се излагали на слънце(може да е на терасата)?! Дръжте връзка с лекаря, все пак е много по-запознат със състоянието на вашето дете.

# 36
 • Мнения: 3 376
Здравейте! Може ли да препоръчате добре дозирани мултивитамини, които са с добра усвоимост. Аналогичен въпрос имам из а витамини Б-комплекс.

# 37
 • Мнения: 84
Здравейте, установиха че имам запушена евстахиева тръба, защото едното ухо ми е леко заглъхнало. Изписаха ми капки Тобрекс за ушите и носа 3 пъти по 3 капки. Също и хапчета Aerius, защото имам алергия. От два дни ги ползвам и все още ми е заглъхнало ухото. Имате ли представа дали е необходим антибиотик през устата и за колко време обикновено отшумява този проблем? Благодаря

# 38
 • Мнения: 2
Здравейте ,въпросат ми е за майка ми на 63г от месеци с болки в кръста ,пие  почти всеки ден диклопран ,опасно ли е да се пие дълго време и ако да с какво може да го замени? Пие също олмезид и небиволол ,Матрикс и коксамин.Можели да препоръчате обезболяващо щадящо стомаха ,и съвместимо с другите които приема?
Също за коксартроза нач.стадий какво може да се взима безлекарско предписание ?

# 39
 • Мнения: 128
Здравейте,
според вас как действа интерферонът и има ли отношение към състоянието на заразените с този вирус?
Интерфероните се отделят от наши клетки, които са инвазирани от вируси. Те служат като сигнални молекули за околните клетки в организма подготвяйки ги да "вдигнат гарда" поради налична вирусна инфекция. Цялостно модулират имунитета и неговата активност, а също активират и някои от клетките на имунитета. За съжаление някои вируси притежават механизми чрез, които могат да се предпазват от действието на интерфероните.
Факт е че точно Куба от години разработва и тества различни форми на интерферон. Покрай пандемията с Ковид-19 заедно с помощта на китайски проучвания, определени синтетични форми на интерферон са показали обещаващи резултати на този етап от клиничните проучвания. Важно е да се знае ,че говорим ли за клинични проучвания значи препаратът е далеч от масова употреба. Тепърва има да се установява съотношението полза-риск. Понякога точно рисковите групи, които най-много биха имали нужда от подобни препарати, могат да излязат уязвими от даден страничен ефект. Съвсем основно ще спомена само някои от по-опасните странични ефекти от употребата на интерферони: автоимунни заболявания, сериозни депресии и промени в настроението, създават предпоставка за развитие на инфекции, понижават броя на белите кръвни клетки и още генерални странични ефекти, касаещи цялостният здравен статус. Друг вероятен проблем е цената му. От наличните на българският пазар интерферони можем да се ориентираме, че цената на лекарството също би била пречка. Според статии, в Китай още с началото на инфекцията са започнали да тестват интерферон с цел ограничаване усложненията на заболяването и установяване евентуалният им потенциал в борбата с вируса. Колко е ефективно е трудно да споделя мнение с оглед, че нямам никакви лични наблюдения, а само теоретични насоки. Така или иначе употребата им е под строг лекарски контрол.
#интерферон #вирус #ковид-19 #covid-19 #лекарства #добавки #имунитет

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 21:20 от Росен Димитров

# 40
 • Мнения: 128
Здравейте ,въпросат ми е за майка ми на 63г от месеци с болки в кръста ,пие  почти всеки ден диклопран ,опасно ли е да се пие дълго време и ако да с какво може да го замени? Пие също олмезид и небиволол ,Матрикс и коксамин.Можели да препоръчате обезболяващо щадящо стомаха ,и съвместимо с другите които приема?
Също за коксартроза нач.стадий какво може да се взима безлекарско предписание ?
Съответният продукт, който майка ви приема съдържа активна съставка диклофенак натрий , която е силно противовъзпалително лекарство. Класически страничен ефект при него е вероятно локално и задължително в последствие генерално засягане на естествената защитна и секреторна способност на стомашната лигавица. Това води до нарушаване на храносмилането, гастрити, язви и други проблеми със стомашно-чревният тракт. Веднага засягам темата със споменатите в началото на следващото изречение, лекарства с активни съставки съответно олмесартан и небиволол:
- олмесартан е лекарствен продукт за контролиране на високо кръвно налягане
- небиволол също има отношение към кръвното налягане, но основното му действие е свързано с лечение на определени форми сърдечна недостатъчност 
ВСЯКО ЕДНО се изписва от лекар специалист, съответстващо със специфичните показатели на всеки един пациент. Недопустима, немислима и опасна е употребата без лекарско предписание.
Идеята да ги спомена и двете, е че очевидно лекувате сърдечно-съдови състояния, а диклофенакът има страничен ефект свързан с възможно повишаване на кръвното състояние. Веднага можем да направим връзката с това ,че майка ви го пие от месеци , а изводите не са добри! Когато ви предпишат нещо за лечение на съответен проблем, вие НЕ трябва да го пиете до безкрай за дълъг период, просто по ваше усмотрение, а да ходите регулярно за сверяване на терапията с лекуващият лекар. Така ще бъде максимално ефективна и с оптимизиран лекарствен прием. Обсъдихме основно диклофенак натрий, но нека споменем и другата активна съставка омепразол - нейната идея е да контролира и моделира секрецията на солна киселина, с което да помогне на стомаха да не страда толкова от очакваните(споменати) странични ефекти на диклофенака. До тук добре , НО той също не трябва да бъде приеман дълго време. Имайки предвид възрастта на вашата майка и това ,че с напредването на възрастта усвояването на хранителни вещества(важни като б12, желязо, магнезий) намалява и става все по-слабо ефективно, трябва да се внимава с приема на омепразол. Защо? Коригира отделянето на стомашната киселина, но с това в последствие и при дълга употреба намалява допълнително усвояването на магнезий, б 12, желязо( и не само просто акцентирам). Цялостно влошава протичането на храносмилателният процес. Дългата употреба на лекраства от групата на омепразол, за съжаление , изследванията показват, че в някакъв етап(разбира се при дълга хронична употреба) биха могли да доведат до появата на ракови изменения в стомашната лигавица. Отделно омепразолът намаля функцията някой ензими в черния дроб, които отговарят за детоксикацията на други вещества/лекарства, а това може да доведе до проблеми. Изброените факти за двете съставки на "лекарството за кръста" не целят промяна в изписаната терапия, а по-скоро да ви напомня ,че след като от толкова дълъг период употребявате лекарството, то е задължително да посещавате лекаря, особено ако имате притеснения и въпроси относно терапията. Аз не предпочитам дългата употреба на подобни лекарства макар, че самото ограничаване на възпалителният процес е вид лечение, не само облекчаване. Контролирането на възпалението възпрепятства вероятно последващи изменения в съответната лекувана тъкан/зона.
Последните два продукта , които са за поддържане задравето на костите и ставите са добре комбинирани според мен. Знаейки състава им те също подпомагат противовъзпалителния ефект от терапията и то без странични ефекти спрямо стомаха и кръвното. Имат остеопротективно действие също така. Метамизол е вариант, който няма да закача стомаха,  но редовната му употреба е неудачна при възрастни хора. Само епизодични включвания на продукта. Движението винаги би помогнало - подобрява кръвообръщението, което подпомага адекватното хранене на тъканите и подобрява възстановяването. Физиотерапии по преценка на лекар ортопед могат да намалят употребата на лекарства или поне да я оптимизират. Споделете с вашият лекар и нека той прецени в каква насока ще бъде насочена терапията.

# 41
 • SF
 • Мнения: 12 003
Благодаря за отговора!
Интересно ми е дали хората, които така или иначе приемат интерферони, могат да се считат за "по-предпазени" и разбира се, съзнавам цялата условност на въпроса.
Също споменахте за белите кръвни телца - това може ли да доведе до анемия и ако е така, какъв вид анемия?

# 42
 • Мнения: 2
Благодаря за  бързия отговор !!!
Последните 2ги "изписах"аз ,а останалото лекар ,пропуснах да кажа че взима ивпръскващи се витамини допълнително ,благодаря още веднъж ,ще спре приема на противовъзпалителното!!!

Забравих да попитам заболките вкръста пластирите ,които се продават като обезболяващи например също ли сапротивопоказни в нейния случай ?
Благодаря, предварително!!!

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:49 от AnMary

# 43
 • Мнения: 17
Здравейте! Какво е препоръчителното количество витамин Д, което може да се приема дневно като добавка от възрастен? А от дете над 9 години? 1000 UI /25 мкг/много ли е за дневна доза? В случай, че е много, може ли таблетката да се взема по половинка? За какъв период от време? Благодаря предварително!

# 44
 • Мнения: 4
Помага ли диметилглицинът срещу COVID-19?

Общи условия

Активация на акаунт