Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

  • 15 811
  • 255
  •   2
Отговори
  • www.bg-mamma.com
  • Мнения: 534
Д-р Силвия Въндева е ендокринолог с повече от 15 години опит по специалността си. Диагностицира и лекува пациенти с метаболитни нарушения, хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания, захарен диабет, болести на щитовидната жлеза, ендокринни хипертонии, остеопороза и други.

Д-р Въндева е завършила Медицинския университет-София, където придобива и специалност по Ендокринология и болести на обмяната. Има над 40 публикации в медицински издания в България и в чужбина, а в момента е главен асистент в Първа клиника по хипоталамо-хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания към УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" София. Част е и от екипа на медицински център Femi Clinic.



Можете да задавате на д-р Въндева вашите въпроси относно:

Mетаболитни нарушения, инсулинова резистентност;
Хипофизни и надбъбречни заболявания;
Хипогонадизъм, менструални нарушения;
Заболявания на щитовидната жлеза;
Захарен диабет.


Д-р Силвия Въндева ще отговаря на вашите въпроси в темата всеки вторник и сряда.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ендокринолог #консултации #здраве


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 10:53 от Пeтя

# 1
  • Мнения: 256
Д-р Въндева, къде може да си запишем час при Вас? Става въпрос за мен, на 41 год , с инсулинова резистентност, преждевремена менопауза ,от почти 2 години на ХЗТ.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 16:58 от kat33

# 2
  • Мнения: 19
Здравейте доктор Въндева! Възможно ли е хормонално лечение при мъжете във връзка с необструктивна азоспермия? Заключението е след извършена биопсия, тестостерона е към долната граница, фсх е леко завишено. /правени са генетични изследвания, които са ок, хормонални -Лх, фсх, пролактин, тестостерон и др./Други ваши колеги споменават за хипогонадизъм,но не се уточняват детайли. Какви изследвания следва да бъдат пуснати, за да се намери проблема и съответно да се приложи адекватно лечение, тъй като оставам с впечатление, че в България се отделя внимание предимно на женски проблеми, но не и на мъжки.

# 3
  • Мнения: 4 578
Здравейте доктор Въндева, Аз съм на 46г и имам проблем с м. цикъл. Или кървя продължително или не ми идва. Когато отида на лекар се оказва ф. киста около 3.5см.Изследванията са ми в норма с изключение на леко завишен тестостерон. Наддавам на тегло и не мога да сваля килограми.

Мога ли да пия тази добавка и колко време и какво друго бихте ми препоръчали?

# 4
  • Мнения: 45
Здравейте, от два месеца насам изпитвам странни усещания навръх цикъл и по време на менструацията. Топли вълни, стягане като душене в гърлото, раздразнителност, болки в езика, безпричинно въздишане. Направих хормонални изследвания. Ето резултатите от тях:


Хормони
                         Резултат            Ед.                                                            Реф. ст.
Естрадиол          25                 pg/ml    жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44   

FSH                      5.64             mIU/ml    жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95   

LH                         6.07             mIU/ml    жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07   

Пролактин        14.99              ng/ml    Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4     

Тестостерон       0.26               ng/ml    0.14 - 0.53   

TSH                      1.237             uIU/ml    0.350 - 4.940   

А имам и резултат от 14-тия ден от менструалния цикъл на Естрадиола - резултатът е 80 от референтни граници 48-649.
Щитовидната жлеза скоро беше прегледана на ехогарф и не се откриха проблеми.
Предстои ми да изследвам нивата на Фолиева киселина и Прогестерон.
Има ли нещо притеснително според вас?
Благодаря ви!

# 5
  • Мнения: 3
Здравейте. Случаят ми е следния: Тъй като правим опити за бебе от около година , но не се получава, ендокринологът ми ме изпрати на всички видове изследвания , като установихме висок пролактин 700 при допустими стойности 500. Започнах терапия с Достинекс , като днес по-малко от месец след започването на терапията , изследванията ми показаха 23.9 при минимални 100. Чух се с нея и тя каза , да спирам да го пия . Въпросът ми е може ли да се забременее с тези по-ниски стойности , тъй като той е с продължително действие ? Благодаря

# 6
  • Мнения: 118
Д-р Въндева, къде може да си запишем час при Вас? Става въпрос за мен, на 41 год , с инсулинова резистентност, преждевремена менопауза ,от почти 2 години на ХЗТ.
Здравейте, kat33! Може да запишете час през линка към представянето, на телефона на технически секретар на Първа клиника по ендокринология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" (в контакти на сайта на болницата), както и през Супердок.

# 7
  • Мнения: 118
Здравейте доктор Въндева! Възможно ли е хормонално лечение при мъжете във връзка с необструктивна азоспермия? Заключението е след извършена биопсия, тестостерона е към долната граница, фсх е леко завишено. /правени са генетични изследвания, които са ок, хормонални -Лх, фсх, пролактин, тестостерон и др./Други ваши колеги споменават за хипогонадизъм,но не се уточняват детайли. Какви изследвания следва да бъдат пуснати, за да се намери проблема и съответно да се приложи адекватно лечение, тъй като оставам с впечатление, че в България се отделя внимание предимно на женски проблеми, но не и на мъжки.
Здравейте, Iskra943! Високият ФСХ насочва към проблем на ниво на тестисите. Хистологичният резултат от биопсията може да даде допълнителна информация за причината. В тези случаи хормонална терапия не е ефективна. Има процедури, при които могат да се извлекат сперматозоиди или техни предшественици от тестисите. След това, ако е потвърдено наличието на хипогонадизъм и са изключени противопоказания, може да се провежда заместване с тестостеронов препарат. При хипогонадизъм може да има съпътстващи други ендокринни нарушения. Уместна е консултация с ендокринолог, за да се анализират резултатите до момента, според това  да се направят допълнителни изследвания и да се започне терапия.

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 12:32 от Пeтя

# 8
  • Мнения: 256
Д-р Въндева, къде може да си запишем час при Вас? Става въпрос за мен, на 41 год , с инсулинова резистентност, преждевремена менопауза ,от почти 2 години на ХЗТ.
Здравейте, kat33! Може да запишете час през линка към представянето, на телефона на технически секретар на Първа клиника по ендокринология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" (в контакти на сайта на болницата), както и през Супердок.


Благодаря, ще запиша час!

# 9
  • Мнения: 317
ЗДРАВЕЙТЕ , ПРЕДСТОИ ми инвитро и трябва тсх да е под 2 с какво мога да го сваля ?

# 10
  • Мнения: 5 629
Здравейте, имам въпрос за приема на вит Д. Масово при изследвания се оказва, че нивото му е ниско, в границите под или в дефицит.
Какви са безопасните дози за прием, които препоръчвате?
В форума споделят доста хора с дефицит на витамина, както и че след консултация с лекар им е препоръчана доза почти винаги около 2000 единици дневно, но тъй като съм дългогодишен потребител и наблюдавам споделяния, че този прием е крайно недостатъчен за вдигане на нивата, същото показва и моят опит. Месеци наред приемах 20000 единици седмично Вигантол без да отлепя от дефицит.
Смених препарата и дозата май месец.
Отделно съм със слънчева алергия и слънцето не ми е приятел 🙂.
За да не съм голословна последните ми резултати ноември бяха 71.8нмол/л при референтни на лабораторията 50-120.
Приемам дневно (на своя глава) около 6000 единици, заедно с вит.К2.
Ще се радвам на вашия коментар!

Допълвам се, ако е във вашата област може ли да коментирате дали прием на билката цариче под формата на чай (заради благотворното й укрепване при смъквания на матката), може да наруши цикъла?

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 19:10 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 11
  • Мнения: 118
Здравейте доктор Въндева, Аз съм на 46г и имам проблем с м. цикъл. Или кървя продължително или не ми идва. Когато отида на лекар се оказва ф. киста около 3.5см.Изследванията са ми в норма с изключение на леко завишен тестостерон. Наддавам на тегло и не мога да сваля килограми.

Мога ли да пия тази добавка и колко време и какво друго бихте ми препоръчали?

Здравейте, Елена 6! Освен тестостерон е добре да се изследват и другите андрогени - ДХЕАС, андростендион (последният между 3-5-ти ден на цикъла). Предполагам е изследван пролактин. Необходимо е да се оцени функцията на щитовидната жлеза (ТСХ, фТ4) и да се направи изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ с Инсулин на 0', 60' и 120'). При подобни кисти обикновено АГ специалистите препоръчват курс с гестаген. Провеждана ли е такава терапия? На този етап не започвайте добавката.

# 12
  • Мнения: 118
Здравейте, от два месеца насам изпитвам странни усещания навръх цикъл и по време на менструацията. Топли вълни, стягане като душене в гърлото, раздразнителност, болки в езика, безпричинно въздишане. Направих хормонални изследвания. Ето резултатите от тях:


Хормони
                         Резултат            Ед.                                                            Реф. ст.
Естрадиол          25                 pg/ml    жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44   

FSH                      5.64             mIU/ml    жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95   

LH                         6.07             mIU/ml    жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07   

Пролактин        14.99              ng/ml    Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4     

Тестостерон       0.26               ng/ml    0.14 - 0.53   

TSH                      1.237             uIU/ml    0.350 - 4.940   

А имам и резултат от 14-тия ден от менструалния цикъл на Естрадиола - резултатът е 80 от референтни граници 48-649.
Щитовидната жлеза скоро беше прегледана на ехогарф и не се откриха проблеми.
Предстои ми да изследвам нивата на Фолиева киселина и Прогестерон.
Има ли нещо притеснително според вас?
Благодаря ви!
Здравейте, Лилия! Изследванията, които са направени до момента са в норма. Ако прогестеронът в лутеинова фаза е в норма, препоръчвам да се изчака. Ако оплакванията продължат, повторете половите хормони след 3 месеца. Ако няма скорошна ехография на малък таз, нека се направи.

# 13
  • Мнения: 118
Здравейте. Случаят ми е следния: Тъй като правим опити за бебе от около година , но не се получава, ендокринологът ми ме изпрати на всички видове изследвания , като установихме висок пролактин 700 при допустими стойности 500. Започнах терапия с Достинекс , като днес по-малко от месец след започването на терапията , изследванията ми показаха 23.9 при минимални 100. Чух се с нея и тя каза , да спирам да го пия . Въпросът ми е може ли да се забременее с тези по-ниски стойности , тъй като той е с продължително действие ? Благодаря
Здравейте, Ssssssssssa! Ниските стойности на пролактин не пречат на забременяването, могат да попречат високите. Трябва да е ясна причината за високия пролактин, тъй като след спиране на Достинекс след време пролактинът може пак да се покачи. Проследете го след два месеца.

# 14
  • Мнения: 4 578
Здравейте доктор Въндева, Аз съм на 46г и имам проблем с м. цикъл. Или кървя продължително или не ми идва. Когато отида на лекар се оказва ф. киста около 3.5см.Изследванията са ми в норма с изключение на леко завишен тестостерон. Наддавам на тегло и не мога да сваля килограми.

Мога ли да пия тази добавка и колко време и какво друго бихте ми препоръчали?

Здравейте, Елена 6! Освен тестостерон е добре да се изследват и другите андрогени - ДХЕАС, андростендион (последният между 3-5-ти ден на цикъла). Предполагам е изследван пролактин. Необходимо е да се оцени функцията на щитовидната жлеза (ТСХ, фТ4) и да се направи изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ с Инсулин на 0', 60' и 120'). При подобни кисти обикновено АГ специалистите препоръчват курс с гестаген. Провеждана ли е такава терапия? На този етап не започвайте добавката.
Здравейте тези изследвания са направени и са в норма.  Когато имам киста, ако кърви пия Пломолут нор, но в повечето случаи няма кървене и от само  себе си отминава.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 01:42 от Елена 6

Общи условия

Активация на акаунт