Д-р Симидчиев отговаря на вашите въпроси

 • 12 470
 • 41
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
Като част от нашата социално отговорна кампания “Специалистите говорят” в специално интервю доктор Симидчиев отговори на въпроси, зададени от вас - потребителите на BG-Mamma.

Д-р Симидчиев ще продължи да отговаря на вашите въпроси в настоящата консултантска тема.


Д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев е специалист пулмолог, началник отделение по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР, член на Българското дружество по белодробни болести и бивш директор на отдел в GlaxoSmithKline Kанадa. Създател е и на първия в страната уеб базиран курс по „Дигитална медицина“.
Привърженик на използването на дигиталните мрежи за изграждане на ефективно и достъпно здравеопазване, д-р Симидчиев вярва, че технологичните иновации и дигиталната комуникация са ключът към подобряването на грижата за пациента.

Включете се в темата и задайте своите въпроси, свързани с белодробни заболявания, разпространението на COVID-19, превенцията и лечението на заболяването!
Д-р Симидчиев ще отговаря обобщено около веднъж седмично на поставените от вас въпроси.
Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалиста;

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.

Темата е с информативен характер. Онлайн консултацията не може да отмени назначено лечение, както и да замени посещението при лекар, медицинския преглед, диагностиката, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение след преглед от специалист.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
При спешни здравословни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 16:32 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 25
Здравейте и благодаря на всички за зададените въпроси!

Поради ограниченото време и огромния брой въпроси част от тях не получиха своя отговор в интервюто, проведено от Миролюба Бенатова.

Част от въпросите са специфични и отговорите на тях изискват индивидуална преценка от лекуващ/наблюдаващ лекар, на база история на заболяването и текущото състояние на съответния пациент.

Предлагам ви обобщени отговори на част от останалите въпроси.

Отговори на въпроси, касаещи превенцията

Има ли до момента известни случаи в България на хора, които са се заразили, въпреки стриктно спазване на пълната социална изолация?
Вирусът може да се пренесе през контакт с повърхности, така че не е необходимо да се “срещнете” с някой заразен. Може и да го прихванете, като пипате повърхности или дръжки или бутони, на които има вируси, които са възможни да заразяват.


Помагат ли за превенция билковите чайове и сиропи от джинждифил, лимони, инхалации, етерични масла и други? Помага ли превантивният прием на витамин С и витамин D или други витамини и микроелементи - цинк, селен и др.?
Научната литература мълчи по този въпрос. За да можем да дадем медицинска препоръка, е важно да има проведени съответни проучвания. В случая с чайовете, такива липсват. Витамините и микроелементите помагат само, когато има недостиг в организма от тях.


Възможно ли е чрез изследване на С-реактивен протеин да се даде насока за изследване за коронавирус?
Це реактивния белтък е неспецифичен маркер за възпаление. Той служи за индиректна оценка на интензивността на възпалителен процес. Не е специфичен за короноавирус.


Възможно ли е дезинфектантите да предизвикват алергии?
Възможно е, тъй като те най-често са на алкохолна основа, с което разтварят част от защитните мазнини в кожата и могат да отслабят бариерната и функция. Това позволява по-лесно проникване на вещества през кожата, които да могат да предизвикат алергична реакция.


Възможно ли е пренасяне на заразата от комари?
Не, пренася се само от човек на човек посредством пръски или посредством повърхности.


Ефективни ли са UV лампите срещу разпространението на вируса?
Дезинфекция на въздух се постига при работа на УВ лампи в продължителност 20-30 минути и минимум 6 µW/cm2 UVC интензитет в целия обем на помещенията.
По отношение на обеззаразяването на повърхности, директните бактерицидни лампи само подпомагат дезинфекцията с химични средства (дезинфектанти), но не я заместват!


При каква температура/влажност на въздухът вирусът е най-витален и при коя загива?
Вирусът е най-устойчив при температура 5-8 градуса, когато издържа няколко дни на твърди повърхности. При температура 21-23 градуса, издържа няколко часа, а при температура над 60 градуса се инактивира.


Ваксиниране към този момент с пневмококова ваксина или прилагането на препаратите Бронховаксом/Респивакс препоръчително ли е - по-податлив или по-устойчив ще е организмът след техния прием?
Аз бих изчакал да премине пандемията. Ваксинирането в този момент стимулира имунната реактивност, а за момента не е ясно как взаимодейства вируса с него.

# 2
 • Мнения: 25
Отговори на въпроси, касаещи рисковите групи


По-податливи ли са на заразяване и по-рискови ли са за по-тежко протичане на заболяването при заразяване с Covid-19 на хората:

•   възрастни с астма и ХОББ
- Да

•   деца с астма
- Не

•   недоносени бебета
- Не

•   които приемат кортикостероидни препарати
- Да

•   които приемат антихистамини
- Не

•   които приемат противовъзпалителни препарати
- Не

•   които приемат имуносупресори
- Да

•   които са преминали или кък момента са на химио- и лъчетерапии заради онкологично заболяване
- Да

•   онкоболни, преживели операции и в ремисия
- Зависи (индивидуално е)

•   които имат таласемия и Глюкозо 6-фосфатен дефицит
- Не

•   автоимунни заболявания, Хашимото, Лупус, Псориазис и др.
- Да

•   с хиперинсулинемия
- Не, освен в контекста на метаболитен синдром при диабет тип 2

•   които приемат ACE инхибитори
- Неясно е все още

•   бетаблокери
- Не (но рискови са хипертониците и хората със сърдечна недостатъчност)

•   преболедували от белодробна, извънбелодробна туберкулоза и белодробна емболия
- Не

•   преболедувалите от пневмонии
- Не

•   пушачите
- Да

•   със синдром на Вилебранд
- Не ми е известно

•   с анемия
- Зависи

•   без далак
- Да

•   приемащи антикоагуланти
- Не


Необходима ли е промяна на назначената поддържаща терапия при горните групи с хронични заболявания (включване или изключване на медикаменти)?
Това е много индивидуализиран въпрос. Няма обща препоръка и изцяло зависи от съвместната преценка и дискусия лекар/пациент.


Съобщава се, че повечето тежки случаи са приети с лека хипертония, какво означава това? Хората вдигат кръвно вследствие на вируса или са уязвими поради наличието на предишна хипертония?
Хипертонията е рисков фактор, но и боледуването дестабилизира нивото на контрол на артериалното налягане.

# 3
 • Мнения: 25
Отговори на въпроси, касаещи протичане на заболяването


Затрудненото дишане може ли да бъде първоначален симптом на коронавируса или се смята за по-нататъшно усложнение от заболяването?
Задух е късен симптом при малка група по-тежко боледуващи. Най-честият симптом е повишената температура.


Възможно ли е да останат трайни последици за организма след преболедуване от коронавирус? Възможно ли е да се установи, че човек е преболедувал (без да е доказано с тест) от Ковид чрез снимка на белите дробове или друг тип изследване след време?
Трайни последици остават рядко, при най-тежките случаи, като понякога те са в резултат на механичната вентилация на дробовете. При развитие на респираторен дистрес може да се появи впоследствие белодробна фиброза, но тя не е прогресивна.


Може ли да се стигне до интубация при възрастни без придружаващи заболявания?
Възможно е, но е малко вероятно.


Като се надявам да съм бил полезен, очаквам новите ви въпроси!

Поздрави,
Д-р Александър Симидчиев

# 4
 • Мнения: 36 304
Здравейте, д-р Симидчиев!
Интересувам се дали тинейджърите с диабет тип 1 са по-податливи на заразяване с COVID-19 и съответно на по-тежко протичане. Контролът на кръвната захар в тази възраст е труден по много причини и за много тинейджъри хипо- и хипергликемиите са ежедневие, а тези млади хора най-трудно приемат социалната изолация и предпазните мерки и средства.
Благодаря предварително за отговора!

# 5
 • Мнения: 152
Здравейте, д-р Симидчиев!
Полезен ли е уреда измерване на кислород в кръвта Oximeter за установяване на Covid-19? При какви показания трявба да потърсим лекарска помощ?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 2 426
Здравейте
Синът ми е на 12 год, 5 дни с температура 38-39 и диария, главоболие. Температурата падна втори и трети ден, след това се вдигна отново. В момента е 37,5-37,7. Възможно ли е да коронавирус инфекция?

# 7
 • Мнения: 3 193
Д-р Симидчиев, ще Ви моля да ми отговорите на следните въпроси:

1.Имат ли достъп болните с ковид -19, лекуващи се у дома си, до лечение с  хининови и други лекарства, неразрешени за  употреба в България? Доколкото разбирам, според Наредба 10 тези лекарства могат да се прилагат само в болниците, но в момента на домашно лечение са много хора  в средно тежко състояние, което в друго време би било основание за постъпване в болница, а сега не се прави, за да се запазят ресурсите за болнично лечение на по-тежко болните пациенти. Какви лекарства се предписват на тези болни и имат ли те достъп до спряганите за по-надеждни лекарствени препарати в ранния стадий на болестта?

2. Човек дал положителна проба Манту, на когото съответно не е направена БЦЖ ваксина, защитен ли е в същата степен като този, който е имунизиран с БЦЖ - естествено имам предвид евентуалния положителен ефект при корона-вируса, не при туберкулозата?

3.Описаните от Вас по-горе придружаващи заболявания, увеличаващи риска и тежкото протичане, основание ли са за задължително приемане в болница, ако болният е в по-ранен стадий на болестта?

Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 18:43 от GG_BG

# 8
 • Варна
 • Мнения: 11 340
Здравейте, д-р Симидчиев!

Повтарям си въпросите от предишната тема, които не получиха отговор:
1. Като лекар, считате ли, че затварянето на хората и особено на децата у дома (най-вече в апартаментите в градовете), както и липсата на движение и слънце, за толкова продължителен период (два месеца и половина) няма  допълнително да допринесе за сваляне на имунитета? В тази връзка, възможно ли е разхлабване на мерките с разрешаване на разходки в природата, като продължава да се спазва дистанция от 2 м. между хората, които не са в едно домакинство?
2. Какви превантивни средства препоръчвате? Има теория, че не е добре да се стимулира допълнително имунитетът, за да не се предизвика прекомерна цитокинна реакция на организма, това вярно ли е?
3. Как трябва да се измиват/дезинфекцират покупките от магазина,  включително плодовете и зеленчуците?

# 9
 • Мнения: 593
Здравейте, д-р Симидчиев!

Личните лекари инструктирани ли са и прилагат ли специфични лекарства на хората, които се лекуват вкъщи от Ковид19? Какви?

Разбрахме, че лечението е симпатично, НО така всеки лек случай се превръща в тежък. Всеки пациент знае, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-бързо и без усложнения ще оздравее пациентът. Симптоматично лечение е = на оставяне на пациента на съдбата!

# 10
 • София
 • Мнения: 27 523
Здравейте, д-р Симидчиев.

Първо, благодаря за инициативата от ваша страна, това е нещо, което се случва за първи път и сме признателни.

Имам следните въпроси към вас:
Тези въпроси освен мен, мисля че вълнуват и огромна част от потребителите в Бг мама и до тук на тях не е отговаряно, така че дано да успеете да хвърлите някаква светлина върху тях. Simple Smile

1. Реално, кога може да се очаква ефикасна и сигурна ваксина (не оптимистичен или песимистичен вариант), а реален/трезв. На фона и на това, че в момента всички учени по света работят денонощно над това.

2. Има ли някакви положителни сигнали напоследък, че могат да се изобретят и пуснат в обръщение бързи, но и сигурни тестове (над 80% най-малко) за диагностициране на вируса. Ако до 2, 3 месеца има такива, вие как мислите, трябва ли цялото население на България да се тества? Защото ако сме в края на епидемията, активните случаи са малко, а новите такива още по-малко, то така могат да се открият и изолират и последните заболели (или асимптоматични) у нас.

3. Реално ли е да се очаква и може ли да се постигне R0 под 1 за Европа? Не само за България. Глобално за нашия континент? Ако няма ефикасен лек или ваксина след време, то единствения начин да изчезне вируса е ако добием колективен имунитет или го задушим с това R0>1. Но с мерките, които бяха взети навсякъде, този колективен имунитет на практика е невъзможен или трябва да се точи на лъжичка по малко (2 години поне), което би убило икономиката. И в допълнение, предстоящото сухо и горещо лято за континентална Европа (над 20 градуса средна температура) не би ли трябвало да спомогне за тази цел, защото вирусът няма да може да се репликира толкова често (за него идеалната среда е 6-8 градуса), а и ще живее много по-малко върху открити повърхности.

4. Напоследък има сигнали от Китай и Реп. Корея за повторено заболяване с вируса на хора, които вече са го преболедували. Но и самите специалисти не са сигурни и по-скоро залагат на реактивиране на вируса. Т.е. вируса не е бил напълно победен или проблем с тестуването. За Европа такива сигнали липсват, а все пак към днешна дата има над 200 000 преболедували европейци. Най-малкото щяха да гръмнат социалните мрежи. А не е като да не е минало време. Близо 2 месеца са минали и то в разгара на епидемията, така че шансът тези хора да се заразят отново не е никак малък. Какво е вашето лично мнение относно придобит естествен имунитет от този вирус конкретно? И какво се говори в медицинските среди? Защото ако няма траен личен имунитет, не би ли трябвало и ваксината да е невъзможна по пътя на тази логика?

5. Ако не е тайна в момента как изчислявате грубо колко е неофициалната бройка заболели? Защото тя винаги е много по-голяма от официалната по ред причини, които са до болка познати... Чувал съм от генерал Мутафчийски и от топ епидемиолози от цяла Европа, че на един починал се равняват между 800 и 1000 заразени или че един човек може да зарази 59 000 човека в прогресия. Но при положение, че имаме карантини в доста държави, както и извънредни положения в други, то тези цифри не би ли трябвало да са по-малки? Има ли някаква сигурна методика или всичко е променливо? И според вас грубо колко са общо заразените в България към момента след като знаем колко са общия брой на официалните случаи, както и общия брой на починалите, разбира се ако е позволено да съобщите.


Благодаря Ви! Simple Smile

# 11
 • Мнения: 163
Здравейте, когато е приложено домашно лечение, без да има установен коронавирус с тест, но съмнения за такъв.
Възможно ли е заболявянето да продължи по-дълго от три седмици?
Като последователно във времето са изчезнали симптомите като температура, болки в гърдите, силни мускулни болки и т.н., но след третата седмица са останали диария и лека кашлица или вероятно тези симптоми се дължат на нещо друго и не може да говорим за боледуване от коронавирус над 3 седмици?

Също така възможно ли е след такова дълго боледуване да има някакви сериозно усложнения, като пневмония или нещо подобно, при положение, че е приеман антибиотик 7 дни и е правена пълна кръвна картина и изследване за С-реакривен протеин и всичко е било в нормата?
Възможно ли е сериозно възпаление в организма да протече без никакви отклонения в посочените кръвни изследвания?

# 12
 • София
 • Мнения: 27 523
Докторе,
Да не ставам нахален, но ако може още един въпрос. Simple Smile

Конкретно за себе си се интересувам относно плуването в обществените басейни. Когато ИП падне и лека-полека лятото се върнем към нормалния живот и ако се отворят басейните, то искам да попитам хлорът в басейна би ли убил този вирус конкретно? Някакви изследвания, нещо по въпроса?
И като цяло втори въпрос. Какъв е живота на този вирус във вода (в закрит басейн) с хлор и да кажем на открито в морето? Ако има извадки разбира се или някакво установено мнение сред медицинските среди.
Специално за плуването ме интересува, защото вече 2 месеца не съм плувал, а то си е като дрога за мен. Обожавам плуването, а и мисля, че това е спорт, който е много полезен и за белите дробове и за оросяването с кръв на целия организъм.

Благодаря.

# 13
 • Мнения: 2 721
Здравейте Доктор Симидчиев!
Синът ми е на 3години и 9месеца. Прекара 3 гнойни ангини в рамките на месец и половина( Януари -Февруари 2020) .
 От тогава са минали 2 месеца, но ме гризе от вътре температурата която поддържа от 2седмици насам.
Единствено споделя понякога, че го боли коремчето, но други симптоми няма и е  с перфектни кръвни показатели, включително ЦРП.
Температурата варира между 37-37,4, поне 2-3пъти дневно е в тези граници.
Притесненията ми идват от това, че за него тези стойности не са нормални.
С уголемени сливици е и е прекарвал едностранна пневмония .
Благодаря! 🙂

# 14
 • Мнения: 387
Здравейте и предварително благодаря за отговора.Бихте ли разяснили отново леката алергична астма ,на терапия с инхалаторен препарат Алвеско,повишава ли риска от тежко протичане при евентуално заразяване с вируса.

Общи условия

Активация на акаунт