Пулмологът д-р Елеонора Стаменова отговаря на вашите въпроси

• 1 429
  • 8
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
Д-р Елеонора Стаменова е завършила медицина в Медицински факултет към СУ "Св. Климент Охридски" с отличен успех. Специализира пулмолгоия и фтизиатрия в УМБАЛ "Св. Анна".

Научните ѝ интереси са насочени предимно към редките белодробни болести – идиопатична белодробна фиброза, муковисцидоза, първична белодробна хипертония и др. Особен интерес представляват проблемите, свързани с тютюнопушенето – последиците върху здравето, начините за борба и отказ.

Член на фондация “INSPIRO”, лекар в медицински център "INSPIRO" – гр. София, редовен докторант към Медицински университет – гр. София.

В тази тема можете да задавате към нея въпроси, свързани със симптоми и заболявания като:

• Затруднено дишане, задух, болка в гърдите;
• Хронична кашлица;
• Астма;
• Чести респираторни инфекции;
• Пневмония;
• ХОББ;
• КОВИД-19 и продължителен Ковид;
• Изследвания на дишането,
• Туберкулоза;
• Тютюнопушене;
•  Бронхит.

Д-р Елеонора Стаменова ще публикува седмично отговори на въпросите в темата.

Темата е част от проекта "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #пулмолог #здраве

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 12:46 от Рaдост

# 1
Здравейте!

Имам няколко въпроса към вас.

Моят баща е боледувал от туберкулоза цели 3пъти-през 40-те, през 60-те и през 70-те. Означава ли това, че не е бил излекуван качествено или всеки път отново се е заразявал?

Братовчедка на моята майка едва е оцеляла от туберкулоза на седемгодишна възраст. Дори майка и не е оцеляла. Обаче, когато навърши 77г. туберкулозата я повтори! За нея задавам същия въпрос-неизлекувана от седемгодишната възраст туберкулоза или заразяване съвсем наново? Моята майка се притесняваше да не се зарази от нея.

Сега за БЦЖ ваксината. Според вас прибързано или навременно беше отменянето на БЦЖ(след отрицателно Манту) при 11годишните и 17годишните деца?
Има ли налична информация БЦЖ до коя година е давана през устата на новородените? И само на тях ли?
Според вас кое е най-подходящото място за нейното инжектиране? Върху акромиона, в горната част на делтоидния мускул или по-надолу? През последните 10-15г. виждам доста случаи на огромни белези от БЦЖ, дори имам позната с такъв. Дълъг е около 40мм, а ширината не я помня. Някога при нас в първи клас идваше цял екип доста пъти да ги измерва с линийка, както се измерва Мантуто и пишеха по някакви листи. Защо са го правили според вас? Моят е с диаметър около 10мм. И последният въпрос е свързан с дъщерята на моята позната, която преди две години беше ваксинирана с БЦЖ на седемгодишна възраст. Сега майка и се чуди дали да маже постваксиналния белег с контратубекс или с друго, за да го заличи. Възможно ли е заличаването му според вас? Тя ще прочете вашия отговор. А за формирането на огромни белези при някои хора каква е причината? Благодаря Ви предварително!

# 2
Здравейте!

Туберкулозата е социалнозначимо инфекциозно заболяване, за същността на което обществото трябва да бъде информирано. Затова Ви благодаря за въпросите!
      В средата на XX век честотата на заболелите от туберкулоза е била значитело по-голяма в сравнение с днешно време. Тогава болните от туберкулоза са лекувани в специализирани ТУБ-диспансери с продължителност на лечението дори до 18 месеца. След преболедуване от туберкулоза е възможно повторно заразяване, както се е случило с Вашия баща и братовчедката на майка Ви, но това не означава, че те не са били излекувани, а вероятно промени в имунната им система са довели до това.
   Повод за гордост е, че БЦЖ ваксината е създадена от българка и днес се използва в повече от 180 страни в света! От 1951 г. вътрекожната БЦЖ имунизация с произведената от д-р Родопска ваксина става задължителна за всички новородени в България. Така страната ни става първа в Европа и втора в света след Япония, въвела тази мярка. Заболяемостта от туберкулоза при всички възрасти, особено тежките форми при децата, рязко се понижава. След тестване в референтни лаборатории на СЗО в Женева, Канада и САЩ българската ваксина започва да се разпространява на три континента!
     Отпадането на БЦЖ след отрицателна проба Манту на 11 и 17-годишна възраст няма да увеличи случаите на туберкулоза. Тази мярка по-скоро е свързана с подобрено качество на живот и намаляване случаите на туберкулоза. Ваксината се поставя вътрекожно, в горния край на делтоидния мускул. На мястото на поставяне до 2 - 3 седмици се образува папула. Около 6-8 седмица е възможно мястото да се разязви, след което зараства с образуването на белег (до 3-тия месец след поставянето). Липсата на белег след ваксинация може да означава или неправилна техника на приложение или неадекватен имунен отговор. Пробата Манту задължително се отчита от пулмолог по строги критерии, 72 часа след поставянето. Не е препоръчително постваксиналният белег да се маже с Контратубекс, защото той е в резултат на имунна реакция и доказателство за имунен отговор.

Поздрави!

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 11:13 от Рaдост

# 3
Здравейте!

Имам въпрос свързан с астма на алергична основа, която ми беше диагностицирана на 13г, сега съм на 26.

Тъй като се прояви късно, личната ми лекарка и пулмоложката която ме прегледа предположиха, че ще се израсте с годините и излизането от пубертет. Все още я имам.

Основните симптоми се появяват при физическо натоварване - тичане, игра, танци и тн; както и при рязка смяна на температурите или дори при кихане. За съжаление пристъпите при кихане не са последователни и не винаги ги получавам. Самите пристъпи представляват силно затруднение за поемане на достатъчно въздух, тежест в гърдите, понякога последвани и от звуци на хрептене в дробовете.

В семейството ми няма хора страдащи от астма, но баща ми има силна сенна хрема, от там и предположението, че моята астма е на алергична основа, макар и да не са ми правили тестове за алергии.

През годините съм сменила няколко вида инхалатор, като в момента съм на такъв, който съдържа кортикостероид - Симбикорт - и който ми е казано да ползвам само при пристъпи.

При последният си преглед преглеждащата лекарка заяви категорично, че не съм за толкова силен инхалатор и че според нея даже нямам астма, защото кашлицата която е един от симптомите при хората с астма, не присъства при мен. След няколко направени теста за дишане, лекарката беше категорчино убедена, че имам здрави дробове и дишане. Беше ми силно намекнато, че пристъпите ми са може би на психосуматична основа, и искаха да ми предпишат просто противоалергични хапчета и валидол...

Когато обясних, че за мен няма логика да е психосуматично, защото получавам много истински пристъпи при физическо натоварване, лекарката каза, че всеки човек се затруднява с дишането като се поизмори малко..

Обясних също, че ако не ползвам инхалатор самите пристъпи отшумяват много бавно и тежко, но като че ли това не промени мнението й.

Не бях сигурна изобщо дали има някаква достоверност тази информация, но реших да продължа да ползвам вече празен инахалатор, при пристъпи.
За моя изненада имаше ефект и реално успокоение дори, при ползването на празното устройство.
Установих, че при ползването на пълен инхалатор почти всеки ден имах нужда от него; но при ползването на празният, нуждата и пристъпите ми намалиха като брой драстично.
Възможно ли е това наистина да работи и да е някакъв плацебо ефект, който на психична основа да успокоява тялото ми; или е по-вероятно да има остатъчно лекарство в т.нар. празен инхалатор? 

Някъде намерих информация, че има тип астма, която се проявява точно при физическо натоварване, но това не обяснява съвсем останалите пъти, в които получавам пристъп при смяна на температурата или при кихане.

Искам да отида на преглед при друг лекар, но на този етап не съм сигурна дали отново няма да ме приемат насериозно.

Много съм объркана и бих се радвала да чуя какво мислите.

Благодаря предварително за отделеното време!

# 4
Здравейте. Бих искала да попитам отностно пулмикорт при малки деца при продължителна употреба от порядъка на 14 дни има ли някакви необратими странични ефекти?

# 5
Здравейте д-р Стаменова.
Имам детенце на 4 години и половина.
Попринцип посещава детска градина но и със често боледуване.На 30 ти Април бяхме на контролен преглед при личната лекарка.
Измери го 113 см висок, 22.4 кг гръдна обиколка 60 см.И понеже често боледува ни даде направление за УНГ.
На 9 ти Май бяхме на преглед при УНГ специалист.
Пусна му Носен и Гърлен секрет.
Насочи ни да направим снимка на третата сливица.
Направих ме снимка още същия ден.
Във Сряда 14 ти Май отново бяхме на преглед при УНГ.Видя снимката също така и бяха готови резултатите от носен и гърлен секрет.
Оказа се, че има във носа Хемофилус Инфлуензе и Стафилококус Ауреус.
Гърлен секрет излезе Бета хемолитичен стрептокок от група А.
 Във заключението на снимката пише следното.
Хипертрофия на лигавицата на назофаринкса 2-ра/3та степен.
Направих ме Тимпанометрия от резултата излезе,че във дясното ухо има много секрет.
През това време той не ми е вдигал температура.
Нямал е кашлица.Нито обилна хрема.
Като за лечение УНГ му изписа следните лекарства.
Аугментин на 8 часа х 4.5 мл
Омнибиотик 10 саше х половин прахче 2 пъти на ден.
Виброцил капки 3х3 в носа.
Тобрамизил маз също в носа 3 пъти да го мажя

УНГ твърди, че трябва да се махне сливицата.
Също и лекаря който ни направи Тимпанометрията.
Понеже снимката е направена когато той е със тези бактерии.
Има ли начин да си довършим лечението.
Да се пуснат контролни изследвания за да се прецени тогава дали наистина е за махане.
Според вас какво е вашето мнение.
Много благодаря.
Хубав ден от мен.

# 6
Здравейте!

Скрит текст:
Имам въпрос свързан с астма на алергична основа, която ми беше диагностицирана на 13г, сега съм на 26.

Тъй като се прояви късно, личната ми лекарка и пулмоложката която ме прегледа предположиха, че ще се израсте с годините и излизането от пубертет. Все още я имам.

Основните симптоми се появяват при физическо натоварване - тичане, игра, танци и тн; както и при рязка смяна на температурите или дори при кихане. За съжаление пристъпите при кихане не са последователни и не винаги ги получавам. Самите пристъпи представляват силно затруднение за поемане на достатъчно въздух, тежест в гърдите, понякога последвани и от звуци на хрептене в дробовете.

В семейството ми няма хора страдащи от астма, но баща ми има силна сенна хрема, от там и предположението, че моята астма е на алергична основа, макар и да не са ми правили тестове за алергии.

През годините съм сменила няколко вида инхалатор, като в момента съм на такъв, който съдържа кортикостероид - Симбикорт - и който ми е казано да ползвам само при пристъпи.

При последният си преглед преглеждащата лекарка заяви категорично, че не съм за толкова силен инхалатор и че според нея даже нямам астма, защото кашлицата която е един от симптомите при хората с астма, не присъства при мен. След няколко направени теста за дишане, лекарката беше категорчино убедена, че имам здрави дробове и дишане. Беше ми силно намекнато, че пристъпите ми са може би на психосуматична основа, и искаха да ми предпишат просто противоалергични хапчета и валидол...

Когато обясних, че за мен няма логика да е психосуматично, защото получавам много истински пристъпи при физическо натоварване, лекарката каза, че всеки човек се затруднява с дишането като се поизмори малко..

Обясних също, че ако не ползвам инхалатор самите пристъпи отшумяват много бавно и тежко, но като че ли това не промени мнението й.

Не бях сигурна изобщо дали има някаква достоверност тази информация, но реших да продължа да ползвам вече празен инахалатор, при пристъпи.
За моя изненада имаше ефект и реално успокоение дори, при ползването на празното устройство.
Установих, че при ползването на пълен инхалатор почти всеки ден имах нужда от него; но при ползването на празният, нуждата и пристъпите ми намалиха като брой драстично.
Възможно ли е това наистина да работи и да е някакъв плацебо ефект, който на психична основа да успокоява тялото ми; или е по-вероятно да има остатъчно лекарство в т.нар. празен инхалатор?  

Някъде намерих информация, че има тип астма, която се проявява точно при физическо натоварване, но това не обяснява съвсем останалите пъти, в които получавам пристъп при смяна на температурата или при кихане.

Искам да отида на преглед при друг лекар, но на този етап не съм сигурна дали отново няма да ме приемат насериозно.

Много съм объркана и бих се радвала да чуя какво мислите.

Благодаря предварително за отделеното време!

Здравейте!

Бронхиалната астма е хронично белодробно заболяване, което не изчезва напълно. В определени периоди от живота ни "заспива", например в пубертета, по време на бременност и др. Но при определени условия отново се отключва. Във Вашия случай е редно веднъж годишно да имате преглед при пулмолог с функционално изследване на дишането. По негова преценка може да се наложат лабораторни изследвания, които да определят терапията. Понятието "добър контрол на астмата" означава, че качеството на живот на един астматик не бива да се различава от това на здравия човек. Изисква се индивидуален подход, съобразен с генетични особености, фамилна анамнеза, професионални вредности и др.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 13:45 от Рaдост

# 7
Здравейте. Бих искала да попитам отностно пулмикорт при малки деца при продължителна употреба от порядъка на 14 дни има ли някакви необратими странични ефекти?

Здравейте!

Пулмикортът е инхалаторен кортикостероид, който достига до горните и долни дихателни пътища почти 90%. Това означава, че системните ефекти на кортикостероидите, които са широко познати, са сведени до минимум. Най-честите нежелани лекарствени реакции са гъбички в устната кухина. Затова пациентите трябва да знаят, че след инхалация е необходимо да изплакнат устата с вода или да си измият зъбите. Консултирайте се с детски пулмолог при поява на други странични ефекти.

Поздрави!

# 8
Скрит текст:
Здравейте д-р Стаменова.
Имам детенце на 4 години и половина.
Попринцип посещава детска градина но и със често боледуване.На 30 ти Април бяхме на контролен преглед при личната лекарка.
Измери го 113 см висок, 22.4 кг гръдна обиколка 60 см.И понеже често боледува ни даде направление за УНГ.
На 9 ти Май бяхме на преглед при УНГ специалист.
Пусна му Носен и Гърлен секрет.
Насочи ни да направим снимка на третата сливица.
Направих ме снимка още същия ден.
Във Сряда 14 ти Май отново бяхме на преглед при УНГ.Видя снимката също така и бяха готови резултатите от носен и гърлен секрет.
Оказа се, че има във носа Хемофилус Инфлуензе и Стафилококус Ауреус.
Гърлен секрет излезе Бета хемолитичен стрептокок от група А.
 Във заключението на снимката пише следното.
Хипертрофия на лигавицата на назофаринкса 2-ра/3та степен.
Направих ме Тимпанометрия от резултата излезе,че във дясното ухо има много секрет.
През това време той не ми е вдигал температура.
Нямал е кашлица.Нито обилна хрема.
Като за лечение УНГ му изписа следните лекарства.
Аугментин на 8 часа х 4.5 мл
Омнибиотик 10 саше х половин прахче 2 пъти на ден.
Виброцил капки 3х3 в носа.
Тобрамизил маз също в носа 3 пъти да го мажя

УНГ твърди, че трябва да се махне сливицата.
Също и лекаря който ни направи Тимпанометрията.
Понеже снимката е направена когато той е със тези бактерии.
Има ли начин да си довършим лечението.
Да се пуснат контролни изследвания за да се прецени тогава дали наистина е за махане.
Според вас какво е вашето мнение.
Много благодаря.
Хубав ден от мен.

Здравейте!
Продължете назначената терапия и спазвайте препоръките на УНГ. Може да направите контролен преглед след приключване на терапията за нова преценка на състоянието на детенцето и преценка за отстраняване на третата сливица.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 13:46 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт