Пулмологът д-р Елеонора Стаменова отговаря на вашите въпроси

• 11 333
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте д-р Стаменова!

Моля за вашето мнение и разчитане на рентген на бял дроб, тъй като се притеснявам. Имам час за консултация следващата седмица, но до тогава сигурно няма да мога да спя спокойно.
Благодаря предварително за Вашия отговор!

# 46
Скрит текст:
Здравейте д-р Стаменова!

Моля за вашето мнение и разчитане на рентген на бял дроб, тъй като се притеснявам. Имам час за консултация следващата седмица, но до тогава сигурно няма да мога да спя спокойно.

Здравейте!

Моля, споделете по какъв повод е направена рентгенографията на бял дроб, какви са оплакванията, боледувала ли сте от белодробни болести в миналото, на колко години сте, пушач ли сте?

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 11:18 от Рaдост

# 47
Скрит текст:
Здравейте д-р Стаменова!

Здравейте!

Моля, споделете по какъв повод е направена рентгенографията на бял дроб, какви са оплакванията, боледувала ли сте от белодробни болести в миналото, на колко години сте, пушач ли сте?

Бях бона преди около седмица с кашлица и хрема. Но от известно време имам странна кашлица, от която се будя нощем. Все едно нещо ми залепва на гърлото. Понякога кашлицата в суха, а сутрин имам храчки. Да пушач съм и съм на 49 г. Отдавам на това, че пуша, но понякога усещам лека тежест в гърдите, по скоро в лявата част. От 3-4 месеца работя и в помещение, в което се пуши.  Преди повече от 20 г. съм имала бронхит, които е бил с риск да стане хроничен. Имала съм и тежък прекаран ковид, но не ми е правен рентген тогава.
Причината да напрягат рентген, че попаднах на лекарка, която е българка и прецени, че е добре да направя контрол. Аз определено бях на същото мнение.
Аз живея в Германия и тук рядко пращат на рентген, освен ако пациента не го пожелае.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 11:18 от Рaдост

# 48
Скрит текст:
Здравейте д-р Стаменова!

Здравейте!

Бях бона преди около седмица с кашлица и хрема. Но от известно време имам странна кашлица, от която се будя нощем. Все едно нещо ми залепва на гърлото. Понякога кашлицата в суха, а сутрин имам храчки. Да пушач съм и съм на 49 г. Отдавам на това, че пуша, но понякога усещам лека тежест в гърдите, по скоро в лявата част. От 3-4 месеца работя и в помещение, в което се пуши.  Преди повече от 20 г. съм имала бронхит, които е бил с риск да стане хроничен. Имала съм и тежък прекаран ковид, но не ми е правен рентген тогава.
Причината да напрягат рентген, че попаднах на лекарка, която е българка и прецени, че е добре да направя контрол. Аз определено бях на същото мнение.
Аз живея в Германия и тук рядко пращат на рентген, освен ако пациента не го пожелае.

Благодаря за информацията! На рентгенографията не виждам нищо притеснително! По-скоро е уместно да посетите пулмолог и да направите спирометрия, защото при Вас има риск от ХОББ (дългогодишен пушач, работа в задимено помещение, възраст, бронхит).

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 11:19 от Рaдост

# 49
Скрит текст:
Здравейте д-р Стаменова!

Здравейте!

Благодаря за информацията! На рентгенографията не виждам нищо притеснително! По-скоро е уместно да посетите пулмолог и да направите спирометрия, защото при Вас има риск от ХОББ (дългогодишен пушач, работа в задимено помещение, възраст, бронхит).

Благодаря Ви сърдечно за бързият отговор и съвет! Определено ме успокоихте, докато отида на лекар.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 11:19 от Рaдост

# 50
Здравейте, често правя пневмонии и всеки път се въртя в омагьосан кръг с антибиотици.
Моля, напишете ми имуностимуланти, които мога да приемам за подсилване на имунитета и как всяка кашлица да не преминава в диагноза бронхопневмония?
Дали е удачно да приемам бронховаксом по схема и ако да след тримесечна пуска, кога пак мога да го приема е следващият ми въпрос?

# 51
Здравейте, често правя пневмонии и всеки път се въртя в омагьосан кръг с антибиотици.
Моля, напишете ми имуностимуланти, които мога да приемам за подсилване на имунитета и как всяка кашлица да не преминава в диагноза бронхопневмония?
Дали е удачно да приемам бронховаксом по схема и ако да след тримесечна пуска, кога пак мога да го приема е следващият ми въпрос?

Здравейте!
Уместно е да направите скенер на белия дроб (без контраст), за да се огледа дали нямате пулмофиброза или бронхиектазии, които са в резултат на прекрани пневмонии, след което да се консултирате с пулмолог. Препоръчвам ваксинопрофилактика с Превенар 13 и противогрипна ваксинация (преди грипния сезон). Добър вариант е и Бронховаксом по схема-2 пъти годишно.

# 52
  • София
Здравейте, сироп Гринтус подходящ ли е за прием по време на бременност? 23г.с.
Има ли някакви рискове за плода?

# 53
Здравейте, сироп Гринтус подходящ ли е за прием по време на бременност? 23г.с.
Има ли някакви рискове за плода?

Здравейте!
Сиропът Грийнтус може да се използва по време на бременност, без риск за плода. Друг вариант е Стодал 3х10 мл.

# 54
Здравейте,
Имам хроничен бронхит и фиброзни изменения в белия дроб, според рентгенова снимка. През зимата сутрин имам суха кашлица, която после отшумява. Вечер след лягане понякога получавам задух и все едно не ми стига въздуха. По тази причина не мога да заспя до късно през нощта. Посъветвайте ме какво мога да направя.
Майка ми е с ХОББ, не знам дали се унаследява.

# 55
Препоръчвам ваксинопрофилактика с Превенар 13 и противогрипна ваксинация (преди грипния сезон). Добър вариант е и Бронховаксом по схема-2 пъти годишно.
Искам да попитам, защо не Превенар 20?
Каква е разликата между двете ваксини?
Питам за собствена информация,  т.к. обмислям ваксинация.

# 56
Препоръчвам ваксинопрофилактика с Превенар 13 и противогрипна ваксинация (преди грипния сезон). Добър вариант е и Бронховаксом по схема-2 пъти годишно.
Искам да попитам, защо не Превенар 20?
Каква е разликата между двете ваксини?
Питам за собствена информация,  т.к. обмислям ваксинация.

Здравейте!
Ако намерите Превенар 20, сложете нея, защото има повече щамове от Превенар 13.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 10:05 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт