Консултации на тема мода и личен стил с Гергана Петровска

• 8 911
  • 47
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
Гергана Петровска е практикуващ стилист, преминала своите обучения в Москва.

Ежедневно помага на клиентите си да развият и подобрят своя личен стил, да се научат да обличат фигурата си по най-удачния начин, да изградят функционален, работещ гардероб, в който няма нищо излишно, да умеят да разпознават актуалното от неактуално облекло, да променят нездравословни навици по отношение на пазаруването.

Какво казва тя за изграждането на личен стил:

"Човек може да има прекрасен живот и без да обръща внимание на модата и стила си, но начинът, по който изглеждаме, изключително силно влияе върху това как се чувстваме. Външният ни вид и дрехите, които избираме, разказват за нас много повече, отколкото си мислим – и не, тук нямам предвид социален статус или бюджет, а как визията ни отразява емоциите вътре в нас, жизнените ни цели и стремежите ни.

Стилът няма нищо общо с типа фигура, мерките на тялото ни, бюджета или другите ограничения, които всеки от нас обича да си поставя. Стилът не опира до марки, а най-вече до интелект, себеуважение и увереност. Той означава да знаеш кой си, какво искаш и накъде вървиш. Така че, мили дами, нека ежедневните ни визии ни носят удовлетворение и отразяват по най-добрия начин нашата душевност, интелектуалния и творческия ни потенциал, нашите амбиции за себе си."

В тази тема Гергана ще отговаря веднъж седмично на въпросите ви, свързани с модата и личния стил.

Последвайте Гергана Петровска и в Instagram

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #модниконсултации #личенстил #мода #моднисъвети

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 14:09 от Рaдост

# 1
Гери, здравей и благодаря за темата!

В търсене съм на актуални базови дрехи за пролетта, които да са практични, но не и скучни. Имам много динамично ежедневие, ходя на работа в офис, като сменям кола и градски транспорт. Тоест, тънки токчета, копринени ризи, къси рокли и подобни не са в моя моден репертоар Simple Smile Но в същото време не искам да се обличам толкова еднообразно. Обикновено слагам панталон + пуловер + боти в неутрални цветове. Какви препоръки би ми дала? И евентуално ключови находки за новия сезон?
Благодаря много!

# 2
Здравейте! Въпросът ми е какви модели ежедневни маратонки си струва да се купят за пролетта, като в същото време ще останат сравнително актуални и следващите сезони?

Аз нося много класически бели сникърси от хубава естествена кожа. Но понякога ми омръзват максимално изчистените модели. В търсене съм на нещо хем универсално и да не е ултра тренди, хем да не е безкрайно обикновено. Модел от типа на Nike Cortez добро попадение ли е според вас? И ако може няколко други идеи също. Благодаря Ви!

# 3
Гери, здравей и благодаря за темата!

В търсене съм на актуални базови дрехи за пролетта, които да са практични, но не и скучни. Имам много динамично ежедневие, ходя на работа в офис, като сменям кола и градски транспорт. Тоест, тънки токчета, копринени ризи, къси рокли и подобни не са в моя моден репертоар Simple Smile Но в същото време не искам да се обличам толкова еднообразно. Обикновено слагам панталон + пуловер + боти в неутрални цветове. Какви препоръки би ми дала? И евентуално ключови находки за новия сезон?
Благодаря много!

Здравей! Simple Smile

Въпросът ти поражда няколко аспекта. Първият от тях касае разбиранията ти за базовия гардероб. Това са дрехи (обувки, аксесоари) в много лаконични кройки, без никакви детайли, в стил кежуал, който подхожда практически на всеки друг стил. Имаме около 15 горни дрехи (тениска, риза, яке, поло, сако, дънково яке, кожено, шлифер и т.н.) и няколко долни дрехи (базови дънки, панталони, поли и рокли), които позволяват да имаме визия за всякакъв повод - както формални, така и ежедневни. Идеята на всеки работещ гардероб е да разполагаме с базата - около 70% от всички наши дрехи, а останалите 30% да са нашите така наречени акцентни дрехи - облекло с детайли, с ясно изразен стил, тенденции. Базовите ни дрехи на практика работят като мост между всички наши дрехи в гардероба. Да носим само базов гардероб в повечето случаи се оказва СКУЧНО, може би това имаш предвид и ти. А ако имаме само акцентен гардероб, имаме проблем с това, че дрехите трудно се съчетават една с друга. Затова целта ни е да направим микс между тях.

Сред препоръките ми е да събереш базата си, като избереш това, което пасва на ежедневието ти, не е нужно да купуваш абсолютно всичко. Например трябва да прецениш дали връхната ти дреха може да е в миди дължина, или по-удобно ще ти бъде да е по-къса и да имаш възможност да сядаш в колата и да потеглиш. Освен това е важно, изграждайки базовия си гардероб, да се ограничиш в няколко цвята, които за теб ще бъдат основни (3-4-5 макс.), всички останали ще работят като акцентни.

Невинаги е нужно да вкарваме акцентно облекло, за да направим една визия по-интересна, можем да носим базови дрехи, но да ги съчетаваме интересно, като използваме различни стилистични техники - многослойна, монохромна, микс на стилове, микс на материи. Така няма да имаш усещането, че визиите ти изглеждат еднообразно и скучно.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:07 от Рaдост

# 4
Здравейте! Въпросът ми е какви модели ежедневни маратонки си струва да се купят за пролетта, като в същото време ще останат сравнително актуални и следващите сезони?

Аз нося много класически бели сникърси от хубава естествена кожа. Но понякога ми омръзват максимално изчистените модели. В търсене съм на нещо хем универсално и да не е ултра тренди, хем да не е безкрайно обикновено. Модел от типа на Nike Cortez добро попадение ли е според вас? И ако може няколко други идеи също. Благодаря Ви!

Здравейте!:)

Няколко актуални модела: Nike Cortez, Onitsuka Tiger Mexico 66, New Balance 860 v2, Puma Speedcat, Adidas SL 72, Adidas Spezial, Adidas Gazelle, Puma Club II Era. Adidas Samba са все така актуални, просто силно разпространени. Ако разполагате с такива, носете спокойно, ако тепърва ще си купувате, заложете на някой от гореспоменатите модели.

Изберете си нестандартен цвят, който да работи като акцент във визията Ви и да я разнообразява. Моделите от или с велур в момента са тенденция.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 11:09 от Рaдост

# 5
Здравейте!

Модата и дрехите са моя "болна" тема, тъй като никога не съм имала самочувствието и познанията, че мога да се облека добре. Дори не знам кои дрехи са базови. Обличам дънки, блузки от памук, съвсем "basic" модел, които се продават в ЛИДЛ, понякога нося и ризи. Обувките са ми голям бич, много трудно избирам, трудно ми пасват, защото имам тясно ходило, а ходя на големи разстояния и ми трябват удобни обувки. Ходила съм на имидж консултант и там ми бяха казали, че съм "есен" и трябва да нося предимно такива цветове, но не се съобразявам. Може ли да ми предложите източници на информация, от които да се ограмотя, особено за базовите дрехи? Тъй като имам малко излишни килограми, особено в областта на корема, не ми е комфортно с тези очертаващи блузи да ходя, но пък много обичам материята им и не знам с какво да ги заменя. И за цветовете се чудя... щом съм есен, може би е добре да почна да нося такива цветове. Аз нося предимно сиво, черно и бяло.

# 6
Здравейте, радвам се, че мога да ви задам въпрос! Blush
Аз съм 160см, 58кг и съм с едри прасци, които са ми страшен комплекс...Намразих лятото, защото каквато и рокля да облека, все ми изглеждат големи Cry
Моля ви за съвет, каква дължина рокля е подходяща, при положение, че съм и ниска? И с какви обувки да съчетавам? Има ли начин да изглеждат по-малки,с правилно съчетани дрехи и обувки? Благодаря ви! Blush

# 7
Здравейте!
Моят въпрос е малко по- различен. Какво е мнението на специалист по повод прозрачните дрехи на жената след една определена възраст? Конкретно питането ми е за по- ефирните ризи от полиестер, коприна и т.н. До кога да ги обличаме без да сме смешни в нашите очи и очите на другите? Има ли начин да превърнем "дефекта" в ефект? Пояснявам, че питането ми не е за носенето им на голо, т.е. без нужното бельо- сутиен.

# 8
Чудесна тема, тъкмо на време ми идва.

Моля за предложения за рокля,  жена 30+, размер с. Интересуват ме миди и дълги модели, които обаче все пак да са относително младежки.

Бях харесала това, но близките ми казаха, че моделът ме състарява.

# 9
  • Berlin
Здравейте! Моят въпрос е как да съчетаем базов гардероб с модни тенденции? Нали идеята на базовия е винаги да имаме какво да облечем и да не купуваме всеки сезон нови дрехи според модата, обаче как същевременно да сме модерни с базовия гардероб само или да не изглеждаме ретро? Разбирам, че в такъв случай трябва да избираме класически дрехи, но какви са те (напр. черна рокля е такъв пример, но каква кройка, която да не е ретро след 2-3 сезона, или пък дънки)? Или нещо не разбирам правилно.

# 10
Здравейте, радвам се, че мога да ви задам въпрос! Blush
Аз съм 160см, 58кг и съм с едри прасци, които са ми страшен комплекс...Намразих лятото, защото каквато и рокля да облека, все ми изглеждат големи Cry
Моля ви за съвет, каква дължина рокля е подходяща, при положение, че съм и ниска? И с какви обувки да съчетавам? Има ли начин да изглеждат по-малки,с правилно съчетани дрехи и обувки? Благодаря ви! Blush

Здравейте!

Трябва да избягвате поли и рокли, чиято дължини се пада върху най-широката част на прасеца Ви. Тоест избирате миди дължина малко под тази линия. Обувките зависят от модела на роклята, цялостната Ви визия и като цяло от спецификата на Вашата фигура и как са разпределени обемите. Килограмите не говорят много.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 23:05 от Гергана Петровска

# 11
Здравейте! Моят въпрос е как да съчетаем базов гардероб с модни тенденции? Нали идеята на базовия е винаги да имаме какво да облечем и да не купуваме всеки сезон нови дрехи според модата, обаче как същевременно да сме модерни с базовия гардероб само или да не изглеждаме ретро? Разбирам, че в такъв случай трябва да избираме класически дрехи, но какви са те (напр. черна рокля е такъв пример, но каква кройка, която да не е ретро след 2-3 сезона, или пък дънки)? Или нещо не разбирам правилно.

Здравейте!

Не можете да изглеждате ретро, ако сте подбрали актуални дрехи в своя базов гардероб. Те не се влияят от тенденциите и имат дългосрочна годност, така че и след 10 години ще изглеждате актуални с тях. Базовият гардероб трябва да съставя 70-80% от всичките Ви дрехи, а останалите 20-30 % са тенденциите, акцентните дрехи -всичко онова от модата, което Ви харесва. Базовите неща ще Ви позволят да намерите съчетание на всяка акцентна дреха, която влезе в гардероба Ви. Може да носите и само визии, съставени от базови вещи, ако това Ви допада, тук всичко зависи от Вашия вкус.

Какви са кройките в базовия Ви гардероб зависи изцяло от спецификата на Вашата фигура, Вашия ръст, тук трябва да се преценява индивидуално. В случая с черната рокля - тя трябва да е изчистена откъм детайли, за да позволява всякакви стилизации, но откъм модел - за някои дами това е втален модел, за други - прав, а за трети - в А-силует.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:05 от Гергана Петровска

# 12
Чудесна тема, тъкмо на време ми идва.

Моля за предложения за рокля,  жена 30+, размер с. Интересуват ме миди и дълги модели, които обаче все пак да са относително младежки.

Бях харесала това, но близките ми казаха, че моделът ме състарява.

Здравейте!

Вашите близки са прави в преценката си, роклята, която ми пращате е неактуална, а ефектът на неактулните дрехи е, че добавят възраст. Разгледайте прикачените снимки, за да се ориентирате за актуалните модели рокли.

# 13
Благодаря Ви,
Бихте ли показали и по-къси актуални модели, моля.

# 14
Здравейте!

Модата и дрехите са моя "болна" тема, тъй като никога не съм имала самочувствието и познанията, че мога да се облека добре. Дори не знам кои дрехи са базови. Обличам дънки, блузки от памук, съвсем "basic" модел, които се продават в ЛИДЛ, понякога нося и ризи. Обувките са ми голям бич, много трудно избирам, трудно ми пасват, защото имам тясно ходило, а ходя на големи разстояния и ми трябват удобни обувки. Ходила съм на имидж консултант и там ми бяха казали, че съм "есен" и трябва да нося предимно такива цветове, но не се съобразявам. Може ли да ми предложите източници на информация, от които да се ограмотя, особено за базовите дрехи? Тъй като имам малко излишни килограми, особено в областта на корема, не ми е комфортно с тези очертаващи блузи да ходя, но пък много обичам материята им и не знам с какво да ги заменя. И за цветовете се чудя... щом съм есен, може би е добре да почна да нося такива цветове. Аз нося предимно сиво, черно и бяло.

Здравейте!

Аз не се придържам към философията да носим само определени цветове, заради това и не предлагам в практиката си подобна услуга. За мен тя е твърде ограничителна и непрактична. На първо място, трябва да мислите за актуалността на Вашето облекло и за подходящите за Вашата фигура кройки, защото, ако сте облекли старомодна рокля, дори и в един от Вашите "есенни" цветове, които се предполага, че подчертават природната Ви красота, няма абсолютно никаква полза и смисъл. Най-лесният начин да разберете дали един цвят Ви отива, или не, е да си направите снимка в огледалото, ако на снимката изкача цветът първо, значи може би има нещо смущаващо с него, ако като цяло изглежда хармонично цялата визия, значи спокойно купувате. Това го правите, ако въобще темата за цветовете значи нещо за Вас.

Аз в своята практика се придържам към концепцията за контрастност на външността, която ни подсказва дали сме слаба, средна или силна контрастност и оттам какви оттенъци ни отиват-пастелни или ярки. Но дори когато разказвам на един клиент кои оттенъци му отиват, винаги му казвам да не се ограничава само с тях и при нужда да ползва редица стилистични техники, с които може да елиминира ефект на неудачен цвят върху портретната зона.

Относно базовия гардероб - потърсете в гугъл, там има много информация по темата. Стилистиката предлага много инструменти за визуална корекция на всяка фигура и всеки проблем, което не включва също така да правите компромис с материите, които харесвате.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 11:20 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт