Лесни за приготвяне, вкусни и питателни хапки - никога не е излишно да се вдъхновим с още идеи!

По-рано през този сезон ви споделихме първата част от нашите избрани рецепти.

Сега продължаваме с още няколко предложения за лесно хапване с ръце. Не са сложни за приготвяне, но за сметка на това можете да ги сервирате по всякакви поводи, а са подходящи и за ученическата кутия за обяд. Затова ще се радваме, ако в края на лятото и с идването на есента ви вдъхновим да пробвате опитате нещо различно и много апетитно!

1. "Суши" в свежа краставица

Приготвя се, като издълбавате кръгчета нарязана краставица и в средата ги запълвате с плънка, наподобяваща суши.

Трябват ви няколко краставици, които да измиете и да нарежете на шайби, дебели около 2 см. Издълбайте средата на всяка шайба. Вътре напълнете с предварително сварен ориз за суши и по ваш избор резенче авокадо, резенче червена чушка, пушена сьомга, морков. Можете да сервирате с купичка соев сос за топене. Вижте как изглежда това алтернативно суши тук.

Ники Суков: През лятото намалете месото, готвените ястия и захартa



2. Бананови мъфини

За да ги приготвите ви трябват:

130 г омекнало масло
1 ч. л. ванилова есенция
3/4 чаша захар
1/4 чаша кафява захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 яйце
2 банана пасирани
1/4 чаша мляко
1 1/2 чаши самонабухващо брашно

Добавете маслото, двата вида захар и ванилията в купа. Разбийте много добре с миксер на висока скорост. Добавете намачканите банани, млякото, яйцето и сода бикарбонат и продължете да разбърквате добре.
Постепенно добавете брашното, докато се смеси добре и сместа стане пухкава. Печете във формички за мъфини на 170 градуса за 25-30 минути или до златисто.

3. Пълнен печен картоф

Необходими продукти:

4 средно големи картофа
2 ч.л зехтин
2 ивици бекон
75 г заквасена сметана
1 наситнен пресен лук или 2 супени лъжици ситно нарязан див лук
75 г чедър, едро настърган

Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Изпечете картофите за около час, като предварително сте ги наболи с вилица и сте ги намазали с масло. Докато картофите се пекат, загрейте 1 ч. л. олио в тиган и запържете бекона за 5-8 минути, докато стане хрупкав. След това го прехвърлете върху дъска и нарежете на ситно.

Когато картофите са готови, разрежете ги на половини и ги издълбайте. Върнете ги обратно в тавата за печене, със загребната страна нагоре.

Намачкайте изгребаната част от картофите и смесете със заквасената сметана с помощта на вилица или преса. Разбъркайте охладения бекон, по-голямата част от пресния лук или див лук и половината чедър. Подправете на вкус.

Разпределете картофената смес равномерно в дозапечените издълбани картофи. Поръсете останалия чедър отгоре. Върнете картофите във фурната за 20 минути, докато станат златисти и плънката се надигне.
Накрая поръсете с останалия пресен лук или див лук и сервирайте.

4. Глазирани мини наденички

Необходими продукти:

3 цели шушулки черен кардамон
2 ч. л. семена от копър
2 ч.л. семена от кимион
2 супени лъжици пушена сол
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици кетчуп
1 скилидка чесън, смлян
24 мини наденички
1 ч.л. препечени сусамови семена, за сервиране
пресен кориандър, ситно нарязан, за сервиране

Загрейте фурната на 190 градуса с вентилатор. Запечете шушулките кардамон, копъра и семената от кимион в тиган на силен огън за 1-2 минути, като внимавате да не изгорят. Изсипете препечените подправки в мелница, след което добавете пушената сол. Разбийте до много фин прах (Може да си счукате в хаванче). Сложете подправките в голяма купа заедно с меда, кетчупа и чесъна, след което разбъркайте добре. Добавете наденичките и разбъркайте, за да се покрият навсякъде.

Поставете ги колбасите върху покрита с фолио тава за печене и печете за 18-20 минути или докато са готови, като ги обърнете 2-3 пъти, за да сте сигурни, че глазурата ги покрива напълно. За финал поръсете с препечени сусамови семена и пресен кориандър и сервирайте с коктейлни пръчици за набождане.

5. Пържени хапки халуми

Продуктите, с които ще ги проготвите:

Мазнина за пържете
2 плочки сирене халуми, нарязани на кубчета
1 ч. л. смрадлика
100 мл кисело мляко
100 г семена от нар
Шепа прясна мента, нарязана

Загрейте мазнината в голям тиган. Внимателно подсушете халумито, преди да го добавите в тигана и го запържете до златисто от всички страни.

Прехвърлете в купа, добавете смрадликата и разбъркайте.

Подправете киселото мляко с малко сол.

Поставете пържените хапки халуми в чиния, намажете ги с киселото мляко, след което поръсете с мента и семена от нар. Тази рецепта препоръчваме да се консумира веднага, докато сиренето е още топло.



6. Основа за мини пица само с 2 съставки

Идеята за тази лесна рецепта е да приготвите тестена основа за мини пици, която можете след това да поръсите изцяло по свой избор.

Основата е тесто, приготвено в съотношение 1:1 от кисело мляко и самонабухващо брашно. Ако сместа ви се получи прекалено течна, по своя преценка сложете още малко от брашното. Омесете добре, оформете на топчета и ги разточете.

Отгоре можете да ги намажете с домашен сос и да прибавите настъргани сирена, ситно нарязана шунка, лук, каперси. Накрая запечете в предварително загрята фурна до златисто.

Можете да допълните с вашите любими рецепти в коментари!

Имат ли си вашите ученици любими хапвания, които им приготвяте от вкъщи в кутия?

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 15:55 от Пeтя