По-рано през този сезон ви споделихме първата част от нашите избрани рецепти.
Сега продължаваме с още няколко предложения за лесно хапване с ръце. Не са сложни за приготвяне, но за сметка на това можете да ги сервирате по всякакви поводи, а са подходящи и за ученическата кутия за обяд. Затова ще се радваме, ако в края на лятото и с идването на есента ви вдъхновим да пробвате опитате нещо различно и много апетитно!
1. "Суши" в свежа краставица
Приготвя се, като издълбавате кръгчета нарязана краставица и в средата ги запълвате с плънка, наподобяваща суши.
Трябват ви няколко краставици, които да измиете и да нарежете на шайби, дебели около 2 см. Издълбайте средата на всяка шайба. Вътре напълнете с предварително сварен ориз за суши и по ваш избор резенче авокадо, резенче червена чушка, пушена сьомга, морков. Можете да сервирате с купичка соев сос за топене. Вижте как изглежда това алтернативно суши тук.
Ники Суков: През лятото намалете месото, готвените ястия и захартa

2. Бананови мъфини
За да ги приготвите ви трябват:
130 г омекнало масло
1 ч. л. ванилова есенция
3/4 чаша захар
1/4 чаша кафява захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 яйце
2 банана пасирани
1/4 чаша мляко
1 1/2 чаши самонабухващо брашно
Добавете маслото, двата вида захар и ванилията в купа. Разбийте много добре с миксер на висока скорост. Добавете намачканите банани, млякото, яйцето и сода бикарбонат и продължете да разбърквате добре.
Постепенно добавете брашното, докато се смеси добре и сместа стане пухкава. Печете във формички за мъфини на 170 градуса за 25-30 минути или до златисто.
3. Пълнен печен картоф
Необходими продукти:
4 средно големи картофа
2 ч.л зехтин
2 ивици бекон
75 г заквасена сметана
1 наситнен пресен лук или 2 супени лъжици ситно нарязан див лук
75 г чедър, едро настърган
Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Изпечете картофите за около час, като предварително сте ги наболи с вилица и сте ги намазали с масло. Докато картофите се пекат, загрейте 1 ч. л. олио в тиган и запържете бекона за 5-8 минути, докато стане хрупкав. След това го прехвърлете върху дъска и нарежете на ситно.
Когато картофите са готови, разрежете ги на половини и ги издълбайте. Върнете ги обратно в тавата за печене, със загребната страна нагоре.
Намачкайте изгребаната част от картофите и смесете със заквасената сметана с помощта на вилица или преса. Разбъркайте охладения бекон, по-голямата част от пресния лук или див лук и половината чедър. Подправете на вкус.
Разпределете картофената смес равномерно в дозапечените издълбани картофи. Поръсете останалия чедър отгоре. Върнете картофите във фурната за 20 минути, докато станат златисти и плънката се надигне.
Накрая поръсете с останалия пресен лук или див лук и сервирайте.
4. Глазирани мини наденички
Необходими продукти:
3 цели шушулки черен кардамон
2 ч. л. семена от копър
2 ч.л. семена от кимион
2 супени лъжици пушена сол
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици кетчуп
1 скилидка чесън, смлян
24 мини наденички
1 ч.л. препечени сусамови семена, за сервиране
пресен кориандър, ситно нарязан, за сервиране
Загрейте фурната на 190 градуса с вентилатор. Запечете шушулките кардамон, копъра и семената от кимион в тиган на силен огън за 1-2 минути, като внимавате да не изгорят. Изсипете препечените подправки в мелница, след което добавете пушената сол. Разбийте до много фин прах (Може да си счукате в хаванче). Сложете подправките в голяма купа заедно с меда, кетчупа и чесъна, след което разбъркайте добре. Добавете наденичките и разбъркайте, за да се покрият навсякъде.
Поставете ги колбасите върху покрита с фолио тава за печене и печете за 18-20 минути или докато са готови, като ги обърнете 2-3 пъти, за да сте сигурни, че глазурата ги покрива напълно. За финал поръсете с препечени сусамови семена и пресен кориандър и сервирайте с коктейлни пръчици за набождане.
5. Пържени хапки халуми
Продуктите, с които ще ги проготвите:
Мазнина за пържете
2 плочки сирене халуми, нарязани на кубчета
1 ч. л. смрадлика
100 мл кисело мляко
100 г семена от нар
Шепа прясна мента, нарязана
Загрейте мазнината в голям тиган. Внимателно подсушете халумито, преди да го добавите в тигана и го запържете до златисто от всички страни.
Прехвърлете в купа, добавете смрадликата и разбъркайте.
Подправете киселото мляко с малко сол.
Поставете пържените хапки халуми в чиния, намажете ги с киселото мляко, след което поръсете с мента и семена от нар. Тази рецепта препоръчваме да се консумира веднага, докато сиренето е още топло.

6. Основа за мини пица само с 2 съставки
Идеята за тази лесна рецепта е да приготвите тестена основа за мини пици, която можете след това да поръсите изцяло по свой избор.
Основата е тесто, приготвено в съотношение 1:1 от кисело мляко и самонабухващо брашно. Ако сместа ви се получи прекалено течна, по своя преценка сложете още малко от брашното. Омесете добре, оформете на топчета и ги разточете.
Отгоре можете да ги намажете с домашен сос и да прибавите настъргани сирена, ситно нарязана шунка, лук, каперси. Накрая запечете в предварително загрята фурна до златисто.
Можете да допълните с вашите любими рецепти в коментари!
Имат ли си вашите ученици любими хапвания, които им приготвяте от вкъщи в кутия?