Обърнахме се с тези и други въпроси към Ники Суков, експерт в областта на здравословното хранене и холистичната грижа за себе си. Имаме честта Ники да е един от консултантите в проекта ни Специалистите говорят, а интересът към неговата тема не стихва трета поредна година. След разговора ни на тема интервален фаст, поканихме Ники Суков да сподели своите основни препоръки за лятото.
Както ще научите от самото интервю, той не е фен на захарта и не препоръчва да се "разхлаждаме" със сладолед и подсладени напитки. Не препоръчва и да се крием панически от слънцето през всяка минута от деня. Вместо това, съветът на Ники е умерено излагане на топлите лъчи, в определени интервали.
Защо е толкова важно времето, което прекарваме навън?
Навън е мястото, където е животът. Ние принадлежим на природата, колкото и да не е удобно това на съвременния човек.
Сега отбягвам коментарите тип „Ама навън е горещо/ студено/ вали“, защото този разговор няма това за предмет, припомням, че ние, както и всички живи същества сме продукт на еволюцията. За това при нормални обстоятелства най-добре и най-спокойно бихме се адаптирали към своето естествено природно обкръжение. В противовес, големите градове са източник на стрес и дискомфорт, с който много пришълци се сблъскват и адаптират, но това в никакъв случай не означава без последствия.
Пример за такива последствия са недостигът на движение и дефицитът на витамин D (има и още много, но тези са много повече).
Недостигът на време и движение — фундаменталното предизвикателство на „развитото“ общество, което сме създали — ни е превърнал в жертва на удобствата (коли, бърза храна, стрес => наднормено тегло, лош сън, безконтролен апетит и мн. др.).
Дефицитът на витамин D е толкова широко разпространено явление, защото живеем на закрито и излизаме само облечени или дебело намазани със слънцезащитно покритие. Работата е в това, че витамин D3 (холекалциферол) се синтезира в кожата ни под въздействието на ултравиолетова светлина от слънцето (𝝀=290-315 nm). Навън, където сме еволюирали, тя е в изобилие и е факт, че сме се адаптирали към този източник на витамин D. Храната ни по дефиниция е бедна на този витамин и е много спорен ефектът, които има перорално приетият като хранителни добавки. Много подробно писах за това в BG-Mamma преди време.
В последните години се говори много активно за нуждата от слънцезащита. В същото време е невъзможно (а и неразумно) да се крием изцяло от дневната светлина и лъчите на слънцето. Къде е балансът?
Ето един парадокс: озитата (както се наричат белите австралийци) не бяха чували за слънцезащита (защото копираха аборигените, на които слънцето не им влияе толкова силно), докато не откриха дупката в озоновия слой в края на 70-те. До тогава те се славеха с добро общо здраве и добри показатели на серумните нива. След това те пощуряха да се мажат дебело с всякакви кремове, в което сам се уверих, докато живеех там. Сега озитата са сред нациите с най-остър дефицит на витамин D!
Да, вярно е, че на ултравиолетова светлина се приписва способността да предизвиква мутации в копирането на клетъчната ДНК, но това прави и глюкозата от сладките, а не съм чул някой да ги e забранил. Решението се крие в нашия сън — през осемте часа в леглото, тялото и мозъкът ни се пречистват от точно тези грешно копирани клетки. Щеше ми се това да се случва и с последствията от сладкото.
Освен това слънчевата светлина е средството, благодарение на което синхронизираме биологичния си часовник (и причината да ни е трудно да се адаптираме при смяна на часа през март и октомври) към реалността, защото циркадният ни ритъм е малко по-къс (в резултат на забавяне въртенето на земята — ето колко бавно се адаптираме).
Намирайки се в нашите ширини, избягвай продължително излагане на пряко слънце между 11 и 16 часа (между юни и август) без никакво защитно средство. През останалото време може да прекараш половин час на открито в оскъдно облекло. С други думи: намажи се след като стигнеш на плажа или на поляната, където ще се разсъбличаш, а не още вкъщи. Времето е достатъчно ултравиолетова светлина да направи магията и кожата ти да синтезира така нужния холекалциферол.
Не изпадай в истерия, ако детето се покаже на слънце за 5 минути дори и в рисковите часове. Въпросът е след това наистина да остане на сянка. Продължително излагане (над 30 минути) на ръце, крака, глава, врат без защита е вече рисково и няма да компенсира ползите, които носи. Прекаляването със слънцето отключва защитни реакции (потъмняване — средство за естествена защита, което тъмнокожите са развили, образуване на бенки и лунички — подобен процес на отделния индивид, загрубяване на кожата — форма на защита на епидермално ниво), които с времето ни предпазват от вредното му влияние.
Какви са твоите основни препоръки за хранене през лятото?
Забрави за сладкото и алкохола. Глюкозата е причина панкреасът да произвежда повече инсулин за превръщането ѝ до енергия. С времето това може да доведе до инсулинова резистентност (пред-диабетно състояние), а инсулинът е инхибитор на диурезата (способността на бъбреците да изхвърлят течности, отпадъци и соли), заради което се повишава кръвното налягане. Това е особено опасно на топло и е много показателно по обилното потене, което едва смогва с терморегулацията. Сладоледът и безалкохолните напитки са най-коварни в този смисъл, защото не разхлаждат, а те правят зависим от захарта. Студено кисело мляко със замразени ягоди или череши разхлажда хиляда пъти по-добре от най-скъпия сладолед през лятото.
Кафето и цигарите са опасни по принцип, но през лятото има още повече причини да ги избягваш. Една от тях е, че според традиционната китайска медицина (ТКМ) те внасят огън в тялото. Докато се опитваш да се справиш с 39℃ на сянка в Русе това малко не ми се връзва…
Наблегни на зеленчуците с лека или без термична обработка и намали месото и готвените ястия. Не са случайни Богородичните пости първите 2 седмици на август. Прочети какви храни са позволени и опитай да постиш. Трактовката на ТКМ само потвърждава това, защото храните, расли над земята привнасят въздух в тялото и го охлаждат, а месото и готвените — огън. Нека всеки сам направи своя избор.
Изхвърли дезодорантите с алуминиев оксид, които пръскаш или нанасяш под мишниците си. Потта е да излиза, а не да се задържа. Ако не мирише приятно, след душ се мажи с лимон (резен, сок, етерично масло — каквото ти понася и дава резултат) и нека потта се лее. Благодарение на нея не правиш температурен или слънчев удар.
Как да останем хидратирани в горещините?
Пий зелен или ментов чай (горещ, като моя сега, топъл или на стайна температура), защото той хидратира по-добре от голата вода, която и без друго е скучна на мнозина (и за това те прибягват до всякакви напитки, които само влошават нещата). Водата (газирана или натурална) при стайна температура с щипка сол, листа мента, резен лимон или друг любим плод е също много добър вариант. Айрян със сол е също прекрасен особено, ако имаш склонност за ниско кръвно.
Набавяй си електролити — готови разтворими продукти или просто сол и магнезий. Солта може да я получиш с кристал морска сол в споменатата напитка. Аз я слагам даже в чая. Магнезият е малко по-щекотлив. Черният шоколад (над 85% какао) е прекрасен, но захарта в него си е захар. Затова хубава и евтина добавка е магнезиевият цитрат (силен лаксатив е, но дозата може да се разпределя на 2-3 приема и, дори се надвиши препоръчаното количество, тялото ще изхвърли излишъка).
Споменатите безалкохолни превръщат второ поколение в абонати на захарната индустрия. А при напитките с незахарни подсладители, нещата са още по-страшни. Те объркват панкреаса, който произвежда инсулин, за да разгради сладкото (нали езикът това усеща и му казва). Като обратна връзка хипоталамусът му казва „няма енергия“ (защото тези подсладители главно не се метаболизират от черния дроб). За това панкреасът бълва още повече инсулин и се стига до пред-диабетно състояние с високо кръвно у 12-15 годишни, които, само защото вейпват, нямат симптоматиката на високото кръвно (никотинът сваля кръвното), и правят микро-инсулт на студентската скамейка преди да са станали на 30 години и губят зрение или слух, ако са късметлии. Но това е много дълга тема.
И един финален, по-личен въпрос - къде ще те отведе тази година твоето „лято под открито небе“?
С Клемон кроим планове за Дижон и Варна — нашите родни места. Вибрациите на мястото, където някой е роден остава до смъртта в пулса на сърцето ни. Осъзнато или не, всеки търси този малък синхрон, който се постига само в родния край. Ще посетим и нещо ново, защото непознатите места ни развиват и правят силни. Това още не сме решили, но със сигурност ще се разхлаждаме с кисело мляко със замразени плодове и натрошени какаови зърна. А навън е животът, пълен с хубави изненади!
Можете напълно безплатно да зададете въпрос на Ники Суков и да получите консултация в тази тема в Специалистите говорят! Тук ще откриете изключително полезна информация и съвети, базирани на холистичен подход към храненето.
Лято под открито небе - специален проект на BG-Mamma