COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 617
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 575
Ето на какво попаднах в търсене на дезинфекция на маски

# 1 576
Здравейте, купих си марули,  но сега като ви четя май никой не купуваи не яде. Ако ги сготвя дали ще станат за ядене.

Ние ядем+ пресен лук и чесън. Кисна във вода и сода.
Ягоди също ям. Измива обилно и правя шоково топла и студена вода.
Все повече намалявам усилията, защото наизлязоха статии, че от храна няма констатирани заразени.

# 1 577
А аз вместо марули си купих айсберг-пакетиран.
 а в какви пропорции правите водата със сода?

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 12:50 от reninel

# 1 578
dilara1319, дизенфектанта на Хайтман не беше ли само антибактериален за пране? Не зная дали трепе вируси, но няма ли опасност да дразни кожата на лицето?
Мисля, че е по-добре да ги пръскаш със спирт 70%

ПС Видях, че в някои реклами пишат и срещу вируси, но в упътването липсват вирусите. А това не изглежда да е коректно.
Цитат
С дезинфектанта от Хейтман, ще можете да защитите себе си и вашето семейство от повторно заразяване и ре-инфекции на кожата от гъбички и бактерии, той гарантира максимален ефект дори и при ниски температури.
https://remedium.bg/brand/810/heitmann.html
Ето това е спрей дезинфектанта на Хайтман, който ползвам аз за маските си, тези могат само с пръскане. Може би ще започна само със спортен разтвор 70% да ги пръскам. Иначе имам от скоро и такива за многократна употреба двупластови са, отвътре памук, а отвън нетъкан текстил. Тях ги пера с прах за ръчно пране и водата не е хубаво да е вряла, около 60 градуса някъде.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 14:04 от dilara1319

# 1 579
Купувам, каквото им се яде на домашните, беля, каквото мога, другото мия обилно с вода. Детето ми има сериозен проблем с изхождането и трябва да яде постоянно пресни зеленчуци и плодове. Няма как да ги огранича, заместя и прочие, още повече, че аз не вярвам в необходимостта от това.

# 1 580
А аз вместо марули си купих айсберг-пакетиран.
 а в какви пропорции правите водата със сода?

И аз редувам маруля с айсберг.
Пресни салати, репички, лук... в 1 кофа с вода и 2 лъжички сода. Пробвах и с оцет. Това е за лично успокоение, като плацебо, според мен.

# 1 581
Благодаря Simple Smile ,а за гаргарата вода и сода?

# 1 582
Алкализира устната кухина, но надали е достатъчно. По-скоро - успокоение, че е положена грижа.

# 1 583
Все повече намалявам усилията, защото наизлязоха статии, че от храна няма констатирани заразени.
Нужно ли е да вярваме на статии, когато можем да направим елементарна логика между фактите. А те са:

1. Повтаряното до безкрайност "Мийте си ръцете с вода и сапун".
2. Ръцете са повърхности, които могат да се заразят.
3. Заразени ръцете в пряк контакт с устата/очите могат да причинят зараза.
4. Плодовете и зеленчуците са повърхности, които могат да се заразят.
5. Плодовете и зеленчуците трудно могат да се опазят да не попаднат в устата.
6. Вирусите се запазват на повърхности от часове до дни.
7. Вирусите на студено се запазват активни по-дълго.
8. Пресните плодовете и зеленчуците обикновено се съхраняват на студено за да се запазят
... много още

Трябва ли да обяснявам логиката?

Дори СЗО си промени мнението наобратно и за ръкавиците и за маските та дори и за мнението си от самото начало, че този вирус не бил заразен. Какво остава за статия на журналист интервюирал случаен "разбирач".

# 1 584
Отчет няма да ти давам какво чета и вярвам.
В споменатите повърхности Никъде не се включват зеленчуци и плодове.

# 1 585
Ето на какво попаднах в търсене на дезинфекция на маски
Много полезна статия, благодаря!

Там дават и линк към статия на американските здравните власти  за изследване на методи на дезинфекция.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/ppe-strategy/decon … -respirators.html
Цитат
Автоклавиране, суха топлина, изопропилов алкохол, сапун, сухо микровълново облъчване и избелване
Обеззаразяването с помощта на автоклав, 160 ° С суха топлина, 70% изопропилов алкохол, микровълново облъчване и сапун и вода предизвика значително разграждане на филтъра както на FFR, така и на нивата на проникване на частици, не отговарят на нивата, които NIOSH би позволил за одобрение. Обеззаразяването с белина предизвика леко влошаване на ефективността на филтрацията и създаде миризма, която не би била подходяща за употреба [2, 7].

Аз прах на ръка с домашен сапун еднократните китайски от нетъкан текстил - натривам добре със сапуна и с гореща вода от чешмата накисвам за 10- 20 мин. После само с тръскане във водата ги прах, без да търкам. Една я залях с вряла вода да пробвам - изтъня много и не посмях после да я ползваме.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 21:09 от Diorela

# 1 586
Моята елементарна логика е следната - зеленчуците и плодовете отиват в стомаха, където ако случайно има някой останал микроскопичен вирус, той умира от стомашната киселина. Разбира се, гледната ми точка е на човек, който няма хронични заболявания и респективно не счита, че е застрашен от умиране.

Ръкавици и маски нося, освен това дезенфикцирам на поразия. Връзка с плодовете и зеленчуците, които са опаковани, лично аз не виждам.

# 1 587
  • In the land of Never Never
Салати от маруля и ягоди си купувам редовно. Киснене във вода със сода или сол, и обилно миене.
Трябва на всички да е ясно, че този вирус няма да отмине за месец-два, с карантината или малко след нея. Той ще остане с нас в годините напред, като грипа.
Сега просто държавите се опитват да спечелят време, за да не се претоварят здравните системи, защото тогава не може да се окаже адекватна помощ на заболелите. Което виждаме как се случва в много страни. И евентуално да се намери лечение и, дай Боже, ваксина. Не ясно даже дали имунитета на прекаралите заболяването ще ги пази - за известно време, или винаги, или изобщо не ги пази.
Така че, нека да вземаме мерки с дезинфекция и хигиена, за да избегнем колкото може по-дълго заболяването.
А сега е времето да се подсили организма и имунитета с пресни плодове и зеленчуци. Вирусът ще го има и лятото, и есента, и това ще продължи доста.
Като не купуваме, ние съсипваме и производителите на плодове и зеленчуци, задълбочаваме кризата. Наистина, добре би било да се приемат по-високи изисквания към производителите, служителите им да използват ръкавици, да носят предпазни маски, и т.н. за да се избегне евентуалната възможност да се разпространява заразата от такава продукция. Това би успокоило повече хора. Може би някои го правят, би трябвало да е така, ако са отговорни.
Разсъждавайки логично, установено е че вирусът се задържа най-дълго върху гладки повърхности - пластмаса, метал. Зеленчуците, които не могат да се мият, като марулите, магданоза, са порести, не са гладки. И обикновено минава време, докато стигнат от производителя до купувача. Така че, мисля си, едва ли те са развъдник на вируси. Особено ако са опаковани в пликове.
Но всеки решава за себе си.

# 1 588
Моята елементарна логика е следната - зеленчуците и плодовете отиват в стомаха, където ако случайно има някой останал микроскопичен вирус, той умира от стомашната киселина. Разбира се, гледната ми точка е на човек, който няма хронични заболявания и респективно не счита, че е застрашен от умиране.

Ръкавици и маски нося, освен това дезенфикцирам на поразия. Връзка с плодовете и зеленчуците, които са опаковани, лично аз не виждам.

Но първо минават през устата. Ако е безопасно, защо непрекъснато ни повтарят да не си пипаме устата, носа, очите?

Glikoza, установено е , че най дълго издържа във влажна среда.
Наистина никой не иска да каже правени ли са изследвания колко се задържа върху свежи продукти, защото те имат някаква степен на влага. Изследваха отходните води, но не изследваха върху храна.
Спомням си един клип, в който американка в Ухан каза, че има стая за карантина и всичко, което купи, сто 4 дни в тази стая. Не се разбра, обаче, дали в Ухан така са били инструктирани, или това си е нейно решение.

ПС
Хубаво е, че споделяме мнения, информация и това помага човек да прецени по-добре какво да прави.

Добре, че от изследването на полицаите се оказа, че у нас вирусът е малко разпространен. Дано да се запази така, че ако стане като Италия и Испания, ще забравим въобще да разсъждаваме на тази тема.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 20:48 от Diorela

# 1 589
Glikoza “Трябва на всички да е ясно, че този вирус няма да отмине за месец-два, с карантината или малко след нея. Той ще остане с нас в годините напред, като грипа.“

Това не е много сигурно. Къде има официални данни? А и SARS-2  не е е грип.

Diorela, да, но мисля, че жените в хипермаркетите са изложени на доста по- голям риск, защо не тестват там, особено в София, където е огнището. Те са в контакт с много хора, повече отколкото полицаите.

Общи условия

Активация на акаунт