COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 335
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 3 045
Повечето ми познати спазваха завишена хигиена, но им омръзна и спряха. Според мен сега е много по-опасно от миналата година - и като брой заразени, и като брой контактни, които, поне покрай мен, най-спокойно ходят по магазини, аптеки, из паркове, таксита, че и в градския транспорт.
При днешните ни бройки заразени и починали не виждам причина за разхлабване на личните мерки, обществени отдавна няма.

# 3 046
  • пустинята Гоби
С риск да стана досадна, ама първо вече има ваксина и второ, вируса се предава по въздушно-капков път. Маска и дистанция -+ бърсане (измиване на ръцете) са достатъчни.

Иначе си права - сега риска е много по-голям, делтата е по-заразна. Което не означава, че може да се заразиш, ако не си измиеш със сапун плодовете.

# 3 047
Във София вероятно даже е най-добре в сравнение с другите градове, тъй като процента ваксинирани е най-голям. Аз не ползвам градски транспорт и не знам скоро дали ще ползвам. Така определено ми е по-спокойно.

# 3 048
  • София
И тук да попитам. Проверих темата назад, но никъде не открих кои са центровете за поставяне на ваксина. Може ли да ми помогне те с тази информация.

# 3 049
Тъй като не пишете за кой град ви интересува, най- лесно и бързо Гугъл търсене " центрове за ваксинация"

# 3 050
Здравейте!
Година и повече след разпространението на вируса искам да попитам съвсем сериозно - има ли яснота вируса задържа ли се по плодове, зеленчуци, месо и други повърхности? Имам предвид проучвания, а не лични мнения.

# 3 051
Здравейте!
Година и повече след разпространението на вируса искам да попитам съвсем сериозно - има ли яснота вируса задържа ли се по плодове, зеленчуци, месо и други повърхности? Имам предвид проучвания, а не лични мнения.

Задържа се за кратко. За дълго - в специални условия. Вирусът си плува в капчиците слюнка и ако някой се изкиха или пипне с накихани ръце домат ще му предаде малко вирус. Да де, ама от там нататък вирусът нито има крачета и лопатки да се вкопае в домата, нито може да го зарази и да се размножи в него. Седи си отгоре и ти като си измиеш домата и той отива в канала. Неща, които не се мият (кутии, консерви и прочее има някакъв минимален шанс да задържат за известно време вирус). Дезинфектирай със спирт и си ОК.

# 3 052
За плодове и зеленчуци май има някакъм риск, ако се поливани с отпадни води. А някакво ново инфо относно питейната вода? Тук продължават така да я блъскат с химикали за дезинфекция, че изглежда бяла и я усещам като мазна.

# 3 053
Тук продължават така да я блъскат с химикали за дезинфекция, че изглежда бяла и я усещам като мазна.
Това къде е? В пловдив имахме този проблем няколко пъти миналата година, не можех да си измия като хората чиниите ръчно - имах чувствоо че самата вода е мазна. Сега е само бяла и мътна сигурно от хлора. Но мазното от какво е?

# 3 054
Е, и това имах предвид - налага ли се да се дезинфекцират със спирт покупките?
Здравейте!

Задържа се за кратко. За дълго - в специални условия. Вирусът си плува в капчиците слюнка и ако някой се изкиха или пипне с накихани ръце домат ще му предаде малко вирус. Да де, ама от там нататък вирусът нито има крачета и лопатки да се вкопае в домата, нито може да го зарази и да се размножи в него. Седи си отгоре и ти като си измиеш домата и той отива в канала. Неща, които не се мият (кутии, консерви и прочее има някакъв минимален шанс да задържат за известно време вирус). Дезинфектирай със спирт и си ОК.

# 3 055
  • София
Не, не може вечно да живеете в стерилна среда.

# 3 056
Не се налага, но успокоението и ведрото настроение са много полезни и няма лошо да пръснеш с пръскалото няколко покупки.

# 3 057
Средата не става стерилна с миене и пръскане на продуктите и завишена хигиена.

# 3 058
Тук продължават така да я блъскат с химикали за дезинфекция, че изглежда бяла и я усещам като мазна.
Това къде е? В пловдив имахме този проблем няколко пъти миналата година, не можех да си измия като хората чиниите ръчно - имах чувствоо че самата вода е мазна. Сега е само бяла и мътна сигурно от хлора. Но мазното от какво е?
Не сме в Пловдив, друга част на страната. Идея нямам с какви химии я третират, но от доста време ни е така водата, може би от втората вълна насам. Също в някои периоди е по-зле. Не я пием, гадна е. В магазина до нас ми бяха казали, че не смогват да зареждат минерална вода, никога преди не са продавали толкова. За миене също не ми харесват резултатите, даже и миялната не се справя нормално.

AnnaGaudi, покупките може да си ги почистваш както преди пандемията - няма кой знае каква разлика дали някой се е изкашлял отгоре им, или са притичвали по тях плъхове и хлебарки. Въпреки че аз покрай пандемията открих, че ми е по-лесно да минавам със спирт някои неща, вместо да ги мия.

# 3 059
  • София
Средата не става стерилна с миене и пръскане на продуктите и завишена хигиена.

С миене на ръце не, защото би трябвало да са се миели и преди короната, но с постоянно дезинфекциране ДА.

Общи условия

Активация на акаунт