Шестокласници 2019/2020 Тема 2

• 32 098
  • 769
  •   1
Отговори
# 495
това го бях намерила назад в темите
да ме прощава авторката
Скрит текст:
Как се пише теза:
Алгоритъм по помагала и учебници не съм виждала, но тъй като учениците ми години наред ужасно се затрудняват на тезата, се принудих да подготвя нещо, с което да им помогна. Направила съм го в няколко стъпки.
1 стъпка- отговор на въпроса от заданието с 1 изречение.
2 стъпка - Допълване и разширяване на изречението с ключови изрази  и твърдения, запомнени или записани при анализа на творбата.
3 стъпка - Откриване на изразните средства и включването им в тезата.
4 стъпка- придаване на завършен вид на цялото изказване.
Примерно задание на теза: Разтълкувайте в 3-4 изречения авторовите внушения в стиха:
... не трае/ да гледа турчин, че бесней
над бащино ми огнище.
1. Героят е патриот, който не може да търпи робското положение на народа
2. Родното място на лир. герой е физически и духовно завладяно от потисници. А родното пространство е скъпо и свидно на сърцето му и това определя неговата готовност за саможертва.
3.
а) експресивен глагол "бесней". Белязан с изразено негативно въздействие и е натоварен със силно отрицателно съдържание.
б) Синекдохата "бащино ми огнище" разкрива колко мило е родното място на героя.
Теза: Родното място на лирическия герой е физически и духовно завладяно от подтисници, които поругават святостта на родното пространство. С експресивния глагол "бесней", натоварен със силно изразено отрицателно съдържание, лирическият герой очертава мащабите на народната участ. Синекдохата "бащино огнище" подчертава колко свидно и скъпо на сърцето е родното място за бунтовника и това определя неговата готовност за саможертва в името на свободата.
и
 Отнякъде съм копирала това като алгоритъм за тезата.   Чакайте, че не знам как да го поставя. Ще го преразкажа.
  Започва се с обявяване на името на автора на текста
" Цитираният откъс/стих е от произведението... на....
  Внушава идеята за ....
  Изразните средства.... /инверсиран епитет,    антитеза..., .../ внушават това и това... 
  Този откъс /стих е типичен израз на... "

# 496
Лилла, прочети назад темата, май  обсъждахме школи и курсове - за и против Simple Smile За лятото конкретно също се зачекна темата... Аз съм против каквото и да е учене през лятото, дори и преди 7 клас.

Разпитах големия кога се взема теза в училище, каза, че няма спомен да са го учили специално. Дано са ви читави учителите и да подготвят добре децата!

Според мен, това е остаряло. Изразните средства са трудни на децата за запомняне, и точно ще трябва да се наизустят. Преди са носели допълнителни точки, вече не. Пак казвам, не ми е силна  литературата, но по добре да се напише какво детето разбира, а не да се използват непознати думи като "синекдот"

# 497
  • София
Напълно споделям мнението на MollyBy. За мен тези тези за неразбираеми какво носят за знанието на децата. На мен също едно време развиването на литературен въпрос не ми беше силата, ненавиждах това, "какво е искал да каже автора"... , а четях книги постоянно. Виж математиката е голямо удоволствие за мен, но за съжаление синът ми май не е наследил това Grin

Замислих се снощи, че може би твърде го натискам наистина. Ще му дам почивка, само да чете книгите. Но края на август ще трябва да порешава задачки, че на 5 септември  е входното в Регалия. Иначе исках да го запиша на програмиране е ИТстеп, но заради удължаване на извънредната обстановка няма да има присъствени.

# 498
При нас госпожата задаваше въпроси за тези  по подобен начин. Примерно - разтълкувайте какво има предвид автора под ( или внушението ) "" ""  и имаше даден ред или няколко думи от произведение . Примерно - златното палто на Серафим или какво се влага под думата - "опитомявам"  в Малкия принц, по-старите тези не ги помня , но писаха за всяко произведение поне по една теза за домашно. Някои , на синът му се сториха абстрактни - примерно за палтото , трябваше да взема участие. Ама писа. Според нашата госпожа няма да ги махнат.  Същото казаха и познати чиито деца ходят на уроци. Според госпожата ни от уч-ще не е необходимо да се ползва терминология. Трябва да е ясно и кратко. Пък и синекода, хронотоп според дъщеря ми се изучават обстойно в гимназията. Ние навремето сме писали отгвор на литературен въпрос, децата сега пишат теза. Къде да е по -лесно от това, нали трябва да се научат и изводи да правят от прочетеното. Иначе едно свободно писане с отворен въпрос няма на матурата.
Моето не е ходило до сега на уроци , но май май седми клас ще се наложи. Вчера, като прави за проба НВО бел, забелязах, че ако беше наясно с рамката, подредбата , стилът на задаване щеше да се справи по- лесно. Значи и това е от значение, както изпитите за ниво език. Това е нещо , на което аз не мога да го науча. Дъщеря ми, което е минавала матура, ми обясни някои неща, явно си има тънкости, но тя не е ходила на уроци, понеже учителката й по бел в училище беше много точна. А тази на сина ми е малко разпиляна .

# 499
_re_ge Аз не казвам, че ще махнат тезата, а че изразните средства не е нужно да се пишат в нея?

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 12:07 от MollyBy

# 500
Моли, има го златното палто, точно това като акцент май трябва да се тълкува от учениците.

# 501
Моли, има го златното палто, точно това като акцент май трябва да се тълкува от учениците.
Пак казвам, че не разбирам много, нямам такова мислене. То тъй като тази година ми се наложи, а и другата ще продължи Simple Smile, та четох доста, разисквах с учители и т.н. В последното изречение казва, че може да му дадат "златно" ... Не мисля, че това е акцента. Не съм го засякла и в готова теза Simple Smile На мен ми звучи като лично разсъждение на някой учител или на този който пише Simple Smile)) Не знам. Ще ги обсъждаме цяла година тези подробности.

Добре де:) Съгласна съм, че трябва да се спомене, но САМО ако тезата е на това последно изречение Simple Smile

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 10:40 от MollyBy

# 502
Е, няма как да е лично разсъждение на учителя, все пак част е от речта на героя. Не може да не се обърне внимание.

# 503
Моли както казах госпожата им даваше нещо като тези на всяко произведение и това за палтото споменах като една от темите за теза,  защото са ми по-пресни заедно с Малкия принц . (Както казах въпросът беше какво влага Екзюпери в думата 'опитомявам" . По Автобография беше нещо свързано доказателставата че земата е кръгла според учителя , все подобни ) . Тя го формулираше като въпрос с отворен отговор и държеше на някаква структура на писанието и съответно  да прочете кой какво е разбрал .
Явно е нещо много важно "златното палто"  защото сега, като почнах да търся откъде да копирам направо този цитат за палтото, попаднах на доста материали разсъждения , дори книга намерих издадена с име "Златното палто на Серафим ".  Ненапразно госпожата им го дала като въпрос с отворен отговор. Синът ми беше писал, че Серафим е обикновен човек и колко и да е добър, щом си мечтае за златно палто явно не е съвсем идеален. ( Пък и е пиел - също подкрепено от текста ). Значи  всеки от нас носи и добро и лошо. Госпожата го е харесала.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 11:01 от _re_ge

# 504
  • На морето!
Ето и от мен синтезирана информация за тезата:

Скрит текст:
Как се пише отлична теза за Националното външно оценяване след 7. клас
Всяка година се провежда Национално външно оценяване за 7. клас – изпит, който оценява способностите на учениците и който дава възможността за прием в желаното училище.

Националното външно оценяване по български език и литература включва два модула – тест за замерване нивото на компетентностите по български език и литература и преразказ на неизучаван текст с дидактическа задача.

Особено внимание се отделя на последния въпрос от първи модул, който изисква от кандидат-гимназиста да напише теза въз основа на даден цитат от изучено произведение на български автор. Правилно структурираната, логически обоснованата и аргументирана теза е ключ към получаването на максимален брой точки – общо 6.

Образователен център „Отличник“ публикува изискванията за написване на отговор на литературен въпрос (теза) по критерии и компетентности за максимално оценяване на кандидат-гимназиалния изпит:

1. Началното изречение трябва да включва основни ключови думи и изрази, заложени в самото условие на задачата.

2. Включете жанра на творбата в зависимост от това, дали е епическо или лирическо произведение: повест, разказ, фейлетон, пътепис; ода, балада, елегия, поема.

3. Тълкувайте смисъла на заложения във въпроса цитат, като използвате аргументи и съждения, които отговарят на критическия анализ на произведението:

– Какъв е основният смисъл на цитата?

– Какви изводи може да бъдат направени въз основа на цитата?

– Какви са използваните художествени средства (метафора, метонимия, риторичен въпрос, епитет)?

4. Оформете отговора си, като използвате:

– основно глаголно време – сегашно историческо;

– висока езикова култура – правописна, граматическа и пунктуационна норма;

– графическо оформяне на текста – яснота и четивност на изказа.

5. Отделните изречения да са изградени в контекстуална цялостност, всяко едно от тях да има смислова и логическа свързаност.

6. Не трябва да се употребяват:

– въвеждащи думи с подчертана авторска позиция:

Пример: Според мен; По мое мнение; Аз мисля, Писателят иска да каже;

– преразказ или елементи на преразказ;

– съдържанието на цитата, а да се тълкува чрез научнокритически анализ.

За улеснение на бъдещите кандидат-гимназисти се публикуват примерни разработки на тези на произведения, изучавани в задължителната учебно-изпитна програма по литература:

Примерна теза:  Запишете с две-три изречения какво внушава стихът от „На прощаване в 1868 г.“: „Пътят е страшен, но славен“

Примерен отговор: Посланията на стиха от поемата на Христо Ботев „На прощаване“ внушават категоричния и решителен избор на бунтовника да поеме по пътя на саможертвената гибел. С тази антитезисна метафора се разкрива идеята за извоюването на свободата като висш синовен дълг към народ и родина. Пътят на бунтовника е изпълнен с драматични предизвикателства, защото може да загине, като жертва живота си. Неговият саможертвен подвиг го обезсмъртява в народната памет, което показва най-висшия му идеал – да се бори и умре за свободата на отечеството си.

Примерна теза:  Запишете с две-три изречения какво внушава изразът от „По жицата“: „Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!“

Примерен отговор: С реторическото възклицание от разказа на Йордан Йовков „По жицата“ се внушава идеята за мъката, съчувствието и надеждата, които съпътстват човека през житейския му път. Човеколюбието и състраданието като нравствени ценности характеризират образа на Моканина. Обръщението му към бог е вопъл на отчаяние и безпомощност, които изразяват трагизма в човешката участ. Това е болезнена въздишка на съпреживяно нещастие по видяната човешка мъка. Светът се осмисля като алегория на човешкото страдание.

Лятото няма да ходи на школи и уроци моят син. Ще попреглежда уроци в уча.се, ще чете и ще тренира. От септември предполагам ще започнат школата по БЕЛ и Математика.

# 505
Оффф много задълбахме в тази теза Simple Smile Аз само последно Simple Smile (да не се заричам) Честно, колко от децата, могат да напишат такава теза, с такива изрази като "антитезисна метафора", "болезнена въздишка на съпреживяно" , без да са я наизустили предварително?

# 506
  • Пловдив
И нашата учителка даваше след всяко изучено произведение да се пише теза. Самуил пишеше със свои думи, без възвишените изрази, които и аз смятам, че биха могли да се възпроизведат само ако са наизустени. Тя му ги харесваше и го хвалеше. Може би като един вид подкрепа, да не го откаже да пише. Далеч съм от мисълта, че са му били перфектни. Но така или иначе ще ги учат по-обстойно в 7 клас. Та хич не съм се и притеснила.

# 507
Lulumba, възхитена съм от детето, решило 22 задача, искрено се радвам, че има такива деца! Моята е скарана с математиката и не вярва,че някой може да реши втори модул, дори ми пуска разни колажи от Фейсбук и Инстаграм от типа на : "Ако някоя е решила 22 задача, твърде умна е за теб!"

# 508
Здравейте и от мен Simple Smile Аз се възползвам инерцията от училището и съм се разбрала с нашата девойка до средата на юли всеки ден да се занимава с по малко БЕЛ и математика. Естествено мечитите ми за занимаване по час с едното и другото не се сбъдват, всичко се върши максимално бързо, ако сгреши някоя задача, не се връща да си търси грешките, а трябва аз да се мъча да ги търся в разхвърляните й писания. Преразказите също ги пише колкото се може по-бързо, почти никога не се връща да прочете какво е написала, колкото и да й говоря. Но, има време, ще й дудна Wink

Записала съм я в Регалия по математика, по БЕЛ в школа "Маре" в Редута, там ходи от шести клас и й харесва госпожата. Много се чудех дали да не тръгне на частни уроци, но така и не намерих препоръчани учители из интернет.

# 509
Хей анима и ние бяхме в Маре миналата година. Госпожата беше много готина и допадаше и на моята дъщеря, но нещо не ми достигаше. Може би интензивността и настоятелността. Та за тази година мислим други варианти. В коя група бяхте вие? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт