Сол във водата?!

• 9 178
  • 171
  •   1
Отговори
# 105
Само прочети това:
Има обаче и други обичаи, от които пострадали деца все още постъпват в детските отделения. Например още през първата седмица новороденото се осолява навсякъде, включително и в гънките, за да не миришела кожата му, като порасне! В резултат кожата на бебето се зачервява силно - като при първа степен изгаряне, а на места повърхностният й слой се свлича и се появяват капчици кръв. А солта се просмуква през кожата и предизвиква тежко отравяне. Едно новородено загина в клиниката часове след като бе поръсено с две шепи сол. Затова, ако някоя ''знаеща'' баба или съседка ви посъветва да направите тази глупост, предложете й да наръси със сол своята кожа, и то на най-нежните места. Лекари от Шумен водят борба за живота на бебе на един месец. То е разтрито със сол и от  това кожата по цялото му тяло е силно разранена. Малката Минка Тодорова е от с. Янково. Тя е трето дете и по стара българска традиция кожата й била натрита със сол – за да не се изпотявала, когато порасне. Майката на момиченцето не е искала да се прави това, но свекървата настоявала и се наложила.Кожата на Минка е като попарена и очакваме да тръгнат инфекции, каза вчера д-р Парашкева Вичева, шеф на детското отделение. Преди време медиците не успяха да спасят тримесечния Денис от с. Марково. Бебето починало в адски мъки след солидно осоляване вкъщи.
Миналата година от осоляване са починали 7 бебета в страната. Безумната традиция новородените да се разтриват със сол продължава да се шири в малките градове и села. Понякога педиатрите са безсилни да въздействат на родителите.Доц. Емилия Христова, шеф на клиниката по неонатология:
''Осоляването на новородени бебета, което продължава в някои райони на страната, е изключително сериозен проблем.
От солта се получават тежка дехидратизация на нежния детски организъм, инфекции, имаме случаи и на внезапна смърт на бебето.Тази стара българска традиция говори за ниската  ни медицинска култура. Ние, детските лекари, просто не можем да се справим с осоляването на бебетата. След няколко смъртни случая проведохме курсове за обучение на неонатолози и педиатри.''

# 106
горките дечица Sad

# 107
ще се предадеш, ако не те е грижа за детето - напъждам ги на 100%

# 108
  • Букурещ
Какво значи да се предадеш- ами нали става въпрос за твоето дете! Няма да се повтарям- горе са ти обяснили, че е не само ненужно, а и опасно за детето.

Аз лично първо бих обяснила спокойно, но ако се продължава с атаките- и аз като bubanka- ги отсвирвам на секундата, а пък нека съм невъзпитана. Компромиси с детето си не правя.

# 109
Лиан, моля те, прояви здрав разум и не се поддавай на тези инквизиторски методи. Родила си здраво и право дете, недей за Бога да му причиняваш такива мъчения и недай си Боже да пострада по- лошо. Възможно ли е хората да вярват на тези неща???? Просто недоумявам!!!!!!!!!!!! Дръж бабите по- далеч от малката душичка. Надявам се да отгледаш едно добро , умно и най- вече здраво дете. Успех!!!!

# 110
Какво значи "Ще се предам"??? Shocked Ти ли си му майка на това дете или кой? Решенията взимаш ТИ - да им е ясно. Бъди по-твърда де...

За и против? ooooh! Тъп въпрос - самата връзка между солта и потта е супер глупава.

# 111
Здравейте всички настоящи и бъдещи мами! Много разчитам на вашите мнения и коментари! Бременна съм в шестия месец и наскоро разбрах, че имало традиция за "осоляване" на бебетата, за което свекърва ми и съпругът ми настояват (въпреки че има още доста време), а аз не искам и много се страхувам, защото четох, че само миналата година 7 деца са починали от адско осоляване. Само да поясня, че те не искат бебето да се осолява "Като пържола" (извинявам се за израза), а само да се слага по една шепа сол във водата - било много полезно за кожата, против "мирисане" на бебето, пъпчици, подсичане и т.н. Само да поясня, че явно това е много разпространен обичай в Пловдивския край (където съм омъжена), а аз съм от Северна България и не съм осолявана и смея да кажа, че нищо не ми е станало (напротив, почти не се потя). Така че извинявам се, ако за някого звучи глупаво, но наистина ми се иска да чуя вашите мнения. Благодаря!

# 112
Кажи им, че това е повече вредно , отколкото полезно  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=118802.0

Последна редакция: пн, 16 окт 2006, 10:39 от Lео

# 113
  • Ямбол
В никакъв случай не допускай такова нещо. Накарай ги да го чуят и от лекар. Това са пълни глупости и отживелици, които могат да бъдат много опасни. Накарай ги да се изкъпят те със солена вода, но когато са с някакви ранички. Порови се тук, има много теми изписани по този въпрос.

http://www.bg-mamma.com/site/content/view/682/84/

Последна редакция: нд, 15 окт 2006, 20:40 от Lilqna

# 114
АКо наистина не можеш да излезеш на глава с тях - можеш да им разрешиш по една две супени лъжици морска сол - тя загрява през зимата ... Иначе е излишно да ти обяснявам, че няма смисъл ... Дано им мине мерака, докато все още е студено Wink. Но не е зле да им дадеш индикации, че ти си майката и ... трябва да се съобразяват с твоите възгледи и желания за отглеждането и възпитанието на детето.

# 115
Не позволявай подобна щуротия Tired

# 116
Аз не бих допуснала подобно нещо, пък ако искат всички да ми се сърдят.Първо е много опасно и второ няма никакъв смисъл от това "осоляване".На твое място бих се противопоставила на подобно предложение.В края на крайщата ти си майка на детето, а не свекърва ти.Има много теми и инфо във форума по този въпрос.  Wink

# 117
 Ами ако не искаш няма да разрешиш. Първо това е голяма глупост, която е супер вредна, и второ - ти си майката и ти ще си решаваш. Просто им дай да разберат, че няма да стане това. Тия свекърви.... #2gunfire Simple Smile

# 118
Аз не бих допуснала подобно нещо, пък ако искат всички да ми се сърдят.Първо е много опасно и второ няма никакъв смисъл от това "осоляване".На твое място бих се противопоставила на подобно предложение.В края на крайщата ти си майка на детето, а не свекърва ти.Има много теми и инфо във форума по този въпрос.  Wink

Напълно съм съгласна с ками_мами.Никога не бих допуснала подобно нещо да се случи с бебето ми Naughty

# 119
Това е пълна лудост и не го допускай за нищо на света!

Общи условия

Активация на акаунт