Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 437
  • 806
  •   1
Отговори
# 375
  • София
От няколко дни чета темата, намирайки се в положението на Месечинката.
Скрит текст:
Последният цикъл ми закъсня с около пет дни-седмица,последва брутална касапница и след 14 дни- хоп, пак. Обаче на втория ден стана страшно. Няма да навлизам в подробности, но парчетата лигавица ме изстреляха днес към спешен кабинет. Органични причини няма (полипи, рани, бременност и пр.) Оргаметрил за 10 дни и после ще проверя хормони.
С Хашимото съм + хиперфункция. Последният път бяха в норма и не съм на терапия в момента. Обаче си усещам промени- виждам, че коментирате потенето, все по-често ме налягат разни тревожности, обичам да си поревавам, дразня се по-лесно. Ще стана след месец на 38 г. Рано е, казват, но според мен се започва, бавно и полека. Поръчах и аз разни добавки; в последните години грижата за себе си съм я отсвирила яко, за съжаление.

# 376
Beeps щитовидната има голям пръст в тези неща.
Преди да ми открият хипера, и на мен ми идваше на 14 дена.
Между другото, при мен полипите не се виждаха на ултразвук.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 20:49 от Lemy

# 377
  • София
На мене ми се върти главата,когато прекаля или с компютър или телефон. В началото се плашех и някак се засилваха усещанията. Сега се ограничавам,защото да си призная много обичам да играя игри на телефона. Та съм спряла и е по-добре. Иначе има едно хомеопатично вертигохил. Не съм го взимала. Другото е бетасерк. То е специално за Мениер, но помага и за световъртеж. А и още нещо забелязах голяма връзка между това,когато съм изнервена по дългосрочно и виенето на свят.

# 378
  • Пловдив
Явно си е симптом на пременото световъртежа, и не се случва само на мен. Смятам да не му отдавам толкова голямо значение и да не се фокусирам доколкото мога върху него. Но пък ако има някакви хапченца, при ей такива по-силни замотавания би ми било по-добре.

# 379
  • София
И на мен ми се случи същото като на Бийпс, ходих на гинеколог и всичко ок. Според него второто прокървяване в било неизчистена кръв от цикъла. И при мен беше много обилно, но нямах никакви съсиреци. Каза, че при нередовна овулация понякогя някакви рецептори се сбъгват. Имам и зацапвания между циклите, които са от задържана кръв в матката, показа ми я на ехографа.
Може и щитовидната пак да е откачила при мен, тсх беше 2 преди 20 дни, де да знам...

# 380
Агент, добре дошла в отбора (това за четенето) 😸
Прочетох, че това е лекарство за Мениеров синдром, мисля си, че не трябва да започваш такива лекарства на своя глава. Не зная как е при вас, но ако имаш възможност все пак да отидеш на специалист, отоневролог например.
Добре заварила, Леми Hug

Няма никаква опасност аз да почна да пия лекарство каквото и да е на своя глава - толкова да не обичам лекове (и лекари!), че не ходя на доктор ако не умирам и не пия лекарства, ако ММ не ме е погнал с гьостерицата!
В момента все още не е оптимално да се ходи по болниците ни, ще почакам да стане по-зле Grinning

А и още нещо забелязах голяма връзка между това, когато съм изнервена по дългосрочно и виенето на свят.
Ха, това и аз го прочетох някъде тази сутрин!
Ето:
"Can stress cause vertigo?
Mental stress can make many forms of vertigo worse, but will not, by itself, produce vertigo."
"Може ли стресът да причини световъртеж? Психичният стрес може да влоши много форми на световъртеж, но сам по себе си няма да доведе до световъртеж."
https://uihc.org/health-topics/vertigo-frequently-asked-questions

И още:
What is positional vertigo?
Positional vertigo refers to a variety of conditions where a change in the position of your head produces a sense of vertigo.

Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV)
The most common form is a condition called benign paroxysmal positional vertigo or BPPV for short. In BPPV when one lies down with the affected ear toward the floor, one gets a brief but very intense feeling of the world spinning around.

Какво е позиционен световъртеж? Позиционният световъртеж се отнася до различни състояния, при които промяна в позицията на главата ви създава усещане за световъртеж. Доброкачествен пароксизмален позитивен световъртеж (BPPV) Най-честата форма е състояние, наречено доброкачествен пароксизмален позитивен световъртеж или BPPV за кратко. При BPPV, когато човек ляга със засегнатото ухо към пода, човек получава кратко, но много интензивно усещане за света, който се върти наоколо.

Can vertigo be associated with the onset of a menstrual period?
Some women with Meniere's disease have worse symptoms during their menstrual period. This is not an uncommon symptom because Meniere's disease is exacerbated by salt retention, and menstrual periods are associated with salt retention
.

Може ли световъртежът да бъде свързан с началото на менструалния период? Някои жени с болест на Мениер имат по-лоши симптоми по време на менструалния си период. Това не е рядък симптом, тъй като болестта на Мениер се изостря от задържане на сол, а менструалните периоди са свързани със задържане на сол.

Простете ми куция превод, но десен бутон и Гугъл транслейт са по-лесни от авторски превод Wink
Мързелът винаги води до прогрес!

PS Още нещо интересно по въпроса!
Particle position maneuvers
The procedure consists of head maneuvers that move particles in your inner ear (otoconia) — which cause dizziness — to a part of your ear where they won't. The canalith repositioning procedure involves holding four positions for about 30 to 45 seconds each or as long as symptoms remain while you hold that position.
Маневри за позициониране на частици Процедурата се състои от маневри на главата, които придвижват частици във вътрешното ви ухо (отокония) - които причиняват замаяност - към част от ухото ви, където те няма. Процедурата за преместване на канали включва задържане на четири позиции за около 30 до 45 секунди всяка или докато симптомите останат, докато държите тази позиция.
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/canalith-repositioni … bout/pac-20393315

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 23:33 от Agent Provocateur

# 381
Agent-че, в нашия щат не може по доктори да се ходи още. Он-лайн ме преглеждаха мен. Мижем да те лажем. А по такива доктори за световъртеж никой няма да ни прати тук.  Ако прочета в темата някой да препоръча нещо, трябва аз да си го издиря тоя вид доктор. Иначе забрави.

# 382
Аз лежах в болница с псевдомениер. Поначало много трудно ме приеха. Една вечер преди тоева ми се ьави свят стана ми лошо легнах и крах. От там жцяла седмица не  можех да стана от кревата. Ставам и падам. Не можех да си завъртя главата без да пропадна. Мъжът ми ме мъкна по всякакви невролози и но без  успех. Предписваха ми бетасерк, вестибо, кавинтон, ноотропил и още куп илачи. Не само не се подобрявах но и се влошавах. Накрая личната която ми е братовчедка, каза на мъжът ми да ме закара в болницата и да не тръгваме докато не ме приемат. Четири часа стояхме в приемната. Отказах да подпиша документи че ми няма нищо и затова ме пускат. В момента в който стана ясно че трябва да ме приемат се разбързаха. От приемната веднага ме закараха на скенер. В рамките на седмица ми правиха доплер, ямр, консултираха ме с невролози, офталмолози, ушен, отоневролог. През цялото време ме разпитваха за стреса, инам ли малки деца, семейни проблеми. От лекарствата им се влошавах особено от ноотропила. Правиха ми някакво изследване като ме въртяха на едни столове , пускаха ми ток по ръцете за реакция. Накрая след десет дена ме изписаха с диагноза увреждане на някакви нервни  коренчета на нещо си , което по народному се наричало  мениероподобен синдром.  Казаха да избягвам стрес преумора недоспиване. За сведение съм с мигрена с неустановен произход. Т.е.главата ми е слабо място по принцип.

Последна редакция: пн, 18 май 2020, 11:51 от _re_ge

# 383
  • София
Аз съм имала 3-4 пристъпа на миниеров синдром (по няколко дни). Така казаха лекарите, може да е било псевдоминиер, защото наистина всичките пъти се получаваше в комбинация на силен стрес + физическо изтощение. Лекуваха ме с кавинтон и слина храна.
Но световъртежът там, нямаше нищо общо със световъртежа, който сега получавам чат-пат. При онзи, буквално всяко движение на главата те кара да се чувстваш все едно падаш. Ходила съм до тоалетна, залитайки от едната до другата стена на коридора.
Сега имам пристъпи на единично завиване на свят. Ходя си, ходя си, па по някое време ми се завие и отмине. Не е ежедневно. Ежедневно е може би сутрин като ставам от леглото (тогава и леко ми причернява пред очите). Но аз съм анемична с ниско кръвно все още и тези инцидентни неразположения съм ги отдавала на това. Не съм се замисляла, че причина може да са хормони.

# 384
Агент, вярно, че сега не е много да доктори, дано не се повтаря.
Преди няколко години и ММ имаше някакви такива проблеми, беше си в стресов период, та може и от нерви да е било, уж нищо не му откриха.
Лекуваха го с някакво лекарство в което имаше дименхидринат.

# 385
Горгонзола, изглежда ми като проблем с кръвоснабдяване на главата или кръвно. Лично от хормони не съм чувала за виене на свят и имам опит с хормони само под формата на главоболие, повръщане но никога виене на свят. Виене имах от анемия преди да сложа "мирена" и от псевдомениера. Но наистина и двете са различни. Виене съм имала от кръвно както ниско така и високо. Имам една вена близко до слухов нерв и без уред мога да кажа високо ли ми е или е ниско. Усещанията са сходни само при високо шумът в ушите е по-различен.

# 386
Дойде ми на мен,на  ден 28-ми .Явно от това е било нощното изпотяване преди две вечери.
Пия (само когато се  сетя,и обикновено от овулация до менструация),някакви билкови таблетки за хормонален дисбаланс.Не знам правят ли нещо,ама като се присетя -ги вземам.Когато се потих онази вечер-не бях пила от тях.След това ги започнах.Зорът ми е на мен от овулация до менструация..И дните около ову са ми некомфортни,имам подпиране в яйчниците,след това пък ме започва звесрски ПМС..
Ето ги хаповете.
Скрит текст:

Kaisia
Може ли името на продукта?

# 387
От 4 месеца започнах да пия добавки по схема, защото цикълът ми идваше на 22-24 дни и да ви кажа има ефект. Схемата си е моя - 2 месеца Вит. А (от М до О, за целта и БТ мерих) + вит. Е (през целия месец). 2 месеца Вечерна иглика 1300 мг. Цикълът ми е на 27 дни вече 4 месеца (пу-пу) все толкова обилен. Няма болки, няма горещи вълни. Е, настроението не е перфектно, но и по-зле е било. Смятам да карам по тази схема с години. Отделно взимам вит. Д, цинк/мед, магнезий, вит.Ц, омега 3, Б комплекс, но те си бяха отпреди.
Ще си запиша час и за хистероскопия заради кръвоизливите, да видим какво ще намерят.
Много ми помогна книгата на Сара Готфрид - "Хормонален баланс" да се ориентирам от къде да започна с добавките и изследванията.
Бих си взела масло или тинктура от бял равнец да пробвам пак за кръвоизливите, но ще се допитам до лекар първо.

# 388
Отделно взимам вит. Д, цинк/мед, магнезий, вит.Ц, омега 3, Б комплекс, но те си бяха отпреди.
Много ми помогна книгата на Сара Готфрид - "Хормонален баланс" да се ориентирам ......
За какво се пие вит.Ц според авторката на книгата?

# 389
Къде да я намеря тази книга? Дали я има в Pdf

Общи условия

Активация на акаунт