Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 382
  • 806
  •   1
Отговори
# 630
  • Русе, у дома
При мен цикъла се скъси около 40, стана 28 дни, преди бях на 30 и на горе. Сега, от около година пак е 30-31.
Мислех, че постепенно ще се скъси и още (имах месеци и на 25). Единствено се скъсява осезаемо като продължителност, от 7-дневен на 3-дневен. На 43 съм.

# 631
Здравейте! Може би не съм за темата, но се надявам да ми дадете съвет. На 34 , от години съм с редовен,но оскъден цикъл и изпотявания около него, сега забелязахме и малки фоликули, които не се развиват напълно, като преди това не съм имала проблеми със забременяване. Прикачвам резултати от изследвания, лекарят искаше да пия хормони , за да стимулира яйчниците. Аз съм против, в крайна сметка изписа цикъл баланс добавка. Подходящо ли е и за Варна можете ли да препоръчате ендокринолог?

# 632
Аз пробвах да пия тази добавка цикъл баланс, но нямах късмет - още на третия прием започна да ми се гади от нея и я подарих на приятелка със сходни проблеми.

# 633
Сега се замислих...имам за мазане още около 15 дни прогестерон и трябва да ми приключи курса от 5 месеца. Какво да очаквам? Дали прогестерона следващия месец ще си е ок и без хормоналния крем? Ако не го добавям допълнително как ще избегна проблемите за които го мазах?

# 634
  • София
Kateritsa, така точно си описала моите усещания, с разликата че не съм ходила на лекар. Просто сама си сложих подобна диагноза. Но намерих връзка д преумората на очите от компютърни игри,на които въпреки възрастта ми съм голям фен.

# 635
orchid77 определено не са добре изследванията за 34 годишна жена. Все едно си в предменопауза, а имаш доста време докато я стигнеш. Трябва наистина доктор да предложи лечение някакво. Те са ти предложили всъщност, но се въздържаш. Значи трябва си второ мнение и да предприемеш нещо.

# 636
  • София
Kateritsa този фоликул и киста усети ли ги по някакъв начин? Болки някъде, неразположения?

Аз също се чувствам много добре въпреки закъснението и чак не искам да си помисля някоя мизерия да ми наруши спокойствието. За сега нито болки, нито подуване, но ми е притеснено от неизвестното.
Аз не усещам кисти. Като цяло си ми е супер като не ми дойде и ако не бяха кистите хич нямаше да страдам Wink Преди няколко месеца ми прескочи цикъл, преди месец бях на АГ нямах кисти и дебелината на матката беше 4 мм, което ме учуди, чак толкова малко не е била. Обаче точно цикъла предшестващ прегледа беше доста дълъг, нормално обилен, ама се проточи 7 дни с някакво зацапване. И освен това от години за първи път ме боляха гърдите преди това. Определено имаше разлика. Сега пк ми закъснява, ще видим...

# 637
  • Бургас
При мен скъсяването започна след 40г. епизодично, а към 42 трайно се скъси.В момента го чакам между 24-28ден, но симптоми може да имам след 21 ден.Понякога имам, после изчезват, вече нищо не смея да планирам заради този цикъл и болките, които следват.Disappointed Relieved  Какво ли още ще има, като чета ми настръхва косата.

# 638
Някъде на 37-38 преди да родя сина си имах проблеми. Не точно с цикъла с напрегнати гърди, безсъние, вълни ( тогава не знаех че са вълни), проблеми с нещо подобно на цистит. По съвет на гинеколожката пих една година фемикур Н. И после родих и откарах с редовен цикъл и без проблеми  до 49. После пак проблема се появи по отново  с вълни и силнозачервяване на лицето и деколтето.

# 639
  • София
На мене около 40 започна да ми става много обилен и се скъси периода. Случваше ми се да ми идва един след друг. Нищо не съм пила. Споделяла съм и преди,че ако няма проблем не съм склонна да се бъркам.в природата.

# 640
  • Козлодуй
marigold, и на мен около 40 започна да се скъсява цикъла и да става по оскъден Simple Smile Точно тогава имаха страшно много работа та не съм му обръщала внимание и имам чувството, че по принцип съм с по-къс цикъл Simple Smile

# 641
Здравейте момичета!
Следя темата и се радвам, че споделяте информация.
Аз съм на 42, но при мен проблем с цикъла започна на 36.
Първото си дете родих на 28г след 8г неустановен стерилитет. Но и медицината тогава не беше както е сега. Един куп изследвания на мен и на съпругът ми и нищо. Всичко е ок, на нервна почва. И така естествено се случиха нещата. Всъщност пих някаква билка на др.Кирчева от Пловдив-да почива в мир. Толкова бях отчаяна, че реших, че ще пробвам и с билки и ирисодиагностика. Явно нервите са си оказали влияние, а и си мисля че преди години е имало някакъв хормонален дисбаланс, който не са го уловили тогава. И така, преди 6г започна и закъсняване на цикъла. Хормонални не съм пускала, но преди месеци излезе повишена захар. Вкарах се във филм с диабет и минах на диета. За 2м и половина свалих 20кг и отгоре. Да, имам увисвания леки в горната част на бедрата, но гърди и преди не съм имала големи, макар че второто го кърмих до 1г6м. Бански с поличка ще нося май. Имах сърцебиене, зачервяване на лицето и деколтето ,а от там и ПА се засилиха. Последните ми изследвания на захар и инсулин са в норма. Но явно от натрупването на стрес и прекаляването със сладко и въглехидрати тялото ми даваше аларма. От няколко месеца цикълът ми прескача точно месец. На ехограф нещата са добре. Но личната си ми каза,че тялото ще се нагажда към менопауза.
Нямам вече сърцебиене, замрежване на погледа и други екстри. Но зачервяването си остава, най-вече при емоционално натоварване. Мисля даже, че в началото на годината бях почнала да затъвам в депресия и резултатите от захарта я увеличиха. Сега съм добре, спя нормално. Не се събуждам с пристъпно сърцебиене и схващане на ръцете. Изчезна и вътрешното треперяне. Стават понякога неприятни усещания, но когато съм афектирана. Нерви....Гледам да не се впрягам много от простотията около мен и съм на май....та му в повечето случаи. Уча се да реагирам по-спокойно на нещата. Добавки все още не пия с изключение на магнезий и Вигантол защото при изследванията ми излязоха на долна граница. Кафе рядко пия-нямам полза от него, но пък ми става нервно, ако е силно. Имам предписан Феминорм от АГ, но не съм го взела. Разпитвам жени около мен и при повечето проблеми с цикъла са настъпили около 43-44г. Даже при баба на 40г е спрял от раз, а тя е на 86г.
А и каката е в пубертет, а другото е на крачка от него. Всеки го тресат хормоните и е луда къща. Извинявам се за дългия пост и ви желая усмихнат ден.

# 642
  • София
marigold, и на мен около 40 започна да се скъсява цикъла и да става по оскъден Simple Smile Точно тогава имаха страшно много работа та не съм му обръщала внимание и имам чувството, че по принцип съм с по-къс цикъл Simple Smile

Моя беше като по часовник 28 дни до 34г, но от месеца в който почнах да пия дианксит се намали. Почнах го дианксита, и стана 25 дни на мига. После пих и други препарати за тревожности, и от няколко години не пия нищо но цикъла си остана 25 дни, и малко нередовен -/+1,2 дни. Сега съм на 40г, от 1 година въдя кисти на яйчниците и имам проблеми със съня, със самия цикъл не.

От есента на 2018 не мога да спя нормално, будя се посред нощ (нямам никакви изпотявания или подобни), просто ставам до тоалетната междъ 2 и 4 вечерта и повече не мога да мигна. Нямам идея дали е от нерви това или има отношение към хормоните ми, които според лекарите били окей.

Някой бори ли подобно безсъние? Случва ли ви се? На какъв лекар се ходи за това какво се пие?

# 643
  • тук и там
dtodorova,със каква диета свали 20 килограма? Подозирам че е НВ,но ще ми е интересно да разбера.Аз много напълнях в корема.И преди съм казвала,че дори и пълна, до 40 гд корем не съм имала-на бедра и дупе качвах . След 40 започвна яко трупане на мазнини на корема,та си мисля че и аз вървя към ИР или диабет(майка ми е със  диабет тип 2,след менопаузата го установиха при нея). При мен сле 40 започна едно зацапване на 19-ти ден от цикъла-това бяха първите симптоми(нисък прогестерон явно).Пих примолут нор три месеца и от тогава не съм имала такива зацапвания. Цикълът от  28, стана  на 26 дни. След това намаля кръвотечението.В момента менструацията ми е 3 дни само, като само един от тях е със по-обилно течение реално..И два пъти ми е с прескачал цикъла до сега, но на следващият месец си идва на датата (за последната една година това ,преди  не съм имала проблеми и не е прескачал никога).  Напрегнати гърди 10 дни преди цикъл още,свръх емоционалност-до степен на  абсолютна невъзможност за владеене,растройвам се от най-дребни неща,паля на четвърт направо, много лоша памет-общо взето това са ми симптомите.На 46 съм. А, да-и напълняването в областа на корема,за което споменах..

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 07:50 от Kaisia

# 644
  • София
dtodorova,със каква диета свали 20 килограма? Подозирам че е НВ,но ще ми е интересно да разбера.Аз много напълнях в корема.И преди съм казвала,че дори и пълна, до 40 гд корем не съм имала-на бедра и дупе качвах . След 40 започвна яко трупане на мазнини на корема,та си мисля че и аз вървя към ИР или диабет(майка ми е със  диабет тип 2,след менопаузата го установиха при нея). При мен сле 40 започна едно зацапване на 19-ти ден от цикъла-това бяха първите симптоми(нисък прогестерон явно).Пих примолут нор три месеца и от тогава не съм имала такива зацапвания. Цикълът от  28, стана  на 26 дни. След това намаля кръвотечението.В момента менструацията ми е 3 дни само, като само един от тях е със по-обилно течение реално..И два пъти ми е с прескачал цикъла до сега, но на следващият месец си идва на датата (за последната една година това ,преди  не съм имала проблеми и не е прескачал никога).  Напрегнати гърди 10 дни преди цикъл още,свръх емоционалност-до степен на  абсолютна невъзможност за владеене,растройвам се от най-дребни неща,паля на четвърт направо, много лоша памет-общо взето това са ми симптомите.На 46 съм. А, да-и напълняването в областа на корема,за което споменах..

Аз не съм сваляла 20кг, бъркаш ме с друга потребителка Simple Smile

Аз свалих само 7кг за няколко месеца с режим на Румяна Илиева. Иначе съм съгласна с теб за качването на корем. Аз имам същият проблем от няколко години, винаги съм била дупеста но с малка талия. От няколко години качвам на корем, но със стриктно спазване на каквато и да е диета се коригира.

За емоционалните изпълнения и безсънието, честно казано не знам кое е от годините и кое от времената в които живеем, говоря си с колежки в 20те им години и те са всякакви видове изблици, тревожности, безсъние и тн ...

Общи условия

Активация на акаунт