Студенти в Нидерландия - 7

• 69 035
  • 881
  •   2
Отговори
# 720
Здравейте, съжалявам за крайно битовия въпрос, но откъде може да се закупят възглавница и завивка в Айндховен?
Синът е бил в Action - там няма, Jysk и IKEA са му твърде далеч.

В HEMA и Primark

# 721
Малък ъпдейт. Вчера детето мина в общината в Грьонинген. BSN номерът се получава веднага. Днес ще отидем до клон на INGбанк в съседно градче на 20км, тъй като тук най-близкия час е след 2 седмици.
Купихме ov чипкарти анонимни, за да можем да пътуваме насам натам. Чакаме нейната от ICIS-mobility.
Ударих на камък с дебитните и кредитни карти на две места - местния хранителен магазин (но приемат кеш) и в Mamamini - верига за вещи втора употреба.
Градчето е пълно със студенти и животът кипи по старому с пълна сила.

p.s. Връщаме се от съседното градче. Откриха й сметка, картата до 5дни ще дойде. Отменили са практиката с временните пластики в ING, така че си чакаш реалната. Добавихме и застраховка гражданска отговорност - 3.75евро на месец и еднократно 5 евро.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 17:28 от chervenokoska_2

# 722
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми пристигна вчера. Изпусна рейса на Flixbus и пътува с влак до Хага. На Ротердам се е развалил влака и е трябвало да се прехвърли в следващия, където се е запознала с две българки. На едната са й откраднали раницата във влака, била е качила над главата на поставката.
Успя да стигне в последните 10 минути от времето, което й бяха посочили за настаняване. Стаята е много хубава. Имаше емоции с интернета, защото не бях сложила кабела, който свързва рутера с контакта за нет, но писа в общата група на випуска и едно момче й даде.
Относно самоизолацията ще трябва да пропусне общите събирания. Отговорникът на етажа вчера й е обърнал много внимание - завел я е на магазина, поговорили са си и й е казал, че може да разчита на него като дойде време за община, банки и др. Дано бързо да се адаптира, че това със самоизолацията и то в началото, когато всички се запознават, не е добре, но все ще мине.

# 723
Да отправя един призив- Пазете си багажа с ценностите!

Според мен много чужденци се оплакват за откраднати портмонета.
Холандците не носят пари кеш и съответно нямат този проблем. Но явно си има хора, които следят по гари, летища и места, на които ходят чужденци. Като чуят, че си говорите на друг език и според мен ставате обект в опасност .
На една майка преди 1-2 години и бяха откраднали солидна сума пари в автобус или влак (не помня точно).
Нидерландия не е опасна държава, но все пак бъдете бдителни.

# 724
Дъщеря ми пристигна вчера. Изпусна рейса на Flixbus и пътува с влак до Хага. На Ротердам се е развалил влака и е трябвало да се прехвърли в следващия, където се е запознала с две българки. На едната са й откраднали раницата във влака, била е качила над главата на поставката.
Успя да стигне в последните 10 минути от времето, което й бяха посочили за настаняване. Стаята е много хубава. Имаше емоции с интернета, защото не бях сложила кабела, който свързва рутера с контакта за нет, но писа в общата група на випуска и едно момче й даде.
Относно самоизолацията ще трябва да пропусне общите събирания. Отговорникът на етажа вчера й е обърнал много внимание - завел я е на магазина, поговорили са си и й е казал, че може да разчита на него като дойде време за община, банки и др. Дано бързо да се адаптира, че това със самоизолацията и то в началото, когато всички се запознават, не е добре, но все ще мине.

Здравейте,може ли да уточните дали самоизолацията на дъщеря ви е по нейно желание и нейно решение,защото наистина е много неприятно да те принудят да се изолираш точно в началото.

# 725
  • No Line On The Horizon
Не, не е по нейно решение. Взето е решение всички присъстващи в сградата първите 2 седмици да ходят с маски. Не й забраняват да излиза от стаята, може да ходи до магазин, община, да не излиза в час пик. Снощи е имало събиране за вечеря на всички на етажа, а тя не е отишла, защото не е желателно. Тя живее в кампус и е нормално да имат техни вътрешни правила, все пак носят отговорност и за другите. Предложили са й да се тества и сега обмисля въпроса, но трябва да каже, че има симптоми. Тестът е безплатен при съмнение за Ковид19, но се изисква BSN.

Последна редакция: сб, 15 авг 2020, 09:28 от fros

# 726
Извинете за глупавия въпрос, но коя опция избирате, за да направите appointment  в общината? Не ми излиза BSN. Става дума за Тилбург. И още нещо- в Спиди ми казаха, че трябва да има холандски телефон, за да изпратя багажа.  За предплатена карта за телефон има ли някакви изисквания? Вече се обърках.

# 727
Здравейте!
Бих искала да попитам...някой има ли представа как се случват нещата с общежитията..??!!! Откакто е приет, синът ми писа на десетки обяви за кампуса и извън него /студентски стаи/. Естествено, ежедневно пишем на агенции, групи и всичко, което чуем или прочетем...
Отговор няма!
Имаме желание за общежитие, просто защото човека е по-притеснителен с общуването в началото и ни посъветваха да е така, докато се ориентира...
Моля, споделете, как и кога разбирахте, че сте одобрени!!??
От 20-ти е на място...имаме стая за 10 дни / Благодаря на manini за помощта!!! /., ...аз съм притеснена, той почти...Sad
Бъдете здрави! И късмет на студентите!!!

# 728
Здравейте!
Бих искала да попитам...някой има ли представа как се случват нещата с общежитията..??!!! Откакто е приет, синът ми писа на десетки обяви за кампуса и извън него /студентски стаи/. Естествено, ежедневно пишем на агенции, групи и всичко, което чуем или прочетем...
Отговор няма!
Имаме желание за общежитие, просто защото човека е по-притеснителен с общуването в началото и ни посъветваха да е така, докато се ориентира...
От 20-ти е на място...имаме стая за 10 дни / Благодаря на manini за помощта!!! /., ...аз съм притеснена, той почти...Sad

Кой град? Моята дъщеря е в Енсхеде, трябвале да подпише договор и да преведем пари до 15сти май, получихме инфо от общежитията в началото на юни.

# 729
Здравейте!
Отговор няма!

Кой град? Моята дъщеря е в Енсхеде, трябвале да подпише договор и да преведем пари до 15сти май, получихме инфо от общежитията в началото на юни.
И ние сме в Енсхеде, Твенте...но кандидатствахме в последния момент и сега само си пишем за останалите свободни места, но нямаме отговор ...Просто се чудех, да не би ние да бъркаме някъде в комуникацията??!!!
Дерзаем...

# 730
Звъннете и се разберете.
Писането не винаги дава нужния резултат. Когато предстои началото на учебната година сигурно са заринати с бумащина.

# 731
Малък ъпдейт. Вчера детето мина в общината в Грьонинген. BSN номерът се получава веднага. Днес ще отидем до клон на INGбанк в съседно градче на 20км, тъй като тук най-близкия час е след 2 седмици.
Купихме ov чипкарти анонимни, за да можем да пътуваме насам натам. Чакаме нейната от ICIS-mobility.
Ударих на камък с дебитните и кредитни карти на две места - местния хранителен магазин (но приемат кеш) и в Mamamini - верига за вещи втора употреба.
Градчето е пълно със студенти и животът кипи по старому с пълна сила.

p.s. Връщаме се от съседното градче. Откриха й сметка, картата до 5дни ще дойде. Отменили са практиката с временните пластики в ING, така че си чакаш реалната. Добавихме и застраховка гражданска отговорност - 3.75евро на месец и еднократно 5 евро.
Какви са картите с които ударихте на камък Visa mastercard

# 732
  • No Line On The Horizon
В застраховката Start+ на AON включена ли е гражданска отговорност?

# 733
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
В застраховката Start+ на AON включена ли е гражданска отговорност?
Включена е. В този линк е сравнение между различните видове пакети на тази застраховка.

https://www.aonstudentinsurance.com/static/pdf/en/documents/Summ … %20of%20Cover.pdf

Като ползвате Start+, при ползване на медицинска помощ е възможно да не ви покрият разходите за преглед, а да ви препратят на някъде да си ги искате чрез ЕЗК. Понякога ги покриват. Практиката е много разнопосочна при този пакет и не можах да разбера от какво зависи. Моят син сега си направи в друга компания пакет, който не включва ЕЗК, за да няма с кого да си измиват ръцете. Мисля, че около 1.10-1.20Е на ден беше.

# 734
За картите - дебитни и кредитни на ДСК, Пощенска, Алианц, и Виза и Мастеркард. Отказа ми и Револют.

Общи условия

Активация на акаунт