КРУИЗИ /Тема 15/

• 54 325
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
Въртя - суча аз и си търся оправдание, че не смея да букна нещо от сега за декември или малко преди това. Съгласен съм с вас, че и това ще отмине, но КОГА? Неизвестността плаши или поне става спирачка в момента. Желанието ми беше да се кача на новия Коста Смералда, планирано беше за сега, днес трябваше да слизаме от кораба, уви! Затова сега отново се оглеждам за този кораб. Маршрута е до болка познат, но какво да се прави, като фен на Коста искам и на този кораб да бъдем. Има цени в момента за декември -предколедно около 400 евро на чомек за гарантирана кабина,като включа пакет напитки и има малка отстъпка от 10% и така цената става сравнително добра. Или поне на мен ми изглежда такава. Въпросът е дали декември всичко ще е ок.

Ти по-добре буквай от сега, че после като се отприщят нещата и цените ще скочат.... Та който букнал на ниските цени, ще намаже... Ееее може и да загубиш едни 100 евро ако пак се наложи да канселираш... Не знам, но си мисля че цените след НГ многоооо рязко ще скочат, от сега круизите за 2021 са поне 3 пъти по-скъпи... От къде после да дойде намалянето на тези цени?!?
 Ако не паднат цените ще стане абсолютно неизгодно да ходим на круизи и то с децата. Не може да ми искат 3500-3900 евро за 4 човека за външна кабина за 10-11 дневен круиз до Канарските острови и Средиземно море... И това само круиз, без самолетни билети, екскурзии и т.н. Та аз за 10 дни с кола под наем да обиколя тия острови и самолети, хотели да включа пак няма да мога да ги похарча тия 4000 евро... Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 166
  • Варна
ОИ и круизите където физическото дистанциране е невъзможно преди откриване на ваксина едва ли ще се възстановят.Въпроса с въздушния транспорт е също неясен и изобщо никой не може да нарисува бъдещия свят отсега. В момента пак има заразен круизен кораб Sad  Мнооого дълго време ще мине до възстановяване на въздушния и въобще транспорта , круизи , ОИ , и въобще целия туристически сектор.

# 167
ОИ и круизите където физическото дистанциране е невъзможно преди откриване на ваксина едва ли ще се възстановят.Въпроса с въздушния транспорт е също неясен и изобщо никой не може да нарисува бъдещия свят отсега. В момента пак има заразен круизен кораб Sad  Мнооого дълго време ще мине до възстановяване на въздушния и въобще транспорта , круизи , ОИ , и въобще целия туристически сектор.
Така е, и не е съвсем така, защото ваксината не е 100% сигурно нещо пък и не може да стане от днес за утре. Просто трябва да свикнем да живеем с този , а и бъдещи вируси, все по - устойчиви и коварни. Но съгласете се с мен, че това не може да продължи дълго. Корабите ще тръгнат, първо пробно с някакви мерки и ограничения, което едва ли ще е напълно сигурно и ефективно -  да можеш да спреш изхранването на бюфет, но не можеш да спреш представленията в театъра, другите шоу-програми и общи зони за плажуване, къпане и прочие. А пълното удоволствие на круиза идва и от това. Затова няма как да приемеш да идеш на круиз или на друг тип почивка с подобни ограничения. И ето как самият аз си противореча, като казвам че трябва да свикваме и да тръгваме на круизи, а после стигам до извода, че докато не го заличат от планетата този вирус или казано по друг начин изчезне или овладян чрез ваксина ще стоим вкъщи. А за цените - така е! Скъпо е, но това няма да им помогне да си върнат пасажерите. Ще трябват поне две години за да се възстанови сектора, което е жалко.

# 168
  • Варна
32 г. съм живял на кораб (без отпуските Simple Smile и ми е напълно ясно , че физическото дистанциране е абсолютно невъзможно . Представете си да има 1 - 2 000 деца и да ги опазите да се омешат ? А вечер спят при вас !

# 169
Ние тук с вас можем много да си разсъждаваме, което няма нищо лошо, даже е  и заздравяващо в условията на карантина, но да не забравяме, че круизните компании също разсъждават. Всъщност те не разсъждават ей така като нас, а имат цели маркетингови отдели които проучват пазара и са наясно, че тази година трудно ще си върнат пасажерите. Нещо повече. Четох някъде коментари, че големите в бранша ще предпочетат тази година да не пускат всичките си кораби по-вода. Ще пуснат само малка част която "да обере" само онези от желаещите все пак да продължат да плават в тези условия доколкото е възможно, както и да изпълнят някаква част от ваучерите с отложените плавания. Другите кораби просто ще останат на котва в пристанища, ще плащат за това, но сигурно ще им излезе по - малко губещо, така отколкото ако плават полупразни или да правят резервации, после да канселират при някакви условия или да се налага да обещетяват пасажери.  Затова и ако погледнем директно на сайтовете на повечето са обявини някакви начални дати за пускане на определени кораби, други са заложени с маршрути, но не са пуснати за резервации. Например Коста Диадема трябва да се позиционира в Дубай и емирствата за плавания през октомври-декември 2020 и така до март 2021, но независимо че има обявени цени поне аз не успявам да стигна до резервация. Ако обаче погледна за следващият сезон в Дубай този от октомври 2021 до март 2022 виждам, че там ще се позиционира новичкият все още Смералда на същата компания и за там резервациите са налични. Подобно нещо забелязвам и с други кораби на тази компания. Днес видях , че министъра на туризма на Италия е обявил за пълна забрана за влизане в Италия до края на 2020г. , което ако се изпълни означава, че основните пасажер и кораби в Средиземно море ще останат празни. Едва ли само италиански граждани ще успеят да се качват на тях независимо от спиранията по други пристанища, освен ако не въведат възможности само за пасажери на кораби да посещават Италия. За това лято Роял карибиън бяха планирали един от гигантите си - Алюре ъф да сийс да плава в Европа, като преди това беше реновиран, но дали ще радва европейците за сега май не се знае. Какво ще стане с планираните пускани по вода на нови кораби и поетите договорни отношения с корабостроителите. Те може и дазавършат в срок поетите полъчки за нови кораби, но могат и да ги отложат с оглед форсмажорните обстоятелства. МСЦ имат планирано пускане по вода на новия кораб Виртуоза, Коста имат два нови проекта - Коста Флоренция, който е насочен изцяло за азиатският пазар, както и предишният Коста Венеция. Също през 2021 ще пуснат сигурно новичкия Коста Тоскана, за който между впрочем се планира да заеме мястото тук за зимата в Средиземно море на Смералда, а както писах по-горе тя ще се позиционира в Обединените арабски емирства. Къде ще отиде Диадема -та ли? Ха ха ха- Фиордите, дано тогава да намерим приемливи цени и най-после да ги направим и тях. Всичко те първо предстои да видим и дай Боже реализираме като мечти. Само да сме живи и здрави и да не спираме да мечтаем за любимите плавания по-вода, посещаването на различни кътчета по света и тук при нас в Старата, но МНОГО КРАСИВА Европа.

# 170
Ние тук с вас можем много да си разсъждаваме, което няма нищо лошо, даже е  и заздравяващо в условията на карантина, но да не забравяме, че круизните компании също разсъждават.
Скрит текст:
Всъщност те не разсъждават ей така като нас, а имат цели маркетингови отдели които проучват пазара и са наясно, че тази година трудно ще си върнат пасажерите. Нещо повече. Четох някъде коментари, че големите в бранша ще предпочетат тази година да не пускат всичките си кораби по-вода. Ще пуснат само малка част която "да обере" само онези от желаещите все пак да продължат да плават в тези условия доколкото е възможно, както и да изпълнят някаква част от ваучерите с отложените плавания. Другите кораби просто ще останат на котва в пристанища, ще плащат за това, но сигурно ще им излезе по - малко губещо, така отколкото ако плават полупразни или да правят резервации, после да канселират при някакви условия или да се налага да обещетяват пасажери.  Затова и ако погледнем директно на сайтовете на повечето са обявини някакви начални дати за пускане на определени кораби, други са заложени с маршрути, но не са пуснати за резервации. Например Коста Диадема трябва да се позиционира в Дубай и емирствата за плавания през октомври-декември 2020 и така до март 2021, но независимо че има обявени цени поне аз не успявам да стигна до резервация. Ако обаче погледна за следващият сезон в Дубай този от октомври 2021 до март 2022 виждам, че там ще се позиционира новичкият все още Смералда на същата компания и за там резервациите са налични. Подобно нещо забелязвам и с други кораби на тази компания. Днес видях , че министъра на туризма на Италия е обявил за пълна забрана за влизане в Италия до края на 2020г. , което ако се изпълни означава, че основните пасажер и кораби в Средиземно море ще останат празни. Едва ли само италиански граждани ще успеят да се качват на тях независимо от спиранията по други пристанища, освен ако не въведат възможности само за пасажери на кораби да посещават Италия. За това лято Роял карибиън бяха планирали един от гигантите си - Алюре ъф да сийс да плава в Европа, като преди това беше реновиран, но дали ще радва европейците за сега май не се знае. Какво ще стане с планираните пускани по вода на нови кораби и поетите договорни отношения с корабостроителите. Те може и дазавършат в срок поетите полъчки за нови кораби, но могат и да ги отложат с оглед форсмажорните обстоятелства. МСЦ имат планирано пускане по вода на новия кораб Виртуоза, Коста имат два нови проекта - Коста Флоренция, който е насочен изцяло за азиатският пазар, както и предишният Коста Венеция. Също през 2021 ще пуснат сигурно новичкия Коста Тоскана, за който между впрочем се планира да заеме мястото тук за зимата в Средиземно море на Смералда, а както писах по-горе тя ще се позиционира в Обединените арабски емирства. Къде ще отиде Диадема -та ли? Ха ха ха- Фиордите, дано тогава да намерим приемливи цени и най-после да ги направим и тях. Всичко те първо предстои да видим и дай Боже реализираме като мечти. Само да сме живи и здрави и да не спираме да мечтаем за любимите плавания по-вода, посещаването на различни кътчета по света и тук при нас в Старата, но МНОГО КРАСИВА Европа.

Понеже ние се гласим да ходим на круиза през август, ако не ни мине котка път, разбира се, четем, че ще има сериозен преглед на входа - ще се мери температура и пр. Ще видим какво ще измислят, предполагам, че корабите ще са първи в крак с новите тенденции за дистанциране - вярвам, че ще вземат крути мерки, за да може да си спасят бизнеса. Затова съм спокойна и ако каже Бог - отиваме! Simple Smile

# 171
И аз някак, все се надявам за края на август, началото на септември. Макар че, ако погледнем разумно - ще е чудо, ако дотогава всичко е разминало или всички са успели да вземат адекватни, крути мерки. Все пак, преди да се качим на кораба минаваме през летища, самолети, автобуси, влакове.
Но, каквото да е - не спирам да си припомням стари пътувания и да си мечтая за нови. Така добре се откъсвам от всичко негативно.... Simple Smile

# 172
  • Варна
Аз си мисля , че тази календарна година , поне тук в Европа едва ли ще има круизи , да не говорим , че и с въздушния транспорт е съвсем неясна ситуацията.

# 173
Не помня точно от коя дата започнаха първите канселирани полети, да кажем от началото на март 2020. Раздадоха на хората едни ваучери, които са валидни 1 година, т.е. тези ваучери трябва да се използват до март 2021. Ако до тогава не се възстановят полетите, какво ще стане с всички тези раздадени ваучери?
Другото което ме вълнува, ММ пътува по работа в Лондон около летището и лично с очите си вижда как всеки ден от Хийтроу излитат големите самолети на Аir china, Emirates и други авиокомпании... За къде и с какви пасажери летят тези огромни самолети, при положение, че уж границите са затворени и има карантина? Ей това не го разбирам, как тия хора летят и как си купуват билети??? И особено Аir china какво търси в Европа? За Америка ли летят тогава? Rolling Eyes Open Mouth

# 174
lunna pateka, аз имах ваучер от Spirit, валиден за 6 месеца. Получих го март и се притеснявах, че до септември може и да не мога да го ползвам. Онзи ден получих писмо от Spirit, че всички кредити са с валидност 12 месеца. Та, гъвкави са компаниите.

# 175
  • Sofia
И аз мисля, че ще удължат срока на ваучерите, при невъзможност да се ползват със сегашната валидност.
Имам само от катарците, със срок 12 месеца, но не се наложи да ги удължават.

# 176
Не помня точно от коя дата започнаха първите канселирани полети, да кажем от началото на март 2020. Раздадоха на хората едни ваучери, които са валидни 1 година, т.е. тези ваучери трябва да се използват до март 2021. Ако до тогава не се възстановят полетите, какво ще стане с всички тези раздадени ваучери?
Другото което ме вълнува, ММ пътува по работа в Лондон около летището и лично с очите си вижда как всеки ден от Хийтроу излитат големите самолети на Аir china, Emirates и други авиокомпании... За къде и с какви пасажери летят тези огромни самолети, при положение, че уж границите са затворени и има карантина? Ей това не го разбирам, как тия хора летят и как си купуват билети??? И особено Аir china какво търси в Европа? За Америка ли летят тогава? Rolling Eyes Open Mouth

Четох, но в американския MSC, че ако не се използват ваучерите до една година, парите ще се върнат на клиентите. Не знам как е по отношение на европейските туроператори...Ето:
The Future Cruise Credit can be used on any sailing departing on or before December 31, 2021. If unused, we will automatically provide a refund equal to the original cruise fare paid.
От тук:
https://www.msccruisesusa.com/en-us/Europe-Cruises-COVID.aspx

# 177

Четох, но в американския MSC, че ако не се използват ваучерите до една година, парите ще се върнат на клиентите. Не знам как е по отношение на европейските туроператори...Ето:
The Future Cruise Credit can be used on any sailing departing on or before December 31, 2021. If unused, we will automatically provide a refund equal to the original cruise fare paid.
От тук:
https://www.msccruisesusa.com/en-us/Europe-Cruises-COVID.aspx

Не го гледайте този сайт, не важи за нас. Още от преди да спрат корабите излизаха доста различни съобщения на този сайт и на официалния на MSC. От днес имам инфо, че MSC са започнали да раздават ваучерите.
Днес ми е по-оптимистично, доста държави бавно-славно охлабват мерките. Дано скоро всичко бъде както преди.

Поздрав с това клипче Simple Smile

https://www.msccruises.com/en-gl/Homepage.aspx?select=Bulgaria

# 178
  • София
От 1-2 дни има промени и за Uk, има refund:
https://www.msccruises.co.uk/coronavirus/compensation

# 179
  • София

Ния,благодаря за информацията, уж следя, но това съм го пропуснала. Сега пак дилема - кредит , върнати пари или каквото стане.Пак размисли...А беше прекрасен маршрут и първи круиз.Дано да има и друг. 
Добро утро, редактирам, защото последния пост е мой с един въпрос - как тълкувате това " The Future Cruise Credit must be redeemed by 31st January 2021 and is valid for all sailings taking place on or before 31st December 2021."? Това е информация от МСЦ УК.На мен ми звучи, че ваучерите ще ги изпращат доста по - късно от очакваното, което преди това беше до юли месец. Обмисляте ли да си искате парите или все пак ще изчакате за получаване на ваучерите?
Хубав ден!

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 10:07 от Trudi

Общи условия

Активация на акаунт