Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 94 028
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 045
  • София
Аз говоря за протестите и погромите. Иначе мерките в България бяха добри.

# 3 046
  • София
а, ясно, не съм разбрала.

# 3 047
  • София
Също така, беше много лоша стратегия да се плашат толкова хората. Това, което става в момента също е следствие на това психологическо потисничество. Стана като бутилка с шампанско - затвори я, разтръскай я - БАААМ.

# 3 048
Дали?
Един Болсонаро ни трябваше на нас, може би тогава по-добре щеше да върви работата.

https://www.mediapool.bg/otchayanie-zaradi-covid-19-v-braziliya- … i-news307130.html

# 3 049
  • София
След голямото плашене хората започнаха да отричат с охота вируса. Затова и не трябваше толкова много да плашат с чували за трупове, как Ариана ще стане морга. Прекалиха, та прекалиха, щом дори и у мен като доста съвестен гражданин, това предизвика отвращение.

Ти изобщо си възприела жизнената философия "щом не го виждам, значи не съществува" и се самоизолираш, за да не се тревожиш. А новините (това образно казано новини, става въпрос за медийни материали) са много интересни, разкриват не само медийните стратегии, а и различни парченца от пъзела, както и различен ъгъл на едно и също парченце като коментар.

# 3 050
  • София
Европа не може да се сравнява като гъстота и начин на живот с Южна Америка.

# 3 051
  • София
Също така, беше много лоша стратегия да се плашат толкова хората. Това, което става в момента също е следствие на това психологическо потисничество. Стана като бутилка с шампанско - затвори я, разтръскай я - БАААМ.
Лоша стратегия беше особено за страна като нашата, защото сега става като лъжливото овчарче. В началото хората не знаеха какво да очакват. Казаха - ще има чували с трупове и не знам си още какво. После се оказа, по една или друга причина, че нещата минаха много леко. И сега, ако опасността пак се появи, повечето хора ще си кажат, че няма страшно и че се преувеличава. Мисля, че мерките бяха правилни, но трябваше да са по-въздържани в изказванията си много хора, дори и да са били прави. Тези неща трябва да се мислят.

# 3 052
Вируса, че го има е факт.
Че не е като сезонен грип, не е.
Поне в Италия, там имам познати семейство преболедувало Ковид. Тежко при това, 25дни на апарат, без съпътстващи заболявания, на 38г. мъжИзписан от болница преди 20 дни, сега се бори с последиците, атрофия на мускулите, рани от залежаване и вътреболнична инфекция. Баща му е починал пак от Ковид на 6тия ден след първите симптоми, а майка му е изкарала на крак , като лека настинка. Италианци са, познавам жена му на болния-българка не се е заразила (странно били са всички заедно в едно домакинство), децата въобще не са ги тествали, щом няма симптоми няма и тест.
Та, ако в това семейство им каже някой, че Ковид не съществува......
Има вирус, но има и нещо скрито зад вируса.
Това си мисля аз и никого не ангажирам с моето мнение

# 3 053
  • Бургас
там е проблемът, че опасността беше силно преувеличена и оттам - и мерките, всяка година има грипни епидемии и болниците се пълнят, моя близка-пенсионерка миналата година се разболя от грип,  после уж пневмония, личната й даде антибиотик и я прати вкъщи да се лекува, след седмица-две жената почина, ама никой не се трогна, че е от грипа...даже не се и сетиха да я изследат имала ли е грип изобщо...всяка зима масово възрастни хора умират от усложнения от грип, ама досега  никой не го правеше не проблем, сега  обаче - умирали като мухи от ковид, затова нека да затворим целия свят....
имам роднини в САЩ, където сега има два пъти повече   заболели като процент от населението отколкото в Италия, ами казват - болниците не са пълни, масово хората си карат ковида в домашни условия, смъртността не е скочила до небето - за 2 месеца има 113 хиляди умрели от ковид, за сравнение - за същия период миналата година има 460 хиляди умрели, всеки може да направи  сметката като мухи ли измират хората

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 13:38 от bur02

# 3 054
Колко е опасен един нов вирус може да се каже с точност едва след време. Но тогава какво да се прави? Да се остави на самотек, да не се прави нищо и да се чака да се види как ще бъде ли? Според мен правило бяха взети мерки навреме, все пак става дума за непознат вирус с потенциал за сериозна смъртност.
И за плашенето не съм съгласна, защото много хора от друго не разбират. Ако не им се надъха малко страх съвсем няма да спазват елементарни правила. Вече онова за труповете е преекспонирано и извадено от контекста - ставаше дума за възможно най-лошо развитие, а не за заявление, че ще бъде така. Но е факт, че в Италия, в областта където бизнесът се постара да няма мерки, наистина имаше камиони с ковчези. И там смъртността статистически е скочила много (сега не ми се търсят данните). Което говори, че и другаде е можело да бъде така без мерки. Вижте какво става в една пиклива Сърница. А ако беше по-голям град с няколко завода, всеки с по няколко хиляди човека? 
Та аз съм доволна от мерките, но да видим сега, като се юрнат изоглавените, какво ще стане.

Новият вирсу може да не е кой знае колко по-смъртоносен от грипа (говори се за до десетократно по-смъртоносен, което не е трагедив все пак), но за грипа нещата са ясни, има ваксина, има и лекарство и който си прецени може да вземе мерки. Тук обаче не е така, ваксина - йок, лекарство-йок, ми нормално е да се вземат мерки.

Сега друг въпрос е, че вълната може и да е яхната заради някакви политически или икономически съображения. Но имаше какво да се яхва.

# 3 055
но да видим сега, като се юрнат изоглавените, какво ще стане.
Ето това изречение, написано от различни потребители, вече цял месец го чета. Не стигна ли един месец да видите какво ще стане?

# 3 056
  • София
О, икономически и политически игри имеше със сигурност. Според мен икономиката бързо ще се възстанови, тук малко карат на повечко плашене  със спекулативни цели.

Един месец горе-долу имаше някакви мерки. Преди две седмици се пуснаха нещата окончателно и въпреки това доста хора държат дисциплина. Дори ги гледам в ГТ сега има повече хора с маски, макар и под носа, май започнаха да се чувстват като изоставени деца и им светна, че няма никой да ги пази, ако те сами не се пазят.

# 3 057
но да видим сега, като се юрнат изоглавените, какво ще стане.
Ето това изречение, написано от различни потребители, вече цял месец го чета. Не стигна ли един месец да видите какво ще стане?

Не, не стига. Трябва да се юрне достатъчно голям процент хора и да съвпаднат ред неблагоприятни фактори. За сега доста хора продължават да спазват дисциплина. И да, може и нищо да не стане и дано е така. Но няколко седмици отпускане още нищо не показват.

Иначе световната капиталистическа икономика е поставена на математически обречена основа - иска непрекъснат растеж в ограничена среда. Това води до натрупване на напрежение и навремето то се е отпускало с войни и последиците - криза, инфлация и пр. Сега обаче войни няма ( и слава богу) и пандемията беше много дюшеш да се отиграе почти като война. Дано поне е помогнало.

# 3 058
Цитат
До този момент, месеци наред, заболелите не са изоглавени юрнали се, а хора в болници, старчески домове и цехове, в които условията са по-зле от тези в "Чичо Томовата колиба". Как това кореспондира с тезата за изоглавените юрнали се?

# 3 059
Точно, досега бяха старците. А сега като се юрнат изоглавените не се знае какво ще стане. Преди смятаха статистически, че един болен заразявал двама други (примерно). Онзи ден обаче четох, че вече се е установило, че не било така. Безсимптомните почти не заразявали, а и много от другите. Но имало "суперзаразители", които заразяват не двама, а десетки души. Та ако се случат неколцина такива на няколко партита, на които има и други потенциални суперзаразители, може и да стане зле.  Може и да не стане, но малко внимание не вреди.

Общи условия

Активация на акаунт